Stories

Νίκος Ζήσης: Οι σταθμοί σε μια τεράστια καριέρα

Το sport-fm.gr γυρίζει το χρόνο πίσω και θυμίζει τις στιγμές που στιγμάτισαν τη σπουδαία διαδρομή του Νίκου Ζήση στα παρκέ και όχι μόνο.

Μια διαδρομή, αμέτρητες στιγμές. Από τον θάνατο του αδερφού του που τον σημάδεψε, στις κούπες με διαφορά… 18 ετών με την ΑΕΚ. Από τα μετάλλια με την Εθνική, μέχρι τη «φονική» αγκωνιά του Βαρεζάο που στάθηκε αφορμή να βρει τη γυναίκα της ζωής του. Κι από τις κούπες στο εξωτερικό, μέχρι την αναγνώριση από συμπαίκτες, προπονητές, αντιπάλους και φιλάθλους όλων των αποχρώσεων. Ο Νίκος Ζήσης ολοκλήρωσε μια ζηλευτή καριέρα και το sport-fm.gr θυμίζει τους πιο χαρακτηριστικούς σταθμούς.

Πρωτάθλημα με το καλημέρα

Η ΑΕΚ τον άρπαξε από τον ανταγωνισμό στα 17 του και τον έφερε από τη ΧΑΝΘ στην Αθήνα. Σε μια πανίσχυρη ομάδα, που πρωταγωνιστούσε στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ο Ζήσης βρήκε ρόλο και χρόνο. Κατέκτησε το Κύπελλο το 2001 και το πρωτάθλημα έναν χρόνο μετά έχοντας συμμετοχή στα ματς με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό.

Νίκος Ζήσης: Οι σταθμοί σε μια τεράστια καριέρα

Ηγέτης μιας φοβερής φουρνιάς

Από τα 14 μέλος των εθνικών ομάδων, άρχισε τη συλλογή μεταλλίων και μετά το ασημένιο με τους Παίδες το 1999 και το χάλκινο με τους Εφήβους το 2000, ήρθε το χρυσό με τους Νέους το 2002. Στο Βίλνιους, σε μια ομάδα με συμπαίκτες όπως οι Σπανούλης, Μπουρούσης, Καϊμακόγλου και Ταπούτος, ο Ζήσης ήταν ο ηγέτης και πρώτος σκόρερ της ελληνικής ομάδας που έβαλε κάτω την Ισπανία με 77-73 και σήκωσε την κούπα.

Νίκος Ζήσης: Οι σταθμοί σε μια τεράστια καριέρα

Το buzzer beater με σπασμένη μύτη

Με την ΑΕΚ να έχει μειώσει δραστικά το μπάτζετ, ο Ζήσης εξελίχθηκε σε ηγέτη της ομάδας. Αν μια φάση το πιστοποιεί πέραν κάθε αμφιβολίας είναι αυτή τον Μάρτιο του 2015 για τη φάση των «16» της Ευρωλίγκας, όταν με σπασμένη μύτη κι αφού πρώτα έπεσε στο παρκέ, σηκώθηκε και πέτυχε το τρίποντο της νίκης με 70-69 απέναντι στην Εφές στο Γαλάτσι.



Πρώτος σκόρερ, αλλά με ΤΗΝ ασίστ στο Ευρωμπάσκετ του 2005

Λίγοι το θυμούνται, αλλά είναι γεγονός. Ο Νίκος Ζήσης ήταν καθοριστικός στην κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ του 2005. Όχι απλώς επειδή ήταν πρώτος σκόρερ της ελληνικής ομάδας με 10,6 πόντους ανά αγώνα, ούτε επειδή στο κρίσιμο ματς των «16» με το Ισραήλ πέτυχε τους 23 από τους 67 πόντους μας, αλλά κι επειδή είχε την ασίστ στο μεγάλο τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη στον ημιτελικό με τη Γαλλία. Ο ίδιος αφιέρωσε τον τίτλο στη μνήμη του μεγαλύτερου αδερφού του, Δάνη, που δύο χρόνια νωρίτερα είχε χάσει τη ζωή του σε τροχαίο. Άλλωστε αυτός ήταν που τον «τράβηξε» στο μπάσκετ.



