Stories

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Ένας αμφιλεγόμενος οραματιστής που έκανε τη μεγάλη Μίλαν... τεράστια!

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έφυγε από τη ζωή στα 86 του και το sport-fm.gr καταγράφει την αν μη τι άλλο σπουδαία συνεισφορά του (αμφιλεγόμενου κατά τ' άλλα) παράγοντα στη γιγάντωση της Μίλαν.

«Ήταν μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, η οποία συζητήθηκε θετικά και κυρίως αρνητικά. Αλλά όταν επέρχεται ο θάνατος, δεν μπορείς να μη νιώθεις θλίψη».

Κάπως έτσι θα πρέπει να νιώθουν αυτή τη στιγμή όχι μόνο οι φίλοι της Μίλαν, αλλά και αυτοί του ιταλικού ποδοσφαίρου γενικότερα, καθώς ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών, χάνοντας τη μάχη με τη λευχαιμία.

Σίγουρα, ο Μπερλουσκόνι δεν ήταν ένας απλός άνθρωπος, μιας και η αμφιλεγόμενη προσωπικότητά του εκτός του ποδοσφαίρου ήταν γνωστή. Όσες όμως σκιές κι αν υπήρχαν για τη δράση του στην πολιτική και επιχειρηματική σκηνή της χώρας, όσο και για την προσωπική του ζωή, καμία αμφιβολία δεν χωρά πως υπήρξε ο αναμορφωτής της μεγάλης Μίλαν.

Ανέλαβε μία μεγάλη ομάδα και την έκανε τεράστια, δημιουργώντας μία νέα ποδοσφαιρική αυτοκρατορία στην πατρίδα του. Από το 1986 μέχρι και το 2017 που βρέθηκε στον προεδρικό θώκο της, ο ιδιόρρυθμος μεγιστάνας, επιχειρηματίας και πολιτικός έκανε τη Μίλαν ένα μέγεθος αντάξιο της ιστορίας της και την έφερε πολλές φορές στην κορυφή της Ιταλίας και της Ευρώπης, κάνοντας σχεδόν πάντα τις... τέλειες επιλογές!

Φυσικά, από το 2018 και έπειτα θέλησε να κάνει σπουδαία και τη Μόντσα, ανεβάζοντάς την στην πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία της. Το έργο του έμεινε στα... μισά, αλλά η επιτυχία του ήταν ξανά αδιαμφησβήτητη.

Το sport-fm.gr θυμάται τις καλύτερες στιγμές του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στον χώρο του ποδοσφαίρου, ο οποίος ανέλαβε τη Μίλαν από το μηδέν και την έκανε ξανά πρωταθλήτρια, σαρώνοντας τα πάντα στη θητεία του.



Η ανάληψη των διοικητικών και η πρόσληψη του Σάκι


Ο Μπερλουσκόνι ανέλαβε τη Μίλαν στις 20 Φεβρουαρίου 1986, με σκοπό να την επαναφέρει στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Για να καταφέρει κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να ξεκινήσει από την αρχή, κάτι που ήξερε πολύ καλά. Ο 50χρονος τότε μεγιστάνας αγόρασε τους «ροσονέρι» μετά από μία πολύ κακή δεκαετία, καθώς είχαν βρεθεί δύο φορές στη Serie B, λόγω του σκανδάλου «Totonero» για στημένες αναμετρήσεις.

Η πρώτη σεζόν δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, με τη Μίλαν να τερματίζει πέμπτη και στο Κύπελλο να μένει εκτός από την Πάρμα της Serie B. Ωστόσο, ο Μπερλουσκόνι είχε δει το μέλλον, προσλαμβάνοντας τον προπονητή της, Αρίγκο Σάκι! Μπορεί να δέχθηκε δριμεία κριτική από τον Τύπο, καθώς ένας τεχνικός δεύτερης κατηγορίας βρέθηκε στη Μίλαν, αλλά ο Ιταλός επιχειρηματίας ήξερε τι έκανε. Στην πρώτη κιόλας σεζόν του Σάκι στον πάγκο, οι «ροσονέρι» κατέκτησαν το πρωτάθλημα!

