Stories

«Η άψογη υποδοχή» και το πρώτο... instant replay: Ο Φράνκο Χάρις άλλαξε την ιστορία του NFL!

Πέθανε πριν λίγες μέρες ο Φράνκο Χάρις, πρώην αθλητής του NFL που πολλοί μπορεί να μην γνώριζαν. Κι όμως, πριν από 50 χρόνια, ήταν πρωταγωνιστής στην πιο εμβληματική φάση στην ιστορία της διοργάνωσης!

Πριν από λίγες μέρες, έφυγε από τη ζωή ένας πρώην αθλητής του NFL, ο Φράνκο Χάρις, σε ηλικία 72 ετών. Οι περισσότεροι μπορεί να μην γνωρίζουν το όνομά του, άλλωστε η δημοφιλία του αμερικάνικου ποδοσφαίρου στην Ελλάδα δεν είναι και ιδιαίτερα σημαντική.

Ωστόσο, ο Φράνκο Χάρις πριν από ακριβώς 50 χρόνια, ήταν ο πρωταγωνιστής στην ίσως πιο εμβληματική φάση στην ιστορία του αθλήματος, καθώς και μία από τις πιο αμφιλεγόμενες στην ιστορία του αθλητισμού!

Πλέον, στην εποχή της τεχνολογίας, μας φαίνεται αδιανόητο να μην υπάρχει ξεκάθαρη άποψη για μια φάση, έστω και μεταγενέστερη. Η συγκεκριμένη στιγμή, όμως, δεν έχει σταματήσει να συζητείται μέχρι και σήμερα, καθώς κανείς δεν έχει κατασταλάξει ακόμη αν ο Φράνκο Χάρις εκείνη τη μέρα του 1972 πήρε μια ηρωική νίκη για την ομάδα του, ή έκλεψε τους κανονισμούς. Σκεφτείτε το σαν να μην γνωρίζαμε ακόμα, αν το «Χέρι του Θεού» ήταν χέρι!

........

«Η άψογη υποδοχή»


Τη δεκαετία του 1970, η μεγαλύτερη δυναστεία στο NFL ήταν αυτή των Πίτσμπουργκ Στίλερς, η οποία ξεκίνησε χάρη σε ένα εντυπωσιακό αλλά και αμφισβητούμενο συμβάν στις 23 Δεκεμβρίου του 1972.

Οι Στίλερς έπαιζαν έναν σημαντικό αγώνα πλέι οφ απέναντι στους Όουκλαντ Ρέιντερς, και με λίγα δευτερόλεπτα να απομένουν βρίσκονταν πίσω στο σκορ με 7-6. Στην τελευταία προσπάθεια του Πίτσμπουργκ να επιτεθεί, ο Τέρι Μπράντσο έκανε μια μακρινή πάσα, με δύο παίκτες των αντιπάλων ομάδων να συγκρούονται προσπαθώντας να την πιάσουν.

Μετά την καραμπόλα, ο Φράνκο Χάρις άρπαξε την μπάλα κυριολεκτικά χιλιοστά πριν πέσει στο χορτάρι και έτρεξε 42 γιάρδες χαρίζοντας στους Στίλερς την πρώτη τους νίκη στα πλέι οφ στην ιστορία της ομάδας, στον δρόμο προς την κατάκτηση του πρώτου τους τίτλου.



Η φάση ονομάστηκε «Immaculate Reception», δηλαδή «άψογη υποδοχή». Το 2020, ανακηρύχθηκε η καλύτερη φάση στην ιστορία του NFL, στα πλαίσια των εορτασμών για τα 100 χρόνια της αμερικάνικης λίγκας. Δεν ήταν όμως η μόνη διάκριση που είχε, καθώς χαρακτηρίστηκε και η πιο αμφιλεγόμενη!

«Η άψογη απάτη»


Η φάση πέρα από εμβληματική και έντονα συναισθηματική, είναι και μία από τις πλέον αμφισβητούμενες στην ιστορία του αθλητισμού, με πολλούς, κυρίως από την πλευρά των ηττημένων, να την αποκαλούν «Immaculate Deception», δηλαδή την «άψογη απάτη».

