Stories

Ο καλύτερος Παναθηναϊκός κέρδισε το καλύτερο Final Four της ιστορίας

Το 2009, στη σύναξη αστέρων του Βερολίνου…

Ο Παναθηναϊκός έχει παρουσιάσει πολλές σπουδαίες ομάδες την προηγούμενη 30ετία στην Ευρώπη για να φτάσει έξι φορές στην κατάκτηση της κορυφής. Αν όμως μία ομάδα θεωρείται κατά πολλούς η πληρέστερη και πιο ταλαντούχα που εμφάνισαν ποτέ, αυτή είναι πιθανότατα του 2009. Τότε που επικράτησε 73-71 της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον τελικό και έραβε το πέμπτο από τα έξι αστέρια στη φανέλα του. Και το έκανε στο κατά τεκμήριο καλύτερο Final Four της ιστορίας, με τη συμμετοχή τεσσάρων ομάδων που κόστιζαν κοντά στα 150 εκατ. ευρώ!

Έχοντας αποκλείσει σε έναν συγκλονιστικό «εμφύλιο» τον Ολυμπιακό δύο μέρες πριν (84-82), οι «πράσινοι» του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ήταν το αουτσάιντερ στον τελικό απέναντι στην ΤΣΣΚΑ του Έτορε Μεσίνα, που είχε νικήσει δύσκολα την Μπαρτσελόνα. Κι όμως, το πρώτο ημίχρονο ήταν… μυθικό για το «τριφύλλι», που κατάφερε να πάει στα αποδυτήρια με 48-28. Όμως τίποτα δεν είχε κριθεί.

Ο καλύτερος Παναθηναϊκός κέρδισε το καλύτερο Final Four

Λίγο η αντίδραση των Ρώσων, λίγο η χαλάρωση των «πράσινων», αλλά και κάποια φαλτσοσφυρίγματα, επέτρεψαν στην ΤΣΣΚΑ να πλησιάσει στον πόντο, 70-69, στα 26,2’’ πριν το τέλος. Ο Ραμούνας Σισκάουσκας, που το 2007 είχε κατακτήσει με τον Παναθηναϊκό τον τίτλο απέναντι στην ΤΣΣΚΑ στον τελικό της Αθήνας (και τρία χρόνια μετά έχανε τις κρίσιμες βολές στον επικό τελικό του Ολυμπιακού με την ΤΣΣΚΑ στην Πόλη), είχε την ευκαιρία να χαρίσει στην ομάδα του τη νίκη, αλλά το τρίποντο που επιχείρησε με την εκπνοή δεν βρήκε στόχο και οι «πράσινοι» πανηγύρισαν, με τον Βασίλη Σπανούλη να αναδεικνύεται MVP του Final Four.

«Στο σουτ του Σισκάουσκας, νόμιζα ότι η τροχιά της μπάλας από τα χέρια του μέχρι να χτυπήσει στο στεφάνι, διήρκεσε μία ώρα. Και προσευχόμουν να μην μπει μέσα», δήλωνε μετά τον αγώνα ο Μάικ Μπατίστ ανακουφισμένος και πρόσθετε: «Είμαι ευτυχισμένος στον Παναθηναϊκό. Στα έξι χρόνια που παίζω, έχω κατακτήσει τα πάντα».

Ο καλύτερος Παναθηναϊκός κέρδισε το καλύτερο Final Four

Η… μεταστροφή του «Ζοτς»

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς τέσσερις μήνες πριν μετά από μια κακή εμφάνιση σε νίκη με +22 επί της Πρόκομ είχε δηλώσει «… ποιος θα πάει Final Four; Εμείς, με αυτή την εικόνα; Μερικοί δεν αξίζουν να φορούν τη φανέλα του Παναθηναϊκού». Φυσικά επρόκειτο για έναν τρόπο να αφυπνίσει τους παίκτες του. Ο ίδιος θεωρεί τη συγκεκριμένη επιτυχία τη μεγαλύτερή του στον Παναθηναϊκό. «Από τις πέντε κατακτήσεις, σίγουρα η πιο δύσκολη ήταν το 2009! Ήταν το καλύτερο Final Four στην ιστορία της Ευρωλίγκας, με τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό και δύο ματς που κρίθηκαν στο σουτ».

Το ξέσπασμα του Θανάση

Μετά το τέλος του αγώνα, ο έξαλλος με τη διαιτησία Θανάσης Γιαννακόπουλος ωρυόταν κι όταν αντίκρισε τον διαιτητή Αρτεάγκα αλλά και τον Τζόρντι Μπερτομέου, τους πέταξε χαρτονομίσματα! «Αν ο Παναθηναϊκός είχε χάσει αυτόν τον τελικό, θα μιλάγαμε για τη μεγαλύτερη κλοπή στο ευρωπαϊκό μπάσκετ!», έλεγε ο ίδιος.

Ακόμη κι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς «έβραζε» και αμέσως μετά τη λήξη γύρισε στη γραμματεία και… αφιέρωσε τη νίκη. Στην πτήση της επιστροφής για την Αθήνα παρακολουθώντας τον τελικό ξανά έβλεπε τα σφυρίγματα, αδυνατούσε να τα πιστέψει και ξεστόμιζε διάφορα «γαλλικά» για τους διαιτητές.

Το κάλεσμα του Διαμαντίδη στον Αλβέρτη

Ακολούθησε η συγκινητική απονομή, με τον αρχηγό Δημήτρη Διαμαντίδη να καλεί τη σημαία, Φραγκίσκο Αλβέρτη, για να σηκώσουν μαζί το τρόπαιο στην τελευταία χρονιά του «Φράγκι» στην τεράστια καριέρα του.

Ο καλύτερος Παναθηναϊκός κέρδισε το καλύτερο Final Four

Δεκάλεπτα: 21-16, 48-28, 56-46, 73-71.

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Κέτσμαν, Σπανούλης 13 (3), Περπέρογλου 6 (1), Μπατίστ 6, Φώτσης 13 (8 ριμπάουντ), Χατζηβρέττας, Νίκολας 7 (1), Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 10 (2), Πέκοβιτς 6, Σάκοτα, Γιασικεβίτσιους 10 (3)

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Μεσίνα): Ζήσης, Κέιρου, Σμόντις 9 (9 ριμπάουντ), Σισκάουσκας 13 (2), Χόλντεν 14, Λόρμπεκ 5, Βοροντσέβιτς, Λάνγκντον 13 (1), Καούν 3, Χριάπα 9 (1), Πλάνινιτς 5, Μόρις.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x