Και από εκείνο το σημείο ξεκίνησε και η ευρωπαϊκή αυτοκρατορία! Με τους Ρουντ Γκούλιτ και Μάρκο Φαν Μπάστεν να είναι ήδη στο ρόστερ, ο Μπερλουσκόνι πήρε στο Μιλάνο και τον Φρανκ Ράικαρντ, με σκοπό να κάνει την ομάδα του... παντοδύναμη! Μπορεί για τα επόμενα τρία χρόνια να μην ήρθε πρωτάθλημα, αλλά στην Ευρώπη τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Η Μίλαν κατέκτησε back-to-back το Κύπελλο πρωταθλητριών (1989-90), ενώ πρόσθεσε στην τροπαιοθήκη της άλλα δύο ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ και δύο Διηπειρωτικά.

Μπερλουσκόνι: Ένας οραματιστής που έκανε τεράστια τη Μίλαν

Ο Καπέλο και η επιστροφή στα πρωταθλήματα


Μπορεί ο σύλλογος του Μιλάνου να έκανε πράγματα και θαύματα στο ευρωπαϊκό στερέωμα, αλλά ο Μπερλουσκόνι δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι δεν έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα σε μια τριετία. Έτσι, αποφάσισε πως ο πολύ πετυχημένος Σάκι δεν του ταιριάζει πλέον, προσλαμβάνοντας τον Φάμπιο Καπέλο. Κίνηση για την οποία επίσης δικαιώθηκε, με την Μίλαν να παίρνει τρεις συνεχόμενους τίτλους στη Serie A (1992-93-94), ενώ το 1994 κατέκτησε και το Champions League, με το επιβλητικό 4-0 επί της Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ στον τελικό του ΟΑΚΑ.

Πέραν αυτού, τη σεζόν 1991/92, οι «ροσονέρι» κατέκτησαν το πρωτάθλημα χωρίς ήττα, με το σερί να φτάνει μέχρι τα μισά της επόμενης σεζόν και τον Τύπο να τους δίνει το παρατσούκλι «Gli Ιnvicibili», οι αήττητοι. Ο Καπέλο αποχαιρέτησε τη Μίλαν με ένα ακόμη πρωτάθλημα, αυτό του 1995/96, γράφοντας και αυτός το όνομα του με χρυσά γράμματα στην ιστορία της ομάδας.

Μπερλουσκόνι: Ένας οραματιστής που έκανε τεράστια τη Μίλαν

Η εποχή Αντσελότι και η απίστευτη ιστορία με την ΑΕΚ το 2006


Με τη Μίλαν να μην είναι η υπερδύναμη των προηγούμενων ετών και τους Σάκι, Καπέλο να αποτυγχάνουν στις επόμενες θητείες τους στον σύλλογο, ο Μπερλουσκόνι όφειλε να βρει τον επόμενο προπονητή που θα κάνει ξανά τη Μίλαν να πρωταγωνιστεί. Έτσι, το 2001/02, προσέλαβε τον Κάρλο Αντσελότι. Με εξαίρεση το πρωτάθλημα του 1999 υπό την καθοδήγηση του Τζακερόνι, οι «ροσονέρι» δεν είχαν κάνει κάτι αξιοσημείωτο μετά το 1994.

Με τον «Καρλέτο» στον πάγκο όμως, η ιστορία είναι γνωστή. Κύπελλο και Champions League το 2002/03, πρωτάθλημα και ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ την επόμενη σεζόν, ξανά Champions League το 2006/07 στο ΟΑΚΑ και ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και παγκόσμιο συλλόγων την επόμενη.

Μάλιστα, τη σεζόν 2006/07 ο Αντσελότι τα είχε βάλει και με την ΑΕΚ, από την οποία είχε γνωρίσει την ήττα στο ΟΑΚΑ, με το γκολ-φάουλ του Ζούλιο Σέζαρ. Μην μπορώντας να πιστέψει τι έχει συμβεί, μετά τη λήξη του παιχνιδιού τόνισε: «Εγώ θα ξαναέρθω σε αυτό το γήπεδο φέτος και θα κατακτήσω και το τρόπαιο. Αυτή η ήττα θα γίνει μάθημα. Όσο για την ΑΕΚ, δεν πρόκειται να συνεχίσει στο Champions League μετά από αυτό που μας έκανε».

