Stories

Νάτσο Σκόκο: Ο «υδραυλικός» που δεν χάρισε πολλές κούπες αλλά αξέχαστες στιγμές στους φίλους της ΑΕΚ

Ο Νάτσο Σκόκο κρέμασε τα παπούτσια και τα εργαλεία του «υδραυλικού» αφήνοντας τους φίλους της ΑΕΚ με τις καλύτερες αναμνήσεις από τα μαγικά του.

Νάτσο Σκόκο: Ο «υδραυλικός» που χάρισε αξέχαστες στιγμές

Υπάρχουν παίκτες που έχουν συνδυάσει μια ολόκληρη καριέρα με μια ομάδα, άλλοι που έχουν κατακτήσει πολλούς τίτλους, αλλά υπάρχουν και αυτοί που δίχως ούτε το ένα ούτε το άλλο έχουν κερδίσει δικαιωματικά μια θέση στις καρδιές των φιλάθλων. Ο Νάτσο Σκόκο, που πριν λίγες ώρες έγραψε τον επίλογο στην καριέρα του, ανήκει στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Γιατί παρότι έμεινε μόλις μια τριετία στην ΑΕΚ και της χάρισε μονάχα ένα Κύπελλο, πρόσφερε στους φίλους της (και όχι μόνο) αμέτρητες στιγμές ποδοσφαιρικής μαγείας με καταπληκτικές εμπνεύσεις, μαγικές ντρίμπλες και αριστοτεχνικά κοντρόλ. Κι επειδή το ποδόσφαιρο δεν είναι για όλους μια… απογραφή ασημικών στην τροπαιοθήκη αλλά κυρίως αναμνήσεις, ο «υδραυλικός» από τη Σάντα Φε άφησε γεμάτους από τέτοιες τους φιλάθλους.



Ο Ντέμης τον ξεχώρισε σε… βίντεο

Ο Ντέμης Νικολαΐδης ως σπουδαίος επιθετικός ο ίδιος είχε τη δυνατότητα να διακρίνει ταλέντα και ως πρόεδρος. Ήταν 2006, όταν είδε από σύμπτωση έναν αγώνα της Νιούελς Ολντ Μπόις και τον εντυπωσίασε ένας 21χρονος Αργεντινός βιρτουόζος. Ενημέρωσε τον τότε τεχνικό διευθυντή, Ίλια Ίβιτς, ο οποίος αφού έψαξε την υπόθεση, ενημέρωσε πως ήταν έτοιμος να υπογράψει στην Πούμας. Η μοίρα όμως είχε αποφασίσει πως θα ερχόταν στην ΑΕΚ. Δύο χρόνια αργότερα, ο σκάουτ της «Ένωσης», Δημήτρης Μάρκος, ενημέρωσε τον πρόεδρο Νικολαΐδη για μια εξαιρετική περίπτωση επιθετικού που έμενε ελεύθερος από την ομάδα του στο Μεξικό. Τα μάτια του Ντέμη άστραψαν όταν αντιλήφθηκε πως επρόκειτο για τον Νάτσο Σκόκο. Με συνοπτικές διαδικασίες η μεταγραφή έγινε και ο άρχισε η κιτρινόμαυρη ιστορία του.

Η πρώτη εντύπωση δεν είναι αυτή που μένει

Λένε πως δεν έχεις ποτέ δεύτερη ευκαιρία να κάνεις καλή πρώτη εντύπωση, Και η αλήθεια είναι πως η πρώτη εικόνα του Νάτσο Σκόκο με την ΑΕΚ δεν ήταν καλή. Ο Αργεντινός ήταν «άφαντος» στο ματς με την Ομόνοια στο ΟΑΚΑ για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου UEFA τον Αύγουστο του 2008, με τους Κύπριους να κερδίζουν 1-0, αλλά τα χειρότερα ήρθαν στη ρεβάνς. Στο 58’ και με το σκορ στο 1-1 αποβλήθηκε αυστηρά με δεύτερη κίτρινη κάρτα για θέατρο, κάτι που στοίχισε στην ομάδα του η οποία και αποκλείστηκε με το τελικό 2-2.



