Stories

Γιόκιτς: Από τα άλογα και τα σερβικά… μπουρέκια στην κορυφή του ΝΒΑ

Το www.sportfm.gr βρήκε κάποιες άγνωστες ιστορίες γύρω από τον νέο MVP του ΝΒΑ και σούπερ σταρ των Νάγκετς, Νίκολα Γιόκιτς.

Γιόκιτς: Από τα άλογα και τα… μπουρέκια στην κορυφή του ΝΒΑ

Όταν ήταν 10 ετών και ο πατέρας του του πρότεινε να ασχοληθεί το μπάσκετ και εκείνος έβαλε τα κλάματα, γιατί όλα του φαίνονταν… περίεργα. Ανακαλύφθηκε μέσω εφημερίδας, ενώ όταν ξεκίνησε να παίζει πιο επαγγελματικά οι γυμναστές της ομάδας του του απαγόρευαν να κάνει κάμψεις, για να μην τραυματιστεί γιατί ήταν υπέρβαρος και ελαφρώς… αγύμναστος. Μάλιστα, έχει… καταφέρει να τραυματιστεί, υπογράφοντας… αυτόγραφα!

Όταν άνοιγε η πόρτα για τη μεγαλύτερη ευκαιρία της καριέρας του, εκείνος κοιμόταν! Κι όμως, το παιδί αυτό που γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου του 1995 στο Σόμπορ της Σερβίας, έχει εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους παίκτες του πλανήτη αυτή την στιγμή, που μεγαλουργεί στο ΝΒΑ και αναδείχθηκε MVP για τη σεζόν 2020/21. Και αυτό το παιδί δεν είναι άλλο φυσικά από τον Νίκολα Γιόκιτς!

Τα πεπραγμένα του «Τζόκερ» στο παρκέ με τη φανέλα των Νάγκετς τα βλέπουμε, τα απολαμβάνουμε και τα καταγράφουμε με ιδιαίτερο θαυμασμό. Αυτή τη φορά, το www.sportfm.gr δεν θα ασχοληθεί τόσο με το αγωνιστικό κομμάτι του παίκτη που έχει κάνει το γρηγορότερο τριπλ-νταμπλ στην ιστορία του ΝΒΑ, όπου χρειάστηκε μόλις 14:33’’ σε έναν αγώνα κόντρα Μπακς το 2018, αλλά με κάποιες όχι και τόσο γνωστές ιστορίες γύρω από εκείνον… Πάντως, το πόσο ωραίος τύπος δείχνει στα παρκέ, αλλά τόσο είναι και εκτός.

Τα… κλάματα στο άκουσμα και μόνο του μπάσκετ



Γιόκιτς: Από τα άλογα και τα… μπουρέκια στην κορυφή του ΝΒΑ

Ο Νίκολα είναι το τρίτο και μικρότερο παιδί της οικογένειας Γιόκιτς. Τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια του, Στραχίνια και Νεμάνια ασχολήθηκαν με το μπάσκετ. Οπότε, όταν ήταν 10 ετών, ο πατέρας του του πρότεινε να ασχοληθεί και εκείνος με το άθλημα. Ποια ήταν η πρώτη του αντίδραση; Έβαλε τα κλάματα. «Ο πατέρας μου μου πρότεινε να παίξω μπάσκετ. Όταν μου το είπε, έβαλα τα κλάματα. Δεν ήθελα να κάνω προπόνηση. Ήμουν 10 ετών και όλα μου φαίνονταν λίγο περίεργα. Φοβόμουν. Όμως, μετά την πρώτη μου επαφή με την μπάλα, κατάλαβα ότι μπορούσα να παίξω», δήλωσε χρόνια αργότερα ο «Τζόκερ».

Εθισμένος με την κόκα κόλα και την παραδοσιακή κουζίνα της Σερβίας



Γιόκιτς: Από τα άλογα και τα… μπουρέκια στην κορυφή του ΝΒΑ

Η υγιεινή διατροφή και ο τρόπος ζωής δεν ήταν πάντα το… φόρτε του. Πριν ασχοληθεί επαγγελματικά με το μπάσκετ, ο Γιόκιτς έπινε τρία λίτρα κόκα κόλα την ημέρα στην… καθισιά του! Εκτός, όμως, από τα αναψυκτικά ο «Τζόκερ» έχει και μεγάλη αδυναμία στη σερβική κουζίνα. Τρελαίνεται για τις παραδοσιακές πίτες της χώρας του, που λέγονται μπουρέκια. Μάλιστα, μετά από κάθε προπόνηση έτρωγε μισό… ταψί από αυτό, συνδυάζοντάς το με την υπερβολική κατανάλωση του αναψυκτικού. Στο μεταξύ, δεν του αρέσει καθόλου το φαγητό στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι είναι… άνοστο, ενώ αυτό που του λείπει περισσότερο από την πατρίδα του είναι μία παραδοσιακή ψαρόσουπα.