Πράγματι, τα λόγια του έγιναν πράξη. Η αδιάφορη Μίλαν έχασε 2-0 από τη Λιλ στο Σαν Σίρο, με την «Ένωση» να επιστρέφει μεν από το 2-0 στην έδρα της Άντερλεχτ και να κάνει το 2-2, αλλά στο τέλος να μην πετυχαίνει την απόλυτη ανατροπή και να συνεχίζει στο Κύπελλο UEFA. Φυσικά, η αρμάδα του Αντσελότι επέστρεψε στο ΟΑΚΑ και με το 2-1 επί της Λίβερπουλ, κατέκτησε ξανά την κούπα με τα μεγάλα αυτιά, παίρνοντας και εκδίκηση από τους «κόκκινους» για τον χαμένο τελικό της Κωνσταντινούπολης.

Μπερλουσκόνι: Ένας οραματιστής που έκανε τεράστια τη Μίλαν

Η πτώση, το φινάλε και η φήμη πως ήταν Ιντερίστα


Ο Αντσελότι έφυγε, με τη Μίλαν να καταφέρνει να πάρει ένα πρωτάθλημα, αυτό του 2010/11 με τον Αλέγκρι στον πάγκο. Ωστόσο, φαινόταν πως ο κύκλος του Μπερλουσκόνι στον σύλλογο είχε ολοκληρωθεί. Με τους «ροσονέρι» να μην τα πηγαίνουν καθόλου καλά τις επόμενες σεζόν, το 2017, ο Μπερλουσκόνι παραχώρησε το πλειοψηφικό πακέτο του συλλόγου σε έναν όμιλο επιχειρηματιών από την Κίνα με επικεφαλής τον Γιονγκχόν Λι, έναντι 760 εκατ. ευρώ, ρίχνοντας τίτλους τέλος σε μία απόλυτη επιτυχημένη θητεία, με το πάνω και τα κάτω της. Στα 31 χρόνια που βρέθηκε στη Μίλαν, κατέκτησε 8 πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο και 6 Σούπερ Καπ Ιταλίας, 5 Champions League και 5 Ευρωπαϊκά Super Cup, 1 Διηπειρωτικό και 2 Παγκόσμια Κύπελλα συλλόγων!

Το μόνο, ίσως, που στεναχωρούσε πολύ τους φίλους της Μίλαν, ήταν μία φήμη που ακουγόταν από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε την ομάδα τους. Ο αστικός μύθος έλεγε πως ήταν οπαδός της Ίντερ. Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι είχε αρνηθεί πολλές φορές κατηγορηματικά κάτι τέτοιο, αλλά όπως έλεγαν άπαντες στο Μιλάνο εκείνη την εποχή, δεν θα προσπαθούσε να αγοράσει τους «νερατζούρι» το 1980, αν δεν ήταν οπαδός τους.

Το... τελευταίο εγχείρημα με τη Μόντσα


Το ποδοσφαιρικό μικρόβιο δεν έφυγε ποτέ για τον Μπερλουσκόνι, με αποτέλεσμα έναν χρόνο αργότερα, το 2018, να αναλαμβάνει τη Μόντσα, προκειμένου να την κάνει και αυτή μεγάλη. Η ομάδα αγωνιζόταν στη Serie C, αλλά αυτό δεν αποτέλεσε ποτέ πρόβλημα για τον Μπερλουσκόνι, ο οποίος τέσσερα χρόνια αργότερα την έφερε στην κορυφαία κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία της! Μάλιστα, εξασφάλισε και άνετα την παραμονή της στην κατηγορία, τερματίζοντας στην 11η θέση. Κανείς δεν ξέρει που θα φτάσει στο μέλλον, αλλά ο Ιταλός μεγιστάνας έκανε ξανά το θαύμα του.

Μπορεί να ήταν οξύθυμος, εριστικός, να είχε ιδιαίτερες αδυναμίες και να έκανε και αρκετά λάθη, αλλά από την άλλη, κατάφερε κάτι που, ίσως, μόνο αυτός θα μπορούσε. Να κάνει τη μεγάλη Μίλαν... τεράστια. Και αυτός δεν είναι άλλος, από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Μπερλουσκόνι: Ένας οραματιστής που έκανε τεράστια τη Μίλαν

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x