Stories

Η βασίλισσα δίχως στέμμα με «μαγεία» Κρόιφ, Μπέργκαμπ και το «σκοτεινό» Μουντιάλ του Κέμπες

Ολλανδία και Αργεντινή αντιμέτωπες και πάλι με έπαθλο ένα εισιτήριο για τα ημιτελικά, δίνοντας συνέχεια στη μεταξύ τους ιστορία από τον Κρόιφ και το Μουντιάλ του Κέμπες ως τη «ζωγραφιά» του Μπέργκαμπ.

Ολλανδία και Αργεντινή είναι έτοιμες να ανανεώσουν τα «βιβλία» της μεταξύ τους ιστορίας στο Μουντιάλ. Η ομάδα του Φαν Χαλ κοντράρεται με την παρέα του Λιονέλ Μέσι, με μοναδικό «έπαθλο» ένα εισιτήριο για την επόμενη φάση και τις τέσσερις καλύτερες ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Μιλάμε για δύο εθνικές ομάδες που κατά το παρελθόν αναμετρήθηκαν αρκετές φορές στο πλαίσιο του θεσμού χαρίζοντας στιγμές που έμειναν στην ιστορία. Από την μεγάλη Ολλανδία του Γιόχαν Κρόιφ που έφτασε στη «πηγή» δίχως να ξεδιψάσει, η χούντα στο Μουντιάλ της Αργεντινής το 1978 με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Μάριο Κέμπες μέχρι το θρυλικό «Denis Bergkamp...» του 1998 στη Γαλλία.

Πρώτο «ραντεβού», μια συντριβή και μια πορεία-αφετηρία «γέννησης» της «βασίλισσας δίχως στέμμα»


Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974 στη Δυτική Γερμανία αποτελεί την πρώτη ενότητα της ιστορίας ανάμεσα στους δύο. Η Ολλανδία προκρίθηκε ως πρώτη στην επόμενη φάση σε όμιλο με Σουηδία, Βουλγαρία και Ουρουγουάη. Από την άλλη οι Αργεντινοί έπρεπε να συντρίψουν με 4-1 την Αϊτή στην τελευταία αγωνιστική για να προκριθούν ως δεύτεροι στον όμιλο με τρείς βαθμούς χάρη στη διαφορά τερμάτων σε γκρουπ με Πολωνία και Ιταλία.

Μουντιάλ: Ολλανδία και Αργεντινή συναντώνται ξανά

Η συνέχεια τους βρήκε σε υπο-όμιλο με Βραζιλία και Δυτική Γερμανία. Στην «πρεμιέρα» και στις 26 Ιουνίου 1974 ήρθαν για πρώτη φορά αντιμέτωποι, η Ολλανδία συντρίβει με 4-0 την ομάδα του Βλαντισλάο στο «Parkstadion» του Γκέλσενρίχεν. ο Γιόχαν Κρόιφ ήταν αυτός που ξεκίνησε και τελείωσε την «ιστορία» σκοράροντας στο 11΄ και στο 90΄με υποδειγματικές εκτελέσεις. Τα άλλα δύο τέρματα πέτυχαν οι Ρουντ Κρολ και Τζόνι Κρεπ στο 25΄ και 72΄ αντιστοίχως, ολοκληρώνοντας τον θρίαμβο.



Η ομάδα του Ρίνους Μίχελς τερμάτισε στη πρώτη θέση του νέου υπο-ομίλου παίρνοντας τη πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης. Εκεί κόντρα στη Δυτική Γερμανία γνώρισε την ήττα με 2-1 στο «Olympiastadion» του Μονάχου χωριτικότητας 75.200 θεατών. Το γρήγορο γκολ του Νέσκενς στο 2ο λεπτό από το σημείο του πέναλτι δεν ήταν αρκετό, με τους Γερμανούς να απαντούν άμεσα από το ίδιο σημείο με τον Μπρέιτνερ. Την ανατροπή ολοκλήρωσε ο Μίλερ 43΄ χαρίζοντας -τότε- στους Γερμανούς το δεύτερο Μουντιάλ της ιστορίας τους.

Αυτή η ήττα έμελλε να αποτελέσει την αφετηρία στην «παράδοση» που ήθελε τους «οράνιε» να φτάνουν σε τελικούς Μουντιάλ χωρίς να καταφέρνουν να «γευτούν» στο τέλος τη χαρά της κατάκτησης, μέχρι και σήμερα.

Μουντιάλ υπό το «πέπλο» της χούντας με πρωταγωνιστή τον Κέμπες... και την ιστορία να επαναλαμβάνεται


Τέσσερα χρόνια αργότερα θα κοντραριστούν και πάλι, για ακόμη μια φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Στο πιο αμφιλεγόμενο Μουντιάλ της ιστορίας, αυτό της Αργεντινής το 1978, που εκείνη τη περίοδο βρισκόταν υπό τη στρατιωτική δικτατορία του Βιντέλα. Διοργάνωση που στιγματίστηκε ανεπανάληπτα, κυρίως για εξωγηπεδικά γεγονότα, όσο καμία άλλη.

