Stories

Ντέιβιντ Νίλσεν: Ο άνθρωπος που άργησε... χίλια χρόνια να γεννηθεί ήρθε από τον Βορρά για να μεταμορφώσει την Κηφισιά!

Το sport-fm.gr καταπιάνεται με τα πεπραγμένα του Ντέιβιντ Νίλσεν, που αντικατέστησε τον Γιάννη Αναστασίου στον πάγκο της Κηφισιάς.

Ντέιβιντ Νίλσεν: Η ιστορία του νέου προπονητή της Κηφισιάς

Η πλούσια καριέρα του Ντέιβιντ Νίλσεν ως ποδοσφαιριστής και ως προπονητής τον έφερε σε διάφορες άκρες της Ευρώπης, με όλες να έχουν κοινό παρονομαστή το... κρύο.

Δανία, Νορβηγία, Γερμανία αλλά και Αγγλία περιλαμβάνει το –μέχρι τώρα- παλμαρέ του 47χρονου τεχνικού, ο οποίος για πρώτη φορά θα δοκιμάσει το ζεστό κλίμα της Μεσογείου συμφωνώντας να καθίσει στον πάγκο της Κηφισιάς!

Ο Δανός ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα από τους νεοφώτιστους, οι οποίοι προχώρησαν άμεσα στην αντικατάσταση του Γιάννη Αναστασίου μετά το σερί ηττών που έφερε την απομάκρυνση του Έλληνα προπονητή.

Ο Νίλσεν επιστρέφει στους πάγκους μετά από ένα διάλειμμα 1,5 χρόνου, κατά το οποίο εργάστηκε ως σχολιαστής σε τηλεοπτικό δίκτυο της πατρίδας του, με την καριέρα του στην προπονητική να έχει έως τώρα τέσσερις σταθμούς να επιδείξει. Δύο στη Νορβηγία και δύο στη Δανία.

Το ξεκίνημα έγινε με ταπεινότητα από τις χαμηλές κατηγορίες, με τη νορβηγική Νεστ-Σότρα να του δίνει τα κλειδιά το καλοκαίρι του 2011. Η χρονιά είχε ολοκληρωθεί με την επιτυχημένη απόπειρα παραμονής στη Γ’ κατηγορία, με τον Νίλσεν να οδηγεί στη συνέχεια την ομάδα του στην 4η θέση το 2012 και στην ιστορική άνοδο στη 1.divisjon το 2013.

Ντέιβιντ Νίλσεν: Η ιστορία του νέου προπονητή της Κηφισιάς

«Μετέτρεψε την πέτρα σε χρυσάφι» έγραφαν τότε τα τοπικά Μέσα, με την επιτυχία του να φέρνει ενδιαφέρον από την Eliteserien. Ο... προβιβασμός ήρθε με τη μορφή θέσης βοηθού προπονητή στο τεχνικό επιτελείο του Ρόντι Ντέιλα, στην εξαιρετική τότε Στρομσγκόντσετ, με τον Νορβηγό νυν τεχνικό της Κλαμπ Μπριζ πάντως να αποχωρεί λίγους μήνες μετά αποδεχόμενος την πρόταση της Σέλτικ.

Κάπως, έτσι ο Νίλσεν βρέθηκε το καλοκαίρι του 2014 σε θέση... εξουσίας στην πρωταθλήτρια της χώρας, από την οποία είχε περάσει και σαν ποδοσφαιριστής για ένα φεγγάρι το 2008, μετρώντας εννέα γκολ σε 23 ματς. Είπαμε, και σαν παίκτης έκανε τις διαδρομές του!

Το να επαναληφθεί ο άθλος της κατάκτησης του τίτλου ήταν κάτι δύσκολο, ενώ και η παρουσία στα προκριματικά του Champions League αποδείχτηκε σύντομη, με αποκλεισμό με δύο ήττες από τη Στεάουα Βουκουρεστίου στον 2ο γύρο.

Η 4η θέση στο πρωτάθλημα έδωσε εκ νέου ευρωπαϊκό εισιτήριο, ωστόσο μέχρι τότε ο Νίλσεν θα αποχωρούσε. Τον Μάιο του 2015, μετά από ρεκόρ 3-3-4 στο νέο πρωτάθλημα και ένα βαρύ 4-0 από τη Χάουγκεσουντ, αποχώρησε, για να επαναπατριστεί λίγες εβδομάδες αργότερα αναλαμβάνοντας τη Λίνγκμπι στη Β’ Δανίας.

