Stories

Γιουβέντους-Φιορεντίνα: Αγνό μίσος, «καμπούρηδες» και «κλέφτες»

Δεν έχει τη φήμη άλλων ιταλικών ντέρμπι, αλλά το μίσος περισσεύει ανάμεσα σε Γιουβέντους και Φιορεντίνα. Κι ας είναι ως επί το πλείστον… μονόπλευρο.

Γιουβέντους-Φιορεντίνα: Αγνό μίσος, καμπούρηδες και κλέφτες

Στα περισσότερα ντέρμπι η αντιπαλότητα «πηγάζει» από τη γειτνίαση, τον ανταγωνισμό, τις ταξικές διαφορές, ακόμη κι από πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις. Το Γιουβέντους-Φιορεντίνα, που θα γίνει το Σάββατο, δεν είναι τέτοια περίπτωση.

Αυτή η διαμάχη βασίζεται σε… αγνό και «παρθένο» μίσος και είναι περισσότερο μονόπλευρο. Ένα μίσος που καλλιεργήθηκε για χρόνια και που ακόμη και τα τελευταία χρόνια συνεχίζει να τροφοδοτείται.

«Καμπούρηδες» και «κλέφτες»

Η Φλωρεντία θεωρείται… απαγορευμένη ζώνη για φίλους της Γιουβέντους. Οι οπαδοί της Φιορεντίνα ακόμη και σήμερα φορούν μπλουζάκια που αποκαλούν τους φίλους της μισητής αντιπάλου «κλέφτες» (για λόγους που θα διαβάσετε παρακάτω) και… «καμπούρηδες». Οι εξηγήσεις για το τελευταίο ποικίλουν: από την ιταλική παράδοση που θεωρεί τους καμπούρηδες υπερβολικά τυχερούς, μέχρι ότι καμπούριασαν από το βάρος των… κλεμμένων τίτλων ή επειδή σκύβουν πάνω από τα Fiat, καθώς πολλοί απασχολούνται στα εργοστάσια της οικογένειας Ανιέλι, ιδιοκτήτριας της «Γιούβε». Αρκετοί οπαδοί της Φιορεντίνα δηλώνουν πρωτίστως... αντι-Γιουβεντίνοι και με περηφάνια φορούν t-shirts με το σύνθημα «Ευτυχώς δεν είμαι... καμπούρης».

Γιουβέντους-Φιορεντίνα: Αγνό μίσος, καμπούρηδες και κλέφτες

Η ρίζα του μίσους και η εκτόξευση

Αυτή η σχέση δεν άρχισε καλά και εξελίχθηκε ακόμη χειρότερα. Η πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη συνάντηση των δύο ομάδων, στις 7 Οκτωβρίου του 1928, βρήκε τη Γιουβέντους να συνθλίβει τη Φιορεντίνα με 11-0 και 25 χρόνια μετά, στις 22 Φεβρουαρίου του 1953, να τη φιλοδωρεί με ένα 8-0.



Αυτά όμως έμοιαζαν… πταίσματα μέχρι τη σεζόν 1981/82, όταν οι δύο ομάδες πήγαν ισόβαθμες για τον τίτλο στην τελευταία αγωνιστική. Η Φιορεντίνα αντιμετώπιζε στη Σαρδηνία την Κάλιαρι, που ήθελε έναν βαθμό για να σωθεί, ενώ η Γιουβέντους φιλοξενείτο από την αδιάφορη Καταντζάρο. Κι ενώ οι «βιόλα» είδαν να τους ακυρώνεται ως επιθετικό φάουλ το γκολ που θα τους χάριζε το τρίτο πρωτάθλημα της ιστορίας τους, οι «μπιανκονέρι» περνούσαν με 1-0 με πέναλτι κατακτώντας το εικοστό τους πρωτάθλημα κι ενώ ένα καθαρό πέναλτι δεν δόθηκε στους γηπεδούχους. Το «καλύτερα δεύτεροι παρά κλέφτες» έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών της Φιορεντίνα και το μίσος γιγαντώθηκε.



Διχασμός και στον τελικό του Κυπέλλου UEFA

Η Φιορεντίνα με τον 23χρονο Ρομπέρτο Μπάτζο να οργιάζει είχε αρχίσει να απειλεί όλο και περισσότερο τους «μεγάλους» της Serie A και το 1990 έφτασε να διεκδικεί το Κύπελλο UEFA σε ιταλικό «εμφύλιο» με τη Γιουβέντους. Στον πρώτο τελικό του Τορίνο η «Γιούβε» κέρδισε 3-1 κάνοντας το 2-1 με επιθετικό φάουλ του Καζιράγκι στον Πιν που δεν καταλογίστηκε ποτέ. Ο τελευταίος αποκάλεσε κλέφτες τους νικητές σε… ζωντανή μετάδοση περνώντας δίπλα από τον μεγάλο Ντίνο Τζοφ. Ο επαναληπτικός δεν μπορούσε να διεξαχθεί στη Φλωρεντία λόγω της ανακατασκευής του γηπέδου εν όψει του Μουντιάλ, αλλά δεν ορίστηκε στην κοντινή και φίλα προσκείμενη Περούτζια. Έγινε στο Αβελίνο, όπου κατοικοεδρεύουν πολλοί φίλοι της Γιουβέντους, προκαλώντας περαιτέρω αντιδράσεις. Το τελικό 0-0 στη ρεβάνς πρόσφερε έναν ακόμη τίτλο στη «Γηραιά Κυρία» και έναν ακόμη λόγο για τους φίλους της Φιορεντίνα να τη μισούν. Έμελε, δε, να είναι το τελευταίο ματς του Μπάτζο με τα μωβ...