Μουντιάλ: Ολλανδία και Αργεντινή συναντώνται ξανά

Βασανιστήρια και δολοφονίες αθώων έξω από τα γήπεδα, μέχρι την αποχή του Κρόιφ λόγω του χουντικού καθεστώτος, και το «στήσιμο» της αναμέτρησης απέναντι στο Περού με αντάλλαγμα... σιτάρι και την επαναλειτουργία του περουβιανού τραπεζικού λογαριασμού στη κεντρική τράπεζα της Αργεντινής.

Πίσω στο ποδόσφαιρο το «σενάριο» αυτή τη φορά είναι διαφορετικό. Αργεντινή και Ολλανδία θα προκριθούν ως δεύτερες από τα γκρουπ τους στη φάση των ομίλων, οι μεν σε γκρουπ με Ιταλία, Γαλλία, Ουγγαρία και οι δε με Περού, Σκωτία και Ιράν.

Η μοίρα θα τους φέρει να τερματίζουν πρώτοι στα νέα γκρουπ που σχηματίστηκαν μετά τη πρώτη φάση, εξασφαλίζοντας έτσι τη συμμετοχή τους στον τελικό του Μπουένος Άιρες. Τέσσερα χρόνια μετά τον διασυρμό της «αλμπισελέστε», χωρίς τον «ιπτάμενο Ολλανδό», σε έναν τελικό για την ανάδειξη της κορυφαίας ομάδας του κόσμου.

Μουντιάλ: Ολλανδία και Αργεντινή συναντώνται ξανά

Στις 25 Ιουνίου του 1978 στο «Estadio Monumental» χωρητικότητας 71.483 θεατών, Ολλανδία και Αργεντινή διεκδικούν το πρώτο τρόπαιο της ιστορίας τους. Ο Μάριο Κέμπες, άνθρωπος που μετρούσε τέσσερα τέρματα έως τον τελικό για την ομάδα των διοργανωτών, ήταν αυτός που θα άνοιγε το και το σκορ. Στο 38ο λεπτό με όμορφο «μπάσιμο» στη μεγάλη περιοχή και υποδειγματικό πλασέ έκανε το 1-0, σκορ με το οποίο πήγαν οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια.

Στην επανάληψη οι -τυπικά- φιλοξενούμενοι Ολλανδοί, έστειλαν το ματς στην παράταση μετά την άπιαστη κεφαλιά του Νανίγκα στο 82΄. Στον έξτρα χρόνο ο ήρωας της Αργεντινής, Μάριο Κέμπες, ήταν εκεί και πάλι. Στο 105΄ με εκπληκτική κούρσα πέρασε όποιον βρήκε στο διάβα του και με λίγη... τύχη μετά τον κακό υπολογισμό του Γιόνγκμπλουντ, έβαλε και πάλι μπροστά στο σκορ του λατινοαμερικάνους. Την χαριστική «βολή» έδωσε ο Μπερτόνι στο 115΄ διαμορφώνοντας το τελικό 3-1.



Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της «αλμπισελέστε» ήταν γεγονός, ένα τρόπαιο στο «σπίτι» της, το οποίο έφερε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Μάριο Κέμπες, όπου με έξι τέρματα στην διοργάνωση αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ.

Μουντιάλ: Ολλανδία και Αργεντινή συναντώνται ξανά

Από την άλλη ακόμη ένας χαμένος τελικός ήρθε να προστεθεί στη λίστα για την «χρυσή» φουρνιά του ολλανδικού ποδοσφαίρου, επαναλαμβάνοντας την «παράδοση» 32 χρόνια αργότερα στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής χάνοντας στον τελικό του Μουντιάλ από την Ισπανία. Ο τίτλος της «βασίλισσας δίχως στέμμα» παραμένει μέχρι σήμερα, με μια μικρή παρένθεση, την κατάκτηση του Euro 1988 στη Δυτική Γερμανία επικρατώντας της Σοβιετικής Ένωσης με 2-0.

«Denis Bergkamp»... και το «άστρο» που έσβησε στην παράταση


Πέρασαν δύο δεκαετίες ώστε να βρεθούν ξανά αντιμέτωπες στη διοργάνωση, αυτή τη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας το 1998. Και οι δύο τυπικές στο «ραντεβού» τους τερμάτισαν πρώτες στον όμιλο τους, η Αργεντινή αφήνοντας πίσω Κροατία, Τζαμάικα, Ιαπωνία και η Ολλανδία τις Μεξικό, Βέλγιο και Νότια Κορέα.

