Stories

Ματέους Βιτάλ: Το ποδόσφαιρο τον βοήθησε να ξεφύγει από τους δαίμονές του!

Η μητέρα του δολοφονήθηκε μπροστά του. Ο πατέρας του είχε χρόνια κατάθλιψη και ο Βιτάλ λίγο έλειψε να κόψει το ποδόσφαιρο στα 19. Παρόλα αυτά, δεν τα παράτησε ποτέ, έχοντας στήριγμά του το ποδόσφαιρο.

Ματέους Βιτάλ: Η ιστορία του νέου παίκτη του Παναθηναϊκού

Αν η ζωή του Ματέους Βιτάλ ήταν ταινία, τότε σίγουρα θα μας άφηνε άφωνους… Μόλις στα 23 του, ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός έχει να διηγηθεί ένα «κάρο» ιστορίες, οι περισσότερες εκ των οποίων συγκινητικές. Ίσως και δραματικές!

Τίποτα και ποτέ δεν του προσφέρθηκε απλόχερα. Από μικρή ηλικία, έπρεπε να μάθει να παλεύει με τους δαίμονές του. Το ποδόσφαιρο τον βοήθησε να ορθοποδήσει και να αποτελέσει μια δίοδο για να ξεφύγει από όσα του είχαν στιγματίσει τη ζωή. Έμαθε να ζει με αυτά, παρότι θα τον ακολουθούν μια ζωή. Βρήκε δύναμη μέσα από τον Θεό και την οικογένειά του, για την οποία έφτασε ένα σημείο πριν παρατήσει το ποδόσφαιρο.

Η ληστεία που στέρησε τη ζωή της μητέρας του



Μεγαλωμένος σε νότιο προάστιο του Ρίο Ντε Τζανέιρο, ο Βιτάλ έπαιζε ποδόσφαιρο από την ηλικία των 5 ετών στη Βάσκο ντα Γκάμα. Ξεκίνησε από το φούτσαλ και στη συνέχεια μεταπήδησε στο… κανονικό ποδόσφαιρο. Το 2007 είναι μια χρονιά που δεν θα ξεχάσει ποτέ, καθώς συνέβη η μεγαλύτερη τραγωδία της ζωής του. Γυρνώντας από την προπόνηση στο σπίτι με το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε παρέα με τους γονείς του, τον αδερφό του και έναν φίλο του έπεσαν πάνω σε μια ληστεία στην γειτονιά της Παβούνα.

Η μητέρα του βγήκε από το αυτοκίνητο και κινήθηκε προς το μέρος των ληστών, θέλοντας να προστατέψει την οικογένειά της: «Τι κάνετε, μέσα στο αυτοκίνητο έχω παιδιά», φώναξε προς τους ληστές, η αστυνομία ενεπλάκη επίσης και άρχισαν να πέφτουν εκατέρωθεν πυροβολισμοί. Μία από τις σφαίρες χτύπησε θανάσιμα την μητέρα του στο κεφάλι που άφησε την τελευταία της πνοή λίγο αργότερα στο νοσοκομείο, αφού υπέκυψε στα τραύματά της.

«Θα είμαι ειλικρινής, δεν έχω καταφέρει να ξεπεράσω αυτή την ημέρα. Νομίζω θα μείνει στο μυαλό μου για όλη μου τη ζωή», είχε αναφέρει πριν λίγα χρόνια.

Ματέους Βιτάλ: Η ιστορία του νέου παίκτη του Παναθηναϊκού

Ο Ματέους… Πετ



Η οικογένεια του Βιτάλ βρισκόταν σε θλίψη. Ο μικρός Ματέους είχε την απόλυτη συμπαράσταση της Βάσκο ντε Γκάμα, με την ομάδα να προσλαμβάνει ψυχολόγο ο οποίος τον βοηθούσε. Υπήρχαν ημέρες, που ο Ματέους Βιτάλ βρισκόταν 24 ώρες το 24ωρο με τον ψυχολόγο! Δεν σκέφτηκε να παρατήσει το ποδόσφαιρο, όμως, γιατί αυτό δεν θα το ήθελε η μητέρα του, που του είχε μάθει να μην το βάζει με τίποτα κάτω. Ο πατέρας του τον στήριξε, η αδερφή του επίσης. Ήξεραν πως πρέπει μέσα από το ποδόσφαιρο να ξεχαστεί και να ξεφύγει, να «μαλακώσει» λίγο ο πόνος που είχε μέσα του.

