Stories

Μίτσελ: Συνεχίζει από εκεί που τ' άφησε…

Ο Μίτσελ επιστρέφει στον Ολυμπιακό και το sport-fm.gr θυμίζει τα… πεπραγμένα του την πρώτη θητεία του Μαδριλένου τεχνικού στον «ερυθρόλευκο» πάγκο.

Μίτσελ: Η Επιστροφή του στον Ολυμπιακό | sport-fm.gr

Έμεινε στον Ολυμπιακό 700+1 ημέρες.

Ήθελε, δηλαδή, ακόμη 29, προκειμένου να συμπληρώσει δύο χρόνια, αφού προσελήφθη στις 4 Φεβρουαρίου 2013 και απολύθηκε 6 Ιανουαρίου 2015. Απολογισμός 90 παιχνίδια, 64 νίκες, έντεκα ισοπαλίες, 15 ήττες (199 γκολ υπέρ, 73 κατά) δύο ελληνικά πρωταθλήματα (2012/1013 και 2013/2014), ένα Κύπελλο Ελλάδος (2012/2013), μερικά σπουδαία ευρωπαϊκά βράδια στην Ευρώπη, ορισμένα σκαμπανεβάσματα με κάποιες «κακές ήττες» και πολλά, μα πάρα πολλά, ακριβά κοστούμια.

Ο Μίτσελ έβαλε τη σφραγίδα του τη διετία 2013-2015 στον Ολυμπιακό, έφυγε, και τώρα επιστρέφει για να συνεχίζει από εκεί που τ' άφησε. Το sport-fm.gr θυμάται πως οι Πειραιώτες έφεραν πριν εννέα χρόνια τον θρύλο της Ρεάλ Μαδρίτης στο τιμόνι τους και τα… πεπραγμένα του στο λιμάνι!

Έργα Μίτσελ στον Ολυμπιακό


Από την απαξίωση, στην εκτόξευση και πάλι πίσω… ίσως ένας Μήτρογλου δρόμος

Μετά την κλήρωση του Ολυμπιακού στους «32» του Europa League τη σεζόν 2012/2013, άνθρωποι της ομάδας ταξίδεψαν στη Βαλένθια για να τακτοποιήσουν τα διαδικαστικά (ξενοδοχείο, προπονητικό κέντρο). Τις «νυχτερίδες» μόλις είχε αναλάβει ο Ερνέστο Βαλβέρδε, που μαζί με τον μάνατζέρ του, Ιμπάνιεθ, σε δείπνο με τους ιθύνοντες των «ερυθρόλευκων» θα προτείνουν τον έτερο προπονητή, που διαχειριζόταν τις τύχες του ο πασίγνωστος Ισπανός μάνατζερ: Τον Ουνάι Έμερι! Τελικά, ο Έμερι έγινε προπονητής της Σεβίλλης (και βασιλιάς του Europa League με τους Σεβιγιάνους), που λίγες μέρες πριν είχε απολύσει τον Μίτσελ, ο οποίος κατηφόρισε προς Πειραιά μεριά.

Σε ηλικία 49 ετών, 10 μηνών και 17 ημερών, κάνει ντεμπούτο στον πάγκο του Ολυμπιακού. Οι «ερυθρόλευκοι» επικρατούν στο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» με 1-0 του Αστέρα Τρίπολης, με σκόρερ τον Κώστα Μήτρογλου (πραγματοποίησε τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του με τον Μίτσελ στον πάγκο) στο 90'+2'.



Στην πρώτη του χρονιά, οι απόψεις διίστανται. Αποκλεισμός με «κάτω τα χέρια» από Λεβάντε, δεν νικάει στα ντέρμπι στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης με ΠΑΟΚ (0-0) και Παναθηναϊκό (1-1) και κερδίζει 3-1 τον Αστέρα Τρίπολης στην παράταση, σε έναν επεισοδιακό τελικό με ορισμένα διαιτητικά λάθη.





Παρ' όλα αυτά το νταμπλ τού δίνει το «τιμόνι» του Ολυμπιακού και για την επόμενη χρονιά, με τον ίδιο να απαιτεί «αποκεφαλισμό» ποδοσφαιριστών με λάθος νοοτροπία.

Η διοίκηση, παρά την κακή εικόνα της ομάδας στην προετοιμασία, εμπιστεύεται τον προπονητή και «οδηγεί» 28 παίκτες στην πόρτα της εξόδου!



Η έναρξη της σεζόν ξεκινά πάλι με μέτρια εικόνα και ο Μίτσελ φαίνεται πως παίζει την τελευταία του ζαριά στις Βρυξέλλες με αντίπαλο την Άντερλεχτ. Εκεί ο Κώστας Μήτρογλου με χατ-τρικ και ο Ρομπέρτο, που έπιανε τα πάντα, χαρίζουν την νίκη-θρίαμβο των «ερυθρόλευκων». Έκτοτε η ομάδα «εκτοξεύεται» και οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη.



Εξαιρετικό ποδόσφαιρο εντός συνόρων, σπουδαίες ευρωπαϊκές βραδιές και πρόκριση στους «16» του Champions League. Η κλήρωση «έφερε» τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον δρόμο του Ολυμπιακού, αλλά η μαγική εικόνα στο φαληρικό γήπεδο και η νίκη με 2-0, δεν είχε ανάλογη συνέχεια. Ήττα με 3-0 από τον Παναθηναϊκό στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», ήττα με 2-1 από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και αποκλεισμός με ήττα 3-0 στο «Ολντ Τράφορντ» από τους «κόκκινους διαβόλους».