Στη φάση των «16» αμφότερες καρδιοχτύπησαν, με τους Αργεντινούς να παίρνουν την πρόκριση για τους «8» κόντρα στην Αγγλία στη διαδικασία των πέναλτι, ενώ οι Ολλανδοί «έκαμψαν» την αντίσταση των Γιουγκοσλάβων στο 90ο λεπτό με το γκολ του Έντγκαρ Ντάβιντς επικρατώντας με 2-1.

Ο προημιτελικός έλαβε χώρα στη Μασσαλία και το «Βελοντρόμ», με τους «οράνιε» να ανοίγουν νωρίς το σκορ με τον Κλάιφερτ μόλις στο 12΄ και τον Λόπεζ να ισοφαρίζει άμεσα πέντε λεπτά αργότερα. Η Ολλανδία πήρε εν τέλει μια άτυπη «ρεβάνς» για το Μουντιάλ του 1978, όταν ο Ντένις Μπέργκαμπ στο 90΄ με ένα γκολ-ιστορία στο θεσμό έκανε το 2-1 δίνοντας στην ομάδα του την πρόκριση για τους «4». Ο Ολλανδός σπορτκάστερ, Τζακ Φαν Χέλντερ, χάρισε με την περιγραφή του στο γκολ του Μπέργκαμπ μια από τις πιο χαρακτηριστικές και ανεξίτηλες στιγμές στην ιστορία της διοργάνωσης.

Μουντιάλ: Ολλανδία και Αργεντινή συναντώνται ξανά





Η ομάδα του Γκους Χίντινγκ γνώρισε τον αποκλεισμό στον ημιτελικό και τη διαδικασία των πέναλτι από τη Βραζιλία που έφτασε ως τον τελικό, με το τρόπαιο να καταλήγει στη διοργανώτρια Γαλλία.

Οι δύο τελευταίες τους αναμετρήσεις σε Παγκόσμιο Κύπελλο είναι σε αυτό της Γερμανίας (2006) και τη Βραζιλίας (2014), όπου και στις δύο φορές δεν σημειώθηκε ούτε ένα τέρμα σε κανονική ροή αγώνα. Στη πρώτη εξ΄αυτών βρέθηκαν αντιμέτωπες για τη φάση των ομίλων παίρνοντας από έναν βαθμό μετά από λευκή ισοπαλία.



Η πιο πρόσφατη βρήκε νικήτρια την «αλμπισελέστε» στα πέναλτι (2-4), παίρνοντας την πρόκριση στον μεγάλο τελικό του Μαρακανά για στις 13 Ιουλίου 2014.

Ο Μέσι έχοντας συμβάλλει τα μέγιστα με τέσσερα γκολ έως τότε, έφτασε μια «ανάσα» από το «ράψει» το τρίτο αστέρι στη φανέλα μετά τον Ντιέγκο Μαραντόνα και το Μουντιάλ του Μεξικό, ωστόσο ο Μάριο Γκέτσε στο 113΄ της παράτασης του τελικού χάρισε στη Γερμανία το τέταρτο τρόπαιο της ιστορίας της. Ο «πούλγκα» αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης ωστόσο η πρωτιά είχε χαθεί.



Αργεντινή και Ολλανδία κοντράρονται με φόντο τα ημιτελικά του Μουντιάλ του Κατάρ το την Παρασκευή (9/12 21:00). Ακόμη ένα βήμα του Μέσι στο δρόμο ως προς την κατάκτηση της μόνης «απάτητης» κορυφής ή πρόκριση για τους «οράνιε» και πίστη στο τρελό «όνειρο» του Φαν Χαλ στο «last dance» του;

Όλες οι μεταξύ τους αναμετρήσεις:

26/05/1974: Ολλανδία-Αργεντίνή 4-1 (Φιλικό)
26/06/1974: Αργεντινή-Ολλανδία 0-4 (Παγκόσμιο Κύπελλο)
25/06/1978: Αργεντινή-Ολλανδία 3-1 (Παγκόσμιο Κύπελλο)
22/05/1979: Αργεντινή-Ολλανδία 0-0 (Φιλικό)
04/07/1998: Ολλανδία-Αργεντίνή 2-1 (Παγκόσμιο Κύπελλο)
31/03/1999: Ολλανδία-Αργεντίνή 1-1 (Φιλικό)
12/02/2003: Ολλανδία-Αργεντίνή 1-0 (Φιλικό)
21/06/2006: Ολλανδία-Αργεντίνή 0-0 (Παγκόσμιο Κύπελλο)
09/07/2014: Αργεντινή-Ολλανδία 0-0 (Παγκόσμιο Κύπελλο)



Επιμέλεια: Γιώργος Αυλακιώτης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x