Τα αποτελέσματα ήρθαν άμεσα και ήταν εντυπωσιακά. Οι «βασιλικοί μπλε» κατέκτησαν τον τίτλο και εξασφάλισαν την επιστροφή στη Superliga, εκεί όπου έκαναν πράματα και θάματα υπό τις οδηγίες του νυν προπονητή της Κηφισιάς, καθώς παρότι νεοφώτιστοι τερμάτισαν στην 3η θέση και πήραν εισιτήριο για τα προκριματικά του Europa League!

Εκεί η πορεία σταμάτησε στον 3ο γύρο και την Κράσνονταρ μετά από 4/4 νίκες κόντρα σε Μπανγκόρ και Σλόβαν Μπρατισλάβας. Εντός συνόρων, η Λίνγκμπι αντιμετώπισε δυσκολίες εν μέσω διοικητικής αστάθειας και εντέλει τον Σεπτέμβριο του 2017 ήρθε το τέλος στη συνεργασία των δύο πλευρών, με τον Νίλσεν να αποδέχεται την πρόταση της Αάρχους και να αλλάζει χρώματα.

Ντέιβιντ Νίλσεν: Η ιστορία του νέου προπονητή της Κηφισιάς

Στην ανατολική Δανία, θα έμενε για πρώτη φορά πραγματικά πολύ καιρό σε μια ομάδα. Μέχρι τον Μάιο του 2022, όταν θα αποχωρούσε, μέτρησε πέντε γεμάτες σεζόν. Το ξεκίνημα ήταν ζόρικο, με τέσσερις ήττες (την πρώτη από τη... Λίνγκμπι), όμως ο Νίλσεν θα έστρωνε σιγά σιγά την ομάδα του και θα την οδηγούσε στην άνετη παραμονή αλλά και στον τελικό των playoffs για την ευρωπαϊκή έξοδο – όπου θα έχανε 4-1 από την Κοπεγχάγη.

Αντίστοιχη η σεζόν που έκανε και την επόμενη χρονιά, με την είσοδο στην εξάδα να μην έρχεται αλλά την Αάρχους να φτάνει ένα βήμα από τον τελικό των playoffs για το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Αυτό ήρθε εντέλει την τρομερή σεζόν 2019/20, όταν η AGF τερμάτισε 3η και επέστρεψε στις εκτός συνόρων διοργανώσεις μετά από επτά χρόνια – φτάνοντας παράλληλα μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου.

Ακολούθησε μία πρόκριση επί της Χόνκα και ο αποκλεισμός από τη Μούρα, με την Αάρχους να επαναλαμβάνει την εξαιρετική της χρονιά και να τερματίζει εκ νέου 3η στο πρωτάθλημα της σεζόν 2020/21 και 4η στα playoffs, εξασφαλίζοντας ενα ακόμη εισιτήριο για την Ευρώπη και αποκλειόμενη εκ νέου στους «4» του Κυπέλλου Δανίας.

Το ευρωπαϊκό όνειρο έσβησε γρήγορα με τον αποκλεισμό από τη Λαρν στο Conference League, με την τελευταία χρονιά του Νίλσεν στην Αάρχους να μην είναι καλή. Μόλις 10η τερμάτισε η AGF, που κινδύνεψε μέχρι και με υποβιβασμό, με αποτέλεσμα τον Μάιο του 2022 ο Νίλσεν να αποχωρήσει μετά από σχεδόν πέντε χρόνια.



Ακολούθησε το πέρασμα από το TV2 και πλέον, ο Νίλσεν βάζει ξανά τη φόρμα του για να προπονήσει στα ελληνικά γήπεδα. Μακριά από τον ευρωπαϊκό Βορρά όπου συνήθισε να εργάζεται, με στόχο να αναμορφώσει μία ακόμη ομάδα. Και η Νεστ-Σότρα για την αποφυγή του υποβιβασμού μαχόταν άλλωστε, ενώ στη Λίνγκμπι είχε διετές πλάνο με στόχο την άνοδο και τη σωτηρία – κάνοντας 2/2. Στη δε Αάρχους, έφτιαξε ίσως την πιο ανταγωνιστική έκδοση του συλλόγου στη σύγχρονη ιστορία του. Ώρα λοιπόν να σηκώσει μανίκια και να σουλουπώσει ένα ακόμα κλαμπ!

