Stories

Ντερτόνα: Ποια είναι η νεοφώτιστη της Ιταλίας που θέλει να κάνει… κρότο

Στην πρώτη της χρονιά στα «μεγάλα σαλόνια» η Ντερτόνα γράφει ιστορία σχεδόν κάθε… μέρα. Μία ομάδα που ήρθε για να μείνει και να προσφέρει στο ιταλικό μπάσκετ!

Ντερτόνα: Η νεοφώτιστη που έχει «τρελάνει» τους Ιταλούς

Μέχρι πρότινος ο μπασκετικός χάρτης της Ιταλίας περιείχε πόλεις όπως το Μιλάνο, την Μπολόνια, τη Ρέτζιο Εμίλια ακόμη και τη Σαρδηνία, που εκπροσωπούνται από σπουδαίες ομάδες πρωταγωνίστριες τόσο στις εγχώριες, όσο και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Κάποτε υπήρχε και η πρωτεύουσα με τη Βίρτους Ρόμα, αλλά η πάλαι ποτέ δύναμη του αθλήματος της χώρας χρεοκόπησε και… εξαφανίστηκε.

Φέτος, τα πράγματα άλλαξαν κάπως, καθώς προστέθηκε μία μικρή… κουκίδα στον χάρτη. Κι αυτό γιατί, μπήκε στο «κόλπο» η Ντερτόνα. Το όνομά της είναι πολύ «φρέσκο», αλλά οι άνθρωποι που την τρέχουν έχουν όραμα και μεγάλα σχέδια για το μέλλον, προσφέροντας ένα εξαιρετικό δείγμα από την αρχή. Στην πρώτη της ιστορική σεζόν στα «μεγάλα σαλόνια» όχι μόνο πραγματοποιεί μία συμπαθητική πορεία, αλλά κατάφερε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο Final 8 του Κυπέλλου, παίζοντας μάλιστα στον τελικό απέναντι στην πανάκριβη Αρμάνι Μιλάνο.

Η καταγωγή της, λοιπόν, είναι από την Τορτόνα. Μία πόλη του Πιεμόντε, στον ιταλικό βορρά, που με το ζόρι πλησιάζει τους 30.000 κατοίκους. Η ομάδα ιδρύθηκε το 1955 ωστόσο δεν μπορεί κανείς να πει ότι άφησε το… σημάδι της στο ιταλικό μπάσκετ, αφού συμμετείχε όλα αυτά τα χρόνια στις πολύ χαμηλές και ερασιτεχνικές κατηγορίες. Από το 2017, όμως, ενεπλάκη στην Ντερτόνα ο Μπενιαμίνο Γκάβιο. Ένας επιχειρηματίας που μεγάλωσε στην περιοχή και είναι ιδιοκτήτης μίας μεγάλης κατασκευαστικής εταιρία και του οποίου η αγάπη για το μπάσκετ και την ομάδα τον ώθησε να θέλει να «χτίσει» ένα γερό αθλητικό οικοδόμημα, που θα έχει προοπτική. Εκείνη τη χρονιά, ο Ιταλός εκατομμυριούχος ήταν μόνο ο βασικός χορηγός της Ντερτόνα.

Έναν χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα το 2018 μπήκαν τα πρώτα στέρεα θεμέλια του οικοδομήματος. Αρχικά, τον Μάρτιο εκείνου του έτους, η Ντερτόνα πανηγύρισε την κατάκτηση του πρώτου της τίτλου. Ήταν το Λιγκ Καπ, στο οποίο συμμετέχουν ομάδες της Serie A2 και της Serie B. Ως ομάδα της Α2 νίκησε στον τελικό 89-57 τη Ραβέννα και σήκωσε την κούπα. Όμως, τα πολύ σπουδαία για εκείνη ακολούθησαν λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα το καλοκαίρι. Ο Μπενιαμίνο Γκάβιο από βασικός σπόνσορας έγινε μεγαλομέτοχος της Ντερτόνα, παίρνοντας το 51% των μετοχών της.

Η σεζόν 2018/19 στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας δεν ξεκινά και με τον καλύτερο τρόπο για την ομάδα. Στα τέλη Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στις τρεις πρώτες αγωνιστικές μέτρησε ισάριθμες ήττες. Τα αποτελέσματα αυτά έφεραν την απομάκρυνση του Λορέντσο Πάνσα από τον πάγκο και την πρόσληψη του μέχρι σήμερα προπονητής της, Μάρκο Ραμοντίνο. Στο τέλος της σεζόν δεν θα έχει καταφέρει να πετύχει τον στόχο της, που δεν ήταν άλλος από την άνοδο, καθώς τερμάτισε στη 13η θέση.

Ντερτόνα: Η νεοφώτιστη που έχει «τρελάνει» τους Ιταλούς

Η επόμενη σεζόν άφησε μία γλυκόπικρη γεύση στην Ντερτόνα. Στη χρονιά που ξέσπασε η πανδημία το πρωτάθλημα της Α2 ακυρώθηκε, χωρίς την άνοδο ή τον υποβιβασμό κάποιας ομάδας με εκείνη να ήταν τότεστην 9η θέση. Ωστόσο, το μόνο θετικό ήταν η κατάκτηση του δεύτερου της τίτλου. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2019 πανηγύρισε το Σούπερ Καπ της Serie A2, νικώντας στον τελικό 84-81 την Τορίνο.

