Stories

Μπαρτσελόνα-Παρί: H μεγαλύτερη και πιο αμφιλεγόμενη ανατροπή στην ιστορία του Champions League

Η Μπαρτσελόνα υποδέχεται το βράδυ της Τρίτης (16/2) την Παρί και το μυαλό γυρνά στο 2017 και την επική ρεβάνς των «16» του Champions League. Το sport-fm.gr γυρίζει πίσω τον χρόνο.

Το χρονόμετρο έδειχνε 87:22 και οι Καταλανοί χρειάζονταν ακόμα τρία τέρματα, προκειμένου να ολοκληρώσουν ένα ποδοσφαιρικό θαύμα. Κι αν είθισται η κατάχρηση της φράσης «στην μπάλα όλα γίνονται», στην περίπτωση της προ τετραετίας σύγκρουσης των Μπαρτσελόνα και Παρί Σεν-Ζερμέν αποκτά όλο το νόημα που της αρμόζει.

Το βράδυ της Τρίτης (16/2, 22:00) οι δύο προαναφερθείσες ομάδες ρίχνονται εκ νέου στη μάχη του Champions League, δίνοντας στο «Καμπ Νου» τον πρώτο μεταξύ τους αγώνα για τη φάση των «16». Σε μία αναμέτρηση που -θέλοντας και μη- φέρνει στη μνήμη ένα από τα πλέον συγκλονιστικά ποδοσφαιρικά παιχνίδια όλων των εποχών, μία ανεπανάληπτη ανατροπή, καθώς και τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των τότε ηττημένων.

Στις 8 Μαρτίου του 2017 οι «μπλαουγκράνα» -με μία σπουδαία εμφάνιση- διέλυσαν στην έδρα τους 6-1 τους Παριζιάνους, πετυχαίνοντας τρία γκολ μετά το 88'. Αποτέλεσμα, με το οποίο ανέτρεψαν το εις βάρος τους 4-0 από το πρώτο ματς στο Παρίσι (14/2/17), παίρνοντας την πρόκριση για τα προημιτελικά της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Μάλιστα, ήταν οι πρώτοι στην ιστορία του θεσμού που κατάφεραν να φέρουν «τούμπα» αντίστοιχο σκορ πρώτου παιχνιδιού.

Σε μία εποχή που φαντάζει τόσο μακρινή, ιδίως για τους φίλους της «Μπάρτσα». Από τη μία, λόγω του κατάμεστου «Καμπ Νου» (στις ωραίες… πάλαι ποτέ εποχές -προ κορωνοϊού- που επιτρεπόταν η παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα). Από την άλλη, εξαιτίας της συνύπαρξης των Μέσι, Νεϊμάρ και Σουάρες στην επίθεση της ομάδας τους, αποτελώντας το θρυλικό «MSN».



Πλέον, ο Βραζιλιάνος σταρ βρίσκεται στο αντίθετο στρατόπεδο. Σε εκείνο, δηλαδή, που τέσσερα χρόνια μετά θα μπορούσε να παραπονιέται ακόμα για τις αποφάσεις του Γερμανού διαιτητή, Ντενίζ Αϊτεκίν, ο οποίος βέβαια λίγες μέρες μετά το παιχνίδι έπαιρνε «συγχωροχάρτι» από την UEFA (αν και τον περασμένο Μάιο η Πειθαρχική Επιτροπή της φέρεται να παραδέχτηκε ότι ο ρέφερι -ο οποίος ζήτησε και συγγνώμη- είχε υποπέσει σε κομβικά λάθη).

«Θα ήταν σαν να εκθέτουμε έναν ποδοσφαιριστή που αστόχησε σε πέναλτι. Όταν συμβαίνει κάτι κακό, το συζητάμε και προσπαθούμε να βρούμε λύση. Δεν το τιμωρούμε. Δεν το θέτουμε στο περιθώριο», δήλωνε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Αλεξάντερ Τσέφεριν.



Το «φιλμ» του ματς:

H Μπαρτσελόνα μπήκε «φουριόζα» από το ξεκίνημα του αγώνα. Παίρνοντας τεράστια ώθηση από το κατάμεστο «Καμπ Νου» πήρε προβάδισμα στο σκορ μόλις στο 3' χάρη σε κοντινή γυριστή κεφαλιά του Λουίς Σουάρες. Πιεζόμενη από το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα συνέχισε το «σφυροκόπημα». Αφού είδε να μην καταλογίζεται εις βάρος της πέναλτι σε χέρι του Χαβιέρ Μασεράνο στο 11', παραβίασε για δεύτερη φορά την εστία των Παριζιάνων στο 40'. Ύστερα από ένα «ζογκλερικό» του Αντρές Ινιέστα και αυτογκόλ του Λαβίν Κουρζαβά. Πηγαίνοντας προηγούμενη 2-0 στα αποδυτήρια.

Μία ιδιοφυής πάσα του Ινιέστα προς τον Νεϊμάρ στο 48', έδωσε τη δυνατότητα στον Βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό να εκμαιεύσει το πέναλτι από τον Τομάς Μενιέ. Σε μία φάση που αποτέλεσε τη δεύτερη σοβαρή αιτία εξαγρίωσης των φιλοξενούμενων. Αν και ο Αϊτεκίν αρχικά είχε ψιλιαστεί το «θέατρο» (ο Νεϊμάρ ήταν εκείνος που έπεσε πάνω στο κεφάλι του αμυντικού της Παρί), αλλά εν τέλει εμπιστεύτηκε τον διαιτητή της γραμμής τέρματος. Την εκτέλεση ανέλαβε δύο λεπτά αργότερα ο Λιονέλ Μέσι, ο οποίος διαμόρφωσε με δυνατό αριστερό σουτ το 3-0. Πλέον, η Μπαρτσελόνα βρισκόταν ένα γκολ πριν την ισοφάριση του σκορ της πρώτης αναμέτρησης. Γεγονός που ανάγκασε τους φιλοξενούμενους να αντιληφθούν ότι... μόνο με άμυνα δεν βγαίνει!

