Stories

Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ: Ένας υπερσκόρερ στον ΠΑΟΚ, καταδικασμένος από τον χειρότερο εαυτό του

Ο Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ έγινε παίκτης του ΠΑΟΚ και το sportfm.gr αναλύει την λαμπρή καριέρα του εντός παρκέ, αλλά και τις εξωγηπεδικές του πράξεις που έφεραν τον (δίκαιο) αποκλεισμό του από το NBA.

Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ: Συγκλονιστικό ταλέντο, αλλά θύμα του χειρότερου εαυτού του

Την ημέρα που έχει ταυτιστεί με τις «ψευδείς» και υπερβολικές ειδήσεις, αυτή που έμοιαζε η πιο... τρελή απ' όλες, η μεταγραφή δηλαδή του Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ στον ΠΑΟΚ, βγήκε πέρα για πέρα αληθινή.

Πράγματι, ένας 23χρονος παίκτης, στην «αυγή» της καριέρας του, ο οποίος όχι πριν δέκα χρόνια, αλλά μόλις πέρυσι, μέτρησε σχεδόν 20 πόντους κατά μέσο όρο στο NBA, θα αγωνιστεί μέχρι το τέλος της σεζόν στο «Παλατάκι», έτσι ώστε να ενισχύσει τον «δικέφαλο του βορρά» στην προσπάθειά του να φτάσει όσο πιο μακριά μπορεί στο πρωτάθλημα.

Φυσικά, κάθε είδηση, όσο... παράξενη και αν ακούγεται, έχει εξήγηση. Μπορεί οι εμφανίσεις του «KPJ» στην κορυφαία λίγκα του κόσμου να ήταν κάτι παραπάνω από πειστικές πως εκεί ανήκει, ωστόσο η εξωγηπεδική του συμπεριφορά ήταν αυτή που έφερε τον «εξοβελισμό» του από το ΝΒΑ και τον οδήγησε να στραφεί προς την Ευρώπη έτσι ώστε να ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής του.

Το sport-fm.gr παρουσιάζει, λοιπόν, την ταραχώδη ζωή του Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ, από τα πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια και το βίαιο παρελθόν του, μέχρι τις σπουδαίες εμφανίσεις του αλλά και την κακουργηματική συμπεριφορά του εκτός παρκέ.

Η βίαιη παιδική ηλικία και ο Κρόφορντ


Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ: Συγκλονιστικό ταλέντο, αλλά θύμα του χειρότερου εαυτού του

Ο Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ γεννήθηκε το 2000. Η μητέρα του, Αγιάνα, ήταν αυτή που τον μεγάλωσε μόνη της, καθώς ο πατέρας του έφυγε από τη ζωή μόλις το 2004, όταν και πυροβολήθηκε πέντε φορές μετά από τσακωμό σε μπαρ. Αυτό δεν ήταν το μόνο βίαιο περιστατικό που αφορούσε τον Μπράιαν Κέβιν Πόρτερ, όπως έλεγαν τον πατέρα του, ο οποίος το 1993 είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση για τη δολοφονία 14χρονου κοριτσιού.

Μάλιστα, ένας αυτόπτης μάρτυρας είχε καταθέσει τότε, πως ο Πόρτερ έβγαλε το όπλο του, σημάδεψε το νεαρό κορίτσι και το σκότωσε εν ψυχρώ. Αργότερα, βέβαια, απέσυρε τη μαρτυρία αυτή, με τον Μπράιαν να ισχυρίζεται πως η κοπέλα ήθελε απλώς να δει το όπλο του και αυτό εκπυρσοκρότησε άθελά του. Όπως και να 'χει, το σίγουρο είναι ότι παραδέχθηκε την ενοχή του και έκατσε στη φυλακή για σχεδόν 5 χρόνια.

Πολλάκις στη ζωή του, ο Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ παραδέχθηκε πως η έλλειψη πατρικής φιγούρας άφησε ένα μεγάλο κενό στη ζωή του. Παρόλα αυτά, ο πατέρας του, ακόμη και αν δεν πρόλαβε να τον μεγαλώσει, τον επηρέασε σχετικά με τον αθλητισμό. Δεν είναι τυχαίο, πως ο οσονούπω παίκτης του ΠΑΟΚ εντάχθηκε και έπαιξε μπάσκετ στο ίδιο Λύκειο με τον μπαμπά του, το Rainier Beach του Σιάτλ.

