Stories

Γιούργκεν Κλοπ: Ο... όχι και τόσο «Normal One» που έφερε την αναγέννηση της Λίβερπουλ

Ο Γιούργκεν Κλοπ συμπλήρωσε 8 χρόνια στην τεχνική ηγεσία της Λίβερπουλ και το sport-fm.gr καταγράφει το πώς κατάφερε να συνδέσει το όνομά του με την αναγέννηση των «Reds»!

Γιούργκεν Κλοπ: Η πορεία του στα 8 χρόνια του στη Λίβερπουλ

«Υπάρχει κάποιος μέσα σε αυτό το δωμάτιο που πιστεύει ότι είμαι κάποιος που μπορεί να κάνει θαύματα; Είμαι ένας 100% κανονικός άνθρωπος. Ήμουν μέτριος ως ποδοσφαιριστής και έγινα προπονητής με έναν εξαιρετικό σύλλογο στη Γερμανία. Είμαι ο normal one», δήλωνε ακριβώς 8 χρόνια πίσω ο Γιούργκεν Κλοπ, στην παρουσίασή του ως ο νέος προπονητής της Λίβερπουλ!

Το ημερολόγιο έδειχνε 8 Οκτωβρίου του 2015, όταν η διοίκηση της Λίβερπουλ επισημοποίησε την απόφασή της να αντικαταστήσει τον Μπρένταν Ρότζερς με τον 48χρονο τότε Γερμανό, ο οποίος προερχόταν από ένα τετράμηνο διακοπών, μετά την αποχώρησή του από την Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Εξ αρχής, η πρόσληψή του είχε γίνει αποδεκτή με ενθουσιασμό από την συντριπτική πλειοψηφία των απανταχού φίλων του συλλόγου, οι οποίοι έβλεπαν στο πρόσωπό του έναν προπονητή που είχε απίστευτο δέσιμο με την προηγούμενη ομάδα του, έχοντας παρουσιάσει παράλληλα πολλά θετικά στοιχεία όσον αφορά το παιχνίδι του. Τον έβλεπαν ως ιδανική λύση για μία ομάδα που «φώναζε» την ανάγκη της για ολική ανοικοδόμηση.

«25 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα είναι πολλά. Ας ξεκινήσουμε από την αρχή, να το κάνουμε με έναν διαφορετικό τρόπο. Τώρα είναι η τέλεια στιγμή. Δεν γνωρίζω τα πάντα, αλλά ξέρω να ακούω. Είναι ώρα για επανεκκίνηση. Πρέπει να αλλάξουμε από Αν είμαστε πάλι εδώ σε τέσσερα χρόνια, είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα έχουμε πάρει τον τίτλο. You have to change from doubters to believers», ανέφερε μεταξύ άλλων στην παρουσίασή του ο Κλοπ και ήταν φανερό ότι ήξερε ακριβώς τι έπρεπε να αλλάξει στη Λίβερπουλ.

Γιούργκεν Κλοπ: Η πορεία του στα 8 χρόνια του στη Λίβερπουλ

Το πρώτο του παιχνίδι στην Αγγλία ήρθε 9 μέρες αργότερα, ένα εκτός έδρας ντέρμπι με την Τότεναμ στο παλιό της γήπεδο, «White Hart Lane». Μινιολέ, Κλάιν, Μορένο, Σακό, Σκρτελ, Τσαν, Λαλάνα και Οριγί ήταν μερικές από τις βασικές επιλογές του Κλοπ εκείνο το απόγευμα. Έχοντας ουσιαστικά στα χέρια του μια ομάδα που δεν ήταν δημιούργημά του, μην έχοντας κάνει προετοιμασία μαζί της και χωρίς να έχει προλάβει να περάσει σε εκείνη την ποδοσφαιρική του νοοτροπία, κατάφερε να την οδηγήσει στους (τελικά χαμένους) τελικούς Europa League και League Cup, παρότι η ομάδα του τερμάτισε 8η στην Premier League. Όπως και να έχει, ήταν φανερό ότι η Λίβερπουλ είχε αρχίσει να… μεταλλάσσεται, φτιάχνοντας refuse to lose στοιχεία στον χαρακτήρα της και επιθετικές αρετές στο παιχνίδι της!

Γιούργκεν Κλοπ: Η πορεία του στα 8 χρόνια του στη Λίβερπουλ

Στο πρώτο του καλοκαίρι με τη Λίβερπουλ, ο Κλοπ έφερε τρεις παίκτες που έμελλε να αποδειχθούν καθοριστικοί στα πλάνα του. Μανέ (40 εκατ), Βάιναλντουμ (27 εκατ) και Μάτιπ (ελεύθερος) έγινα γρήγορα βασικά στελέχη της ομάδας. Η σεζόν της μετάβασης και της εξέλιξης, κατά τη διάρκεια της οποίας η Λίβερπουλ κατάφερε να αφομοιώσει τις ποδοσφαιρικές ιδέες του προπονητή της και να παρουσιάσει έναν συναρπαστικό τρόπο παιχνιδιού, βασισμένο στην πίεση ψηλά και τον γρήγορο ρυθμό μετά την ανάκτηση της μπάλας. Ήταν αποφασισμένος να πετύχει με τον δικό του τρόπο, έναν τρόπο που ταίριαζε απόλυτα στην ιστορία του συλλόγου και τα «θέλω» των φίλων της! Το τέλος της σεζόν βρήκε τη Λίβερπουλ 4η, να επιστρέφει στο Champions League, κάτι που είχε καταφέρει μόλις μία φορά στα 7 προηγούμενα χρόνια.



