Stories

Η επιστροφή της ΑΕΚ στο θρόνο ήρθε με… εκδίκηση

Σαν σήμερα πριν 21 χρόνια η ΑΕΚ κατακτούσε το Κύπελλο Σαπόρτα παίρνοντας άτυπη ρεβάνς από την Κίντερ.

Η ΑΕΚ είχε 19 χρόνια να κατακτήσει τίτλο, αλλά πανηγύρισε δύο μέσα σε διάστημα εννιά ημερών, τέτοιες μέρες πριν 21 χρόνια. Μετά το Κύπελλο απέναντι στον Παναθηναϊκό, σαν σήμερα, 11 Απριλίου του 2000, κατακτούσε το Κύπελλο Σαπόρτα επαναλαμβάνοντας το θρίαμβο του 1968 και κάνοντας πράξη το σύνθημα-«πρόβλεψη» των φίλων της «και ξανά-ξανά, θα γίνεις βασίλισσα».



Ο δρόμος προς την επιστροφή

Ο δρόμος της ΑΕΚ προς το θρίαμβο είχε αρχίσει από το Σεπτέμβριο του 1999. Η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς έκανε περίπατο στην πρώτη φάση σημειώνοντας εννέα νίκες σε δέκα ματς (μοναδική ήττα από τη Σαρλερουά στο Βέλγιο). Στη δεύτερη φάση απέκλεισε με δύο νίκες τη σλοβενική Σαβίνσκι (51-86 και 68-44), ενώ ακολούθησε η Τάου Κεράμικα, όπου την ήττα στη Βιτόρια (71-67) διαδέχτηκε ο θρίαμβος στο ΟΑΚΑ (85-65). Στα προημιτελικά προέκυψε εμφύλιος με τον Ηρακλή, με τους «κιτρινόμαυρους» να παίρνουν το εισιτήριο νικώντας 84-73 στο ΟΑΚΑ παρά την ήττα στη Θεσσαλονίκη (73-70). Στα ημιτελικά απέναντι στη Ζαντάρ, η ΑΕΚ στάθηκε όρθια στην Κροατία χάνοντας με 75-70 και υπερκάλυψε τη διαφορά στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ με 82-67.



Ώρα για κούπα και ρεβάνς

Τριάντα δύο χρόνια και επτά μέρες μετά τον ιστορικό θρίαμβο της κατάκτησης του Κυπέλλου Κυπελλούχων (1968), η ΑΕΚ είχε τη χρυσή ευκαιρία να κατακτήσει τον δεύτερο τίτλο της ευρωπαϊκής της ιστορίας. Ως έξτρα κίνητρο λειτουργούσε το γεγονός ότι απέναντί της είχε την ομάδα που της είχε στερήσει τον τίτλο της Ευρωλίγκας στον τελικό του Final 4 της Βαρκελώνης δύο χρόνια πριν, την Κίντερ Μπολόνια.



Οι αποφασισμένοι «κιτρινόμαυροι» παρά το κακό ξεκίνημα (2-10) πήραν γρήγορα μπρος και μέσα σε ένα τρίλεπτο εξαφάνισαν τη διαφορά (14-12) με οδηγό τον Μπούι. Η Κίντερ με ένα ξέσπασμα από Σκονοκίνι και Ντανίλοβιτς ανέκτησε την πρωτοπορία (19-22), αλλά μόνο για λίγο. Η είσοδος του Ντικούδη, η δράση του Κακιούζη αλλά και οι «βόμβες» από Κορωνιό και Χατζή εκτόξευσαν την «Ένωση» στο 46-33 στο φινάλε του ημιχρόνου, όπου η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς είχε 11/16 δίποντα και 6/8 τρίποντα! Η διαφορά έφτασε και στο +16, 51-35, στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου, αλλά η τελική αντεπίθεση της Κίντερ τη μείωσε στους έξι, 72-66, με έξι λεπτά να απομένουν. Ο Στομπέργκας την κατέβασε και στους δύο, 76-74, αλλά ο Μιούρσεπ με καταπληκτικές άμυνες και ένα κάρφωμα στην επίθεση κράτησε την ομάδα του στον… αφρό και ο Κακιούζης έβαλε το κερασάκι στην τούρτα για το τελικό 83-76.



Η ΑΕΚ είχε… επιστρέψει για τα καλά, εντός κι εκτός των τειχών, με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς να συνεχίζει την… πελατειακή σχέση με τον Έτορε Μεσίνα μετρώντας έξι νίκες σε ισάριθμα ματς εναντίον του.



ΑΕΚ: Χατζής 16, Κορωνιός 11, Μούρσεπ 15, Μπούι 15, Κακιούζης 12, Τσακαλίδης 7, Ντικούδης 7, Χάνσελ, Ο’ Σάλιβαν.

Κίντερ: Ντανίλοβιτς 18, Αμπιο 17, Οικονόμου 16, Σκονοκίνι 9, Αντερσεν 2, Στομπέργκας 13, Φροζίνι 2.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες φίλοι της ομάδας έστηναν ένα τρελό πάρτι στην έδρα της ομάδας, το «Γεώργιος Μόσχος» στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά και στο Καλλιμάρμαρο, έδρα του προηγούμενου ιστορικού θριάμβου της ΑΕΚ. Μία μέρα μετά η υποδοχή στην αποστολή της ομάδας κατά την άφιξή της από την Ελβετία ήταν εντυπωσιακή. Δεν έλειψαν, όμως, και παρατράγουδα με τον εμπρησμό ενός περιπολικού και αρκετές υλικές ζημιές. Η δε ομάδα γιόρτασε την κούπα στο νυχτερινό κέντρο που τραγουδούσε ο Αντώνης Ρέμος και στο οποίο είχε βρεθεί η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού πανηγυρίζοντας το Κύπελλο Ελλάδος.



Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x