Ο Μίσκο Ραζνάτοβιτς τον βρήκε μέσω εφημερίδας



Γιόκιτς: Από τα άλογα και τα… μπουρέκια στην κορυφή του ΝΒΑ

Εκείνος που ανακάλυψε τον Νίκολα Γιόκιτς ήταν ο Μίσκο Ραζνάτοβιτς. Όμως, ο γνωστός ατζέντης δεν είδε πρώτη φορά εν δράσει τον «Τζόκερ», αλλά τον έμαθε διαβάζοντας ένα άρθρο στην εφημερίδα! Μία Κυριακή, λοιπόν, με το καφεδάκι του, ο εκ των κορυφαίων μάνατζερ της Ευρώπης διάβαζε τα νέα στον Τύπο της χώρας του. Το… μάτι του έπεσε πάνω σε ένα άρθρο που αναφερόταν σε ματς Παίδων. Στην ομάδα του Σόμπορ έπαιζε και ο Γιόκιτς, ο οποίος σε ένα ματς είχε 25 πόντους και 20 ριμπάουντ. Την επόμενη Κυριακή και πάνω στην ίδια ρουτίνα του, ο Ραζνάτοβιτς διάβασε για μία παρόμοια εμφάνιση του «Τζόκερ». Αμέσως, έστειλε τον σκάουτερ του να διαπιστώσει εάν αυτό το παιδί ήταν μεγαλύτερο σε ηλικία από τα υπόλοιπα ή εάν είχε αυτές τις επιδόσεις λόγω ταλέντου. Ο σκάουτερ στην αναφορά του έγραψε ότι όχι μόνο δεν ήταν μεγαλύτερος από τα υπόλοιπα παιδιά, αλλά ήταν και ο πιο… αγύμναστος. Εκεί, ο Ραζνάτοβιτς τον… διέταξε να μην επιστρέψει από το Σόμπορ μέχρι να έχει πάρει την υπογραφή από τον Γιόκιτς!

Δεν μπορούσε να κάνει ούτε μία… κάμψη



Γιόκιτς: Από τα άλογα και τα… μπουρέκια στην κορυφή του ΝΒΑ

Εξαιτίας της όχι και τόσο υγιεινής διατροφής του, ο Γιόκιτς ήταν κοντά στα 130 κιλά όταν μετακόμισε στη Μέγκα. Για τον λόγο αυτό, δεν μπορούσε να κάνει ούτε μία… κάμψη. Ο προπονητής του αρχικά τον έβαλε να κάνει, αλλά αμέσως έθεσε «βέτο» ο γυμναστής της ομάδας, φοβούμενος να μην τραυματιστεί από το υπερβολικό βάρος! Έτσι, τον… κλείδωσε στο γυμναστήριο για μερικούς μήνες, ώστε να του… σουλουπώσει τη φυσική του κατάσταση. Όμως, παρά το βάρος του τόσο στην παιδική ομάδα του Σόμπορ, όσο και στη Μέγκα οι προπονητές του επέτρεπαν να κατεβάζει την μπάλα, γι’ αυτό έμαθε να τη χειρίζεται τόσο καλά, παρά το μεγάλο του ύψος, που είναι άνω των 2,10μ.

Ο τραυματισμός από τα… αυτόγραφα



Γιόκιτς: Από τα άλογα και τα… μπουρέκια στην κορυφή του ΝΒΑ

Ο Γιόκιτς είναι από τους παίκτες που του αρέσει πολύ να συμμετέχει στις διάφορες εκδηλώσεις των ομάδων. Το απολαμβάνει, ειδικά εάν συμμετέχουν και παιδιά σ’ αυτές. Σε μία τέτοια, λοιπόν, όταν ήταν στη Μέγκα ο «Τζόκερ» ήθελε να διασκεδάσει λίγο παραπάνω τα παιδάκια 8-10 ετών που συμμετείχαν. Στο παιχνίδι έβαλε τη φορεσιά της μασκότ, που τότε ήταν ένα κοάλα και έπαιξε έτσι. Τα παιδιά, όπως είναι φυσικό, ξετρελάθηκαν μ’ αυτό και στη συνέχεια του ζητούσαν φωτογραφίες και αυτόγραφα. Όμως, υπέγραψε τόσα πολλά αυτόγραφα που έβγαλε μία φλεγμονή στον τένοντα του χεριού του, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός δράσης για μία εβδομάδα, χάνοντας μερικά παιχνίδια!