Και η επιστροφή της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση ήταν εντυπωσιακή! Ξεκίνησε την πορεία της από τα προκριματικά και κατάφερε να φτάσει μέχρι το τέλος της, αποκλείοντας στον δρόμο της για τον μεγάλο τελικό του Κιέβου τις Πόρτο, Ρόμα και τη Μάντσεστερ Σίτι, η οποία στην πρώτη πλήρη σεζόν του Γκουαρδιόλα στον πάγκο της, έκανε παρέλαση προς την κατάκτηση του τίτλου στην Premier League (στέφθηκε πρωταθλήτρια μαζεύοντας 100 βαθμούς). Η ήττα από τη Ρέαλ Μαδρίτης στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν, με τα λάθη του Κάριους και την τεράστια απουσία του τραυματία Σαλάχ, μπορεί να πόνεσε («Ήρθαμε να πάρουμε τα πάντα και δεν πήραμε τίποτα», δήλωνε μετά τη λήξη ο Κλοπ), αλλά ήταν φανερό πως ο Γερμανός είχε ήδη αλλάξει πολλά στην ομάδα. Οι αντίπαλοι της Λίβερπουλ την υπολόγιζαν ξανά ως μια ομάδα ικανή να διεκδικήσει τίτλους στο κορυφαίο επίπεδο.

Γιούργκεν Κλοπ: Η πορεία του στα 8 χρόνια του στη Λίβερπουλ

Το… μεγάλο μπαμ, ήρθε τη σεζόν 2018-19! Με τον Κλοπ να έχει ολοκληρώσει την εφαρμογή των πλάνων του, έχοντας παράλληλα προσθέσει στην ομάδα του τους ποδοσφαιριστές που μπορούσαν να υπηρετήσουν τα «θέλω» του, η Λίβερπουλ όχι απλώς επέστρεψε στη διεκδίκηση του τίτλου στην Premier League, αλλά έφτασε και για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν μέχρι τον τελικό του Champions League! Και παρόλο που οι 97 (!) βαθμοί που μάζεψε και η μόλις μία ήττα που έκανε σε 38 αγωνιστικές, δεν ήταν αρκετά για να την στέψουν πρωταθλήτρια στο Νησί, με την Σίτι να τερματίζει πρώτη με έναν βαθμό περισσότερο, ήρθε ο τελικός της Μαδρίτης και η μεγάλη νίκη κόντρα στην Τότεναμ, για να σβήσει την πικρία από κάθε φίλο της Λίβερπουλ.



Μερικούς μήνες νωρίτερα από ότι είχε υποσχεθεί (σε τέσσερα χρόνια θα έχουμε κατακτήσει τίτλο είχε πει στην παρουσίασή του, τα κατάφερε σε 3,5), ο Κλοπ είχε οδηγήσει τη Λίβερπουλ στην κορυφή της Ευρώπης, 14 χρόνια μετά το θαύμα της Κωνσταντινούπολης και για 6η φορά στην ιστορία της. Το απίστευτο come-back στα ημιτελικά με την Μπαρτσελόνα (από 3-0 στο «Καμπ Νου», 4-0 στη ρεβάνς του «Άνφιλντ») θα μνημονεύεται για πάντα και θα χρησιμοποιείται ως παράδειγμα του πώς χτίζεις σωστά τον χαρακτήρα μιας ομάδας.



Ο Κλοπ είχε καταφέρει μέσα σε 3,5 χρόνια να αλλάξει πλήρως τη Λίβερπουλ, επαναφέροντάς τη στο κορυφαίο επίπεδο και τις επιτυχίες. Ωστόσο, με την έναρξη της νέας σεζόν συμπληρώνονταν 30 ολόκληρα χρόνια από τη μέρα που η Λίβερπουλ πανηγύρισε για τελευταία φορά την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος και ήταν φανερό ότι αυτός ήταν ο επόμενος στόχος. Και κατά κάποιον τρόπο, όλοι έμοιαζε να γνώριζαν ότι οι «Reds» θα το καταφέρουν και αυτό με τον Γερμανό στον πάγκο τους.

