Stories

Γιάννης Ιωαννίδης: Οι κορυφαίες ατάκες του «Ξανθού»

Το ελληνικό μπάσκετ θρηνεί την τεράστια απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη και το www.sportfm.gr θυμάται μερικές από τις κορυφαίες ατάκες του.

Γιάννης Ιωαννίδης: Οι κορυφαίες ατάκες του «Ξανθού»

Από τις 4 Οκτωβρίου του 2023 το ελληνικό μπάσκετ θρηνεί την τεράστια απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη. Η κληρονομιά που άφησε πίσω του ο «Ξανθός» είναι ανεκτίμητης αξίας. Πολλοί ήταν εκείνοι που τον λάτρεψαν, αλλά και αρκετοί ήταν εκείνοι που τον μίσησαν. Όλοι, όμως, αναγνώριζαν τη μεγάλη προσωπικότητά του, αλλά και το ασίγαστο πάθος του, αφού δεν ήταν από αυτούς που δέχονταν εύκολα την ήττα.

Στα χέρια του ο Άρης έγινε «Αυτοκράτορας» τη δεκαετία του ‘80, επί των ημερών του ο Ολυμπιακός βγήκε από την αφάνεια και έζησε τη «χρυσή εποχή» του στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ενώ το 1998 οδήγησε την ΑΕΚ στον πρώτο τελικό Ευρωλίγκας της ιστορίας της.

Τι να πει και τι να γράψει κάποιος για τον «μύθο» Γιάννη Ιωαννίδη. Οξύθυμος, αθυρόστομος, εκρηκτικός και φυσικά ουδέποτε… μετρούσε τα λόγια του. Ποτέ δεν φοβήθηκε και δεν κρυβόταν από συγκρούσεις, είτε με παίκτες αστέρες, είτε με αντίπαλες κερκίδες, είτε με διαιτητές. Με τον αυθόρμητο τρόπο που μιλούσε έκανε τους οπαδούς της ομάδας που υπηρετούσε να τον αποθεώνουν και αποτελούσε «κόκκινο πανί» για τους αντιπάλους.

Γιάννης Ιωαννίδης: Οι κορυφαίες ατάκες του «Ξανθού»

Ο «Ξανθός», λοιπόν, ήταν μέγα ατακαδόρος. Ως ελάχιστο φόρο τιμής το www.sportfm.gr έψαξε μερικές από τις μεγαλύτερες ατάκες του Γιάννη Ιωαννίδη, που έμειναν ανεξίτηλες στον χρόνο.

Η απάντηση για… μέλι στον Πολίτη και ο ύπνος του Θεού στον τελικό


Το 1994 ο Γιάννης Ιωαννίδης έστειλε τον Ολυμπιακό για πρώτη φορά στην ιστορία του σε Final Four του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, με τη συμμετοχή ακόμη των Παναθηναϊκού, Μπανταλόνα και Μπαρτσελόνα. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των τεσσάρων ο τότε προπονητής των «πράσινων», Κώστας Πολίτης, είπε: «Είθισται ο ηττημένος να συγχαίρει τον νικητή και εγώ μετά τον αγώνα θα περιμένω τον Γιάννη να μου δώσει το χέρι του», με τον «Ξανθό» να του απαντά αργότερα: «Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι».

Στον τελικό του Final Four του Τελ Αβίβ, ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε, καθώς ηττήθηκε από την Μπανταλόνα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, χάρη σε ένα σουτ του Κορνίλιους Τόμπσον στα τελευταία δευτερόλεπτα. Τότε, ο Ιωαννίδης είπε την εξής ατάκα: «Τι να μας πει τώρα ο Ομπράντοβιτς; Κοιμήθηκε ο Θεός και πήρε αυτό το Κύπελλο. Αυτά δεν γίνονται ούτε στο σινεμά, αλλά όταν σκηνοθετεί ο Θεός δεν μπορεί να αλλάξεις το σενάριο».

Η ατάκα για το τσιγάρο και το σεξ στον υπεύθυνο ασφαλείας του «Αμπντί Ιπεκτσί»


Στις 27 Οκτωβρίου του 1994 ο Ολυμπιακός έκανε εκκωφαντική πρεμιέρα στους ομίλους του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, νικώντας με το επιβλητικό 77-42 την τότε Εφές Πίλσεν. Μετά τη λήξη της αναμέτρησης, ο Γιάννης Ιωαννίδης πετούσε στα… σύννεφα και για να το γιορτάσει άναψε ένα τσιγάρο έξω από τα αποδυτήρια. Αμέσως, ήρθε ο υπεύθυνος ασφαλείας του «Αμπντί Ιπεκτσί», ζητώντας από τον «Ξανθό» να το σβήσει, διαφορετικά θα τον έστελνε μέχρι και στη… φυλακή. Τότε, ο Γιάννης Ιωαννίδης τον κοίταξε και του είπε… φάτσα φόρα: «Εγώ μετά το σεξ, θέλω πάντοτε ένα τσιγάρο».

