Stories

Τα κόζια άλλαξαν: Η Ίντερ σταμάτησε το… μπούλινγκ της Γιουβέντους!

Η Ίντερ έσπασε την πρωτοκαθεδρία της Γιουβέντους και μάλιστα με εμφατικό τρόπο, μεγαλώνοντας κι άλλο την έχθρα στο μεγαλύτερο... αντάμωμα στην Ιταλία, στο "Derby d'Italia".

Ίντερ-Γιουβέντους: Το μεγαλύτερο ντέρμπι της Ιταλίας

Derby d'Italia: Το ντέρμπι της Ιταλίας

Καταλαβαίνει κανείς και μόνο από το όνομα, πως πρόκειται για το μεγαλύτερο παιχνίδι στην γείτονα χώρα, το... αντάμωμα δύο ομάδων που μισούν και θα μισούν για πάντα ο ένας τον άλλον!

Ίντερ και Γιουβέντους κοντράρονται στο "Τζουζέπε Μεάτσα", όπως θέλουν να το λένε οι νερατζούρι. Μετά από μία χρονιά που η έχθρα μεγάλωσε κι άλλο, με την Ίντερ να επιστρέφει στα πρωταθλήματα μετά από μια δεκαετία και βάλε!

Ο Κόντε σταμάτησε το... μπούλινγκ που έκανε ο ίδιος με τη Γιουβέντους



Αν για κάτι μπορεί να «κατηγορηθεί» η Γιουβέντους τα τελευταία χρόνια, είναι το… μπούλινγκ που κάνει στους αντιπάλους. Προφανώς εννοούμε στο χορτάρι, αφού ακόμη και… χάλια να ήταν η Γιουβέντους, πάντα με τα αποτελέσματά της και την «αύρα της πρωταθλήτριας» ομάδας να έρχεται με φόρα από πίσω, έκανε τους αντιπάλους της να «τρέμουν». Άλλωστε, ήταν συχνό φαινόμενο οι ομάδες που προπορεύονται στη βαθμολογία, με τη Νάπολι του Μαουρίτσιο Σάρι να είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, να λιποθυμάνε.



Και μόνο το άκουσμα στο όνομα της Γιουβέντους, αλλά πως χτίζει ένα σερί νικών και αρχίζει να… καλπάζει και να πλησιάζει, η Νάπολι, η Μίλαν, η Ίντερ «τα έκαναν πάνω τους». Πόσες και πόσες φορές έχουμε δει ντέρμπι που είναι κομβικά για τον τίτλο να βάφονται… μπιανκονέρο, ομάδες που δείχνουν σε φοβερή κατάσταση να εξαφανίζονται από το γήπεδο και να μην έχουν το κατάλληλο βάρος.

Πώς τελικά σταμάτησε αυτό το «μπούλινγκ» και μπήκε φρένο στο σερί εννιά πρωταθλημάτων της Γιουβέντους; Με έναν «μπιανκονέρο». Η Ίντερ έκανε την κίνηση-ματ, πήρε τον Αντόνιο Κόντε και απέκτησε το «dna» που έψαχνε. Το dna του νικητή που έλειψε τα τελευταία χρόνια, μπήκε ξανά στο… αίμα των «νερατζούρι». Η πρώτη χρονιά του Ιταλού τεχνικού στους Μιλανέζους ήταν προσαρμογής, ετοιμάζοντας την ομάδα για την επόμενη. Της έδωσε χαρακτήρα νικητή, την έφτιαξε τακτικά άριστη και την έκανε φουλ επιθετική ομάδα, εκμεταλλευόμενη κάθε στραβοπάτημα των αντιπάλων της και την τραγική σεζόν της Γιουβέντους, φτάνοντας σε μια εύκολη κατάσταση του «σκουντέτο». Το πικάρισμα των «νερατζούρι» στους «μπιανκονέρι» ήταν πολύ μεγάλο, λέγοντας ακόμη και ότι ήταν το πιο αντρίκιο στην ιστορία του ιταλικού πρωταθλήματος.



