Stories

Μάτζικ Τζόνσον: Η επιστροφή της… μαγείας το 1996

Πέντε χρόνια μετά την απόσυρσή του, εξαιτίας του ιού HIV, ο Μάτζικ Τζόνσον επέστρεψε ως παίκτης των Λέικερς με τον γνωστό… μαγικό του τρόπο.

Μάτζικ Τζόνσον: Η επιστροφή της… μαγείας το 1996

Τον Ιανουάριο του 1996 το ΝΒΑ έζησε μία από τις πιο συγκλονιστικές και ιστορικές στιγμές του. Στις 29 εκείνου του μήνα και στο ματς των Λέικερς με τους Γουόριορς ο Μάτζικ Τζόνσον έπαιξε το πρώτο του παιχνίδι στον «μαγικό κόσμο», μετά την απόσυρσή του τον Νοέμβριο του 1991, όταν ανακοίνωσε πως προσβλήθηκε από τον ιό HIV.

Όλο αυτό το διάστημα, ο ίσως κορυφαίος πόιντ γκαρντ όλων των εποχών βίωσε την απαξίωση και τον μηδενισμό, ενώ αντιμετωπιζόταν με φόβο τόσο από συμπαίκτες, όσο και αντιπάλους. Από την ημέρα που ανακοίνωσε την απόσυρσή του, ακολούθησαν μόλις δύο εμφανίσεις του Μάτζικ στα παρκέ και όχι για λογαριασμό των Λέικερς.

Τον καιρό που απείχε από την αγωνιστική δράση προσπάθησε αρκετές φορές να επιστρέψει στην ομάδα του Λος Άντζελες, έχοντας νικήσει την ασθένειά του. Κάτι που του πήρε τελικά πέντε χρόνια και το www.sportfm.gr θυμάται…

Το All Star Game του 1992



Μάτζικ Τζόνσον: Η επιστροφή της… μαγείας το 1996

Η πρώτη ήταν στο All Star Game του 1992, που έγινε στο Ορλάντο. Παρά την αποχή του από την αγωνιστική δράση, ο κόσμος τον ψήφισε όχι μόνο να συμμετέχει στη γιορτή που έγινε στη Φλόριντα, αλλά και να ξεκινήσει στην πρώτη πεντάδα. Κάτι που έγινε, με τον Μάτζικ να αποδεικνύει ότι η… μαγεία του δεν είχε εξασθενίσει, παρά τον πολύ μεγάλο αγώνα που έδινε για τη ζωή του και στο τέλος βγήκε νικητής. Με ακόμη μία «μαγική» εμφάνιση, λοιπόν, με 25 πόντους, 9 ασίστ και 5 ριμπάουντ, ο Μάτζικ οδήγησε τη Δύση στη νίκη με σκορ 153-113 επί της Ανατολής, παίρνοντας και στο τέλος το βραβείο του MVP.



Επόμενη εμφάνιση του Μάτζικ ήταν το καλοκαίρι του ίδιου έτους, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ. Ως μέλος της αυθεντικής «Dream Team» και συμπαίκτης των Τζόρνταν, Μπερντ, Μπάρκλεϊ κ.α., πανηγύρισε την κατάσταση του χρυσού μεταλλίου. Η συμμετοχή του βέβαια ήταν περιορισμένη, καθώς είχε προβλήματα στα γόνατα.

Όταν έβαλε το… κοστούμι αντί για φανέλα



Μάτζικ Τζόνσον: Η επιστροφή της… μαγείας το 1996

Το 1994 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επιστροφή του Μάτζικ στους αγαπημένους του Λέικερς, αλλά όχι με αθλητική περιβολή. Προς τα τέλη της σεζόν 1993/94 φόρεσε… κοστούμι και επέστρεψε ως head coach στην ομάδα του Λος Άντζελες, όπου μάλιστα προπονούσε τους άλλοτε συμπαίκτες του Βλάντε Ντίβατς, Έλντεν Κάμπελ, Τόνι Σμιθ, Κερτ Ράμπις και Τζέιμς Γουόρθι, ενώ είχε για βοηθό στο επιτελείο του τον επίσης πρώην συμπαίκτη του, Μάικλ Κούπερ. Ωστόσο, η καριέρα του Μάτζικ ως προπονητή δεν είχε πολύ μεγάλη επιτυχία, με τον απολογισμό του στα 16 ματς που κοούτσαρε τους «λιμνάνθρωπους» να ήταν μόλις πέντε νίκες και έντεκα ήττες.

Το comeback με τη φανέλα των Λέικερς



Μάτζικ Τζόνσον: Η επιστροφή της… μαγείας το 1996

Η επιστροφή του Μάτζικ Τζόνσον ως παίκτης έγινε τη σεζόν 1995/96. Όλο αυτό το διάστημα που απείχε από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις, γυμναζόταν εντατικά, οπότε είχε καλή φυσική κατάσταση, ωστόσο είχε πάρει αρκετά κιλά, με αποτέλεσμα να αλλάξει η θέση που αγωνιζόταν. Από τα γκαρντ, ο Μάτζικ… μετατοπίστηκε στη φροντ λάιν, παίζοντας ως πάουερ φόργουορντ.

Στις 29 Ιανουαρίου του 1996, λοιπόν, ήρθε η μεγάλη στιγμή. Η μεγάλη επιστροφή. Στην αναμέτρηση των Λέικερς με τους Γουόριορς, ο Μάτζικ φόρεσε ξανά την αθλητική του περιβολή και πάτησε ξανά παρκέ σε επίσημο αγώνα ΝΒΑ, μετά το 1991. Αν και μπήκε στο ματς από τον πάγκο, η επιστροφή του συνδυάστηκε με τον δικό του «μαγικό» τρόπο, οδηγώντας την ομάδα του Λος Άντζελες στη νίκη με σκορ 128-118. Σαν μην έλειψε… μία ημέρα από τη δράση, ο Μάτζικ άγγιξε το τριπλ νταμπλ, έχοντας 19 πόντους, 10 ασίστ και 8 ριμπάουντ.



Το τέλος της κανονικής περιόδου βρήκε τους Λέικερς με ρεκόρ 53-29 και τη συμμετοχή στα playoffs της Δύσης. Εκεί, η ομάδα του Λος Άντζελες αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο με 4-1 από τους Ρόκετς, σημαίνοντας το τέλος της παρουσίας της στη σεζόν και τον Μάτζικ αργότερα να ανακοινώνει την οριστική απόσυρσή του…

«Ήρθε η ώρα να πάω παρακάτω. Φεύγω με τους δικούς μου όρους, κάτι που δεν μπορούσα να πω όταν ακύρωσα την επιστροφή μου το 1992», είπε μέσω του μάνατζέρ του ο Μάτζικ, ο οποίος σε ηλικία 36 ετών είπε το αμετάκλητο «αντίο» στο ΝΒΑ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x