Γιούργκεν Κλοπ: Η πορεία του στα 8 χρόνια του στη Λίβερπουλ

Χωρίς να κάνει σημαντικές αλλαγές στην «καλολαδωμένη μηχανή» που είχε φτιάξει από την προηγούμενη σεζόν, ο Κλοπ οδήγησε την ομαδάρα του στην κορυφή της Αγγλίας μαζεύοντας 99 βαθμούς, 18 περισσότερους από τη δεύτερη της βαθμολογίας, Σίτι. Εκείνη η Λίβερπουλ έφτιαξε το μεγαλύτερο αήττητο σερί της ιστορίας της για το πρωτάθλημα (44 παιχνίδια, από Ιανουάριο του 2019 έως τον Φλεβάρη του 2020), ενώ παράλληλα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό νικών (84,2%) που είχε ποτέ ομάδα στην κορυφαία κατηγορία σε μία σεζόν. Παρότι ο Χέντερσον αναγκάστηκε να σηκώσει την πολυπόθητη κούπα σε ένα άδειο, λόγω Covid και lockdown, «Άνφιλντ», ο Κλοπ ήταν ο υπεύθυνος που η Λίβερπουλ είχε επιστρέψει εκεί όπου είχε να βρεθεί από το μακρινό 1990!



Τον Νοέμβριο του 2020, η ομάδα του Κλοπ έφτασε τα 64 συνεχόμενα εντός έδρας παιχνίδια αήττητη σε επίπεδο Premier League, ένα ρεκόρ που παρέμενε άθικτο από το ξεκίνημα της δεκαετίας του ‘80 και την θρυλική ομάδα του Μπομπ Πέισλι, ενώ ο Κλοπ σάρωνε τα ατομικά βραβεία, με τους πάντες να αναγνωρίζουν τη συνεισφορά και την επιρροή του.

Το τέλος της σεζόν 2020-21 δεν έφερε κάποιο τρόπαιο για τη Λίβερπουλ, αλλά έναν χρόνο αργότερα, η Λίβερπουλ έμπαινε στο τέλος της σεζόν διεκδικώντας τα πάντα! Αφού σήκωσε το League Cup κόντρα στην Τσέλσι, νίκησε τους «μπλε» του Λονδίνου και στον τελικό του FA Cup μερικούς μήνες αργότερα, φτάνοντας παράλληλα ξανά μέχρι τον τελικό του Champions League (για τρίτη φορά στα τελευταία 4 χρόνια) και διεκδικώντας ξανά τον τίτλο της πρωταθλήτριας Αγγλίας με τη Μάντσεστερ Σίτι! Η ήττα από τη Ρέαλ Μαδρίτης στον τελικό του Παρισίου, καθώς και το ότι το πρωτάθλημα χάθηκε ξανά οριακά (με 92 βαθμούς και ξανά στο -1 από τη Σίτι), μπορεί να άφησαν μια γλυκόπικρη γεύση, αλλά η αίσθηση της ικανοποίησης για το ότι διεκδικήθηκε μέχρι τελευταία στιγμή το ιστορικό quadruple, ήταν εκείνη που υπερίσχυσε.



Έχοντας κατακτήσει κάθε διοργάνωση στην οποία συμμετείχε με τη Λίβερπουλ, πλην του Europa League, η δουλειά του Γιούργκεν Κλοπ δεδομένα είχε στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Αλήθεια, πόσοι ήταν εκείνοι που όντως πίστευαν ότι θα μπορούσε να επαναφέρει τόσο άμεσα τη Λίβερπουλ στην κορυφή, όταν ο ίδιος καλούσε τους φίλους της ομάδας να αλλάξουν από doubters σε believers, κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του;

Την περασμένη σεζόν, η Λίβερπουλ παρουσίασε τη χειρότερη εκδοχή της από τότε που την ανέλαβε ο Κλοπ. Σαν οι ποδοσφαιριστές της να είχαν κουραστεί, σωματικά και πνευματικά, από το απίθανο σπριντ που χρειάστηκε να κάνουν τα προηγούμενα χρόνια, έτσι ώστε να επανέλθουν στην κορυφή. Ο Κλοπ κατάφερε να κάνει πραγματικότητα όσα είχε υποσχεθεί κατά την άφιξή του, δίνοντας στη Λίβερπουλ την ταυτότητα που είχε χάσει. Ωστόσο, μετά την απογοητευτική πορεία του 2022-23 και με ποδοσφαιριστές που αποτέλεσαν βασικούς πυλώνες της ομάδας (Μανέ, Φιρμίνο, Φαμπίνιο, Χέντερσον), να αποτελούν παρελθόν, ο Γερμανός τεχνικός καλείται να... ξαναχτίσει.



Έχοντας ανανεώσει το συμβόλαιό του μέχρι το καλοκαίρι του 2026, ουσιαστικά αποδέχθηκε την πρόκληση του να διατηρήσει τη Λίβερπουλ στο κορυφαίο επίπεδο. Κοντεύοντας πλέον να συμπληρώσει μια δεκαετία στον σύλλογο, πολλοί από την κόκκινη πλευρά του Merseyside βάζουν ήδη το όνομά του δίπλα σε αυτά των θρυλικών Σάνκλι και Πέισλι, με βάση την επιρροή που έχει στην ομάδα και τους οπαδούς της. Ίσως τελικά ο Κλοπ να μην ήταν και τόσο... «Normal One», όπως τους είχε συστηθεί 8 χρόνια πίσω.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x