Ματέους Βιτάλ: Η ιστορία του νέου παίκτη του Παναθηναϊκού

Ο Ματέους Βιτάλ ήταν ταλαντούχος από μικρός, ξεχώριζε ανάμεσα στα άλλα παιδιά της ηλικίας του. Το ταλέντο του ήταν αδιαμφισβήτητο, έπρεπε να δουλέψει πάνω σε αυτό και θα έπαιζε σίγουρα ποδόσφαιρο. Ένας προπονητής του στη Βάσκο, τον φώναζε «Πετ» γιατί το στιλ παιχνιδιού του έμοιαζε με αυτό του Σέρβου χαφ που είχε παίξει σε Βάσκο, Γκοΐας, Φλουμινένσε, Σάντος, Ατλέτικο Μινέιρο και Φλαμένγκο, Ντέγιαν Πέτκοβιτς. Ένα παρατσούκλι που τον ακολουθούσε για πολλά χρόνια στην καριέρα του και όλοι τον ήξεραν ως Ματέους Πετ και όχι Βιτάλ.

Το ντεμπούτο του συνοδεύτηκε με… υποβιβασμό



Ο Ζορζίνιο του έδωσε την ευκαιρία στα 18 του χρόνια να δουλέψει με την ομάδα νέων. Ήταν το 2015, όταν η Βάσκο, πάντως, δεν πήγαινε καλά και ο κίνδυνος υποβιβασμού της ομάδας ήταν ορατός. Παρότι ήταν πολλά υποσχόμενος, ο Ματέους Βιτάλ δεν πήρε την ευκαιρία σε όλη τη σεζόν παρά μόνο στο τελευταίο παιχνίδι το οποίο ήταν και το κρισιμότερο. H Bάσκο έψαχνε νίκη στην έδρα της Κοριτίμπα, ο Ζορζίνιο τον έριξε μόλις στο μισάωρο στο ματς αλλά το 0-0 δεν άλλαξε ποτέ και η ομάδα του Βιτάλ υποβιβάστηκε.

Ματέους Βιτάλ: Η ιστορία του νέου παίκτη του Παναθηναϊκού

Η νέα σεζόν τον βρήκε να παίρνει πολλές ευκαιρίες, να παίζει κυρίως ως οκτάρι ή δεκάρι και να έχει καλές εμφανίσεις, ενώ το πρώτο γκολ δεν άργησε. «Ήμουν πολύ αγχωμένος. Ελπίζω πως αυτό ήταν το πρώτο από τα πολλά γκολ. Έχω αρχίσει να ηρεμώ. Ο Ραμόν με βοήθησε να είμαι συγκεντρωμένος στο παιχνίδι. Η Κορίνθιας θα είναι το επόμενο βήμα», ανέφερε.

Ο «δάσκαλος» Φελίπε Κοουτίνιο



Ματέους Βιτάλ: Η ιστορία του νέου παίκτη του Παναθηναϊκού

Από μικρός, ο Ματέους Βιτάλ είχε ένα πρότυπο. Ο Φελίπε Κοουτίνιο με μεγάλη καριέρα σε Ίντερ, Λίβερπουλ, Μπάγερν Μονάχου και Μπαρτσελόνα, συνυπήρχε με τον Βιτάλ στην Βάσκο ντε Γκάμα. Ποτέ τους δεν έπαιξαν παρέα γιατί είχαν διαφορά ηλικίας, αλλά ο Βιτάλ τον παρακολουθούσε στις προπονήσεις της ανδρικής ομάδας και στη συνέχεια τον είδε να κάνει σπουδαία καριέρα. «Όταν πήγα στην Βάσκο στα πέντε μου ήταν εκεί. Πάντα ήταν πρότυπό μου, όχι μόνο όταν βρισκόταν στην ομάδα αλλά και στη συνέχεια της καριέρας του», είχε πει ο Βιτάλ.

