Stories

Ισημερινή Γουινέα: Το απίθανο 3/3, οι Σετιέν-Λόπεθ και ο... Βόλος

Το sport-fm.gr ψαχουλεύει την ιστορία της εντυπωσιακής εθνικής ομάδας της Ισημερινής Γουινέας.

Το Μάλι είχε τον τίτλο του φαβορί στο ματς με την Ισημερινή Γουινέα για τους «16» του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, όμως η παρέα του Μπισουμά και του Χαϊνταρά βρήκε τον μάστορά της στα πέναλτι και έμεινε εκτός.

Κι αν μας μοιάζει με έκπληξη ότι η Ισημερινή Γουινέα θα βρεθεί στα προημιτελικά, αξίζει να δει κανείς την παράδοσή της σε τελικές φάσεις Copa Africa.

Βλέπετε, αυτή είναι μόλις η τρίτη παρουσία της στον θεσμό και σε όλες έχει καταφέρει να φτάσει μίνιμουμ στους «8»!



Η αρχή είχε γίνει το 2012, όταν είχε συνδιοργανώσει το Κύπελλο μαζί με την Γκαμπόν και είχε αποκλειστεί στα προημιτελικά από τη μετέπειτα φιναλίστ, Ακτή Ελεφαντοστού – σε τουρνουά που είχε 16 ομάδες.

Το 2013 δεν συμμετείχε, το 2015 όμως διοργάνωσε εκ νέου το Copa Africa Λόγω αδυναμίας του Μαρόκου να το φιλοξενήσει και πήγε ένα βήμα παραπέρα, φτάνοντας στα ημιτελικά. Εκεί είχε αποκλειστεί από την Γκάνα, που εντέλει έχασε το τρόπαιο από την Ακτή Ελεφαντοστού.

Ο δε «εθνικός κεραυνός», τερμάτισε στην 4η θέση, χάνοντας στα πέναλτι από τη Λ.Δ. του Κονγκό στον μικρό τελικό.

Ακολούθησαν δύο αποτυχίες σε προκριματικούς γύρους, για να φτάσουμε στο 2021.

Φέτος, η ομάδα του Χουάν Μίτσα έχει ήδη ξεπεράσει τις Σιέρα Λεόνε, Αλγερία στους ομίλους και το Μάλι στα νοκ άουτ, με τον επόμενο αντίπαλο να είναι η ποιοτικότατη Σενεγάλη.



Ό,τι και αν συμβεί στις 30 Ιανουαρίου στη Γιαουντέ, η Ισημερινή Γουινέα έχει ήδη κάνει το 3/3 με πορείες ως τα προημιτελικά, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι μέλη αυτής της επιτυχίας είναι και δύο ποδοσφαιριστές της Super League 2 – αμφότεροι ομάδων του Βόλου!

Ο λόγος για τους Όσκαρ Σιαφά και Γιοσέτε Μιράντα, που αγωνίζονται σε Ολυμπιακό και Νίκη αντίστοιχα. Ο πρώτος έχει μέχρι τώρα 53 λεπτά συμμετοχής ε δύο ματς, ενώ ο Μιράντα έχει αγωνιστεί τρεις φορές, μοιράζοντας την ασίστ στο επικό 1-0 επί των Αλγερινών.

Ισημερινή Γουινέα: Το απίθανο 3/3, ο Λόπεθ και ο Βόλος

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός χαμήλωσε τον πήχη εν όψει της δύσκολης συνέχειας, δηλώνοντας πως «κοιτάμε κάθε ματς ξεχωριστά, δεν θα βάλουμε στόχους που δεν μπορούμε να φτάσουμε. Πρώτα παίζουμε και νικάμε, μετά περιμένουμε τον επόμενο, δυσκολότερο αντίπαλο».

Στα 46 του, ο παλαίμαχος επιθετικός έχει μεγάλη εμπειρία σε όλες τις εθνικές ομάδες της πατρίδας του, από της γυναίκες μέχρι την Κ17 και, εσχάτως, την πρώτη ομάδα.

Στη θέση του πάντως είχαν βρεθεί στο παρελθόν γνώριμοί μας προπονητής. Πρώτος και καλύτερος ο Άνχελ Λόπεθ, που είδαμε σε Βόλο και Ατρόμητο και που είχε περάσει από τον πάγκο της Ισημερινής Γουινέας μεταξύ 2018 και 2019.

Ισημερινή Γουινέα: Το απίθανο 3/3, ο Λόπεθ και ο Βόλος

Ο θρύλος της Αθλέτικ Μπιλμπάο, Άντονι Γκοϊκοετσέα, είχε βρεθεί εκεί την περίοδο 2013-2014, ενώ ο Κίκε Σετιέν είχε προπονήσει τον «εθνικό κεραυνό» το 2006, πολύ πριν κάνει καριέρα σε Λούγκο, Λας Πάλμας, Μπέτις και Μπαρτσελόνα.

Ισημερινή Γουινέα: Το απίθανο 3/3, ο Λόπεθ και ο Βόλος

Όσο για την έντονη σχέση που παρατηρείται με την Ισπανία; Η χώρα της δυτικής Αφρικής αποτελούσε προτεκτοράτο της μέχρι το 1968, με την ισπανική γλώσσα να είναι μία από τις επίσημες, μαζί με αγγλικά, γαλλικά και πορτογαλικά.

Εξ ου και οι 13 παίκτες από τους 28 παίκτες της αποστολής, που αγωνίζονται στην ιβηρική χερσόνησο - με τον Κάρλος Ακάπο να παίζει στην Κάντιθ και τους υπόλοιπους σε ομάδες μέχρι και 5ης κατηγορίας...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x