Όμως, ό,τι δεν κατάφερε τα προηγούμενα χρόνια, το 2020/21 γύρισε τη σελίδα της και ανέβηκε στα «μεγάλα σαλόνια». Το ξεκίνημα στο πρωτάθλημα της Α2 ήταν ιδανικό, αφού συνοδεύτηκε με δώδεκα σερί νίκες. Η πορεία της στις πρώτες θέσεις ήταν σταθερή και έτσι κατάφερε να συμμετέχει στα playoffs για την πολυπόθητη άνοδο. Στα προημιτελικά αντιμετώπισε τη Ραβέννα, όπου με 3-2 νίκες προκρίθηκε στους «4». Επόμενος αντίπαλος ήταν η Eurobasket Rome, την οποία «καθάρισε» με 3-1. Η μοίρα τα έφερε έτσι, ώστε η Τορίνο να βρεθεί ξανά απέναντί της και αυτή τη φορά όχι σε έναν τελικό Σούπερ Καπ της κατηγορίας, αλλά στον τελικό που θα την στείλει στον… παράδεισο. Σε μία σειρά για γερά νεύρα, η Ντερτόνα έκανε το… θαύμα της και επικρατώντας 75-74 στον πέμπτο και τελευταίο τελικό, πανηγύρισε την άνοδο στην κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία της!

Ντερτόνα: Η νεοφώτιστη που έχει «τρελάνει» τους Ιταλούς

Οι πανηγυρισμοί για την πολυπόθητη άνοδο δεν είχαν κοπάσει καλά καλά και ο Γκάβιο σχεδόν μία εβδομάδα αργότερα ήταν ήδη στα γραφεία της λίγκας για να πληρώσει το παράβολο συμμετοχής της ομάδας στα «μεγάλα σαλόνια». Παράλληλα, ο ιδιοκτήτης της ομάδας «τρέχει» και το άλλο μεγάλο πρότζεκτ, που δεν είναι άλλο από το γηπεδικό. Ένα πρότζεκτ ύψους 20-22 εκατ. ευρώ που αφορά σε κλειστό γήπεδο 5.000 θέσεων στην Τορτόνα και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2023. Αυτή την στιγμή, η Ντερτόνα αναγκάζεται να… ξενιτευτεί 40 χιλιόμετρα στο γειτονικό Καζάλε, για να δίνει τα εντός έδρας παιχνίδια της.

Με απόλυτη στήριξη στον Ραμοντίνο στον πάγκο και αρκετό μεράκι το καλοκαίρι του 2021 η Ντερτόνα «χτίστηκε» για την πρώτη ιστορική της χρονιά στην πρώτη κατηγορία. Από τις κινήσεις για την ενίσχυση του ρόστερ της, κάθε άλλο παρά «πρωτάρα» θύμιζε και νεοφώτιστη που απλώς είχε στόχο την παραμονή. Για παράδειγμα, οι Αμερικανοί Τζέι Πι Μακιούρα και Μάικ Ντάουμ με θητεία σε Ισπανία και Τουρκία είναι πολυτέλεια για μία τέτοια ομάδα, ενώ η προσθήκη του πρωταθλητή του 2017 με τη Βενέτσια και πολύ έμπειρου γκαρντ Αριέλ Φιλόι, απέδειξε το όραμα της ομάδας.

Ντερτόνα: Η νεοφώτιστη που έχει «τρελάνει» τους Ιταλούς

Στα… χαρτιά, λοιπόν, η Ντερτόνα είχε δημιουργήσει ένα πολύ καλό σύνολο και το μόνο που απέμενε ήταν να το αποδείξει και στην πράξη, δηλαδή, στο παρκέ. Γεγονός που επιβεβαιώθηκε και εκεί, αφού κάνοντας έναν εξαιρετικό πρώτο γύρο, έμεινε εντός πρώτης οκτάδας, που της εξασφάλισε τη συμμετοχή στο Final 8 του Κυπέλλου του 2022. Εκεί, οι νεοφώτιστοι έκαναν τον μεγάλο «κρότο». Πρώτος αντίπαλος στα προημιτελικά, η Τριέστε την οποία «καθάρισαν» με συνοπτικές διαδικασίες. Στον ημιτελικό, η «σταχτοπούτα» βρήκε μπροστά της το… θηρίο Βίρτους Μπολόνια. Ούτε, όμως, το λαμπερό σύνολο των πρωταθλητών Ιταλίας «τρόμαξε» την Ντερτόνα, η οποία ως κακός της… δαίμονας (σ.σ. αφού την είχε νικήσει στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος) επικράτησε 94-82 και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό.

Αντίπαλός της η επίσης πανάκριβη Αρμάνι Μιλάνο, η οποία έχοντας… γνώση από το χουνέρι της Βίρτους, νίκησε 78-61. Ωστόσο, η ομάδα του Μεσίνα εκείνη την ημέρα πήρε μόνο τον τίτλο, καθώς το χειροκρότημα πήγε στην Ντερτόνα, όπως και το ηθικό της εκτοξεύθηκε στα ύψη για το μέλλον, το οποίο προμηνύεται λαμπρό…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x