Οι διαμαρτυρίες αφορούσαν δύο διαφορετικά πράγματα. Οι κανονισμοί τότε έλεγαν, πως μετά την πρώτη πάσα, μόνο ένας παίκτης της επιτιθέμενης ομάδας μπορεί να ακουμπήσει την μπάλα. Οι Ρέιντερς, επομένως, διαμαρτυρήθηκαν πως στην καραμπόλα πριν πάρει την μπάλα ο Φράνκο Χάρις, ήδη ένας συμπαίκτης του είχε έρθει σε επαφή με αυτή, επομένως η φάση έπρεπε να ακυρωθεί. Ακόμη και σήμερα τα πλάνα δεν μπορούν να δώσουν απάντηση, όποτε το αφήνουμε στην κρίση σας!



Το άλλο πεδίο αμφισβήτησης, αφορά στο αν η μπάλα ακούμπησε στο έδαφος, πριν ο Φράνκο Χάρις οριακά την προλάβει και φτάσει ως το τέλος του δρόμου. Η μπάλα δεν επιτρέπεται να ακουμπήσει κάτω κατά τη διάρκεια της φάσης, επομένως κάτι τέτοιο θα καθιστούσε επίσης την κούρσα του Χάρις ως μη γενόμενη.



Η κρίσιμη φάση προκάλεσε τεράστια συζήτηση όχι μόνο στα επόμενα χρόνια, αλλά και μεταξύ των διαιτητών την ώρα του αγώνα. Οι διαβουλεύσεις τους κράτησαν 15 (!) λεπτά, ενώ υπάρχει μια… θεωρία συνομωσίας, πως ένας από τους διαιτητές πήρε τηλέφωνο κάποιον στα δημοσιογραφικά που μπορούσε να δει το ριπλέι από την τηλεόραση, καθώς τότε δεν υπήρχε πρόσβαση σε πλάνα εντός γηπέδου! Είχαμε δηλαδή το πρώτο…instant replay, μέσω τηλεφώνου!

Ο απόηχος


Οι Πίτσμπουργκ Στίλερς εκείνη τη χρονιά συνέχισαν την πορεία τους στα πλέι όφ και έφτασαν μέχρι τους τελικούς της περιφέρειάς τους, όπου τελικά ηττήθηκαν. Η σπουδαία πορεία τους όμως γέννησε μια από τις μεγαλύτερες δυναστείες στην ιστορία του NFL, καθώς η ομάδα κατάφερε μέσα στη δεκαετία του 1970 να κατακτήσει 4 δαχτυλίδια Super Bowl, με τον Φράνκο Χάρις να είναι παρών σε όλα!

........

Η φάση συνεχίζει πάντως μέχρι και σήμερα να διχάζει, και εφόσον τα υπαρκτά πλάνα δεν μπορούν να δώσουν ξεκάθαρη απάντηση, η κάθε πλευρά διατηρεί το δικό της αφήγημα όσον αφορά τα τεκταινόμενα.

Σε ένα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε πρόσφατα, ο προπονητής των ηττημένων, Τζον Μάντεν, δήλωσε για τη φάση «Πήγα και βρήκα τους διαιτητές την ώρα που συζητούσαν, και μου είπαν πως δεν ήξεραν τι έχει συμβεί. Τους απάντησα πως θα τους εξηγήσω εγώ: η μπάλα βρήκε πρώτα σε άλλον παίκτη των Στίλερς, επομένως ο Φράνκο Χάρις δεν μπορεί να την πάρει».

Ο θάνατός του Φράνκο Χάρις, ήρθε δύο ημέρες πριν από την 50ή επέτειο του παιχνιδιού που βοήθησε να βρεθούν οι Στίλερς στην ελίτ του NFL και τρεις ημέρες πριν το Πίτσμπουργκ αποσύρει το νούμερό του κατά τη διάρκεια τελετής στο ημίχρονο του αγώνα με τους Ρέιντερς.

O ίδιος ερωτηθείς πρόσφατα αν τον ενοχλεί που οι Όουκλαντ Ρέιντερς μέχρι και σήμερα θεωρούν τη φάση ως απάτη, είχε… αποστομωτική απάντηση: «Καθόλου δεν με πειράζει. Να σου πω την αλήθεια, το απολαμβάνω που ακόμα κλαίγονται γι’ αυτό».

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Τσιριγώτης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x