Stories

Ντούσκο Ιβάνοβιτς: Ο πιο ευπρόσδεκτος άνθρωπος στη Βιτόρια

Όταν φεύγει ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς από την Μπασκόνια όλοι γνωρίζουν ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψει και αυτό έγινε τον Οκτώβριο του 2023 με τον Μαυροβούνιο να κάθεται στον πάγκο της για τέταρτη φορά.

Ντούσκο Ιβάνοβιτς: Ο πιο ευπρόσδεκτος άνθρωπος στη Βιτόρια

Υπάρχει μία φράση που λέει: «Να πηγαίνεις εκεί που σ’ αγαπάνε…». Είναι μία φράση που ταιριάζει… γάντι στον Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Μπορεί να γεννήθηκε στο Μπίγελο Πόλιγε του Μαυροβουνίου, αλλά ο 66χρονος προπονητής γνώρισε τη μεγάλη αγάπη προς το πρόσωπό του αρκετά χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο του. Αυτή, είναι η Βιτόρια η πόλη στη Χώρα των Βάσκων και γι’ αυτό με την πρώτη ευκαιρία του δίνουν τα κλειδιά της ομάδας της περιοχής.

Στις 30 Οκτωβρίου η Μπασκόνια ανακοίνωσε την πρόσληψη του Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Με τίτλο ο «Ντούσκο Ιβάνοβιτς επέστρεψε στο σπίτι του» και χαρακτηρίζοντάς τον ως τον «πιο επιτυχημένο προπονητή στην ιστορία της ομάδας», ο 66χρονος Μαυροβούνιος ανέλαβε το τιμόνι της για τέταρτη φορά στην καριέρα του! Οι κακές… γλώσσες ήθελαν τον Ζοσεάν Κερεχέτα να επιθυμεί την αποπομπή του Ζοάν Πενιαρόγια από το καλοκαίρι του 2023, αφού το πρότζεκτ δεν στέφθηκε με επιτυχία την αμέσως προηγούμενη σεζόν. Παρ’ όλα αυτά, ο Καταλανός κόουτς ξεκίνησε τη χρονιά, αλλά στις πρώτες… στραβές της Μπασκόνια έδωσε το «πάτημα» στο αφεντικό της ομάδας να τον αποδεσμεύσει.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Τύπο της Βασκονίας, υπήρξε και κρούση στον Γιάννη Σφαιρόπουλο, προτού αναλάβει τον Ερυθρό Αστέρα και ουσιαστικά διαδεχθεί τον Μαυροβούνιο στους «ερυθρόλευκους», αλλά δεν προέκυψε κάποια συμφωνία. Έτσι ο πρόεδρος της ομάδας, Ζοσεάν Κερεχέτα, κάλεσε τον άνθρωπο που εμπιστεύεται πιο πολύ στον… κόσμο. Τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Τον προπονητή που έχει κοουτσάρει την ομάδα με όλα της τα… ονόματα, αφού ήταν στον πάγκο σε Ταού Κεράμικα, Κάχα Λαμποράλ και τώρα… Μπασκόνια!

Ντούσκο Ιβάνοβιτς: Ο πιο ευπρόσδεκτος άνθρωπος στη Βιτόρια

Για πολλούς παίκτες πρόκειται για έναν πολύ σκληρό προπονητή. Μάλιστα, αρκετοί εξ αυτών κάνουν λόγο για… στρατιωτικές μεθόδους στις προπονήσεις. Για παράδειγμα υπάρχει μία τρομερή δήλωση του άλλοτε ΝΒΑer, Νικ Στάουσκας, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Ιβάνοβιτς στην Μπασκόνια τη σεζόν 2019/20. «Μου πήρε εντελώς την όρεξη για μπάσκετ και είναι ο λόγος που ήθελα να φύγω από την Ευρώπη και να μην παίξω ποτέ ξανά», είχε πει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός σε μία συνέντευξή του. Από ‘κει και πέρα, για τον σκληρό τρόπο που κάνει τις προπονήσεις μίλησε κάποτε και ένας άλλος Αμερικανός, ο Γουέιντ Μπόλντγουιν, με τον οποίο συνυπήρξαν στους Βάσκους τη σεζόν 2021/22, λέγοντας για τις σχεδόν… άπειρες ώρες της ημέρας με προπόνηση, βίντεο και βάρη.

Ωστόσο, εκτός από εκείνους που είχαν παράπονα από τη συνεργασία με τον Ιβάνοβιτς στο παρελθόν, υπήρξαν κι άλλοι που… ευλόγησαν την επιστροφή του στην Μπασκόνια, έστω και για τέταρτη φορά. Ένας από εκείνους ήταν παλιά δόξα της ομάδας και σπουδαίος Βόσνιος φόργουορντ, Μίρζα Τελέτοβιτς, ο οποίος αποθέωσε την κίνηση αυτή μέσω των social media.

