Stories

Ο Τζαμπάρ προσπέρασε τον Τσάμπερλεϊν με-τι άλλο;-ραβέρσα

Σαν σήμερα πριν από 37 χρόνια ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ πατούσε σε μια κορυφή, όπου παραμένει μέχρι σήμερα.

Ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ δίπλα στα έξι πρωταθλήματα, τα έξι βραβεία MVP και άλλα τόσα παράσημα διαθέτει και ένα ρεκόρ που μοιάζει δύσκολο να καταρριφθεί.

Σαν σήμερα, πριν από 37 χρόνια, ο θρυλικός σέντερ έμελε να στρογγυλοκαθίσει σε μια κορυφή από την οποία δεν το έχει κουνήσει έκτοτε και δεν προβλέπεται να το κάνει σύντομα. Αυτή του πρώτου σκόρερ όλων των εποχών στο ΝΒΑ.



Ο αγώνας των Λέικερς απέναντι στους Τζαζ στη Γιούτα στις 5 Απριλίου του 1984 είχε συγκεντρώσει εξ αρχής τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς όλοι ανέμεναν την ιστορική στιγμή. Οι γηπεδούχοι έκαναν ρεκόρ εισιτηρίων καθώς εξαφανίστηκαν 18.900 μαγικά χαρτάκια. Κι ο Καρίμ δεν τους απογοήτευσε.

Με 8:53 να απομένουν και γνωρίζοντας πως στον επόμενο πόντο του θα γράψει ιστορία, ο Τζαμπάρ το έκανε με τον ιδανικό τρόπο. Χρησιμοποιώντας τη σήμα κατατεθέν ραβέρσα του (sky hook, όπως την βάφτισαν στο ΝΒΑ) έφτασε τους 31.421 πόντους στην καριέρα του και πήρε την πρωτιά από τον Γουίλτ Τσάμπερλεϊν, που είχε αποσυρθεί ήδη από το 1973 με δύο πόντους λιγότερους.

Ο αγώνας διακόπηκε, το κοινό αποθέωνε τον Τζαμπάρ και ο τότε κομισάριος του ΝΒΑ, Ντέβιντ Στερν, έμπαινε στο παρκέ για να βραβεύσει τον μύθο.



«Είναι δύσκολο να πεις οτιδήποτε αυτή τη στιγμή», είπε συγκινημένος ο Τζαμπάρ, ενώ ευχαρίστησε τους γονείς του που ταξίδεψαν από τη Νέα Υόρκη για να είναι δίπλα του. Έκλεισε, δε, τον λόγο του με μια ισλαμική ρήση με νόημα ο Θεός να σας ευλογεί.

Ο Γουίλτ Τσάμπερλεϊν είχε εκφράσει αρχικά την επιθυμία να παραστεί στον αγώνα, αλλά τελικά παρέμεινε στο Λος Άντζελες. Μάλιστα σε δηλώσεις του λίγες μέρες μετά έβγαλε... κακία και ζήλεια, όχι απέναντι στον Τζαμπάρ, αλλά θεωρώντας υπερβολικές τις αντιδράσεις για το ρεκόρ.

«Είναι περίεργο. Αν μου έκαναν τις μισές τιμές από αυτές που λαμβάνει ο Τζαμπάρ, δεν θα ήξερα τι να κάνω. Δεν έχει νόημα. Αν αυτό το ρεκόρ είναι τόσο μεγάλο, εντάξει. Είναι ένα μόνο ρεκόρ από τα 90 που κρατάω ακόμη», ανέφερε.

O Tζαμπάρ έμελε να αγωνιστεί άλλες πέντε σεζόν ολοκληρώνοντας την καριέρα του με 38.387 πόντους. Ο μόνος που δείχνει ικανός να τον απειλήσει είναι ο τρίτος στη λίστα (πίσω από τον Καρλ Μαλόουν με 36.928) Λεμπρόν Τζέιμς, που βρίσκεται στους 35.283 πόντους και δεν δείχνει διάθεση να αποσυρθεί άμεσα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x