Η κατάθλιψη του πατέρα του και οι σκέψεις να σταματήσει το ποδόσφαιρο



Όπως έχετε καταλάβει, η ζωή του Ματέους Βιτάλ ποτέ δεν ήταν στρωμένη με… ροδοπέταλα! Το 2018, λοιπόν, ο Βραζιλιάνος σκέφτηκε σοβαρά να σταματήσει το ποδόσφαιρο. Ο πατέρας του, το στήριγμα που είχε ο Βιτάλ στη ζωή του από τη στιγμή που δολοφονήθηκε η μητέρα του, πάλευε με βαριάς μορφής κατάθλιψη. Χρόνια κατάθλιψη, αφού δεν μπορούσε να ξεπεράσει τον χαμό της γυναίκας του.



«Είμαι ένας άνθρωπος που δεν δείχνω εύκολα τα συναισθήματά μου, ακόμη και η οικογένειά μου δεν ξέρω πολλά για εμένα. Ο πατέρας μου είχε βαριάς μορφή κατάθλιψη και σκέφτηκα να σταματήσω το ποδόσφαιρο για να είμαι δίπλα του. Ο πατέρας μου υπέφερε και εγώ μαζί του. Ακόμη και όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά για εμένα στο ποδόσφαιρο, υπέφερε ξανά και όλα αυτά τον επιβάρυναν συνεχώς. Η ατμόσφαιρα δεν ήταν καλή στο σπίτι, τα πράγματα πήγαιναν διαρκώς ολοένα και χειρότερα. Με τη βοήθεια του Θεού, μείναμε ενωμένοι και καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες», είχε πει. Το να συνεχίσει το ποδόσφαιρο, όμως, έκανε καλό τόσο στον ίδιο, όσο και στον πατέρα του...

Εγένετο… Ματέους Βιτάλ



Ο Ματέους Βιτάλ είχε αρχίσει να δείχνει το ταλέντο του, είχε εκπροσωπήσει τις μικρές εθνικές ομάδες της Βραζιλίας και το όνομά του ακουγόταν ήδη για αρκετούς συλλόγους στην πατρίδα του. Η μεταγραφή του μετατράπηκε σε μια μάχη μεταξύ της Σάο Πάουλο και της Κορίνθιανς, η πρώτη έδειχνε να έχει το προβάδισμα αλλά η δεύτερη κατάφερε να τον κάνει δικό της με ένα ποσό λίγο πάνω από τα 2 εκατ. ευρώ.



Η παρουσίασή του στην Κορίνθιανς ήταν ιδιαίτερα συγκινητική, με τον Βιτάλ να βάζει τα κλάματα σε αυτή καθώς θυμήθηκε την μητέρα του. Κάτι που έκανε και ο πατέρας του, που βρισκόταν στο κοινό, όταν άκουσε τα παρακάτω λόγια από τον γιο του. «Ξεκίνησα από τη Βάσκο στα 5 μου, στα 9 μου έχασα την μητέρα μου όταν γύριζα από την προπόνηση στο σπίτι, ήταν ένα μεγάλο χτύπημα. Θα κρατήσω το Ματέους Βιτάλ, για να τιμήσω την μητέρα μου που είναι τώρα στον παράδεισο. Ήδη από πέρυσι άλλαξα το “Πετ”. Το συζήτησα και με την οικογένειά μου. Όποιο όνομα και να έχω στην πλάτη όμως, θα δωσω τον καλύτερό μου εαυτό».

Το μήνυμα… γροθιά για την νεκρή μητέρα του



Την ίδια χρονιά, ο Ματέους Βιτάλ κατέκτησε το Campeonato Paulista κόντρα στην Παλμέιρας και έπεσε θύμα… αισχρής διαδικτυακής επίθεσης από οπαδό της αντίπαλης ομάδας! Ο οπαδός ξεπέρασε τα όρια, αναφέρθηκε με άσχημους χαρακτηρισμούς στη νεκρή μητέρα του. Ο Βιτάλ δεν προχώρησε σε κάποια νομική ενέργεια, απλώς ανήρτησε το μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram. «Αυτές οι λέξεις με πόνεσαν περισσότερο και από μια μπουνιά. Θα είμαι ειλικρινής. Ήμουν πολύ στεναχωρημένος όταν το είδα αυτό. Μόλις είχαμε πάρει τον τίτλο και αυτό το μήνυμα με επηρέασε πολύ, επισκίασε την χαρά μου», ανέφερε.