Το 1995 και στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, πέντε παίκτες της «ομάδας του στρατού» διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με στομαχικές διαταραχές και παράλληλα αναπτύχθηκε μία φήμη περί… χαλασμένων νερών. Ερωτηθείς για το συγκεκριμένο συμβάν, ο «Ξανθός» απάντησε: «Αφήστε τους Ρώσους να λένε… Ρωτήστε τους τι κάνανε το προηγούμενο βράδυ! Η νύχτα της Αθήνας είναι πολύ γλυκιά και βρίσκεις ότι επιθυμείς».

Μάλιστα, ο Γιάννης Ιωαννίδης δεν δίστασε να τα βάλει και με τους Σέρβους. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και για μεγάλο χρονικό διάστημα τη δεκαετία ‘90, το Κύπελλο Πρωταθλητριών πήγαινε σε ομάδες που είχαν προπονητή από τη γειτονική χώρα των Βαλκανίων και εκεί ο «Ξανθός» πέταξε την ατάκα τον Μάρτιο του 1996: «Το μπάσκετ εξουσιάζεται από τη σερβική μαφία».

Γιάννης Ιωαννίδης: Οι κορυφαίες ατάκες του «Ξανθού»

Ήθελε να σκίσει τα πτυχία του λόγω… Μπόζα Μάλκοβιτς


Στους τελικούς του 1996 ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, ο Γιάννης Ιωαννίδης πανηγύρισε το τελευταίο του πρωτάθλημα ως προπονητής της ομάδας του Πειραιά. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν το πλεονέκτημα και ξεκίνησαν με τη νίκη στους τελικούς. Ωστόσο, στον δεύτερο οι «πράσινοι» απάντησαν και ισοφάρισαν τη σειρά σε 1-1. Ενοχλημένος με τον τρόπο που έχασε ο Ολυμπιακός είπε: «Να βράσω τα πτυχία και τις θεωρίες μου. Δεν γίνεται να με παίζει ζώνη και να χάνω!», αναφερόμενος στον αντίπαλο προπονητή, Μπόζινταρ Μάλκοβιτς.

Ωστόσο, ο Ολυμπιακός έφτασε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος με θριαμβευτικό τρόπο, νικώντας τον Παναθηναϊκό με το… ιστορικό 73-38 στον πέμπτο και τελευταίο τελικό, που έγινε στο ΣΕΦ. Εκεί, ο «Ξανθός» είπε στο τέλος: «Αυτά τα παιδιά από 18 χρόνων μυήθηκαν στο να νικούν και να παίρνουν πρωταθλήματα. Είχα πει λοιπόν να μην υποτιμούν κάποιοι την καρδιά του πρωταθλητή, αφού οι παίκτες μου από μικροί κολυμπούν στα βαθιά και τα καταφέρνουν».

Γιάννης Ιωαννίδης: Οι κορυφαίες ατάκες του «Ξανθού»

Δυνατές ατάκες είπε ο Γιάννης Ιωαννίδης και κατά τη θητεία στον πάγκο της ΑΕΚ (1996-98). Την ίδια περίοδο στον πάγκο του Ολυμπιακού ήταν ο Ντούσαν Ίβκοβιτς και σε εκείνον της Μπένετον Τρεβίζο ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Τότε, ο «Ξανθός» είπε: «Δείτε τον Ολυμπιακό και την Μπένετον. Παίζουν ακριβώς τα ίδια συστήματα που χρησιμοποιεί και η Εθνική Γιουγκοσλαβίας. Μόνο όποιος έχει καταρράκτη στα μάτια δεν μπορεί να το διαπιστώσει».

Στον πάγκο της «Ένωσης», ο Γιάννης Ιωαννίδης δεν κατάφερε να πανηγυρίσει κάποιον τίτλο και ο «αγαπημένος» του Άρης, του στέρησε αυτή την ευκαιρία, νικώντας την ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου. Μάλιστα, σε εκείνο το παιχνίδι οι «κίτρινοι» ήταν και αποδεκατισμένοι. Ωστόσο, στον «Ξανθό» δεν άρεσε καθόλου αυτή η ήττα, με αποτέλεσμα να πει: «Σήμερα και οι τυφλοί είδαν τι έγινε».

Τέλος, είχε αναφερθεί και στον Δημήτρη Διαμαντίδη και την τότε συμβουλή που του έδωσε για το μέλλον του: «Εγώ πιστεύω ότι ο Διαμαντίδης μπορούσε να παίξει στο ΝΒΑ. Όταν ήμουν στην Εθνική με ρώτησε που να πάει. Του απάντησα ότι είναι ο καλύτερος και δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. Εκείνη την εποχή, βέβαια, πιο οργανωμένη ομάδα ήταν ο Παναθηναϊκός και του είπα να πάει εκεί».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x