Μεγάλες εμφανίσεις και ξύλο σε μια ταραχώδη σεζόν

Ο Νάτσο Σκόκο γρήγορα πάντως κατάφερε να εξιλεωθεί και να κερδίσει την αγάπη του κοινού της ΑΕΚ. Μιας ΑΕΚ, ωστόσο, που εκείνη τη σεζόν ταλανίστηκε από πολλά προβλήματα. Το πρωτάθλημα του 2008 που είχε χαθεί λόγω της υπόθεσης Βάλνερ δημιούργησε προσδοκίες (πουλήθηκαν περίπου 18.200 διαρκείας) για πρωτάθλημα που δεν έγιναν πράξη. Η «Ένωση» έχασε νωρίς την επαφή της με την κορυφή, ο Γιώργος Δώνης απολύθηκε, ο Ντέμης Νικολαΐδης αποφάσισε να αποχωρήσει και η ομάδα τερμάτισε τέταρτη και καταϊδρωμένη, στο -16 από τον Ολυμπιακό.

Αποκορύφωμα της έκρυθμης κατάστασης που υπήρχε στην ομάδα ήταν μια προπόνηση στα τέλη Ιανουαρίου. Σκόκο και Τζεμπούρ, που ποτέ δεν τα πήγαιναν καλά, είχαν έναν έντονο διάλογο. Ο Αργεντινός φέρεται να έβρισε τη μητέρα του Αλγερινού, ο οποίος με γροθιές και κουτουλιά του έσπασε τη μύτη. Μάλιστα ο «τρομοκράτης» ήταν σε τόσο έξαλλη κατάσταση, που χρειάστηκε να τον συγκρατήσουν πολλοί για να μη συνεχίσει να χιμά στον αιμόφυρτο συμπαίκτη του. Το περιστατικό έκανε έξαλλο τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, οι δύο παίκτες το άφησαν πίσω τους, αλλά η ΑΕΚ αναστατώθηκε αρκετά για να χάσει λίγες μέρες μετά εντός έδρας από τον Ολυμπιακό (0-1).

Νάτσο Σκόκο: Ο «υδραυλικός» που χάρισε αξέχαστες στιγμές

Τα «όργια» που έκανε στο Κύπελλο δεν έφτασαν

Μια τελευταία ελπίδα για εξιλέωση πρόσφερε ο τελικός του Κυπέλλου. Ο Νάτσο Σκόκο, παρότι δεν είχε ποτέ καλές σχέσεις με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς (θεωρούσε πως σπαταλούσε το ταλέντο του στα άκρα κι όχι πίσω από τον σέντερ φορ), πρόσφερε μια από τις σπουδαιότερες παραστάσεις της καριέρας του. Στο 90’ και με το σκορ στο 2-2 με «υδραυλική» ενέργεια και έξοχο πλασέ έβαλε την ομάδα του μπροστά με 3-2, αλλά ο Ολυμπιακός με κεφαλιά του Ντάρμπισιρ στο 90+6 έστειλε το ματς στην παράταση και στο 102’ πήρε προβάδισμα με τον Γκαλέτι. Ο Αργεντινός στο 107’ την ώρα που όλοι περίμεναν γύρισμα από τα αριστερά σκόραρε σουτάροντας με το εξωτερικό για το 4-4, αλλά στα πέναλτι ο τίτλος χάθηκε…



Κάτι χρωστούσε

Η ΑΕΚ δεν άντεχε (και οικονομικά) νέο πρόωρο ευρωπαϊκό αποκλεισμό το καλοκαίρι του 2010. Η ήττα στη Ρουμανία με 2-1 από τη Βασλούι στον τέταρτο προκριματικό του Europa League είχε περιπλέξει πολύ την κατάσταση. Ο Σκόκο, που είχε χάσει το πρώτο ματς λόγω της τιμωρίας που κουβαλούσε από το ματς με την Ομόνοια, φρόντισε να πάρει το αίμα του πίσω. Κι αφού η κεφαλιά του Μαντούκα στο 59’ έφερε την «Ένωση» σε σκορ πρόκρισης, ο Αργεντινός απέβαλε κάθε άγχος με τρομερή λόμπα στο 74’ και όμορφο διαγώνιο σουτ στο 79’.