Άμεσα, λοιπόν, πήραν μπρος αρχίζοντας να απειλούν. Κύριος εκφραστής των επιθέσεών τους ήταν ο Έντισον Καβάνι, ο οποίος με ένα εκπληκτικό μονοκόμματο σουτ με το εξωτερικό έκανε το 3-1 στο 62'. Εν συνεχεία, οι ευκαιρίες αφορούσαν και τις δύο ομάδες, με εκείνη του Ουνάι Έμερι να ωρύεται για πέναλτι (χέρι) του Ζεράρ Πικέ, ύστερα από σέντρα του Άνχελ Ντι Μαρία στο 79'. Ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός δικαιούτο να φωνάζει για τον μη καταλογισμό της παράβασης. Ωστόσο, λογικά θα τα έβαλε και με τον εαυτό του, καθώς έξι λεπτά αργότερα απώλεσε ανεπανάληπτη ευκαιρία σε αντεπίθεση, προκειμένου να μειώσει σε 3-2.



Με δύο λεπτά να απομένουν για την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας του αγώνα, οι Καταλανοί χρειάζονταν ακόμα τρία τέρματα, ώστε να πάρουν την πρόκριση. Ένα «θαύμα». Και αυτό πραγματοποιήθηκε διά του χαρισματικού νυν αστέρα της Παρί, Νεϊμάρ. Ο 29χρονος -πλέον- άσος με απευθείας φαουλάρα στο 88', εκτέλεση πέναλτι στο 90'+1' και ασίστ για το… τρελό buzzer beater του Σέρχι Ρομπέρτο στο 90'+5' χάρισε την ανεπανάληπτη πρόκριση στην πρώην ομάδα του. Με τους Παριζιάνους -και το μισό φίλαθλο κοινό- να μένει να διαμαρτύρεται, πέρα από τις προηγούμενες φάσεις και για μη ύπαρξη πέναλτι στον Σουάρες, καθώς και για τα λεπτά των καθυστερήσεων.







Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Μπαρτσελόνα (Λουίς Ενρίκε, 3-4-3): Τερ Στέγκεν - Μασεράνο, Πικέ, Ουμτιτί - Μπουσκέτς, Ρακίτιτς (84' Αντρέ Γκόμες), Ινιέστα (65' Τουράν), Μέσι - Ραφίνια (76' Σέρχι Ρομπέρτο), Σουάρες, Νεϊμάρ.

Παρί Σεν-Ζερμέν (Ουνάι Έμερι, 4-2-3-1): Τραπ - Μενιέ (90'+3' Κριτσόβιακ), Μαρκίνιος, Τιάγκο Σίλβα, Κουρζαβά - Ματουιντί, Ραμπιό - Λούκας Μόουρα (55' Ντι Μαρία), Βεράτι, Ντράξλερ (75' Οριέ) - Καβάνι.

Ένα ανεπανάληπτο ματς, το οποίο πέρα της όποιας κουβέντας για τη διαιτησία προσέφερε εικόνες και στιγμές που δύσκολα θα διαγραφούν από το θυμικό των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων. Ειδικά εκείνων που είχαν την τύχη να το ζήσουν από κοντά, σπρώχνοντας την Μπαρτσελόνα προς το «θαύμα» και των οποίων τη συνεισφορά εξήρε μετά το τέλος του αγώνα ο Λουίς Ενρίκε.

«Είναι μια δύσκολη νύχτα, για να την εξηγήσεις με λόγια. Δεν ήταν ταινία δράματος, αλλά θρίλερ. Με ένα ''Καμπ Νου'' που λίγες φορές έχω ζήσει ως παίκτης ή προπονητής. Αυτό που καθορίζει αυτή τη νίκη είναι η πίστη, την οποία είχαν παίκτες και οπαδοί», παραδέχτηκε ο τότε τεχνικός των «μπλαουγκράνα».

Για την ιστορία, η Μπαρτσελόνα -της οποίας, βέβαια, η τότε επιθετική ποιότητα και απόδοση στην αναμέτρηση πρέπει να υπερτονιστεί- αποκλείστηκε στην επόμενη φάση με συνολικό σκορ 3-0 από τη Γιουβέντους, η οποία έφτασε μέχρι και τον τελικό. Εκεί όπου είδε τη Ρεάλ Μαδρίτης να τη συντρίβει 4-1.

Τα highlights του Μπαρτσελόνα-Παρί:



Eπικές αντιδράσεις στο «χρυσό» τέρμα του Σέρχι Ρομπέρτο:



Και η τρομερή αντίδραση του άτυχου φίλου της Μπαρτσελόνα που δεν πίστεψε στην ολική ανατροπή και άκουσε το 6-1 έξω από το γήπεδο:



Διαβάστε ακόμα:

Ο τελευταίος Έλληνας που «μάτωνε» τα δίχτυα σαν τον Γιακουμάκη!

Η μέρα που ο Φέργκιουσον πλήγωσε τον εγωισμό και το... πρόσωπο του Μπέκαμ!

Ο παίκτης που σκόραρε την ίδια αγωνιστική με δύο διαφορετικές ομάδες στη Super League

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x