Stories

Το «ξεπέταγμα» του Ιωαννίδη: Όταν ο «Ξανθός» έβαλε τα θεμέλια για την Αυτοκρατορία του Άρη

Το 1979 είναι χρονιά ορόσημο στην ιστορία του Άρη, καθώς ο Γιάννης Ιωαννίδης αποσύρεται από την ενεργό δράση και φορώντας το… σακάκι του τον οδήγησε στην κατάκτηση του τίτλου έπειτα από 49 χρόνια!

Ιωαννίδης: Όταν έβαλε τα θεμέλια της Αυτοκρατορίας του Άρη

Κατά το αρχαίο γνωμικό η «αρχή είναι το ήμισυ του παντός». Το 1979 ο Άρης έκανε την αρχή, η οποία όπως αποδείχθηκε αποτέλεσε το… ήμισυ της μετέπειτα Αυτοκρατορίας του στο ελληνικό μπάσκετ. Εκείνη τη χρονιά, η ομάδα της Θεσσαλονίκης έκανε κάτι αδιανόητο για τα δεδομένα της εποχής.

Με τον ρούκι στην προπονητική, Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος λίγους μήνες πριν ήταν ακόμη παίκτης, οι «κίτρινοι» έσπασαν το… κατεστημένο της Αθήνας (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΑΕΚ) και κατέκτησαν το πρωτάθλημα, που ήταν πρώτο τους μετά το 1930!

Το καλοκαίρι του 1978 ο Ανέστης Πεταλίδης αποφάσισε να αποχωρήσει από τον πάγκο του Άρη, αφήνοντας κενή τη θέση του προπονητή. Τότε, η ομάδα της Θεσσαλονίκης προχώρησε σε μία… γενναία απόφαση και παράλληλα πήρε ένα πολύ μεγάλο ρίσκο. Η διοίκηση έδωσε τα κλειδιά του πάγκου στον 34χρονο Γιάννη Ιωαννίδη. Ο «Ξανθός» μόλις είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση, ολοκληρώνοντας μία καριέρα 19 ετών, όλα με την κίτρινη φανέλα από το 1959 μέχρι το 1978.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης, λοιπόν, αποδέχθηκε την πρόσκληση και ανέλαβε το βαρύ φορτίο, όπως πάντα δίχως φόβο, που ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά που τον διέκριναν. Αυτό που θα ακολουθήσει, όμως, κανείς δεν το περίμενε και θα γραφτεί στην ιστορία, ενώ για πολλούς θα αποτελέσει το πρώτο μεγάλο βήμα για την Αυτοκρατορία του Άρη στο ελληνικό μπάσκετ. Τον Μάρτιο του 1979 οι «κίτρινοι» θα κατακτούσαν το δεύτερο πρωτάθλημα της ιστορίας τους και πρώτο μετά το 1930!

Ιωαννίδης: Όταν έβαλε τα θεμέλια της Αυτοκρατορίας του Άρη

Σε ένα πρωτάθλημα 26 αγωνιστικών, χωρίς playoffs, η ομάδα της Θεσσαλονίκης θα τερματίσει στην πρώτη θέση με ρεκόρ 24-2. Μεγάλος πρωταγωνιστής και ηγέτης εκείνης της ομάδας ήταν ο Χάρης Παπαγεωργίου, ένας πολύ χαρισματικός σκόρερ και κορυφαίος εκείνη την εποχή. Πράγμα που επιβεβαίωσε σε εκείνο το πρωτάθλημα, καθώς αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 924 πόντους (σ.σ. 38π. κατά μέσο όρο!). Τον ρόλο του οργανωτή είχε τότε ο «Τίγρης», Βαγγέλης Αλεξανδρής, ενώ μαζί τους ήταν και ο καλός αμυντικός και σουτέρ, Διονύσης Ανανιάδης. Επίσης, στο ρόστερ ήταν και ο μετέπειτα διαιτητής, Λάζαρος Βορεάδης.

Η προπονητική καριέρα του «Ξανθού» δεν ξεκίνησε ιδανικά. Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της σεζόν 1978/79, ο Άρης αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό στον «Τάφο του Ινδού», γνωρίζοντας την ήττα με σκορ 79-75. Στη συνέχεια, η ομάδα άρχισε να… ρολάρει και την 7η αγωνιστική θα δώσει το παιχνίδι που θα την βάλει γερά στη διεκδίκηση του τίτλου. Το ματς αυτό ήταν στον Πειραιά απέναντι στον Ολυμπιακό. Η αναμέτρηση ήταν ντέρμπι και 9 λεπτά πριν από τη λήξη θα γίνει… πανικός. Σε εκείνο το σημείο, το σκορ ήταν στο 58-54 υπέρ της ομάδας της Θεσσαλονίκης, με τον Γιώργο Καστρινάκη να διαμαρτύρεται έντονα για μία υπόδειξη του διαιτητή Γιώργου Προεστού. Οι αντιδράσεις του παίκτη των «ερυθρόλευκων» θα… ξυπνήσουν και τον κόσμο στις εξέδρες, ο οποίος άρχισε να πετά αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο. Ένα από αυτά –όπως υποστήριξε- ο εκ των ρέφερι του αγώνα τον βρήκε στο κεφάλι και έτσι εκείνος αποχώρησε για τα αποδυτήρια, όπου έκλεισε το φύλλο αγώνα εις βάρος του Ολυμπιακού, ο οποίος αμφισβητούσε τον τραυματισμό του. Έτσι, η ομάδα του Πειραιά τιμωρήθηκε με μηδενισμό και οι βαθμοί πήγαν στον Άρη.

