Stories

Ντάρβιν Χαμ: Ο άνθρωπος που έχασε από τον Κόμπι, νίκησε τους Λέικερς και «κέρδισε» τον πάγκο τους

Οι Λέικερς αποφάσισαν να ποντάρουν στον Ντάρβιν Χαμ για την τεχνική τους ηγεσία. Ποιος είναι όμως ο αφανής ήρωας των Μπακς που αναλαμβάνει αυτό το βαρύ φορτίο;

Ντάρβιν Χαμ: Ο άνθρωπος που επέλεξαν οι Λέικερς

Στο άκουσμα της είδησης πως οι Λέικερς επέλεξαν τον Ντάρβιν Χαμ για την τεχνική τους ηγεσία πολλοί απόρησαν. Το ίσως μεγαλύτερο franchise του ΝΒΑ αποφάσισε να ποντάρει σε έναν ρούκι προπονητή, που θα κληθεί να διαχειριστεί ισχυρές προσωπικότητες και μεγάλα «εγώ» μετά από μια καταστροφική σεζόν.

Οι καλά γνωρίζοντες τα της λίγκας «ορκίζονται» πως όσα γαλόνια λείπουν από τον 49χρονο προπονητή, άλλο τόσο ικανός είναι πλέον για να κουμαντάρει ακόμη κι ένα τόσο μεγάλο καράβι. Άλλωστε για κάθε Λουκ Γουόλτον υπάρχει και κάποιος Ίμε Ουντόκα για να πείσει πως ένας πρωτάρης πρώην ΝΒΑερ προπονητής μπορεί να φέρει εις πέρας τη δύσκολη αποστολή.

Ντάρβιν Χαμ: Ο άνθρωπος που επέλεξαν οι Λέικερς

Ένας dunker που έγινε εξώφυλλο και έχασε από έναν ρούκι που τον έλεγαν Κόμπι


Ο Ντάρβιν Χαμ δεν έκανε ποτέ τη σπουδαία καριέρα. Ήταν ανέκαθεν ένας καλός ρολίστας, από τα χρόνια του στο Texas Tech μέχρι και την εννιαετή καριέρα του στο ΝΒΑ. Ήταν όμως ανέκαθεν ένας καταπληκτικός dunker, με θεαματικά καρφώματα που του χάρισαν τα (μάλλον κακόγουστα) παρατσούκλια «Dunkin Darvin» και «Ham Slamwich». Μάλιστα, το φόλοου-κάρφωμα που έκανε το 1996 απέναντι στο UNC στο NCAA Tournament διαλύοντας το ταμπλό έγινε εξώφυλλο στο Sports Illustrated.



Στην πρώτη του σεζόν στο ΝΒΑ (1996-97) δοκίμασε την τύχη του στον διαγωνισμό καρφωμάτων του All Star Game απέναντι στον Ρέι Άλεν (!), τον Μπομπ Σούρα, τον Μάικ Φίνλεϊ, τον (μετέπειτα παίκτη της ΑΕΚ) Κρις Καρ και έναν 18χρονο που τελικά και κέρδισε. Το όνομά του, Κόμπι Μπράιαντ.



Φόρεσε δαχτυλίδι απέναντι στους Λέικερς


Το «Έβερεστ» της καριέρας του στα παρκέ ήταν το 2004, όταν συνήθως παρακολουθώντας από την άκρη του πάγκου, είδε τους Πίστονς του Λάρι Μπράουν να διαλύουν με 4-1 τους Λέικερς του Φιλ Τζάκσον. Ο ίδιος πάτησε παρκέ στα τέσσερα ματς της σειράς, για 2,5 λεπτά (garbage time) και με 0,5 πόντους και 0,3 ριμπάουντ ανά αγώνα, αλλά ήταν πια πρωταθλητής, αφού η παρέα των Τσόνσεϊ Μπίλαπς, Ριπ Χάμιλτον και των δύο Γουάλας κυριάρχησε απέναντι στους Κόμπι Μπράιαντ και Σακίλ Ο’ Νιλ που ήταν ήδη στα μαχαίρια, με τον «Σακ» να αποχωρεί στο τέλος της σεζόν μετά από μια οκταετία.

Ντάρβιν Χαμ: Ο άνθρωπος που επέλεξαν οι Λέικερς

Μετά από μια καριέρα σε Νάγκετς, Πέισερς, Γουίζαρντς, Μπακς, Χοκς και Πίστονς, με 462 ματς στο ΝΒΑ, η καριέρα του εκεί τελείωσε και το πέρασμά του από την G League αποτέλεσε τον προπομπό της μεταπήδησής του στην προπονητική.

Η συνεργασία με τον Κόμπι


Κι όμως, ο Ντάρβιν Χαμ δεν θα είναι πρωτάρης στους Λέικερς. Το 2011 ήταν στο επιτελείο του Μάικ Μπράουν με καθήκον την εξέλιξη των παικτών. Αυτή ήταν η πρώτη του γεύση ως προπονητής στο ΝΒΑ. Συνεργάστηκε με παίκτες όπως ο Κόμπι Μπράιαντ, ο Πάου Γκασόλ και ο Ντουάιτ Χάουαρντ. Και φυσικά δεν τόλμησε ποτέ να «πειράξει» τον αείμνηστο θρύλο των Λέικερς για το πρωτάθλημα που του στέρησαν οι Πίστονς το 2004. «Όταν έχεις ένα πρωτάθλημα κι εκείνος πέντε, δεν θες να αναφερθείς σε αυτό το κομμάτι», είχε πει ο Χαμ αστειευόμενος για τη συνεργασία με τον Κόμπι, που τον είχε αφήσει με το στόμα ανοιχτό με την mamba mentality.

