Stories

Και οι… Θεοί υποκλίνονται: Όταν ο Μαραντόνα έβαλε πάνω από αυτόν τον Τζινόμπιλι

Το www.sportfm.gr θυμάται όταν ακόμη και ο… Θεός υποκλίθηκε σε έναν θνητό. Όταν ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα αποθέωνε τον Μάνου Τζινόμπιλι.

Και οι… Θεοί υποκλίνονται: Όταν ο Μαραντόνα έβαλε πάνω από αυτόν τον Τζινόμπιλι

Η 25η Νοεμβρίου του 2020 είναι μία ημέρα αποφράδα για την Αργεντινή. Όλη η χώρα θρήνησε την τεράστια απώλεια του… Θεού της. Του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Ο σπουδαίος Ντιεγκίτο λατρεύτηκε σαν «Θεός» από τον λαό του και η λατρεία αυτή δεν περιορίζονταν μόνο στα σύνορα της χώρας της Λατινικής Αμερικής. Έγινε μία ολόκληρη θρησκεία, όπου ακόμη και εκκλησίες έχτισαν στο όνομά του. Και αυτό το «κέρδισε» με τα… θαύματα που έκανε με την ποδοσφαιρική μπάλα στο χορτάρι τόσο με τους συλλόγους που αγωνίστηκε ανά τον κόσμο, αλλά και φυσικά με τη φανέλα της Αργεντινής, την οποία σε όλα τα μεγάλα και διεθνή ραντεβού κουβαλούσε στις πλάτες του, όπως και όλο το έθνος.

Τα πεπραγμένα του Μαραντόνα στους αγωνιστικούς χώρους είναι γνωστά. Άλλοι τα έζησαν και τον θαύμασαν στην εποχή του, άλλοι τα έμαθαν και τα είδαν αργότερα, κλίνοντας το γόνυ στο μεγαλείο του. Όμως, ο Ντιεγκίτο δεν «μιλούσε» μόνο στην μπάλα, αλλά γενικά είχε και άποψη για τα πάντα. Όλοι κρέμονταν από τα χείλη του και άκουγαν τα λόγια του σαν… ευαγγέλιο. Ο «Θεός» της Αργεντινής, λοιπόν, είχε πολλά πάθη. Ένα από αυτά, δεν ήταν αθλητής του αγαπημένου του ποδοσφαίρου, αλλά του μπάσκετ!

Το αγαπημένο του παιδί ήταν ο Μάνου Τζινόμπιλι. Ίσως γιατί στο πρόσωπο του σπουδαίου μπασκετμπολίστα ο Μαραντόνα να έβλεπε ομοιότητες με τη δική του πορεία. Έναν αθλητή που ξενιτεύτηκε από μικρός, μεγαλούργησε τόσο στην Ευρώπη όσο και στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, που είναι το ΝΒΑ, εκπροσωπώντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο την Αργεντινή και φυσικά όπως και εκείνος την κουβαλούσε στις πλάτες του και την οδήγησε σε τεράστια επιτεύγματα.

Και οι… Θεοί υποκλίνονται: Όταν ο Μαραντόνα έβαλε πάνω από αυτόν τον Τζινόμπιλι

Η πρώτη μεγάλη δημόσια εκδήλωση λατρείας για τον Μάνου Τζινόμπιλι από τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα ήταν το μακρινό 2005, μετά τους τελικούς του ΝΒΑ, όπου οι Σαν Αντόνιο Σπερς επικράτησαν 4-3 των Ντιτρόιτ Πίστονς και πανηγύρισαν την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Σε εκείνη τη σειρά, ο Αργεντινός γκαρντ ήταν εκπληκτικός. Είχε κατά μέσο όρο 18,7 πόντους και περίπου 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ, ανά ματς, ενώ στα τρία από τα επτά παιχνίδια της σειράς ήταν πρώτος σκόρερ για τα «σπιρούνια». Όμως, το βραβείο του MVP των Τελικών πήγε στον συμπαίκτη του Τιμ Ντάνκαν.

Κάτι που δεν άρεσε καθόλου στον Μαραντόνα, ο οποίος σε μία εκπομπή που ήταν καλεσμένος και παράλληλα ήταν τηλεφωνικώς στη συντροφιά ο Μάνου του είπε: «Μάνου, γιατί δεν επιλέχτηκες ως ο κορυφαίος παίκτης στη σειρά των Τελικών;», με τον Αργεντινό γκαρντ αρχικά να… σαστίζει και να του απαντά: «Γιατί ο Ντάνκαν είναι ο Ντάνκαν, είναι ο κορυφαίος παίκτης του κόσμου και το αξίζει».