Ντούσκο Ιβάνοβιτς: Ο πιο ευπρόσδεκτος άνθρωπος στη Βιτόρια

Γιατί, λοιπόν, λατρεύεται έτσι ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς στην Μπασκόνια; Για τον απλούστατο λόγο ότι έχει την έχει οδηγήσει και έχει πανηγυρίσει τίτλους μαζί της! Άλλωστε, δεν είναι και μικρό πράγμα να μπαίνεις «σφήνα» στους συλλόγους-κολοσσούς όπως οι Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα και να παίρνεις τίτλους. Στις τρεις προηγούμενες θητείες του στην ομάδα της Βασκονίας, ο Μαυροβούνιος κατέκτησε μαζί της τρία πρωταθλήματα, τρία Κύπελλα και ένα Σούπερ Καπ Ισπανίας, ενώ την είχε οδηγήσει και σε δύο τελικούς Ευρωλίγκας απέναντι σε Κίντερ Μπολόνια το 2001 και Μακάμπι Τελ Αβίβ το 2005.

Από ‘κει και πέρα, για να καταλάβει κανείς τη μεγάλη αγάπη και εμπιστοσύνη που έχει ο Ζοσεάν Κερεχέτα στον Ντούσκο Ιβάνοβιτς, φαίνεται από το γεγονός ότι στην πρώτη αποχώρηση το 2005 (για χάρη της Μπαρτσελόνα) κέρασε… φαρμάκι τον έμπειρο παράγοντα των Βάσκων, ο οποίος είχε δηλώσει τότε: «Έπειτα από πέντε χρόνια στην ομάδα μας, ο Ιβάνοβιτς επέλεξε να αλλάξει δρόμο στην αθλητικό του καριέρα. Πρέπει να σας πω ότι η απόφασή του μας έφερε μεγάλη λύπη, αλλά θα πρέπει να τη σεβαστούμε. Του ευχόμαστε καλή συνέχεια στην καριέρα του και στη νέα του ομάδα, εκτός από τους αγώνες που θα τεθούμε αντίπαλοι. Μαζί μεγαλώσαμε, τόσο εμείς όσο ομάδα, όσο και εκείνος ως προπονητής. Χωρίς αμφιβολία μάθαμε πολλά από εκείνον».

Έπειτα, λοιπόν, από τρία χρόνια απουσίας, ο Ιβάνοβιτς αφήνει την Καταλονία και επιστρέφει στη Χώρα των Βάσκων και τη Βιτόρια. Το καλοκαίρι του 2008 ο Μαυροβούνιος επιστρέφει στην Μπασκόνια και μαζί του επιστρέφει και το χαμόγελο στα χείλη του Κερεχέτα, ο οποίος από την πρώτη ημέρα που έφυγε περίμενε… καρτερικά την επιστροφή του: «Τον ξέρουμε και ξέρουμε τη δουλειά του επίσης μας ξέρει και ταιριάζει τέλεια με τη φιλοσοφία της ομάδας μας», είχε πει μεταξύ άλλων ο ισχυρός άνδρας της ομάδας.

Ντούσκο Ιβάνοβιτς: Ο πιο ευπρόσδεκτος άνθρωπος στη Βιτόρια

Το… λιμάνι του Ντούσκο Ιβάνοβιτς ήταν, είναι και θα είναι η Μπασκόνια. Τον ξέρουν πολύ καλά και τους ξέρει ακόμη καλύτερα. Άλλωστε, όπως και ο ίδιος δήλωσε κατά την επίσημη παρουσίαση του για τέταρτη φορά: «Είμαι πολύ χαρούμενος που ήρθα εδώ και τέταρτη φορά. Όπως έλεγα πάντα και τότε που έφυγα την τελευταία φορά, αυτή είναι η ομάδα μου και η πόλη μου. Νιώθω ότι είναι δική μου. Όταν με κάλεσαν να βοηθήσω… η αλήθεια είναι ήρθε με τον ίδιο ενθουσιασμό. Αγαπάω το μπάσκετ, αγαπάω την ομάδα και θέλω να πάμε καλά. Σίγουρα θα έχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας και αυτή τη φορά θα είναι ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση».

Συνοπτικά η παρουσία του Μαυροβούνιου στην ομάδα από τη Βιτόρια είναι από το 2000 μέχρι το 2005, το 2008 μέχρι το 2012, το 2019 μέχρι το 2021 και από τον Οκτώβριο του 2023 μέχρι…

Το πρωτάθλημα του 2002 κόντρα στην Ουνικάχα Μάλαγα:



Το πρωτάθλημα του 2010 με το κρίσιμο καλάθι και φάουλ του Φερνάντο Σαν Εμετέριο λίγο πριν την εκπνοή απέναντι στην Μπαρτσελόνα:



Το πρωτάθλημα του 2020 με το καθοριστικό λέι απ του Λούκα Βιλντόσα στα τελευταία δευτερόλεπτα κόντρα στην Μπαρτσελόνα:

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x