Η κόρη του «γέμισε» το κενό της μητέρας του



Ο Βιτάλ και η σύντροφός του Στέφανι Ολιβέιρα ήταν αρκετά χρόνια μαζί και απέκτησαν παιδί τον Σεπτέμβριο του 2019. Πλέον, η μικρή Αντονέλα είναι 2 ετών και η παρουσία της έχει «γεμίσει» το κενό που είχε αφήσει η μητέρα του στη ζωή του. Έστω και μετά από δέκα χρόνια, έστω και αν δεν συμπληρώνεται εύκολα το κενό της μητέρας του Βιβιάν, ο Ματέους ένιωσε ένα κομμάτι που είχε σπάσει μέσα του να… διορθώνεται.



Η επιστροφή στα… πάτρια εδάφη και ο σεβασμός προς τη Βάσκο



Στις 5 Μαΐου του 2019 ο Ματέους Βιτάλ επέστρεψε για ακόμη μια φορά ως αντίπαλος στην έδρα της Βάσκο ντε Γκάμα. Πώς τα έφερε έτσι η μοίρα, με τον Βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό να σκοράρει. Δεν ήταν το πρώτο του γκολ απέναντι στην Βάσκο, αλλά το δεύτερο από τη στιγμή που πήρε μεταγραφή στην Κορίνθιανς, αλλά το πρώτο στο… πρώην γήπεδό του. Φυσικά, δεν το πανηγύρισε, δείχνοντας τον τεράστιο σεβασμό που τρέφει για την πρώην ομάδα του. «Η Βάσκο είναι η ομάδα στην οποία μεγάλωσα. Πήγα εκεί στα πέντε μου. Με βοήθησαν στις σπουδές μου, μου έδωσαν τα πάντα, οπότε δεν μπορούσα να πανηγυρίσω και θέλω να ζητήσω μια συγνώμη στους οπαδούς της Βάσκο. Με βοήθησαν ακόμη και όταν πέθανε η μητέρα μου», υποστήριξε.



«Ο Βιτάλ μπορεί να αποτελέσει τον αντικαταστάτη του Τότι»



Οι μνήμες ήταν νωπές στο μυαλό των οπαδών της Ρόμα από το «αντίο» του Φραντσέσκο Τότι. Τα δημοσιεύματα έδιναν και έπαιρναν σχετικά με τον παίκτη που θα τον… αντικαταστούσε, με το όνομα του Ματέους Βιτάλ να ακούγεται έντονα το καλοκαίρι του 2019 στην Ρώμη.

Μάλιστα, οι «τζαλορόσι» είχαν φτάσει σε προφορική συμφωνία με τον 22χρονο τότε Βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό και απέμενε η συγκατάθεση της Κορίνθιανς. Οι απαιτήσεις των Βραζιλιάνων έφταναν τα 10 εκατ. ευρώ για τον Βιτάλ, το deal δεν έκλεισε ποτέ αφού οι συζητήσεις έλαβαν χώρα την τελευταία ημέρα των μεταγραφών και ο Ματέους έχασε την ευκαιρία να παίξει στην Serie A.



To ποδόσφαιρο τον έσωσε από τους… δαίμονές του!



Ο Ματέους Βιτάλ έχει ζήσει μια δύσκολη ζωή, με μεγάλες στεναχώριες και δυσκολίες. Η καριέρα του είχε διάφορα σκαμπανεβάσματα! Είχε τα κάτω της με τον υποβιβασμό της Βάσκο, με την αρθροσκόπηση τον περασμένο Μάρτιο στο δεξί γόνατο. Είχε τα πάνω της, κάτι που φαίνεται από την πρόταση της Ρόμα, την πρόταση προ μηνών από την Real Salt Lake του ΜLS, με την διαρκώς ανοδική του πορεία. Ο Βραζιλιάνος δεν το έβαλε ποτέ κάτω. Το ποδόσφαιρο ήταν η δύναμή του και η μοναδική δίοδος για να αφήσει στην άκρη, όσα του στέρησε η ζωή. Θα παίζει πάντα στο μυαλό τη μητέρα του, θα παίζει πάντα γι’ αυτή και το άστρο της θα τον οδηγεί...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x