Stories

Το φιλί του Νέβιλ και ο Super Mario: Οι μεγάλες στιγμές των ντέρμπι του Μάντσεστερ

Το site του bwinΣΠΟΡ FM ξεχωρίζει μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές από τις αναμετρήσεις της Μάντσεστερ Σίτι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Το Μάντσεστερ έχει εδώ και πολλά χρόνια δύο πλευρές, τη γαλάζια και την κόκκινη. Και αν για την πλειοψηφία των προηγούμενων ετών υπερίσχυε κατά κράτος η... ερυθρή, τα πράγματα άλλαξαν απότομα από τότε που ανέλαβαν τις τύχες της Σίτι άνθρωποι με βαθιά τσέπη και όραμα.

Εδώ και μία δεκαετία οι «πολίτες» έχουν εισβάλει σαν σίφουνες στην πραγματικότητα της Premier League, την ώρα που η Γιουνάιτεντ συνεχίζει να ψάχνεται στη μετά Φέργκιουσον εποχή.

Το σημερινό ντέρμπι του «Έτιχαντ» θα μπορούσε να είναι ματς τίτλου, ωστόσο οι πρόσφατες γκέλες των «κόκκινων διαβόλων» το έχουν μετατρέψει σε... πρόβα στέμματος για τους γηπεδούχους.

Πάντοτε όμως θα μπορούμε να περιμένουμε μεγάλες συγκινήσεις όταν τα λένε οι δύο μεγάλοι του Μάντσεστερ. Και ρίχνοντας μία ματιά στα μεταξύ τους ματς την τελευταία 20ετία, ξεχωρίζει κανείς μπόλικες στιγμές που έμειναν...

Ούτε η Βάσκο ντα Γκάμα...

Το μακρινό 2002, η Σίτι ήταν νεοφώτιστη στην Premier League και η Γιουνάιτεντ συνήθιζε να κοντράρεται με την μεγάλη Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ για τον τίτλο. Στις 9 Νοεμβρίου, οι «πολίτες» υποδέχτηκαν την συμπολίτισσα στο τελευταίο τους ντέρμπι στο ιστορικό Μέιν Ρόουντ». Την επόμενη χρονιά, βλέπετε, η Σίτι θα μετακόμιζε στο «Σίτι οφ Μάντσεστερ», που αργότερα θα γινόταν γνωστό ως «Έτιχαντ».

Παρά την διαφορά δυναμικότητας, η αύρα του γηπέδου της ομάδας του Κέβιν Κίγκαν έκανε τη δουλειά της. Το τελικό 3-1 διαμορφώθηκε από τα γκολ των Ανελκά (5’), Γκόουτερ (26’, 50’) και Σόλσκιερ (8’), με τον Γκάρι Νέβιλ να δηλώνει αργότερα πως «υπήρχε η ήττα από τη Βάσκο ντα Γκάμα (σ.σ. στον τελικό του Διηπειρωτικού το 2000) και εκείνη από την Σίτι, θα βρίσκονται πάντοτε στο μυαλό μου».



Το φιλί του Νέβιλ

Το 2010 το στάτους της Μάντσεστερ Σίτι είχε αρχίζει να αλλάζει ωστόσο οι «πολίτες» είχαν ακόμα να φάνε ψωμιά για να φτάσουν τη Γιουνάιτεντ. Στο ντέρμπι της 17ης Απριλίου πάντως, η ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον είχε χρειαστεί ένα γκολ του Πολ Σκόουλς στις καθυστερήσεις για να επικρατήσει 1-0 εκτός έδρας.

Ο θρυλικός χαφ των «κόκκινων διαβόλων» είχε προκαλέσει τέτοια αίσθηση συναισθημάτων τους συμπαίκτες του, που ο Γκάρι Νέβιλ έφτασε στο σημείο να τον φιλήσει στο στόμα. Ο ίδιος ο Σκόουλς είπε μετά από χρόνια πως «ένα φιλί από τον Νεβ αξίζει μετά από κάθε γκολ νίκης ενάντια στην Σίτι».





Το... ποίημα του Ρούνεϊ

Από τα εκατοντάδες γκολ που έβαλε στην πλούσια καριέρα του ο Γουέιν Ρούνεϊ, είναι ασφαλώς κάποια που έχουν μείνει στο μυαλό περισσότερο από κάποια άλλα.

Ένα εξ αυτών, το απίθανο γυριστό του Άγγλου φορ στις 21 Φεβρουαρίου του 2011 στο εντός έδρας ματς με την Σίτι.
Με το σκορ στο 1-1 στο 78ο λεπτό, ο σκόρερ του πρώτου τέρματος της Γιουνάιτεντ έβγαλε τη γλυκιά σέντρα από τα δεξιά και ο Ρούνεϊ έπιασε το ψαλίδι από το ύψος του πέναλτι –και λίγο προς τα αριστερά- αφήνοντας άγαλμα τον δύσμοιρο Χαρτ να παρακολουθεί τη μπάλα να πηγαίνει στο βάθος της εστίας του.