Ο «φονιάς» Βαρεζάο, το μεγαλείο της συγγνώμης και το «τυχερό»

Λίγες μέρες πριν τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, το 101-95 επί των ΗΠΑ στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Νίκος Ζήσης περνούσε τον δικό του Γολγοθά. Η δολοφονική αγκωνιά του Άντερσον Βαρεζάο προκάλεσε κάταγμα που απείλησε ακόμη και τη ζωή του Έλληνα γκαρντ, ο οποίος πέρασε πολλές μέρες στο νοσοκομείο, μακριά από την προσπάθεια των συμπαικτών του. Ο δράστης, αρκετά χρόνια μετά, το 2012, θυμήθηκε να απολογηθεί και ο Ζήσης δείχνοντας μεγαλείο ψυχής την έκανε δεκτή. Κι επειδή ουδέν κακό αμιγές καλού, ακόμη κι αυτός ο σοκαριστικός τραυματισμός είχε τα τυχερά του. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα για να χειρουργηθεί, τον επισκέφτηκε στο νοσοκομείο μια παλιά του συμμαθήτρια. Ήταν η Φανή Σκούφη, μετέπειτα σύζυγός του και μητέρα των τεσσάρων παιδιών του.



Είκοσι χρόνια στην ξενιτιά

Το 2005 μετακομίζει στο εξωτερικό, που γίνεται το «σπίτι» του για 15 σεζόν. Μπενετόν Τρεβίζο, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Σιένα, Μπιλμπάο, Ούνιξ, Φενέρμπαχτσε, Μπάμπεργκ και Μπανταλόνα γίνονται οι σταθμοί του. Κερδίζει τίτλους, αλλά πάνω από όλα το σεβασμό όλων. Ιστορία γράφει η ατάκα του Ντέιβιντ Μπλατ, προπονητή του στο Τρεβίζο. «Θα ήθελα ο γιος μου να γίνει σαν τον Ζήση», έλεγε για τον πιτσιρικά τότε Ταμίρ, που πλέον κάνει τη δική του καριέρα στο μπάσκετ.

Το αντίο στην ομάδα της ζωής του και το μάθημα ζωής στον Γιάννη

Αγώνας κατάταξης στο Ευρωμπάσκετ του 2015. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη Λετονία, σε ένα ματς που έμελε να είναι το Last Dance του ιδίου και του Βασίλη Σπανούλη με την Εθνική ομάδα. Η αγκαλιά με τον Γιάννη Μπουρούση και η συγκίνηση της συζύγου του στις κερκίδες πρόδιδαν την απόφαση πριν καν ανακοινωθεί. Η αφοσίωσή του για την «επίσημη αγαπημένη» έγινε παράδειγμα για τους νεότερους. «Όταν είδα τον Ζήση να κλαίει μετά τον αποκλεισμό από τη Σερβία στο Μουντομπάσκετ κατάλαβα τι είναι Εθνική».



Η «βόμβα» που χάρισε το τρίποντο στην Μπάμπεργκ

Το 2019 στον τελικό Κυπέλλου με την Άλμπα επιβεβαίωσε πόσο clutch παίκτης είναι ευστοχώντας σε τρίποντο 2,4’’ πριν το τέλος και χαρίζοντας την κούπα στην Μπάμπεργκ.



Η επιστροφή με κούπα

Γενάρης του 2020. Μετά την απώλεια του Χάουαρντ Σαντ-Ρος η ΑΕΚ αναζητεί εναγωνίως παίκτη. Όταν καλεί τον Ζήση, εκείνος αρχικά νομίζει πως είναι για να ζητήσει σύσταση για κάποιον παίκτη στη Liga Endesa. Αρχικά αρνείται, αλλά το καλοσκέφτεται και αποφασίζει να επιστρέψει μετά από σχεδόν 15 χρόνια στο «σπίτι» του. Ούτε έναν μήνα μετά την υπογραφή, σηκώνει το Κύπελλο στο Ηράκλειο απέναντι στον Προμηθέα, μία κούπα με διαφορά… 18 ετών από την προηγούμενη που είχε σηκώσει με τα κιτρινόμαυρα.



Το μεγάλο φινάλε

Όχι αυτό που ονειρευόταν ή άξιζε, σε άδειο γήπεδο λόγω κορωνοϊού και σε έναν μικρό τελικό, αλλά ο Νίκος Ζήσης έριξε την αυλαία στην καριέρα του στις 9 Ιουνίου στο ματς της ΑΕΚ με τον Προμηθέα.



Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x