Stories

Πόσο σίγουρο ότι ο Ντράζεν θα υπέγραφε στον Παναθηναϊκό πριν το μοιραίο;

Μια μέρα σαν σήμερα, ο Ντράζεν Πέτροβιτς έφυγε από τη ζωή μετά από τροχαίο δυστύχημα στη Γερμανία κι ενώ έμοιαζε δεδομένο ότι θα υπογράψει στον Παναθηναϊκό.

Κι όμως πέρασαν 29 χρόνια από εκείνη την αποφράδα ημέρα… Ήταν 7 Ιουνίου του 1993, όταν η μπασκετική (και όχι μόνο) κοινωνία βυθίστηκε σε πένθος. Η είδηση σοκαριστική: ο Ντράζεν Πέτροβιτς έφυγε από τη ζωή σε δυστύχημα στον αυτοκινητόδρομο Νυρεμβέργης-Μονάχου.

Το sport-fm.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω και καταγράφει τις λεπτομέρειες της σχεδόν σίγουρης ένταξης του κορυφαίου Ευρωπαίου παίκτη της εποχής στον Παναθηναϊκό, η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, καθώς η μοίρα είχε αντίθετη γνώμη.

Μετά το πέρας των υποχρεώσεών του στο ΝΒΑ εκείνη τη σεζόν,ο «γιος του διαβόλου» αποφάσισε να επιστρέψει στην Ευρώπη, αφού έμοιαζε απογοητευμένος από την αντιμετώπιση που είχε στον «μαγικό πλανήτη». Ο Πέτροβιτς προερχόταν από μια εξαιρετική σεζόν στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, έχοντας 22,3 πόντους και 3,5 ασίστ/μέσο όρο με τους Νετς, τους οποίους οδήγησε μέχρι τον πρώτο γύρο των playoffs. Παρ' όλα αυτά, δεν είχε την ανάλογη αναγνώριση από τους Αμερικανούς.

Την επιθυμία του Κροάτη γκαρντ να γυρίσει στη Γηραιά Ήπειρο εκμεταλλεύτηκε ο Παύλος Γιαννακόπουλος. Ο «ισχυρός άνδρας» του Παναθηναϊκού ονειρευόταν ένα μαγικό δίδυμο Γκάλης-Ντράζεν στα γκαρντ και αμέσως ξεκίνησε τις επαφές με την πλευρά του «Μότσαρτ», έχοντας ως συνδετικό κρίκο τον Στόγιαν Βράνκοβιτς.

Ντράζεν: Πόσο σίγουρο ότι θα υπέγραφε στον Παναθηναϊκό;

Θυμίζουμε ότι ο Κροάτης σέντερ αγωνιζόταν στο «τριφύλλι» από το 1992 και ήταν πολύ καλός φίλος με τον Πέτροβιτς. Συν τοις άλλοις, στον πάγκο των «πράσινων» βρισκόταν ο Ζέλικο Παβλίσεβιτς, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον σπουδαίο γκαρντ στην Τσιμπόνα. Όλα αυτά τα στοιχεία αποτελούσαν ιδανικά πειστήρια από την πλευρά της ελληνικής ομάδας προς τον 28χρονο τότε γκαρντ.

Ο μύθος λέει ότι –όπως ισχυριζόταν και ο ίδιος- ο Παύλος Γιαννακόπουλος είχε στο συρτάρι του το υπογεγραμμένο συμβόλαιο του Πέτροβιτς. Το μόνο κενό στην περίπτωση ήταν το ποσό, το οποίο θα συμπληρωνόταν από τον «Μότσαρτ» μόλις επικύρωνε τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, οι λεπτομέρειες της συμφωνίας είχαν να κάνουν με συμβόλαιο τριετούς διάρκειας με αποδοχές 6,5 εκατομμύρια δολάρια, αν και ο ίδιος ο Ντράζεν διατυμπάνιζε πως δεν τον ενδιέφεραν τα λεφτά, αλλά το περιβάλλον, οι τίτλοι και οι επιτυχίες που θα είχε στην ομάδα του.

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, μάλλον θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ένταξη του «γιου του διαβόλου» στον Παναθηναϊκό. Την ίδια ώρα, ο Κροάτης δεν ήθελε να μπει σε παζάρια με τους Νετς, που δεν του είχαν προτείνει νέο συμβόλαιο. Λίγο αργότερα έμελλε να ξεδιαλύνει το τοπίο σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Τρίποντο» και στον Βασίλη Σκουντή.

