Stories

Κουρτινάιτις: Ο Σοβιετικός που έσπασε το… κατεστημένο σε All Star Game

Ο Ρίμας Κουρτινάιτις δεν αγωνίστηκε ποτέ στο ΝΒΑ, όμως, τη μία και μοναδική φορά πάτησε σε παρκέ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού… έγραψε ιστορία!

Το κάθε All Star Game του ΝΒΑ έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία. Η μεγάλη γιορτή που διοργανώνει η κορυφαία λίγκα του πλανήτη, μία φορά τον χρόνο, συνοδεύεται από αρκετό θέαμα, αλλά και σημαντικές και αξιοσημείωτες επιδόσεις είτε ομαδικές, είτε ατομικές. Κάτι ανάλογο θα περιμένουμε και σ’ αυτό του 2021, που θα φιλοξενηθεί στην Ατλάντα, αλλά αυτό αφορά το μέλλον.

Όμως, το www.sportfm.gr θα ασχοληθεί με ένα πολύ ξεχωριστό και ιστορικό γεγονός από το All Star Game του 1989, που έλαβε χώρα στο Χιούστον. Θα αναφερθούμε σε μία μοναδική ιστορία, όπου όπως λέει και το κλισέ… Θα θυμηθούν οι παλιοί και θα μάθουν οι νέοι. Στις 12 Φεβρουαρίου εκείνου του έτους, η πόλη του Τέξας, λοιπόν, φιλοξένησε το 39ο All Star Game και εκεί έγινε κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ ξανά, ενώ δεν έχει συμβεί μέχρι και σήμερα.

Στον διαγωνισμό των τριπόντων εκείνης της χρονιάς είχε συμμετάσχει για πρώτη και μοναδική φορά επαγγελματίας παίκτης που δεν αγωνιζόταν στο ΝΒΑ. Και ποιος ήταν αυτός; Ο Ρίμας Κουρτινάιτις!

Οι νεότεροι τον γνωρίζουν κυρίως για την καριέρα του ως προπονητής. Όμως, οι παλαιότεροι θυμούνται πως ο Λιθουανός ως παίκτης ήταν ένας πολύ χαρισματικός σουτέρ της δεκαετίας του 80’ και για πολλούς ίσως ο καλύτερος που διέθετε εκείνη την εποχή η Σοβιετική Ένωση. Και όπως φάνηκε η φήμη του είχε ταξιδέψει και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού…



Για κάποιο λόγο, λοιπόν, που μέχρι σήμερα δεν έχει διευκρινιστεί, ο Ρίμας Κουρτινάιτις έλαβε πρόσκληση από το ΝΒΑ για να συμμετέχει στον διαγωνισμό τριπόντων. Μάλιστα ακόμη και ο ίδιος είχε εμφανιστεί έκπληκτος όταν ερωτήθηκε τότε: «Μου προκάλεσε μεγάλη έκπληξη η πρόσκληση. Κάλεσαν εμένα και τη σύζυγό μου, οπότε και ήρθαμε. Θα ήταν ωραίο για μένα να παίξω εδώ (σ.σ. στο ΝΒΑ). Είναι το όνειρο κάθε παίκτη να αγωνιστεί στο ΝΒΑ», είχε αποκριθεί τότε ο Λιθουανός στους Αμερικανούς δημοσιογράφους. Για την ιστορία, ο Κουρτινάιτις δεν αγωνίστηκε ποτέ στον «μαγικό κόσμο».