Μία απάντηση που δεν άρεσε καθόλου στον Ντιεγκίτο, ο οποίος πέρασε στην… αντεπίθεση: «Να με συγχωρείς Μάνου, αλλά δεν συμφωνώ με αυτά που μου λες. Για μένα ήσουν πιο καθοριστικός από τον Ντάνκαν. Στις σημαντικές στιγμές ο Ντάνκαν έκανε πολλά λάθη και εσύ ηγήθηκες της ομάδας. Ο Ντάνκαν είναι ο Ντάνκαν, αλλά ο Τζινόμπιλι ήταν ο καλύτερος σε όλη τη σειρά!».



Λίγους μήνες αργότερα, ο Μαραντόνα είχε την ευκαιρία να επαναλάβει τα ίδια λόγια και διά ζώσης στον Τζινόμπιλι. Αυτή τη φορά, στη δική του τηλεοπτική εκπομπή. Τον Αύγουστο του 2005, ο Ντιεγκίτο ανέλαβε παρουσιαστής του talk show με τίτλο «La Noche del 10», που μεταδιδόταν ζωντανά από την τηλεόραση της Αργεντινής. Από το πλατό της εκπομπής του είχαν περάσει… μεγαθήρια του αθλητισμού όπως ο Πελέ, ο συμπατριώτης του Ρονάλντο, ο Ζινεντίν Ζιντάν, άτομα της πολιτικής όπως ο πολύ καλός του φίλος και επί πολλές δεκαετίες πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, ο διάσημος πυγμάχος Μάικ Τάισον ή ακόμη και άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου, όπως η σπουδαία Ιταλίδα, Ραφαέλα Καρά.

Και οι… Θεοί υποκλίνονται: Όταν ο Μαραντόνα έβαλε πάνω από αυτόν τον Τζινόμπιλι

Σε μία από τις εκπομπές του, λοιπόν, ο Μαραντόνα κάλεσε τον Μάνου Τζινόμπιλι. Εκείνος φυσικά και αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκληση. Λίγο αφότου ξεκίνησε το σόου, από τα πρώτα λόγια του Ντιεγκίτο ήταν: «Στο είχα πει και πιο πριν σε άλλη εκπομπή, ότι για μένα εσύ άξιζες το βραβείο του MVP, στο έκλεψαν! Αλλά, λόγω διάφορων συνθηκών το έδωσαν στον Τιμ Ντάνκαν. Όμως, για μένα ο Μάνου έπρεπε να πάρει το βραβείο».

Για ακόμη μία φορά, ο Τζινόμπιλι έζησε σε μία πολύ αμήχανη στιγμή, δίνοντας στη συνέχεια τη δική του απάντηση: «Ξέρω ότι οι ψήφοι ήταν συνέχεια στην ισοπαλία και στο τέλος το βραβείο δόθηκε με περίπου μία ψήφο διαφορά. Προφανώς και υπάρχουν άνθρωποι με διαφορετική οπτική. Θα ήταν πολύ ωραίο αν το είχα πάρει το βραβείο ή ακόμη να το μοιραστώ. Σίγουρα θα ήθελα να πάρω το βραβείο».





Αρκετά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα κάπου μέσα στο 2019 ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα… ξεστόμισε τη μεγαλύτερη κουβέντα για τον Μάνου Τζινόμπιλι. Ενδεχομένως και τη μεγαλύτερη ατάκα που άκουσε ο ίδιος ο Τζινόμπιλι στη ζωή του, καθώς δεν τα έλεγε κάποιος τυχαίος, αλλά ο ίδιος ο… Θεός. Σε μία συνέντευξή του στο «TyC Sports» ο Ντιέγκο έβαλε τον Αργεντινό μπασκετμπολίστα πάνω ακόμη και από τη… μεγαλειότητά του! Τι έκανε; Τον χαρακτήρισε ως τον κορυφαίο αθλητή στην ιστορία της Αργεντινής!

«Τα παραδείγματά μας είναι οι Νοσιόνι, Σκόλα, Μάνου… Ο Μάνου Τζινόμπιλι είναι πάνω από όλους! Είναι κάτι σαν τον Λιονέλ Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο στο ποδόσφαιρο, αλλά ο Μάνου είναι ένα απόλυτο φαινόμενο! Πιστεύω ότι είναι ο μεγαλύτερος αθλητής στην ιστορία της Αργεντινής και το αξίζει! Επίσης, υπάρχει ακόμη ένας παίκτης που φορά το “10” στη φανέλα και τον ακολουθεί (σ.σ. πολλοί είπαν ότι εννοούσε τον Λιονέλ Μέσι)», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Ντιέγκο.



Ακόμη και οι… Θεοί έχουν αδυναμίες. Έχουν τις λατρείες τους. Για τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα αυτός ήταν ο Μάνου Τζινόμπιλι. Άρα, όσα τρόπαια κι αν κατέκτησε, όσες διακρίσεις και να έλαβε όταν έχει λάβει την ευλογία από το… χέρι και το στόμα του Θεού είναι ίσως η ύψιστη τιμή…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x