Ένα πρωτάθλημα που θελησε να μειώσει ο Μπονούτσι, λέγοντας πως η Ιντερ πήρε πέρυσι το πρωτάθλημα επειδή η Γιουβέντους δεν ήταν καλή. Με τον ιστορικό πρόεδρος της Ίντερ, Μάσιμο Μοράτι να μη το αφήνει ασχολίαστο: «Ο Μπονούτσι θα μπορούσε να προσθέσει ότι η Γιούβε ήταν πολύ κακή. Ετσι θα το έθετε καλύτερα. Από εκεί και πέρα, δεν καταλαβαίνω τη δήλωσή του. Το πρωτάθλημα το κατακτάει η πιο δυνατή ομάδα και πέρυσι η Ιντερ ήταν εμφανώς πιο δυνατή από τη Γιούβε. Αλλιώς θα αρχίσουν όλοι να λένε ότι κάθε πρωτάθλημα που πήρε κάποιος, το πήρε επειδή κάποιος άλλος δεν ήταν καλός».

Το Calciopolis που τερμάτισε την κόντρα: "Και με VAR τα ίδια θα γίνονταν"



Ένα ακόμη γεγονός που μεγάλωσε και ίσως… τερμάτισε την κόντρα, ήταν το γνωστό και μη εξαιρετέο «Calciopolis». Το δικαστήριο τιμώρησε την Γιουβέντους με αφαίρεση δύο πρωταθλημάτων που κατέληξαν στην Ίντερ για χειραγωγημένα παιχνίδια και έλεγχο των διαιτητών, με τους «μπιανκονέρι» να συνεχίζουν αυτούς τους δύο τίτλους να τους… μετράνε κανονικά στο παλμαρέ τους σα να μη συνέβη τίποτα.

Κάτι για το οποίο είχε ερωτηθεί ο Μάσιμο Μοράτι: «Είδα ότι στο Allianz Stadium έγραψαν 38. Νομίζω ότι έχουν μπερδευτεί λίγο, έπρεπε να γράψουν 36, ίσως δεν θυμούνται καλά. Εγώ δε θα ήμουν υπερήφανος για εκείνη την περίοδο».



Βέβαια, ο Μπουφόν με τη σειρά του είχε προλάβει προ ετών να πικάρει τους «νερατζούρι»: «Είχα ως στόχο να φτάσω στα 10 πρωταθλήματα, από τη στιγμή που μας έκλεψαν δύο. Τώρα έχω διψήφιο όπως κι αν το δεις».

«Το Calciopolis είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξουν κάποια πράγματα στην ψυχολογία μου. Σήμερα ζω αυτά τα παιχνίδια πολύ πιο ήρεμα. Σκέφτομαι λιγότερο το παρελθόν και περισσότερο το παρόν. Μπορώ να διαχειριστώ το συναίσθημα πλέον. Είμαι ένας οπαδός που υποφέρει λιγότερο από ό,τι υπέφερε, πριν μπει στο γήπεδο», κατέληξε ο Μοράτι.

Τα... στρατιωτάκια και οι επαγγελματίες



Ο Αντόνιο Κασάνο που δεν μασάει τα λόγια του και έχει προκαλέσει συχνά-πυκνά αντιδράσεις με τα όσα αναφέρει, είχε ρίξει προ καιρού μια ατάκα που συζητήθηκε αρκετά. «Έχω απορρίψει τρεις φορές στο παρελθόν τη Γιουβέντους. Θέλουν μόνο παίκτες-στρατιωτάκια που να πηγαίνουν μόνο μπροστά. Εγώ αντίθετα είμαι ένας παίκτης που βγαίνει συχνά από τις ράγες».



Ο Μπονούτσι σαν… αρχηγός βγήκε ξανά μπροστά, απαντώντας άλλη μια φορά στον στρατιωτάκια του «Φανταντόνιο»: «Πι παίκτες της Γιουβέντους είναι σοβαροί επαγγελματίες».

