Stories

Αήττητη εδώ και δύο χρόνια & με έδρα-φρούριο: Ποια είναι τέλος πάντως αυτή η Κλάκσβικ;

Η Κλάκσβικ ταπείνωσε τη Φερεντσβάρος μέσα στη Βουδαπέστη, δείχνοντας πως μπορεί να είναι καταιγιστική και εκτός συνόρων.

Μπορεί να είμαστε ακόμα στις πρώτες φάσεις των προκριματικών του Champions League, ωστόσο ήδη έχουν αρχίσει να καταγράφονται οι πρώτες... μπόμπες.

Υπεύθυνη για την πιο σημαντική εξ αυτών, η Κλάκσβικ, που περιέλαβε τη Φερεντσβάρος μέσα στη Βουδαπέστη και με τρία γκολ πριν το ημίχρονο καθάρισε με 3-0 τους Ούγγρους – παίρνοντας έτσι το εισιτήριο για τον 2ο προκριματικό γύρο, όπου θα αντιμετωπίσει τη Χάκεν.

Ποια είναι όμως αυτή η απίθανη ομάδα από τα Νησιά Φερόε που ταπείνωσε τους παίκτες του Στάνισλαβ Τσερτσέσοβ μέσα στο σπίτι τους;

Ιδρυθείσα το μακρινό 1904, η Klaksvikar Itrottarfelag όπως είναι το όνομά της κατέκτησε το πρώτο εθνικό πρωτάθλημα το 1942 και εξελίχτηκε σε μία από τις μεγάλες δυνάμεις της νησιωτικής χώρας. Σε τίτλους, η ΗΒ Τόρσαβν έχει τα πρωτεία με 24, με την Κλάκσβικ να ακολουθεί με 20.

Τα τελευταία χρόνια όμως, η ΚΙ έχει μετατρέψει σε προσωπική υπόθεση την κορυφή της Betri deildin menn, καθώς το 2021 κατέκτησε τον τίτλο τερματίζοντας στο +11 από τους διώκτες της και το 2022 στο +19. Ο απολογισμός της ήταν... 25 νίκες και δύο ισοπαλίες, χωρίς ήττα!

Όσο για φέτος; Το πρωτάθλημα είναι σε πλήρη εξέλιξη, με την ομάδα του άλλοτε χαφ της Μόλντε και της Κοπεγχάγης, Μάγκνε Χόσεθ, να έχει κάνει ένα ασύλληπτο 16/16 και να προηγείται ήδη δώδεκα βαθμών της Β36 Τόρσαβν!



Υπολογίζοντας και τα περσινά ματς πρωταθλήματος, το σερί νικών έχει φτάσει τις 23, με την τελευταία ήττα σε αγώνα για το πρωτάθλημα να χρονολογείται στις 20 Οκτωβρίου του 2021 – σχεδόν δύο χρόνια πριν.

Στον δε Μάιο του 2020 εντοπίζει κανείς την τελευταία εντός έδρας ήττα σε αγώνα για τη Betri deildin menn, με το σερί έκτοτε στο 2.600 θέσεων “Vi? Djupumyrar” να είναι 43-5-0...

Στην Ευρώπη, τα πρώτα βήματα είχαν γίνει το 1992, στα προκριματικά του Champions League και τις δύο ήττες από την άλλοτε λετονική υπερδύναμη Σκόντο Ρίγα. Η πρώτη νίκη ήρθε το 1995 (3-2 ενάντια στη Μακάμπι Χάιφα για τα προκριματικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων), ενώ η πρώτη ευρωπαϊκή πρόκριση το... 2018! Στον προκαταρκτικό γύρο του Europa League, εις βάρος της Μπιρκιρκάρα από τη Μάλτα...

Μέχρι τώρα, μεγαλύτερη πορεία είναι εκείνη του 2020. Όταν εκμεταλλευόμενη τα μονά ματς στα προκριματικά ελέω κορωνοϊού, η Κλάκσβικ απέκλεισε τη Σλόβαν Μπρατισλάβας στα... χαρτιά, προτού μείνει εκτός από τη Γιουνγκ Μπόις, στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League. Διέλυσε στη συνέχεια την Ντινάμο Τιφλίδας με 6-1 αλλά στα playoffs λύγισε με 3-1 από την Ντάνταλκ.

Πέρυσι, αποκλείστηκε στα σημεία από την Μπόντο/Γκλιμτ προτού πετάξει εκτός τη Σουτιέσκα και αποκλειστεί στον 3ο προκριματικό γύρο του Conference League από την Μπαλκάνι, στα πέναλτι.



Φέτος, θα βρεθεί για δεύτερη φορά στην ιστορία της στον 2ο προκριματικό γύρο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Με το μαξιλαράκι του Conference να υπάρχει πια, μία ακόμη πρόκριση είναι αρκετή για να κάνει την Κλάκσβικ την πρώτη ομάδα από τα Νησιά Φερόε που θα παίξει σε ευρωπαϊκούς ομίλους.

Και από παίκτες; Δήμιος της Φερεντσβάρος ήταν ο 31χρονος Άρνι Φρεντέρικσμπεργκ, που έχει περάσει όλη του την καριέρα στα Φερόε και υπήρξε και διεθνής. Ο πιο απειλητικός παίκτης, ο Παλ Κρέτσκαρντ έμεινε στον πάγκο, προερχόμενος από τραυματισμό. Μιλάμε για 33χρονο σέντερ φορ με 192 γκολ σε 329 συμμετοχές με τη φανέλα της ΚΙ...

Μόλις επτά οι ξένοι στο ρόστερ, με έναν εξ αυτών να είναι ο Ιβοριανός σκόρερ του τρίτου γκολ στη Βουδαπέστη, Λουκ Κασί, με τεράστια καριέρα στη Νορβηγία με τη Στάμπαεκ.

Πρόσφατα δε, προστέθηκε στην ομάδα και ο Χάλουρ Χάνσον. Ένας εκ των ιστορικών σκόρερ των Φερόε στο 2-1 επί της Εθνικής μας τον Ιούνιο του 2015, στα προκριματικά του Euro 2016!



Το μηδέν στα δύο ματς με τους Ούγγρους, κράτησε ο Γιόναταν Γιόχανσον. Ένας 31χρονος Σουηδός που αποσύρθηκε το 2022 από την ενεργό δράση, επέστρεψε ως ερασιτέχνης αμυντικός στη Νορβηγία επειδή του έλειπε η μπάλα και πριν από λίγο καιρό υπέγραψε ως τερματοφύλακας ανάγκης στην Κλάκσβικ!

Last but not last, ο Γκέζα Τούρι. Ένας... Ούγγρος που έσπασε ρεκόρ για τον γηραιότερο ποδοσφαιριστή στα Φερόε, καθώς υπερασπίστηκε την εστία της Κλάκσβικ σε ντέρμπι με την Τόρσαβν τον Μάιο. Προπονητής τερματοφυλάκων ο κύριος, έπαιξε λόγω έλλειψης γκολκίπερ στα... 49 του χρόνια!

Ο Μαγυάρος βρίσκεται στα Φερόε από το 2006, παίζοντας στη Γκότα και εν συνεχεία στη Βίκινγκουρ. Εντέλει, θα έγραφε και μια συμμετοχή και μετά την απόσυρσή του...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x