Εκεί, είναι που γνώρισε και έναν άνθρωπο ο οποίος τον επηρέασε όσο λίγοι, τον Τζαμάλ Κρόφορντ. Ο παλαίμαχος γκαρντ με σπουδαία 20ετή θητεία στο NBA ήταν ο λαμπρότερος απόφοιτος του Rainier Beach και συνέχισε να έχει στενές σχέσεις με το πρόγραμμα. Ο Πόρτερ Τζούνιορ, που από νωρίς επέδειξε προβλήματα διαχείρισης θυμού, παραδέχθηκε πως βρήκε στον «J Crossover» την πατρική φιγούρα που δεν είχε ποτέ.



«Ο Τζαμάλ μιλούσε για το πώς να καταφέρεις πράγματα εκτός παρκέ. Πώς να γίνεις πρότυπο. Μου είπε ότι έπρεπε να μεγαλώσω όσον αφορά την ψυχική μου ωριμότητα και ως ηγέτης. Πάντα μου έλεγε "Ξέρεις, μπορείς πραγματικά να γίνεις κάτι ξεχωριστό μόλις το αποκτήσεις αυτό". Και νιώθω ότι το κατάλαβα τώρα. Όταν έχασα τον πατέρα μου, πραγματικά δεν ήξερα πώς είναι να έχεις πατρική φιγούρα. Έχοντας τον, ουσιαστικά εκπλήρωνε αυτόν τον ρόλο για μένα. Είναι μια ευλογία, πραγματικά», είχε πει ο νεαρός τότε «KPJ» για τον Κρόφορντ.

Παρά τα όποια προβλήματα συμπεριφοράς του, οι εμφανίσεις του στο Rainier Beach ήταν «μαγικές» και τον έκαναν έναν από τους πιο περιζήτητους παίκτες για το κολεγιακό πρωτάθλημα. Τελικά, το περίφημο USC ήταν αυτό που τον απέσπασε, αν και ποτέ δεν κατάφερε να πείσει ιδιαίτερα με τις εμφανίσεις του εκεί. Τα εξωγηπεδικά του προβλήματα συνεχίστηκαν, σε συνδυασμό με τους τραυματισμούς. Τελικά, έπαιξε μία μόλις σεζόν στο NCAA, πριν ανακοινώσει την απόφασή του να πάει στο NBA.

Το δύσκολο ξεκίνημα στο NBA και η σταδιακή καταξίωση


Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ: Συγκλονιστικό ταλέντο, αλλά θύμα του χειρότερου εαυτού του

Όπως είναι λογικό, οι όχι και τόσο καλές του εμφανίσεις στο κολεγιακό πρωτάθλημα, έριξαν τον Πόρτερ Τζούνιορ στο νούμερο 30 του Draft του 2019, με τους Μιλγουόκι Μπακςνα τον επιλέγουν αρχικά, πριν τον στείλουν με ανταλλαγή στους Καβαλίερς. Η ομάδα του Κλίβελαντ ζούσε τότε ακόμη τα πρώτα δύσκολα χρόνια της μετά-ΛεΜπρόν εποχής, και ήταν πιθανότατα ένα από τα χειρότερα σύνολα στη λίγκα. Αυτό, πάντως, βοήθησε τον νεαρό γκαρντ, ο οποίος κατάφερε να βρει χώρο στην ομάδα και τελείωσε την αρκετά θετική πρώτη του σεζόν έχοντας 50 συμμετοχές, με 10 πόντους, 3,2 ριμπάουντ και 2,2 ασίστ κατά μέσο όρο.