Ιωαννίδης: Όταν έβαλε τα θεμέλια της Αυτοκρατορίας του Άρη

Την επόμενη αγωνιστική, οι «κίτρινοι» γνώρισαν μία απρόσμενη για την ποιότητά τους ήττα, χάνοντας 74-72 από τον Σπόρτινγκ, στα Πατήσια. Ωστόσο, θα ακολουθήσει ένα τρομερό ντεμαράζ νικών, με την ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη να παίρνει 18 διαδοχικά ροζ φύλλα μέχρι το τέλος! Στη διάρκεια αυτού του σερί, οι «κίτρινοι» θα πάρουν τη ρεβάνς από τον Παναθηναϊκό, επικρατώντας 63-62 στο Αλεξάνδρειο. Στις 2 Φεβρουαρίου ο Άρης θα πάρει το παιχνίδι που ουσιαστικά θα του δώσει τον τίτλο. Αντίπαλός του ήταν ο Ολυμπιακό. Οι μνήμες από το ματς του πρώτου γύρου ήταν πολύ νωπές, με τους «ερυθρόλευκους» να θέλουν να πάρουν τη ρεβάνς. Παραμονές του ματς, οι «κίτρινοι» θα δεχθούν ένα πολύ ισχυρό αγωνιστικό πλήγμα. Το «βαρύ πυροβολικό» τους Χάρη Παπαγεωργίου ταλαιπωρήθηκε από τροφική δηλητηρίαση και δεν ήταν στο 100%, αλλά αγωνίστηκε κανονικά, προσφέροντας 17 πόντους. Τελικά, ο Άρης πήρε τη νίκη με σκορ 85-82 απέναντι στην ομάδα του Πειραιά και ο μεγάλος πρωταγωνιστής του ήταν ο Βαγγέλης Αλεξανδρής. Ο «Τίγρης» ολοκλήρωσε το ματς με 30 πόντους, αλλά το… εξωφρενικό στατιστικό της εμφάνισής του ήταν οι 20/20 ελεύθερες βολές!

Ουσιαστικά με τη νίκη αυτή, ο Άρης «κλείδωσε» το πρωτάθλημα, το οποίο του απονεμήθηκε έναν μήνα μετά το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Στις 11 και 12 Μαρτίου, οι «κίτρινοι» νίκησαν διαδοχικά την ΑΕΚ και τον Ιωνικό με σκορ 91-89 και 86-83 αντίστοιχα. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης τερμάτισε στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος με 50 βαθμούς, αφήνοντας δεύτερους τους «ερυθρόλευκους» με 47β. και τρίτο τον Παναθηναϊκό με τους ίδιους βαθμούς. Μετά τη λήξη της αναμέτρησης απέναντι στην ομάδα της Νίκαιας απονεμήθηκε το τρόπαιο στους πρωταθλητές, ολόκληρη η Θεσσαλονίκη φωταγωγήθηκε και χιλιάδες φίλοι του Άρη γιόρταζαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες…

Ιωαννίδης: Όταν έβαλε τα θεμέλια της Αυτοκρατορίας του Άρη

Το ρόστερ του Άρη: Χάρης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Αλεξανδρής, Βασίλης Παραμανίδης, Λάζαρος Βορεάδης, Διονύσης Ανανιάδης, Στέλιος Καλαντίδης, Σταύρος Χωλόπουλος, Δημήτρης Νάστος, Διαμαντής Σκόνδρας, Τάσος Σπάρταλης, Μιχάλης Σπηλιώτης, Κώστας Στυλιανού, Ισαάκ Δεγερμετζής, Στράτος Βαμβακούδης.

Ιωαννίδης: Όταν έβαλε τα θεμέλια της Αυτοκρατορίας του Άρη

Παρά τον άθλο που έκανε και το ρεκόρ για εκείνη την εποχή, ως ο νεότερος προπονητής που κατέκτησε πρωτάθλημα, ο Γιάννης Ιωαννίδης αποχώρησε από τον Άρη το καλοκαίρι του 1979 για να αναλάβει τον πάγκο του Γυμναστικού Συλλόγου Λάρισας. Ωστόσο, ο «Ξάνθος» έκανε ένα πολύ μεγάλο δώρο στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, έστω και με έμμεσο τρόπο… Χωρίς να το ξέρει, ο Ιωαννίδης έφερε τον Νίκο Γκάλη στον Άρη! Μπορεί να μην προσέγγισε ο ίδιος και να μην διαπραγματεύτηκε τη μεταγραφή με τον «Γκάνγκστερ», ο οποίος εκείνη τη χρονιά ήθελε να αφήσει τις ΗΠΑ και να ξεκινήσει την καριέρα του στην Ελλάδα, στα πάτρια εδάφη.

Οι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έκαναν κρούση στον Γκάλη, αλλά εκείνος σύμφωνα με τον… μύθο έκανε μία ερώτηση που ήταν καταλυτική για την τελική του απόφαση. Ο «Θεός» ήθελε να αγωνιστεί στην ομάδα που ήταν πρωταθλήτρια. Και ποια ήταν αυτή; Φυσικά ο Άρης, οπότε τα υπόλοιπα είναι ιστορία…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x