Δεν χρειάζονται παραπάνω λόγια, απλά δείτε...



Πάντα εσύ...

Το πρώτο σοκ, που σήμανε την είσοδο της Μάντσεστερ Σίτι στον χορό, ήρθε στις 23 Οκτωβρίου του 2011. Ο Μάριο Μπαλοτέλι άνοιξε το σκορ στο 22’ μέσα στο «Ολντ Τράφορντ» και σήκωσε τη φανέλα για να αποκαλύψει την κλασική μπλούζα «why always me», με την αποβολή του Έβανς στο 47’ να επιτρέπει στον Ιταλό να σκοράρει ξανά στο 60’, με τον Αγκουέρο να ανεβάζει τον δείκτη του σκορ στο 3-0 εννέα λεπτά αργότερα.

Κι αν κάποιοι πίστεψαν πως το γκολ του Φλέτσερ στο 81’ ήταν ικανό για να μετριάσει την ταπείνωση, ήρθαν τα γκολ των Τζέκο (2) και Σίλβα από το 90’ και μετά να γράψουν το ιστορικό 6-1 για την Σίτι.

Όσον αφορά στη μπλουζάκι του Super Mario; «Ήταν ένα μήνυμα προς τους επικριτές μου να με αφήσουν ήσυχο» σχολίασε μετά από καιρό ο Ιταλός επιθετικός, που στο τέλος της χρονιάς είχε πανηγυρίσει τον τίτλο με τους «πολίτες».



Ολλανδικό buzzer beater

Έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα λίγους μήνες πριν, η Μάντσεστερ Σίτι φιλοξένησε τη Γιουνάιτεντ στις 9 Δεκεμβρίου του 2012 και τα βρήκε σκούρα, μένοντας πίσω με 2-0 από δύο γκολ του Ρούνεϊ πριν το μισάωρο. Η αντίδραση ήρθε μεταξύ 60’ και 86’, όταν Τουρέ και Σαμπαλέτα ισοφάρισαν και έδειχναν πως θα έκαναν χαλάστρα στην πεισμωμένη συμπολίτισσα. Και τότε, συνέβη.

Οι φιλοξενούμενοι κέρδισαν φάουλ έξω από την περιοχή της Σίτι στις καθυστερήσεις και ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι έστησε τη μπάλα με στόχο το... buzzer beater. Και έκανε αυτό που ονειρευόταν κάθε φίλος της Γιουνάιτεντ. Σουτ με το αριστερό, η μπάλα περνά το τείχος και κοντράρει ελαφρώς παίρνοντας φάλτσα, δοκάρι και μέσα, 3-2 η Γιουνάιτεντ, στον δρόμο για το τελευταίο της, μέχρι σήμερα, πρωτάθλημα!



Χαλάστρα ιστορικών διαστάσεων

Τα χρόνια έχουν περάσει, η Γιουνάιτεντ έχει μετατραπεί σε... φτωχό συγγενή και η Σίτι, με τον Πεπ Γκουαρδιόλα σαρώνει τα πάντα στο διάβα της. Στις 7 Απριλίου του 2018, οι «πολίτες» έχουν μπροστά τους μία ιστορική ευκαιρία: Μπορούν να εξασφαλίσουν τον τίτλο της Premier League με νίκη στο εντός έδρας ντέρμπι κόντρα στην συντοπίτισσα!

Το... πάρτι ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις για τους πρωτοπόρους, καθώς Κομπανί και Γκουντογκάν δίνουν προβάδισμα δύο τερμάτων στην Σίτι και το «Έτιχαντ» είναι έτοιμο να πανηγυρίσει ξέφρενα. Αμ δε. Σε μία από τις κορυφαίες του παραστάσεις με τη φανέλα της Γιουνάιτεντ – και μία από τις λίγες φορές που δικαιολόγησε τα χρήματα που δαπανήθηκαν για πάρτη του - ο Πολ Πογκμπά μετατρέπει το 2-0 σε 2-2 σκοράροντας μεταξύ 53’ και 55’, ενώ ο Σμόλινγκ ολοκληρώνει την ανατροπή στο 69’!

Ασφαλώς η Σίτι εξασφάλισε την κούπα σύντομα και συγκεκριμένα εννέα μέρες μετά, ωστόσο το κάζο της... παραλίγο στέψης κόντρα στη Γιουνάιτεντ δεν ξεχνιέται.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x