Τα προβλήματα γι' αυτόν ξεκίνησαν στις αρχές της δεύτερής του χρονιάς στην κορυφαία λίγκα. Τον Νοέμβρη του 2020, μετά από ένα ατύχημα με το αμάξι του, οι αρχές εντόπισαν μέσα στο ντουλαπάκι ένα γεμισμένο όπλο και μικρή ποσότητα μαριχουάνας, με αποτέλεσμα να συλληφθεί για παράνομη οπλοκατοχή. Οι Καβαλίερς τον έβαλαν προσωρινά στον «πάγο» μέχρι να ξεκαθαριστεί η υπόθεση, ωστόσο τελικά ο παίκτης αθωώθηκε καθώς τόσο το αμάξι όσο και το όπλο ανήκαν στη μητέρα του.

Όπως τονίστηκε στο σκεπτικό της απόφασης, ο παίκτης είχε αποφασίσει να κάνει δώρο στην Αγιάνα το αμάξι, το οποίο είχε αποκτήσει όμως με το όνομά του. Η μητέρα του, που είχε άδεια οπλοφορίας, ξέχασε να βγάλει το όπλο από το ντουλαπάκι, και ο Πόρτερ Τζούνιορ πιθανότατα δεν είχε ιδέα πως βρισκόταν εκεί. Παρά την αθώωσή του, πάντως, τα προβλήματα δεν σταμάτησαν, καθώς μετά από ένα ξέσπασμα θυμού στα αποδυτήρια λόγω αλλαγής της θέσης του προσωπικού του ντουλαπιού, οι Καβς αποφάσισαν να τον παραχωρήσουν με ανταλλαγή στους Χιούστον Ρόκετς.

Στους Τεξανούς, που είχαν μόλις δει τον Τζέιμς Χάρντεν να αποχωρεί μετά από χρόνια και επιχειρούσαν μια ανανέωση, βρήκε την μπασκετική του υγεία. Τη σεζόν 2020-21, έπαιξε με τη φανέλα τους σε 26 παιχνίδια, τα 23 ως βασικός, και εκτόξευσε τα νούμερά του, μετρώντας 16,6 πόντους, 6,3 ασίστ και 3,8 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Μάλιστα, στις 28 Απριλίου του 2021, αντιμετωπίζοντας τους Μιλγουόκι Μπακς, πέτυχε 50 πόντους και μοίρασε 11 ασίστ, όντας ο νεαρότερος που έπιασε αυτή την επίδοση στην ιστορία του NBA!



Παρά τις καλές του εμφανίσεις, το γεγονός πως έπαιξε σε μόλις 26 παιχνίδια είχε εξήγηση. Τα προβλήματα συμπεριφοράς του οδηγούσαν συχνά τους Ρόκετς να τον στέλνουν στη G-League, ενώ ο ίδιος διαρκώς δεχόταν πρόστιμα καθώς παραβίαζε τα πρωτόκολλα ασφαλείας που είχαν καθοριστεί λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Όπως και να 'χει, ο «KPJ» συνέχισε την αλματώδη βελτίωσή του και τη σεζόν 2021-22. Για πρώτη φορά, απέκτησε ρόλο βασικού στο ροτέισιον και εξελίχθηκε σε ηγετική παρουσία των νεανικών Ρόκετς. Την εν λόγω αγωνιστική περίοδο, έπαιξε σε 61 ματς, όλα ως βασικός, και μέτρησε 15,5 πόντους, 6,2 ασίστ και 4,4 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Τα αρνητικά γεγονότα πάντως δεν έλειψαν, αφού σε ένα ματς με τους Νάγκετς, τσακώθηκε με τον βοηθό προπονητή της ομάδς του, Τζον Λούκας, πέταξε ένα αντικείμενο στα αποδυτήρια και αποχώρησε από το «Toyota Center» πριν καν ολοκληρωθεί η αναμέτρηση.