«Θα καταβροχθίσουμε τους τίτλους», ήταν ο τίτλος μιας συνέντευξης, που μπορεί να χαρακτηριστεί και… μακάβρια. «Δεν διστάζω να το πω, βρίσκομαι πολύ κοντά σε συμφωνία με τον Παναθηναϊκό», επιβεβαίωνε ο ίδιος. «Έδειξα πόσο αξίζω στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου και τα τώρα έρχομαι για να κατακτήσω και πάλι τίτλους. Θέλω να παίξω σε μία ομάδα που θα πάρει το πρωτάθλημα της Ευρώπης και το είπα στον Στόγιαν. Εσύ, ο Γκάλης, εγώ και τα άλλα παιδιά του Παναθηναϊκού, αν είμαστε μαζί, θα κάνουμε τον Παναθηναϊκό πρώτο στην Ευρώπη και τον κόσμο του ευτυχισμένο. Αλήθεια σου λέω από τώρα σκέφτομαι τον τελικό στο Τελ Αβίβ», πρόσθεσε.

Ντράζεν: Πόσο σίγουρο ότι θα υπέγραφε στον Παναθηναϊκό;

«Αυτός ο Παναθηναϊκός -αν υπογράψω- θα είναι μια ομάδα που δεν θα σκέφτεται ούτε θα φοβάται την ήττα. Όπου κι αν παίζει… Πέρσι δέχτηκε ο μάνατζέρ μου ανεπίσημη κρούση από τον Ολυμπιακό, αλλά τίποτα παραπάνω. Έχω ξαναπεί ότι θέλω να παίξω δίπλα στον Βράνκοβιτς. Ο Γκάλης είναι μεγάλος παίκτης και κυρίως winner όπως και εγώ. Μαζί θα πετύχουμε σπουδαία πράγματα και σε διαβεβαιώ ότι θα μας φτάσει μια μπάλα. Τα ίδια έλεγαν και για την εθνική Κροατίας και όμως όλος ο κόσμος είδε τι μπάσκετ παίξαμε. Το ίδιο θα συμβεί και στον Παναθηναϊκό. Προτιμώ να έχω στην ομάδα 9 Γκάληδες παρά 9 μέτριους παίκτες. Ο πρόεδρος (σ.σ. Παύλος Γιαννακόπουλος) είπε την αλήθεια ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά. Ο Λεγκάριε θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 20 Ιουνίου και τότε θα τελειώσουμε. Θα υπογράψουμε πριν αρχίσει το Ευρωμπάσκετ», έκλεινε η συνέντευξη.

Αρκετά χρόνια αργότερα ο Ζέλικο Παβλίσεβιτς επιβεβαίωνε τη συμφωνία Παναθηναϊκού-Πέτροβιτς: «Λίγες μέρες πριν το δυστύχημα, ήταν πολύ κοντά στην υπογραφή με τον Παναθηναϊκό, που ήμουν τότε προπονητής. Η ελληνική προσφορά ήταν πολύ καλύτερη από αυτή των Νετς, η διπλή από όσα θα έπαιρνε στο ΝΒΑ. Αλλά δυστυχώς, δεν ήμουν αρκετά τυχερός για να δουλέψω ξανά με τον Ντράζεν».

«Εκείνη τη σεζόν ήταν απογοητευμένος γιατί παρότι είχε αριθμούς για να παίξει στο All Star Game, δεν τον επέλεξαν. Είχε την ικανοποίηση ότι ήταν στην τρίτη καλύτερη πεντάδα του ΝΒΑ, κάτι που σήμαινε πως μπροστά του στη θέση του ήταν μόνο ο Μάικλ Τζόρνταν και ο Ρέτζι Μίλερ. Υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να πήγαινε στον Παναθηναϊκό, όπου έπαιζε ο Βράνκοβιτς και ήταν προπονητής ο Παβλίτσεβιτς», δήλωσε στο vecernji.hr το 2020 ο μεγάλος αδερφός του Ντράζεν, Άτσο.

Δύο εβδομάδες πριν ολοκληρωθεί και τυπικά η σπουδαία μεταγραφή του Πέτροβιτς στον Παναθηναϊκό, η μοίρα έδειξε το σκληρό της πρόσωπο κι έπαιξε άσχημο παιχνίδι, αφού αφαίρεσε τη ζωή του «γιου του διαβόλου» στον αυτοκινητόδρομο Autobahn 9 στην περιοχή Ντένκεντορφ, όπου το Golf που μετέφερε τον Κροάτη προσέκρουσε πάνω σε φορτηγό και έγινε σμπαράλια. Όπως και τα όνειρα όλων των φίλων του «τριφυλλιού», που ανυπομονούσαν να δουν ντυμένο στα πράσινα τον «Μότσαρτ»…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x