Stories

Ο τίτλος που έβαλε τέλος στα πέτρινα χρόνια της ΑΕΚ

Σαν σήμερα πριν από 21 χρόνια η ΑΕΚ νικούσε τον μεγάλο Παναθηναϊκό και σήκωνε κούπα μετά από 19 έτη ανομβρίας.

Δεκαεννέα ολόκληρα χρόνια είχε να κερδίσει τίτλο η ΑΕΚ. Κι απέναντι στον Παναθηναϊκό του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που είχε αρχίσει να παγιώνει την κυριαρχία του όχι μόνο εντός των τειχών αλλά και εκτός, σίγουρα δεν ήταν το φαβορί στον τελικό Κυπέλλου του 2000.



Σαν σήμερα, πριν 21 χρόνια, όμως έκανε τη δική της υπέρβαση στον τελικό του Final Four του ολοκαίνουριου τότε κλειστού της Πυλαίας. Η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς κατάφερε να πάρει τη νίκη και τον τίτλο με 59-57 σε έναν κακό ποιοτικά τελικό, αλλά με συναρπαστικά τελευταία δευτερόλεπτα, όπου οι ρόλοι μοιραίου και ήρωα εναλλάσσονταν.



Το μεγάλο σουτ του Άντονι Μπούι έβαλε την «Ένωση» μπροστά στα 40’’ και ακολούθησε… χαλασμός. Ο Όντεντ Κάτας (ναι, ο νυν προπονητής του Παναθηναϊκού) έκανε κάκιστη επιλογή πασάροντας στο πουθενά, αλλά ο απρόσεκτος Νίκος Χατζής έχασε από τον Γιώργο Καλαϊτζή, που όμως δευτερόλεπτα μετά υπέπεσε σε επιθετικό φάουλ. Ο Άγγελος Κορωνιός με 2/2 βολές στα 16,8’’ έκανε το 59-56 και ο Κάτας είχε 1/2 στην επόμενη επίθεση. Ο Παναθηναϊκός έκανε αμέσως φάουλ στον… λάθος παίκτη, αφού ο Κορωνιός είχε πάνω από 90% στην καριέρα του από τη γραμμή. Όμως στα 10,9’’ πριν το τέλος είχε 0/2 και οι «πράσινοι» μια τελευταία ευκαιρία για να σώσουν την παρτίδα. Όμως ο Νάντο Τζεντίλε αστόχησε σε ντράιβ κι ο Κορωνιός πήρε αγκαλιά την μπάλα μετά το ριμπάουντ πανηγυρίζοντας τον πρώτο τίτλο της καριέρας του.



Ήταν ένας ονειρεμένος Απρίλιος για την ΑΕΚ, που εννιά μέρες μετά κατακτούσε και το Κύπελλο Σαπόρτα στον τελικό της Λοζάνης την Κίντερ Μπολόνια με 83-76. Κι ο Παναθηναϊκός, όμως, δεν έμενε με άδεια χέρια, αφού στο ίδιο γήπεδο που έχασε το Κύπελλο, 18 μέρες μετά σήκωνε τη δεύτερη Ευρωλίγκα της ιστορίας του απέναντι στη Μακάμπι με 73-67.



ΑΕΚ (Ίβκοβιτς): Μισιακός, Χάνσελ 2, Χατζής 2, Κορωνιός 12(2), Ντικούδης 4, Τσακαλίδης 12, Μιούρσεπ 9(1), Μπούι 8(1), Κακιούζης 10(1), Παπανικολόπουλος, Ο’ Σάλιβαν.

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 2, Καλαϊτζής 2, Ρότζερς 5(1), Φώτσης, Τζεντίλε, Μποντιρόγκα 11, Μπουντούρης 3(1), Ρέμπρατσα 18, Μπερκ 4, Κάτας 12, Κοχ, Γλυνιαδάκης.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x