Tη σεζόν αυτή έλαβε χώρα κι ένα άλλο γεγονός που τον έκανε γνωστό, αν και αυτή τη φορά δεν είχε ευθύνη ο ίδιος. Σε ένα ματς των Ρόκετς με τους Γουίζαρντς, ο «KPJ» έβαλε νικητήριο τρίποντο, με τον εκφωνητή των «μάγων» να αναφέρει στη μετάδοση πως «σαν τον πατέρα του, τράβηξε τη σκανδάλη την κατάλληλη στιγμή». Το σχόλιο αυτό προκάλεσε γενική κατακραυγή, στην οποία συμμετείχε και ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, καθώς, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο πατέρας του Πόρτερ Τζούνιορ είχε καταδικαστεί για ανθρωποκτονία μιας 14χρονης κοπέλας. Τελικά, ο εν λόγω εκφωνητής απολογήθηκε τόσο δημόσια όσο και στον ίδιο, ισχυριζόμενος πως θεωρούσε ότι ο νεαρός ήταν ο γιος του Κέβιν Πόρτερ, ενός παλιού παίκτη των Γουίζαρντς.



Η σεζόν 2022-23 ήταν αυτή κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πόρτερ Τζούνιορ πέρασε σε ελίτ επίπεδο. Συνθέτοντας ένα σπουδαίο δίδυμο στην περιφέρεια μαζί με τον Τζέιλεν Γκριν, ο νεαρός γκαρντ «εκτοξεύθηκε» στους 19,2 πόντους ανά παιχνίδι, έχοντας παράλληλα 5,7 ασίστ και 5,2 ριμπάουντ, σε μια πραγματικά αξιομνημόνευτη χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας μάλιστα δεν απασχόλησε καθόλου με την εξωγηπεδική συμπεριφορά του.

Τo franchise του Χιούστον πείστηκε τόσο πολύ από την απόδοσή του, μάλιστα, που του πρότεινε τετραετή επέκταση συμβολαιού αξίας 82,5 εκατομμυρίων δολαρίων, από τα οποία όμως μόλις 15 ήταν εγγυημένα, ως δικλείδα ασφαλείας λόγω του ταραχώδους παρελθόντος του παίκτη. Πολύ γρήγορα, πάντως, οι Ρόκετς θα μετάνιωναν την απόφασή τους...

Η βιαιοπραγία και ο αποκλεισμός


Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ: Συγκλονιστικό ταλέντο, αλλά θύμα του χειρότερου εαυτού του

Τον Σεπτέμβρη του 2023, λίγο πριν την έναρξη της σεζόν στο ΝΒΑ, η αστυνομία της Νέας Υόρκης συνέλαβε τον Πόρτερ Τζούνιορ, μετά από καταγγελία της τότε συντρόφου του και παίκτριας του WNBA, Κάιζρ Γκόντρεζικ, η οποία τον κατηγόρησε ότι τη χτύπησε και τη στραγγάλισε. Σύμφωνα με τα όσα κυκλοφόρησαν, η 26χρονη ήταν φανερά γεμάτη μελανιές.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι ο Πόρτερ χτύπησε την Γκόντρεζικ πολλές φορές με κλειστή γροθιά πριν της σφίξει βίαια το λαιμό με τα χέρια του. Η μήνυση, μάλιστα, ανέφερε ότι ο σταγγαλισμός την άφησε με δυσκολία στην αναπνοή, ερυθρότητα και μώλωπες στον λαιμό της και σημαντικό πόνο. Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί πως η αθλήτρια αργότερα κατηγόρησε τους εισαγγελείς πως υποστήριζαν μια ιστορία διαφορετική από αυτή που ήταν αληθής, τονίζοντας πως μεγάλο μέρος αυτής ήταν «αναληθές αφήγημα».

Μετά από μερικούς μήνες, τελικά, η όλη υπόθεση έκλεισε, με τον «KPJ» να προχωρά σε δικαστικό διακανονισμό και να αποφεύγει τη φυλάκιση. Μέρος της συμφωνίας ήταν να ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα θεραπείας με εντολή δικαστηρίου και να μείνει μακριά από τους μπελάδες.

Παρόλο που η υπόθεση έλαβε τέλος και έκτοτε ο Πόρτερ Τζούνιορ πράγματι δεν απασχόλησε με τη συμπεριφορά του, η θέση του στο NBA χάθηκε. Οι Ρόκετς, απογοητευμένοι με τη συμπεριφορά του, τον έστειλαν με ανταλλαγή στους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, οι οποίοι αμέσως τον «έκοψαν», με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς συμβόλαιο στη λίγκα. Προφανώς, μετά από όλα αυτά τα περιστατικά, δεν υπήρχε ακόμη franchise έτοιμο να του δώσει μια νέα ευκαιρία, κάτι που τον οδήγησε να στραφεί στην Ευρώπη.