Λατρεύει τα άλογα



Γιόκιτς: Από τα άλογα και τα… μπουρέκια στην κορυφή του ΝΒΑ

Το μπάσκετ στην αρχή για τον Γιόκιτς ήταν ένα… χόμπι. Αυτό που λατρεύει πραγματικά είναι τα άλογα. Περνούσε πολλές ώρες σε στάβλους στη γενέτειρά του, όπου μάλιστα βοηθούσε στο καθάρισμα και στην περιποίηση των ζώων. Το 2017 αγόρασε το πρώτο δικό του άλογο και το ονόμασε «Ονειροπαγίδα», ενώ πλέον έχει και τον δικό του στάβλο. Μάλιστα, κατεβαίνει και σε αρματοδρομίες που διεξάγονται στην πατρίδα του. Στο μεταξύ, ένα καλοκαίρι πήγε στη Σερβία και ο προπονητής του στους Νάγκετς, Μάικ Μαλόουν. Ο κόουτς του «Τζόκερ» πήγε να παρακολουθήσει τους αγώνες με τα άλογα, όπου εκείνο του Γιόκιτς κέρδισε τον αγώνα! Από τότε, ο σέντερ της ομάδας του Ντένβερ θεωρεί πολύ… γουρλή τον προπονητή του.

Κοιμόταν και η τύχη του… δούλευε



Γιόκιτς: Από τα άλογα και τα… μπουρέκια στην κορυφή του ΝΒΑ

Το μεγαλύτερο όνειρο για έναν αθλητή μπάσκετ είναι αναμφίβολα να παίξει στο ΝΒΑ. Ο δρόμος για να το πετύχει αυτό είναι κυρίως μέσω του ντραφτ. Για τον λόγο αυτό, οι παίκτες που είναι εκτός ΗΠΑ είτε ξενυχτούν, λόγω της διαφοράς ώρας, περιμένοντας με μεγάλη αγωνία τον κομισάριο να πει το όνομά τους στην τηλεοπτική μετάδοση, είτε πάνε εκεί. Όμως, ο Γιόκιτς όχι μόνο δεν ήταν παρών στη διαδικασία, αλλά προτίμησε να μην χάσει και τον ύπνο του. Όταν, λοιπόν, το 2014 ο κομισάριος του ΝΒΑ ανακοίνωσε ότι επιλέχθηκε στο νούμερο «41» του ντραφτ από τους Νάγκετς, ο «Τζόκερ» έβλεπε όνειρα… κανονικά, καθώς κοιμόταν! Την επόμενη ημέρα ξύπνησε έχοντας εκατοντάδες αναπάντητες κλήσεις και μηνύματα, μαθαίνοντας ότι έγινε επιλογή από την ομάδα του Ντένβερ…

Το μόνο που πράγμα που φοβάται είναι ο μεγάλος του αδερφός, Στραχίνια



Γιόκιτς: Από τα άλογα και τα… μπουρέκια στην κορυφή του ΝΒΑ

Τα αδέρφια του είναι κάτι σαν… προστάτες για εκείνον, αφού είναι ο μικρότερος. Για τον λόγο αυτό, στις ΗΠΑ μένουν όλοι μαζί. Μάλιστα, ο μεσαίος αδερφός του, Νεμάνια, έπαιξε μπάσκετ στο κολέγιο του Ντιτρόιτ, όταν εκείνη την εποχή αγωνιζόταν στους Πίστονς ένας συμπατριώτης του και παράλληλα μία από τις πιο αποτυχημένες επιλογές σε ντραφτ του ΝΒΑ, ο Ντάρκο Μίλιτσιτς, με τον οποίο έκανε και παρέα. Επειδή, το άλλοτε νούμερο «2» του ντραφτ του 2003 έκανε πολλά λάθη στη ζωή του και δεν έκανε την καριέρα που όλοι περίμεναν, τα αδέρφια του θέλουν να προστατέψουν τον Νίκολα, ώστε να μην κάνει τα ίδια. Εδώ έρχεται και ο μεγάλος αδερφός Στραχίνια. Έχει ύψος κοντά στα 2,10μ. και στο παρελθόν είχε εργαστεί από σωματοφύλακας, μέχρι και πορτιέρης σε νυχτερινά μαγαζιά της Σερβίας. Η αλήθεια είναι ότι το παρουσιαστικό του βγάζει κάτι το… τρομακτικό και όχι μόνο σε εκείνους που δεν τον γνωρίζουν προσωπικά, αλλά ακόμη και στους συγγενείς του. Ο Στραχίνια, λοιπόν, είναι ο άνθρωπος που φοβάται όσο κανέναν άλλον ο Νίκολα. «Δεν φοβάμαι κάποιον αντίπαλο στο ΝΒΑ. Φοβάμαι μόνο έναν άνθρωπο στη ζωή μου και αυτός είναι ο μεγαλύτερος αδερφός μου, Στραχίνια. Τον έχετε δει;», ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του «Τζόκερ».

Γιόκιτς: Από τα άλογα και τα… μπουρέκια στην κορυφή του ΝΒΑ

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x