Από ‘κει και πέρα, υπήρξαν και αντιδράσεις για την πρόσκληση στον Ρίμας Κουρτινάιτις και συγκεκριμένα από το θρυλικό δίδυμο των Γιούτα Τζαζ. «Εάν έρθει εδώ και νικήσει, πολλοί παίκτες θα ενοχληθούν», είχε πει αρχικά ο Καρλ Μαλόουν και πρόσθεσε: «Δεν μπορείς έτσι αυθαίρετα να βάζεις έναν συμμετέχει από το πουθενά». Απόλυτη ταύτιση με τα λόγια του «Ταχυδρόμου» είχαν και αυτά του συμπαίκτη του στους «Μορμόνους», Τζον Στόκτον: «Δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι Σοβιετικός. Απλά, δεν παίζει στο πρωτάθλημά μας. Εάν κάνεις ένα event στο ΝΒΑ, θα πρέπει να συμμετέχουν παίκτες του ΝΒΑ».

Αντίθετα, με τους δύο παίκτες των Τζαζ, ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ εμφανίστηκε πιο φιλικός και φιλόξενος προς τον Κουρτινάιτις. Φήμες εκείνης της εποχής θέλουν τον τότε αστέρα των Σίξερς να προσκαλεί τον Λιθουανό να πάνε μαζί σε ένα στριπτιτζάδικο! Ο Κουρτινάιτις αρχικά εμφανίστηκε θετικός να αποδεχθεί την πρόσκληση, αλλά ρώτησε τον «Σερ Τσαρλς» εάν θα μπορούσε να πάρει και τη σύζυγό του μαζί… Εκεί, σταματούν οι πληροφορίες αναφορικά με την πρόταση, οπότε ουδείς γνωρίζει εάν ο Κουρτινάιτις πήγε τελικά…

Παρά τις αντιδράσεις ορισμένων, λοιπόν, ο Ρίμας Κουρτινάιτις έλαβε κανονικά μέρος στον διαγωνισμό. Τα πράγματα, όμως, δεν εξελίχθηκαν καλά. Κι αυτό γιατί, όχι μόνο δεν κατάφερε να κάνει την έκπληξη και να νικήσει, αλλά κατετάγη τελευταίος, με τη «φτωχή» συγκομιδή των 9 πόντων. Στον πρώτο γύρο του διαγωνισμού, τέθηκε αντιμέτωπος με τον Ντέρεκ Χάρπερ των Ντάλας Μάβερικς, όπου ούτε εκείνος με τους 12 πόντους κατάφερε να προκριθεί στον ημιτελικό.

Το άλλο περίεργο της υπόθεσης Κουρτινάιτις ήταν η φανέλα που φορούσε. Ο Λιθουανός δεν συμμετείχε στον διαγωνισμό ούτε με τη φανέλα της ομάδας του (σ.σ. Ζαλγκίρις τότε), αλλά ούτε και με αυτή της Σοβιετικής Ένωσης. Βέβαια, το τελευταίο ενδεχομένως να ήταν δύσκολο να συμβεί, λόγω των σχέσεων που είχε τότε η χώρα του με τις ΗΠΑ. Τελικά, ο Κουρτινάιτις αγωνίστηκε με μία μπλε φανέλα, που απλώς είχε τον αριθμό «12».

Νικητής του διαγωνισμού ήταν ο Ντέιλ Έλις των Σιάτλ Σούπερσονικς, ο οποίος είχε νικήσει στον τελικό με σκορ 19-15, τον Κρεγκ Χότζες των Σικάγο Μπουλς. Άλλοι διαγωνιζόμενοι ήταν οι Ρέτζι Μίλερ (Ιντιάνα Πέισερς), Τζέραλντ Χέντερσον (Φιλαδέλφεια Σίξερς), Μάικλ Άνταμς (Ντένβερ Νάγκετς), Τζον Σάντβολντ (Μαϊάμι Χιτ) και Ντάνι Έιντζ (Μπόστον Σέλτικς).

Μπορεί ο Ρίμας Κουρτινάιτις, λοιπόν, να μην έκανε την έκπληξη στο Τέξας και να νικήσει στον διαγωνισμό. Εντούτοις, η ιστορία έγραψε πως έγινε ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία που συμμετείχε σε All Star Game, ενώ δεν αγωνίστηκε ποτέ στα παρκέ του ΝΒΑ…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x