Πάντως, για τα όσα λέει ο Κασάνο υπάρχει και ο αντίλογος πως ο καλός του φίλος Τζίτζι Μπουφόν του είχε κάνει… προξενιό με τη Γιουβέντους, που τελικά δεν οδήγησε σε «γάμο». Κάτι για το οποίο ορισμένοι θεωρούν ότι είναι αρκετό για να βγάζει «χολή» ο Ιταλός παλαίμαχος.

Εννιά γκολ στην... Κ21



Για... σβήσιμο θα αναφέρουμε ένα ιστορικό ματς, απ' όπου μπήκε λάδι στη φωτιά. Ήταν η 16η Απριλίου του 1961, με την Ίντερ να παίρνει το «Derby d’Italia» που είχε διακοπεί στο 30’ λόγω επεισοδίων στα χαρτιά και να αγκαλιάζει το πρωτάθλημα. Τελικά, η Γιουβέντους δικαιώθηκε στην έφεση που έκανε, κάτι που… ξενέρωσε τους «νερατζούρι» που κατέβηκαν με την Primavera για να διαμαρτυρηθούν και ηττήθηκαν με το σκορ-ρεκόρ 9-1… Οι μεν «μπιανκονέρι» λογίζουν το εν λόγω αποτέλεσμα ως νύχτα θριάμβου, οι δε «νερατζούρι» δεν το αναφέρουν καν στην ιστορία τους, λέγοντας πως κέρδισαν το ματς με 3-0 στα χαρτιά...

juventus 9

Το ρεπερτόριο του Μαουρίτσιο Μαριάνι έχει λίγο απ' όλα



Ιταλικό ντέρμπι χωρίς κουβεντούλα για τη διαιτησία δεν μπορεί να γίνει. Η… ΚΕΔ της Ιταλίας όρισε τον Μαουρίτσιο Μαριάνι, ο οποίος ήταν στον περσινό δεύτερο ημιτελικό του Coppa Italia των δύο ομάδων και με το 0-0 προκρίθηκε η Γιουβέντους. Πάντως, υπάρχει ικανοποίηση αφού τότε είχε διευθύνει χωρίς λάθος στο ματς, παρότι είχε ορισμένες δύσκολες στιγμές να αντιμετωπίσει.

Το… ρεπερτόριό του έχει τα πάντα! Έχει διευθύνει 111 ματς και θεωρείται «καρτάκιας» αφού έχει δώσει σε αυτά 525 κίτρινες κάρτες. Έχει επίσης 15 δεύτερες κίτρινες, 24 απευθείας αποβολές και έχει καταλογίσει 40 πέναλτι. Μάλλον θα δούμε ένα ντέρμπι με μπόλικες καρτούλες…



Η μάχη των πλούσιων του Βορρά



Το παιχνίδι εξαπλώνεται και… κοινωνικά. Είναι δύο τάξεις των υψηλών στρωμάτων, οι δύο λαοφιλέστερες ομάδες της Ιταλίας. Είναι η μάχη δύο πλούσιων περιοχών: το Μιλάνο απέναντι στο Τορίνο! Δύο πόλεις ζάπλουτες, η μία χαρακτηρίζεται ως η πόλη της μόδας και η άλλη ως η μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της Ιταλίας! Τα λεφτά ρέουν, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι δύο από τις πιο πλούσιες οικογένειες της Ιταλίας, ίσως και της Ευρώπης, είχαν τα ηνία των συλλόγων. Η οικογένεια Μοράτι για πολλές δεκαετίες είχε τα ηνία της Ίντερ, η οικογένεια Ανιέλι ήλεγχε και ελέγχει τη Γιουβέντους. Δύο οικογένειες που πάντα είχαν καλές σχέσεις, αλλά διαλύθηκαν μετά το περίφημο ντέρμπι του 1998 με το πέναλτι που δεν δόθηκε ποτέ στον… νερατζούρο Ρονάλντο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x