Μια από τα ίδια, με έκλαμψη πάλι απέναντι στον Ολυμπιακό

Η σεζόν ήταν και πάλι απογοητευτική για την ΑΕΚ. Η επαφή με την κορυφή χάθηκε νωρίς, όπως και οι ελπίδες πρόκρισης στο Europa League. Η «Ένωση» τερμάτισε τέταρτη και στο -17 από τον Ολυμπιακό στην κανονική περίοδο και στο -7 από τον ΠΑΟΚ στα playoffs, ενώ η παρηγοριά του Κυπέλλου χάθηκε νωρίς από τον ντροπιαστικό αποκλεισμό από τον Θρασύβουλο τον Οκτώβριο.

Ο Σκόκο πάντως είχε κερδίσει τον κόσμο της ΑΕΚ. Όχι μόνο λόγω της ποιότητάς του, αλλά και της αφοσίωσής του στην ομάδα. Στις 13 Οκτωβρίου του 2009 μάθαινε από την Αργεντινή τα τραγικά νέα του θανάτου της γιαγιάς και της θείας του σε τροχαίο, με τον πατέρα του που επέβαινε στο μοιραίο αυτοκίνητο να σώζεται από θαύμα. Εκείνος, ωστόσο, αποφάσισε να μην εγκαταλείψει την ομάδα του. Πέντε μέρες μετά με ένα υπέροχο γκολ και μια ασίστ οδηγούσε την «Ένωση» στο 3-2 επί του Πανθρακικού και αφιέρωνε το τέρμα του στον ουρανό.



Το highlight μιας αποτυχημένης σεζόν για τους «κιτρινόμαυρους» και τον Σκόκο ήταν το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για την 16η αγωνιστική ανήμερα των Φώτων στο «Γ. Καραϊσκάκης». Εκεί που ο «υδραυλικός» πήρε μόνος του το ματς με ένα φοβερό βολέ στο 33’ και ένα φάουλ λίγο κάτω από το κέντρο που αιφνιδίασε τον Νικοπολίδη στο 40’.



Τελευταία χρονιά με κίνηση αλληλεγγύης, ταξί και… πρώτη κούπα

Η ΑΕΚ των συσσωρευμένων χρόνο με το χρόνο οικονομικών προβλημάτων αδυνατούσε να ορθοποδήσει κι αυτό συμπαρέσυρε και τον Σκόκο. Η αποχώρησή του από την ομάδα στο φινάλε της σεζόν 2010/11 έμοιαζε προδιαγεγραμμένη, αφού η ΠΑΕ αδυνατούσε να «σηκώσει» το υψηλό του συμβόλαιο και τις ακόμη μεγαλύτερες φιλοδοξίες του. Σε μια σπάνια, ειδικά για ξένο ποδοσφαιριστή, κίνηση, ο Αργεντινός δέχτηκε να επεκτείνει το συμβόλαιό του με την ομάδα εξασφαλίζοντας πως από την αναπόφευκτή του πώληση λίγους μήνες μετά θα μπουν αναγκαία χρήματα στα άδεια ταμεία. Κι όλα αυτά την ώρα που σενάρια έφερναν τον Ολυμπιακό να τον έχει προσεγγίσει.