«Ο τύπος είναι τέρας, αντιμετωπίζει τις προπονήσεις σαν παιχνίδια και είναι απόλυτα αφοσιωμένος. Με όσα έχει κερδίσει θα μπορούσε να είναι χαλαρός, αλλά μάλλον γι’ αυτό έχει πετύχει αυτά που έχει πετύχει. Κάθε χρόνο είναι και καλύτερος, εκεί που νομίζεις πως δεν μπορεί να πάει παραπέρα, εκείνος βρίσκει κάτι να βελτιώσει. Τον είδα να μεγαλώνει μπροστά στα μάτια μου και για μένα είναι ο καλύτερος παίκτης του κόσμου», είχε πει.



Παιδί του κόουτς «Μπαντ», ώρα να ανοίξει τα φτερά του


Η συνάντηση και η γνωριμία με τον Μάικ Μπουντενχόλζερ ήταν καρμική για τον Ντάρβιν Χαμ. Το 2013 τον πλαισίωσε στους Χοκς οδηγώντας μαζί την ομάδα της Ατλάντα μέχρι και στους τελικούς της Ανατολής το 2015, όταν όμως ο Λεμπρόν Τζέιμς με τους Καβαλίερς έμοιαζαν ανίκητοι. Παρέμεινε στο πλευρό του «Μπαντ», πιστός συνεργάτης, και το 2018, όταν μεταπήδησαν μαζί στους Μπακς και πέρσι κατέκτησαν το πρωτάθλημα. Όλοι οι παίκτες της ομάδας, με πρώτο τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, είχαν να λένε για το μπασκετικό του IQ, τη μεταδοτικότητά του και τον εξαιρετικό του χαρακτήρα, στοιχεία που ήταν αμαρτία να μείνουν για πάντα στη σκιά ενός πετυχημένου προπονητή. Η πρόταση των Λέικερς ήρθε στην κατάλληλη στιγμή για να αρχίσει σόλο καριέρα, έστω κι αν πέφτει κατευθείαν στα… πολύ βαθιά.

Ντάρβιν Χαμ: Ο άνθρωπος που επέλεξαν οι Λέικερς

Δήμαρχος που καταδικάστηκε για απάτη η μητέρα του


Ο Ντάρβιν Χαμ προέρχεται από «τζάκι». Η μητέρα του, Βίλμερ Τζόουνς-Χαμ, ήταν η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στο Σάγκινο, μια πόλη στο Μίσιγκαν. Διετέλεσε στη θέση αυτή από το 2001 μέχρι το 2005, αλλά μετά την ολοκλήρωση της θητείας της αντιμετώπισε μπελάδες με το νόμο. Το 2007 κατηγορήθηκε για εμπρησμό και απάτη σε βάρος ασφαλιστικής εταιρείας, όταν μια παροπλισμένη Mercedes της άρπαξε φωτιά. Τελικά καταδικάστηκε μόνο για απάτη κατά της ασφαλιστικής εταιρείας σε διετή φυλάκιση με αναστολή και 150 ώρες κοινωνικής εργασίας. Η έφεσή της απορρίφθηκε αλλά κατάφερε να μειώσει την αναστολή σε 16 μήνες. Όπως και να’ χει, η συγκεκριμένη υπόθεση έκανε στάχτη και η πολιτική της καριέρα.

Ντάρβιν Χαμ: Ο άνθρωπος που επέλεξαν οι Λέικερς

Είχε πέσει θύμα επίθεσης από την σύζυγό του


Ο Ντάρβιν Χαμ είναι παντρεμένος με την Ντενίτρα, που επίσης φοιτούσε στο Texas Tech, ενώ έχουν τρεις γιους. Ένας εξ αυτών, ο Ντάρβιν Τζούνιορ, φοίτησε στο κολέγιο Northwood και πλέον είναι βοηθός προπονητή. Το ζεύγος μετρά ήδη 24 χρόνια γάμου, αλλά το 2005 είχαν γίνει… βούκινο, όταν ο τότε παίκτης των Πίστονς είχε πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας! Συγκεκριμένα, η Ντενίτρα είχε χτυπήσει στο κεφάλι με μπουκάλι κρασί τον σύζυγό της προκαλώντας του αιμορραγία. Ο ίδιος δεν θέλησε να της απαγγελθούν κατηγορίες, ωστόσο αυτεπάγγελτα συνελήφθη, δήλωσε ένοχη και τιμωρήθηκε σε φυλάκιση με αναστολή για έναν χρόνο και 30 ώρες κοινωνικής εργασίας. Έκτοτε το ζεύγος δεν έχει δώσει δικαιώματα...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x