Με τον Ισπανό στον πάγκο του ο Ολυμπιακός έχει αρκετά σκαμπανεβάσματα, αλλά η κύρια εικόνα που μένει είναι πως η ομάδα έπαιξε όμορφο ποδόσφαιρο. Ο Μίτσελ κατάλαβε από την πρώτη στιγμή πως ο κόσμος του συλλόγου θέλει να παρακολουθεί όμορφο θέαμα, πόσω μάλλον δε, στο ελληνικό πρωτάθλημα και στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Κάτι που δεν έκανε ο προκάτοχός του Λεονάρντο Ζαρντίμ.

Ο κύριος «ατσαλάκωτο κοστούμι» φεύγοντας από τον Ολυμπιακό αναφέρθηκε πολλές φορές στους «ερυθρόλευκους», σε διάφορες συνεντεύξεις του. Μεταξύ άλλων ο Μαδριλένος είχε πει πως προόδευσε χάρη στον Ολυμπιακό, αλλά έχει εκφράσει και το παράπονό του για τον τρόπο απομάκρυνσης του.

Τι θα φέρει ξανά στον Ολυμπιακό ο Μίτσελ;



Τη σπουδαία προσωπικότητά του, το κύρος του και τις διασυνδέσεις του. Ο «πρωτευουσιάνος» αγωνίζεται πάντα με τέσσερις αμυντικούς. Στη θητεία του με τους «ερυθρόλευκους» τα σχήματα που έχει χρησιμοποιήσει είναι: 4-4-2/ 4-3-3/ 4-1-4-1/ 4-2-3-1/ 4-5-1, με πιο συνηθισμένα το 4-2-3-1 και 4-3-3.

Μετά τον Ολυμπιακό ο Μίτσελ υπήρξε προπονητής των Μαρσέιγ (46 παιχνίδια), Μάλαγα (33 παιχνίδια), Πούμας (34 παιχνίδια) και Χετάφε (8 παιχνίδια). Η πορεία του δεν κρίθηκε επιτυχημένη σε κανέναν από αυτούς τους συλλόγους. Μάλιστα, ο πρώην ποδοσφαιριστής του, Γκαετάν Μπονγκ, είχε «ξεσπάσει» κατά του πρώην προπονητή του όταν αυτός ανέλαβε τη Μαρσέιγ: «Κουράγιο στους παίκτες της Μαρσέιγ αν έρθει ο Μίτσελ. Ένας καθρέφτης και ένα τζελ μαλλιών θα είναι πιο σημαντικά από τις νίκες».



Μεγαλύτερες εντός έδρας νίκες του Μίτσελ με τον Ολυμπιακό:

Ολυμπιακός-Βέροια 6-0
Ολυμπιακός-Πανθρακικός 6-2
Ολυμπιακός-Πανθρακικός 5-1
Ολυμπιακός-ΟΦΗ 5-1
Ολυμπιακός-Φωκικός 5-1
Ολυμπιακός-Μάλμε 4-2
Ολυμπιακός-Πλατανιάς 4-2
Ολυμπιακός-Αστέρας Τρίπολης 4-0
Ολυμπιακός-Καλλονή 4-0
Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 4-0
Ολυμπιακός-Ξάνθη 4-0

Μεγαλύτερες εκτός έδρας νίκες του Μίτσελ με τον Ολυμπιακό:

Καλλονή-Ολυμπιακός 0-5
Βέροια-Ολυμπιακός 0-5
Απόλλων Σμύρνης-Ολυμπιακός 0-5
Λεβαδειακός-Ολυμπιακός 0-5
Φωκικός-Ολυμπιακός 3-5
Κέρκυρα-Ολυμπιακός 0-4
ΟΦΗ-Ολυμπιακός 0-4 (δύο φορές)
Πλατανιάς-Ολυμπιακός 0-4
Εργοτέλης-Ολυμπιακός 1-4
Πανθρακικός-Ολυμπιακός 1-4
Πλατανιάς-Ολυμπιακός 1-4

Οι χειρότερες ήττες του Μίτσελ με τον Ολυμπιακό:

Ολυμπιακός-Παρί Σεν Ζερμέν 1-4
Λεβάντε-Ολυμπιακός 3-0
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Ολυμπιακός 3-0
Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 0-3

Υ.Γ1: Στον Πειραιά θα «ανταμώσει» με άλλους τέσσερις… γνωστούς του! Τον Μανωλά (49 ματς), Αβραάμ Παπαδόπουλο (30 ματς), Φορτούνη (δέκα ματς), Μπουχαλάκη (εννιά παιχνίδια). Επίσης έχει συνεργαστεί και με Ομάρ (19 ματς) και Κασάμι (20 παιχνίδια), που είναι πιθανόν να συνεχίσουν την καριέρα τους στον Ολυμπιακό σύμφωνα με τα τελευταία ρεπορτάζ. Το θέμα του Νορβηγού, πάντως, έχει «παγώσει» για την ώρα.

Υ.Γ2: Ο Μίτσελ έχει αποκλείσει με τη Χετάφε τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, όταν ο Σέρβος προπονητής ήταν στο ΑΠΟΕΛ, για τα προκριματικά του Europa League. Εντός έδρας νίκη με 1-0 στην Ισπανία και ισοπαλία με 1-1 στην Κύπρο.

Επιμέλεια: Ανδρέας Παπαγιαννόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x