Αγωνιστικά, η σεζόν ήταν μια από τα ίδια και χειρότερα για την «Ένωση». Τερμάτισε στο -23 από τον Ολυμπιακό στην κανονική περίοδο και κατέρρευσε στα playoffs. Αποκορύφωμα της κατρακύλας της ομάδας ήταν το απόγευμα της 20ης Μαρτίου 2011, όταν διασύρθηκε με 6-0 στο «Γ. Καραϊσκάκης». Τα μέλη της αποστολής επέστρεψαν στα σπίτια τους με ταξί υπό το φόβο… υποδοχής από εξοργισμένους οπαδούς της ΑΕΚ, την οποία όμως δεν γλίτωσαν. Μια εβδομάδα μετά, πριν τον αγώνα με τον Ατρόμητο, μια ομάδα 100 οργανωμένων οπαδών ανάγκασαν τιμωρητικά την αποστολή να πάει από το ξενοδοχείο της Αττικής Οδού στο ΟΑΚΑ με ταξί! Κάτι που οι «κιτρινόμαυροι» κατάπιαν στωικά…

Νάτσο Σκόκο: Ο «υδραυλικός» που χάρισε αξέχαστες στιγμές

Ο Σκόκο πάντως φρόντισε να προσφέρει ένα ακόμη highlight λίγους μήνες πριν. Στη νίκη με 4-0 επί του Άρη στο «Βικελίδης» στις 17 Οκτωβρίου, στο πρώτο ντεμπούτο του Μανόλο Χιμένεθ στον πάγκο της ΑΕΚ, πέτυχε ένα από τα ομορφότερα γκολ που έχουν σημειωθεί στα ελληνικά γήπεδα με βολίδα σχεδόν από το κέντρο.



Κούπα με ασίστ και μια γκολάρα για «αντίο»

Θα ήταν κρίμα κι άδικο ο Νάτσο Σκόκο να αφήσει την ΑΕΚ χωρίς να συνδυάσει την παρουσία του σε αυτή με έναν τίτλο. Αυτός ήρθε στον τελικό Κυπέλλου του 2011, με αντίπαλο τον Ατρόμητο. Παίζοντας με σφίξιμο στη γάμπα, ο Αργεντινός πρόλαβε να σερβίρει το 1-0 στον Νίκο Λυμπερόπουλο, πέντε λεπτά προτού αντικατασταθεί στο 33’. Το 3-0 χάρισε τον τίτλο στην «Ένωση» και ήταν το μοναδικό «υλικό» ενθύμιο από το πέρασμα του Σκόκο από την Ελλάδα.



Το τελευταίο γκολ του Σκόκο με τα κιτρινόμαυρα ήρθε στις 18 Μαΐου του 2011, για την 4η αγωνιστική των playoffs. Η ΑΕΚ με δύο νίκες και μια ισοπαλία ήταν μέσα στο κόλπο και ο Αργεντινός με σουτάρα από τα 37 μέτρα που έπιασε απροετοίμαστο τον Χαλκιά έδωσε προβάδισμα μέσα στην Τούμπα. Πάντως ο ΠΑΟΚ γύρισε το ματς και η «Ένωση» με τρεις ήττες στον δεύτερο γύρο των playoffs ολοκλήρωσε άδοξα ένα ακόμη πρωτάθλημα.



Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος «αντίο» ολοκληρώθηκε λίγες εβδομάδες μετά. Αρχές Ιουνίου, η Αλ Αΐν έκανε δικό της τον Σκόκο, ο οποίος άφηνε την ΑΕΚ με 2,8 εκατ. ευρώ στα ταμεία που τόσο ανάγκη είχε η ΠΑΕ, ένα Κύπελλο, αμέτρητες στιγμές μαγείας και χιλιάδες θαυμαστές του. Αυτούς που εδώ και μια δεκαετία, ακόμη και όταν η «Ένωση» περιφερόταν σε Γ’ και Β’ Εθνική, ονειρεύονταν πως κάποια στιγμή θα επιστρέψει, αλλά δεν συνέβη ποτέ. Θα τον θυμούνται όμως για πάντα και-ποιος ξέρει;-ίσως τον δουν ξανά κάποτε ως επισκέπτη στην «Αγια-Σοφιά».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x