Stories

Αστυνομικός με μια 700αριά γκολ: Ο άνθρωπος που ενέπνευσε τον Μπέλιγχαμ ήταν ο βασιλιάς της αλάνας!

Το sport-fm.gr καταπιάνεται με έναν Μπέλιγχαμ αρκετά λιγότερο προβεβλημένο από τον Τζουντ ή και τον Τζομπ. Τον πατέρα τους, και θρύλο των μικρών κατηγοριών της Αγγλίας, Μαρκ!

Μπέλιγχαμ: Η ιστορία του πατέρα του

Έχει βαλθεί να καταρρίψει το... κλισέ του χρόνου προσαρμογής που χρειάζεται ένας νεοαποκτηθείς ποδοσφαιριστής με αυτά που κάνει. Στα 13 πρώτα του ματς με τη Ρεάλ Μαδρίτης, έχει μετρήσει ισάριθμα γκολ και τρεις ασίστ, όλα αυτά σε επίπεδο La Liga και Champions League, όχι δηλαδή σε τίποτα χωράφια.

Προφανώς και ο λόγος γίνεται για τον Τζουντ Μπέλιγχαμ, που βραβεύτηκε από το France Footbal λίγες ημέρες αφότου έκλεισε το σπίτι της Μπαρτσελόνα με δύο τέρματα.

Ο Άγγλος έχει αφήσει υποσχέσεις για μυθικά πράγματα στη Μαδρίτη, στην οποία βρέθηκε λίγο μετά τη συμπλήρωση των 20 χρόνων ζωής του. Και μπορεί να αναφέρει ως είδωλό του τον Ζινεντίν Ζιντάν, το 5 του οποίου φέρει στη φανέλα του, ωστόσο ο άνθρωπος που τον ενέπνευσε να ασχοληθεί από την μπάλα σε μικρή ηλικία ήταν κάποιος πολύ κοντινός του.



Ο Μαρκ Μπέλιγχαμ ήταν αυτός που ο μικρός Τζουντ έβλεπε να ματώνει τα δίχτυα. Μην σας κάνει εντύπωση που δεν θυμάστε το όνομά του από τα αγγλικά γήπεδα. Ο μπαμπάς του νέου σταρ της Ρεάλ δεν έφτασε ποτέ στις μεγάλες κατηγορίες κατά τη διάρκεια της 25ετούς καριέρας του, με τις Τσέλτεναμ και Νιούπορτ Κάουντι, στις οποίες έπαιξε μεταξύ 1996 και 1997 να αποτελούν τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα στο βιογραφικό του.

Τι βλέπει κανείς από εκεί και πέρα; Ιερά τέρατα των μικρών κατηγοριών του Νησιού, όπως η Στάουρμπριτζ, η Ντέιβεντρι, η Μπέντγουορθ, η Χίνκλι, η Κράντλι Τάουν και η Λίμινγκτον...

Ο «Μπέλο», όπως τον εντοπίζει κανείς σε αφιέρωμα της τελευταίας, αποτελεί... non-league θρύλο, με πάνω από 700 γκολ σε περίπου 900 συμμετοχές στο ενεργητικό του! Ενδεικτικά, με τη Λίμινγκτον μέτρησε 79 τέρματα σε 87 ματς μεταξύ 2008 και 2010, εργαζόμενος παράλληλα ως αστυνομικός στα Δυτικά Μίντλαντς – την ομάδα των οποίων εκπροσώπησε από το 1998 έως το 2000.

Μπέλιγχαμ: Η ιστορία του πατέρα του

«Συνήθιζα να τον βλέπω να παίζει μπάλα όλη την ώρα, έτσι άρχισα να αγαπώ το ποδόσφαιρο» είχε αναφέρει ο γιος Μπέλιγχαμ σε παλαιότερη συνέντευξή του, όπου είχε εξηγήσει πως «βλέπετε και στον τρόπο που παίζω ότι τον παρακολουθούσα από μικρός. Αυτό το non-league στιλ με τη σκληράδα και τον τσαμπουκά φαίνονται στο παιχνίδι μου και νομίζω πως πηγάζουν από το ότι έβλεπα τον μπαμπά μου να παίζει. Παρότι δεν τον θυμάμαι ποτέ να κάνει τάκλιν»!