Tι μπορεί να δώσει στον ΠΑΟΚ


Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ: Συγκλονιστικό ταλέντο, αλλά θύμα του χειρότερου εαυτού του

Είναι δεδομένο πως, από αμιγώς μπασκετικής πλευράς, ο Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα και ταλέντα που θα έχουν φορέσει τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Το γεγονός πως, και μόνο στο άκουσμα της είδησης, οι περισσότεροι θεώρησαν πως πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο, μιλάει από μόνο του, ωστόσο οι ικανότητες του παίκτη είναι απαράμιλλες και ικανές να αλλάξουν τελείως την εικόνα του «δικεφάλου του βορρά» στο πρωτάθλημα.

Ο Πόρτερ Τζούνιορ είναι ένας παίκτης που, αν δεν υπήρχε η προβληματική εξωγηπεδική συμπεριφορά του, θα έπαιζε βασικότατος σε ομάδα ΝΒΑ. Έχει ως κύριο «όπλο» του τις iso καταστάσεις, και διαθέτει μεγάλη ποικιλία κινήσεων, έχοντας τη δυνατότητα να σκοράρει με step-backs, side-steps, μετά από τρίπλα και πάνω σε άμυνα. Γενικότερα, το επιθετικό του πακέτο είναι πληρέστατο, αφού απειλεί με ικανοποιητικό βαθμό από μακριά (36% ποσοστό καριέρας στο NBA), ενώ αξίζει να αναφερθεί πως είναι εξαιρετικά αθλητικός, ταχύς και αρέσκεται να σκοράρει σε αιφνιδιασμούς.

Οι μεγάλες ενστάσεις, ωστόσο, αφορούν φυσικά στον χαρακτήρα και στη συμπεριφορά του παίκτη. Ο «KPJ» έχει παραδεχθεί την ενοχή του για επίθεση και παρενόχληση στη σύντροφό του, προκάλεσε προβλήματα σε κάθε ομάδα της οποίας φόρεσε τη φανέλα, και γενικώς έχει τη φήμη πως κάνει άνω-κάτω τα αποδυτήρια λόγω του οξύθυμου ταπεραμέντου του. Μοιάζει μεγάλο ρίσκο για τον ΠΑΟΚ να φέρει έναν παίκτη με τόσο «στιγματισμένο» βιογραφικό στην Ελλάδα, ειδικά εφόσον δεν υπάρχει στον ορίζοντα κάποιος μεγάλος στόχος για την υπόλοιπη σεζόν, πέρα από το να τερματίσει η ομάδα 7η και να γνωρίσει τον πιθανότατο αποκλεισμό από Ολυμπιακό ή Παναθηναϊκό AKTOR στα playoffs.

Από την άλλη, για την πλευρά του παίκτη, ο ΠΑΟΚ πιθανότατα αποτελεί ένα σκαλοπάτι επιστροφής του στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη. Το NBA έχει αποδείξει πως η μνήμη του είναι «κοντή» σε θέματα κακοποίησης, αφού και ο Μάιλς Μπρίτζες, που έχει καταδικαστεί για κάτι παρόμοιο, πλέον αγωνίζεται κανονικά. Ο απώτερος σκοπός του Πόρτερ Τζούνιορ είναι δεδομένα αυτός, κάτι που θα του δώσει κίνητρο να παίξει καλά, έτσι ώστε να ξεκινήσει το δύσκολο ταξίδι της επιστροφής του στο κορυφαίο επίπεδο. Tα playouts της Stoiximan Basket League είναι δεδομένα ένας χώρος όπου το ταλέντο του μπορεί να λάμψει. Μένει να φανεί, αν ο ταλαντούχος γκαρντ μπορεί να αφήσει πίσω του τον χειρότερο εαυτό του, να πάψει να πληγώνει τους γύρω του και να διεκδικήσει μια δεύτερη ευκαιρία...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x