Από τον Μπάτζο στον Μπερναντέσκι και τον Κιέζα

Στα χρόνια που ακολούθησαν η Φιορεντίνα ελάχιστες φορές κατόρθωσε να κοιτάξει στα μάτια τη Γιουβέντους και τις άλλες ισχυρές ομάδες της Ιταλίας που άνοιξαν την ψαλίδα. Όμως το μίσος για τους «μπιανκονέρι» τροφοδοτήθηκε από… μεταγραφές. Ό,τι καλύτερο υπήρχε στους «βιόλα» έπαιρνε σχεδόν πάντα το δρόμο από τη Φλωρεντία για το Τορίνο, κάτι που δεν μπορούσαν να χωνέψουν οι φίλοι της ομάδας.

Το 1990 η ζάπλουτη «Γιούβε» έκανε στον Φλάβιο Ποντέλο μια πρόταση που δεν μπορούσε να αρνηθεί: περίπου 13 εκατ. ευρώ, παγκόσμιο ρεκόρ για μεταγραφή τότε, δαπανήθηκαν και ο Ρομπέρτο Μπάτζο άλλαξε φανέλα. Εξοργισμένοι οπαδοί της Φιορεντίνα έκαναν… ντου στα γραφεία της ομάδας τους πετώντας τούβλα και μολότοφ. Ο ιδιοκτήτης του συλλόγου χρειάστηκε να… κρυφτεί για μέρες στο «Αρτέμιο Φράνκι», ενώ από τις αναταραχές στην πόλη προκλήθηκαν τουλάχιστον 50 τραυματισμοί, ενώ υπήρξαν και 9 συλλήψεις. Το κλίμα δεν ήταν λιγότερο ειρηνικό στην πρώτη επίσκεψη της Γιουβέντους στη Φλωρεντία μετά τη μεταγραφή του «Θεϊκού Κοτσιδάκια». Ο ίδιος αποδοκιμάστηκε έντονα, αρνήθηκε να εκτελέσει πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος, ενώ όταν κατά την αντικατάστασή του χαιρέτησε τους φανατικούς κρατώντας ένα κασκόλ της Φιορεντίνα (κεντρική φωτο), προκάλεσε ακόμη περισσότερο την οργή τους. Μια οργή που πάντως… καταλάγιασε με μια νίκη 1-0 που πανηγυρίστηκε σαν… πρωτάθλημα.



Το μίσος αναζωπυρώθηκε τα τελευταία χρόνια, κυρίως με την πώληση του Φεντερίκο Μπερναντέσκι το 2018, με τον ίδιο να αντιμετωπίζεται ως προδότης στην επιστροφή του στη Φλωρεντία, αλλά να καλεί σε σιγή το πλήθος μετά το γκολ που πέτυχε με εκτέλεση φάουλ.



Αντίθετα, πολύ πιο ήπια αντιμετωπίστηκε η μετακίνηση του Φεντερίκο Κιέζα, ενός παίκτη «γέννημα-θρέμμα» της Φιορεντίνα, το 2020. O… επόμενος που ίσως κάνει τη διαδρομή Φλωρεντία-Τορίνο είναι ο Ντούσαν Βλάχοβιτς. Ο 21χρονος Σέρβος εντυπωσιάζει και η Γιουβέντους φέρεται έτοιμη να τον… αρπάξει. Οπαδοί των «βιόλα» θέλησαν να τον… προϊδεάσουν για το τι έρχεται φωνάζοντας μετά την ήττα από τη Βενέτσια «γαμ….ε καμπούρη» στον παίκτη που έχει αρνηθεί επέκταση συμβολαίου και μοιάζει έτοιμος να γίνει ο επόμενος «προδότης».



Η ιστορία του μίσους φαίνεται πως έχει πολλά ακόμη κεφάλαια να καταγράψει. Ένα μίσος μάλλον μονόπλευρο, που γίνεται ακόμη μεγαλύτερο λόγω της κυνικής κι αλαζονικής στάσης της Γιουβέντους και των οπαδών τους, που... απαξιούν να ασχοληθούν με την κατώτερου επιπέδου Φιορεντίνα...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x