Φέτος πάντως, με τη συχνότητα που παρουσιάζει στο σκοράρισμα ο 20χρονος χαφ, πιθανότατα θυμίζει στον μπαμπά του τα νιάτα του. Βέβαια ως παλαίμαχος σέντερ φορ με έφεση στο γκολ, ξέρει πως ποτέ δεν θα δει κάτι αντίστοιχο από εκείνον. Πράγμα λογικό, άλλωστε, άλλο η La Liga και άλλο η Southern League…

Μπέλιγχαμ: Η ιστορία του πατέρα του

Το ρεκόρ του 47χρονου σήμερα Μαρκ ήταν τα 61 τέρματα που σημείωσε στην 9η κατηγορία τη σεζόν 2005/06 με τη Στάουρμπριτζ, ομάδα του τόπου όπου μεγάλωσαν τα παιδιά του, Τζουντ και Τζομπ.

Για να φτάσει δε στο εξωπραγματικό νούμερο των 700 γκολ, χρειάστηκε να παίξει μέχρι προχωρημένη, ποδοσφαιρικά, ηλικία. Μέχρι το 2019 κοσμούσε τα ερασιτεχνικά γήπεδα της Αγγλίας ο Μπέλο, με την 700άρα να σπάει το ’16 με τη φανέλα της Πέιτζετ Ρέιντζερς στη Midland League Division Two.

Το είχε πράξει μάλιστα με εκτέλεση φάουλ, κάτι που κατά τα λόγια του ποτέ δεν ήταν στο ρεπερτόριό του. «Το να σκοράρω έξω από την περιοχή δεν είναι φυσιολογικό για μένα. Σκόραρα συνήθως με κοντινές προσπάθειες και η απόσταση μειωνόταν όσο περνούσαν τα χρόνια. Οπότε πρέπει να ευχαριστήσω και τους συμπαίκτες μου όλα αυτά τα χρόνια» είχε δηλώσει στη Non-League Paper μετά το μεγάλο του επίτευγμα πριν από επτά χρίνια.



Ασφαλώς όσο ενέπνεε ο μπαμπάς Μπέλιγχαμ τον γιο, την ίδια ώρα η μαμά Ντενίζ φρόντιζε να γαλουχηθεί ο Τζουντ με τη σωστή νοοτροπία – και το φροντίζει ακόμα. «Ο ρόλος της μητέρας μου είναι τεράστιος, ο μεγαλύτερος από τον καθένα» είχε πει χαρακτηριστικά ο πρώτος σκόρερ της Ρεάλ φέτος, με τη μητέρα του Μπέλιγχαμ να τον ακολουθεί στο Ντόρτμουντ το 2020, αφήνοντας πίσω της τον σύζυγό της, που πρόσεχε τον μικρότερο Τζομπ.

Μάλιστα, μόλις πέρυσι, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, ο Τζουντ είχε παραδεχτεί πως η μαμά του ακόμα του έστρωνε το κρεβάτι στη Γερμανία!

Πλέον, ο Βρετανός χαφ βγάζει το παντεσπάνι του στην Ισπανία και μπορεί να μην είναι γνωστό εάν ακόμα συγυρίζει το δωμάτιό του η μητέρα του, όμως είναι ξεκάθαρο πως ό,τι αφορά τα επαγγελματικά του θέματα, τον πρώτο λόγο έχει ο πατέρας του.

Μπέλιγχαμ: Η ιστορία του πατέρα του

Ο Μαρκ δεν εργάζεται εδώ και μερικά χρόνια στην αστυνομία όπως παλαιότερα και εκτελεί πλέον χρέη ατζέντη για τον γιο του, με αυτή να μην είναι η μοναδική φορά που καταπιάνεται με οτιδήποτε έχει σχέση με τον Τζουντ. Πριν από μερικά χρόνια βλέπετε, είχε δουλέψει σαν γυμναστής στο σχολείο του Μπέρμιγχαμ όπου φοιτούσε ο μικρός τότε Μπέλιγχαμ. Όπου κι αν βρέθηκε μεγαλώνοντας τον γιο του, τον βοήθησε με τον τρόπο του.

Μπορεί λοιπόν ο 20χρονος Άγγλος να σμπαραλιάζει τις αντίπαλες άμυνες στο υψηλότερο επίπεδο όπου μπορεί κανείς να παίξει μπάλα, όμως οι δρόμοι και τα λασπωμένα γήπεδα όπου έκανε το κέφι του τις Κυριακές ο μεγάλος Μπέλιγχαμ, δεν θα τον ξεχάσουν ποτέ. Ένας θρύλος με μια ιστορία πολύ λιγότερο προβεβλημένη από εκείνη του γιου του αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα με τον δικό της τρόπο. Άλλωστε για τους πολύ ρομαντικούς, η καλή μπάλα θα παίζετε πάντα στις αλάνες, εκεί όπου ο Μπέλο ήταν ο βασιλιάς...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x