Αφού πάντως αναφερθήκαμε παραπάνω και στην πλούσια καριέρα του και ως ποδοσφαιριστής, αξίζει να σταθούμε λίγο και στα πεπραγμένα του εντός των τεσσάρων γραμμών.

Από το 1994 έως το 2011, φόρεσε 13 διαφορετικές φανέλες αγωνιζόμενος ως σέντερ φορ, ξεκινώντας από την Οντένσε και περνώντας για λίγο από τη Λίνγκμπι. Ακολούθησε η ξενιτιά και η Bundesliga, όπου δεν κατάφερε και πολλά με τη Φορτούνα Ντίσελντορφ, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη για χάρη της Κοπεγχάγης.

Τα 36 του γκολ σε 108 ματς του εξασφάλισαν μια τριετία στην Αγγλία και τις Γκρίμσμπι, Γουίμπλεντον και Νόριτς. Από το 2003 μέχρι το 2005 αγωνίστηκε στην Άαλμποργκ, με την πορεία του στην ομάδα να τελειώνει άδοξα μετά από επίθεση σε συμπαίκτη του. Ο Άλαν Γκάαρντε έκανε το λάθος να... παριστάνει τον Ιταλό μετά το πέρασμά του από την Ουντινέζε και εκνεύρισε τον Νίλσεν, που τον χτύπησε! Στην αυτοβιογραφία του, “Sorte Svin” («Μαύρο Γουρούνι»), είχε αναφέρει πως «ένιωσα ωραία. Του είχε πει ότι αν ξαναμιλήσει στα ιταλικά, θα τον σκίσω στα δύο»...

Ακολούθησε ένα πέρασμα από τη Μίντιλαντ και η μεταγραφή στη νορβηγική Σταρτ, με τα τελευταία χρόνια της καριέρας του να τα περνά σε Οντένσε, Στρομσγκόντσετ, Μπραν και Φίλινγκεν.

Ντέιβιντ Νίλσεν: Η ιστορία του νέου προπονητή της Κηφισιάς

Η επίθεση στον Γκάαρντε πάντως δεν ήταν το μοναδικό... περίεργο περιστατικό της καριέρας του, καθώς στις αρχές των 00’s είχε αντιμετωπίσει επίσης προβλήματα με τον τζόγο, για τα οποία μίλησε εκτενώς στην προαναφερθείσα αυτοβιογραφία του.

Σε αυτήν, όταν κυκλοφόρησε το 2008, διάβαζε κανείς επίσης για ξεσπάσματα βίας αλλά και... αλκοολικές εξόδους, με τον Νίλσεν πάντως να μην δείχνει πλέον να έχει καμία σχέση με το έντονο ταμπεραμέντο που τον χαρακτήριζε τότε.

Οικογενειάρχης γαρ, με σύζυγο και δύο παιδιά, ένα εκ των οποίων ακολούθησε τα χνάρια του και αγωνίζεται στη Ρόζενμποργκ.

Πατρική φιγούρα για τα δύο του παιδιά, αν και ο ίδιος δεν θυμάται και πολλά από τον δικό του πατέρα, που είχε γνωρίσει τη μητέρα του Νίλσεν όταν εκείνη είχε επισκεφτεί το Κονγκό για να δουλέψει εθελοντικά σε ένα νοσοκομείο.

Εκεί, γνώρισε έναν γιατρό που έμελλε να γίνει ο πατέρας του Νίλσεν αλλά δεν θα βρισκόταν για πολλά χρόνια ακόμα στη ζωή του. «Ο πατέρας μου μάλλον δυσκολεύτηκε να αφήσει την πατρίδα του για τη Δανία και να εγκαταλείψει τη δουλειά για την οποία είχε επενδύσει τόσα», τα λόγια του νυν τεχνικού της Κηφισιάς σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Κάπου τότε ήταν που είχε ισχυριστεί επίσης ότι θεωρεί ότι γεννήθηκε μία... χιλιετία πιο μετά! «Λέω στον εαυτό μου ότι γεννήθηκα με χίλια χρόνια καθυστέρηση. Τουλάχιστον έτσι νιώθω όταν είμαι στο σούπερ μάρκετ και προσπαθώ να αντιληφθώ ότι δεν υπάρχει πια ένας άνθρωπος για να ελέγξει τα πράγματα που αγόρασα»!

Ενδιαφέροντα λόγια από έναν ενδιαφέρων άνθρωπο, τον οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε πολύ καλύτερα τους επόμενους μήνες, με τη φόρμα στα μπλε της Κηφισιάς...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x