Stories

Το Fair Play του αιώνα: Η μοναδική φορά που ο Ντι Κάνιο ύψωσε τα χέρια του για καλό σκοπό

Το sport-fm.gr θυμάται το τρομερό Fair Play του Πάολο Ντι Κάνιο, σε ένα ματς της Γουέστ Χαμ με την Έβερτον το 2000.

Μπορεί να υπήρξε ικανότατος επιθετικός, ωστόσο ας είμαστε ειλικρινείς, ο βασικός λόγος που έχει μείνει στις μνήμες των περισσότερων ο Πάολο Ντι Κάνιο, είναι ο εκρηκτικός του χαρακτήρας και οι πολιτικές του απόψεις.

Ένας άνθρωπος που ποτέ δεν έκρυψε τις ακροδεξιές του αντιλήψεις, χαρακτηρίζοντας πάντως τον εαυτό του ως «φασίστα, όχι ρατσιστή». Η εικόνα του να χαιρετά φασιστικά ως παίκτης της Λάτσιο έχει χαραχτεί στο μυαλό όπως έχουν χαραχτεί στο δέρμα του με μελάνι το σήμα του φασισμού και η μορφή του Μπενίτο Μουσολίνι. «Έναν άνθρωπο πολύ παρεξηγημένο», όπως έχει πει...

Ντι Κάνιο: Όταν ύψωσε τα χέρια του για καλό

Υπάρχει όμως και μία περίπτωση όπου ο Ιταλός παλαίμαχος ποδοσφαιριστής είχε χρησιμοποιήσει τα χέρια του εν ώρα αγώνα για καλό σκοπό – και όχι για να χαιρετήσει φασιστικά.

Ήταν στις 16 Δεκεμβρίου του 2000, όταν ως ποδοσφαιριστής της Γουέστ Χαμ, είχε κάνει το... Fair Play του αιώνα σε μία εκτός έδρας αναμέτρηση Premier League κόντρα στην Έβερτον.

Με το σκορ στο 1-1, πέντε λεπτά πριν τη λήξη, ο Φρεντερίκ Κανουτέ μπήκε από πλάγια θέση στην αντίπαλη περιοχή, με τον τερματοφύλακα των «ζαχαρωτών», Πολ Τζέραρντ να εφορμά για να τον ανακόψει.

Η μπάλα έφυγε τελικά στα πλάγια, με τον Άγγλο γκολκίπερ να προσπαθεί να κινηθεί για την μπάλα αλλά να πέφτει στο χορτάρι, έχοντας τραυματιστεί στιγμές νωρίτερα, στη σύγκρουση με τον Κανουτέ.



Το ματς δεν διεκόπη, με τον Τρέβορ Σινκλέρ να σεντράρει στην περιοχή σημαδεύοντας τον Ντι Κάνιο. Τι έκανε λοιπόν ο Ιταλός;

Μάζεψε την μπάλα με τα χέρια, σταματώντας το παιχνίδι, προκειμένου να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στον αντίπαλό του. Εάν έπαιζε κανονικά, θα είχε καλές πιθανότητες να σκοράρει σε κενή εστία, αν και η αλήθεια είναι πως δύο αμυντικοί της Έβερτον βρίσκονταν πλησίον του.

Η παραπάνω κίνηση του έδωσε το 2001 το βραβείο της FIFA για το Fair Play της χρονιάς, με τον Ντι Κάνιο να δείχνει ευγενή άμιλλα κάπως ασυνήθιστη για τον χαρακτήρα του. Βλέπετε, ήταν νωπές ακόμα οι μνήμες από τη βίαιη απώθηση του διαιτητή Πολ Άλκοκ το 1998 σε αγώνα της τότε ομάδας του, Σέφιλντ Γουένσντεϊ, με την Άρσεναλ, που είχε ως αποτέλεσμα να τιμωρηθεί για έντεκα αγωνιστικές!



Έχει πάντως ενδιαφέρον το γεγονός ότι στη Γουέστ Χαμ, δεν είχαν χαρεί και τόσο με τον αλτρουισμό που είχε δείξει ο Ιταλός. Ο τότε τεχνικός των «σφυριών», Χάρι Ρέντναπ, είχε εξοργιστεί (!) για το Fair Play, λέγοντας μετά από χρόνια πως «θέλαμε οπωσδήποτε βαθμούς και αντί να πιάσει την κεφαλιά, την έπιασε για να πάει το ιατρικό επιτελείο στον Τζέραρντ!

Μετά τη λήξη αναρωτιόμουν τι έκανε και στη συνέντευξη στο Sky Sports, ο δημοσιογράφος μου έλεγε για “υπέροχη μέρα για το ποδόσφαιρο”. Του είχα πει ότι το ματς δεν ήταν και τόσο καλό και μετά με είχε ρωτήσει αν ήμουν περήφανος. Του απάντησα “ναι, βέβαια, υπέροχα”, αλλά θέλαμε να τον... σκοτώσουμε. Θυμάμαι τον Στούαρτ Πιρς να μπαίνει στα αποδυτήρια και να λέει να μην αφήσουμε τον Ντι Κάνιο να τον πλησιάσει γιατί θα του... ξερίζωνε το κεφάλι».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x