Stories

«Μπούκα» Αλέφαντου, λόμπα Ριβάλντο, γκολ Γιακουμάκη: 7 στιγμές που έχουν σημαδέψει τα Ολυμπιακός-ΑΕΚ

Ντέρμπι σημαίνει μεγάλες νίκες, σημαίνει ωραία γκολ, σημαίνει ένταση. Το sport-fm.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω με 7 στιγμές που έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη μας από τα Ολυμπιακός-ΑΕΚ.

Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Επτά αξέχαστες στιγμές

Επτά στιγμές που έχουν σημαδέψει τα Ολυμπιακός-ΑΕΚ.

Γκολ, ωραία γκολ. Μεγάλες νίκες, λόγω της αξίας του αντιπάλου, αλλά και εξαιτίας του τρόπου που ήρθαν. Νίκες που χάρισαν τίτλους. Από το διπλό της Ένωσης με τον Καραγκιοζόπουλο, το οποίο την επανέφερε στην κορυφή, μέχρι το σπριντ του Λεμονή στο θρίλερ του ΟΑΚΑ το 2002, που έφερε τους «ερυθρόλευκους» αγκαλιά με τον τίτλο.

Ντέρμπι ίσον ασφαλώς και ένταση. Όπως το 1994, όταν και υπήρξαν αρκετές εστίες… φωτιάς με τον Νίκο Αλέφαντο να… μπουκάρει στον αγωνιστικό χώρο.

Το sport-fm.gr θυμίζει αξέχαστες στιγμές από τα Ολυμπιακός-ΑΕΚ.

Το ριφιφί με Καραγκιοζόπουλο


Το διπλό που έχει μείνει χαραγμένο περισσότερο απ’ όλα στη μνήμη των φίλων της ΑΕΚ. Η απόδραση με το γκολ του Τάκη Καραγκιοζόπουλου το 1989. Ο Ολυμπιακός του Λάγιος Ντέταρι έχει κυριαρχήσει στον αγωνιστικό χώρο, αλλά η Ένωση είχε την ουσία, πετυχαίνοντας το γκολ στο 83’ έπειτα από αντεπίθεση του Οκόνσκι με τον σκόρερ. Οι «κιτρινόμαυροι» σφράγισαν το πρώτο τους πρωτάθλημα έπειτα από τη σεζόν 1978-79. Τον πρώτο της νέας εποχής, έχοντας πλέον τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο της, τον αρχιτέκτονα μίας χρυσής περιόδου για την ΑΕΚ. Η νίκη μπορεί να ήταν εκτός έδρας, αλλά πανηγυρίστηκε μπροστά σε περίπου 25.000 οπαδούς των φιλοξενούμενων που είχαν πάει στο ΟΑΚΑ.


Η «μπούκα» του Αλέφαντου


Μία από τις συχνές «εκρήξεις» του Νίκου Αλέφαντου. Σε ένα εντελώς επεισοδιακό παιχνίδι, ο Ολυμπιακός νίκησε 3-0 τον Φεβρουάριο την μετέπειτα πρωταθλήτρια ΑΕΚ. Με το σκορ στο 1-0, οι Πειραιώτες κερδίζουν κόρνερ και λίγο πριν εκτελεστεί, ο τεχνικός των «ερυθρόλευκων» κάνει ντου στον αγωνιστικό χώρο και επικρατεί ένταση αρχικά ανάμεσα στον ίδιο και τον Βασίλη Δημητριάδη. Στη συνέχεια υπήρξε σύρραξη, στην οποία πήραν μέρος παίκτες των δύο ομάδων, αλλά και άνθρωποι από τους πάγκους των δύο «μονομάχων».



Το σπριντ του Λεμονή


Μία μεγάλη «ερυθρόλευκη» νίκη, ένα μεγάλο βήμα για τον τίτλο. Το feeling της δικαίωσης και το ξέσπασμα. Ο Ολυμπιακός επικράτησε 4-3 στο ντέρμπι-τίτλος με την ΑΕΚ στις 20 Απριλίου του 2002 με αποτέλεσμα να βρεθεί αγκαλιά με το 6ο σερί πρωτάθλημα. Ο άσος «κλείδωσε» στο 90’+1’ με τον Τζόρτζεβιτς να πλασάρει τον Χιώτη για το 4-2. Οι παίκτες κατευθύνθηκαν στους οπαδούς για να πανηγυρίσουν τη διαφαινόμενη νίκη. Μαζί τους και ο τεχνικός των Πειραιωτών, Τάκης Λεμονής, ο οποίος έκανε σπριντ βγαλμένο από τα ποδοσφαιρικά του νιάτα, το οποίο θα ζήλευαν και οι παίκτες του.


Το… buzzer beater του Κατσουράνη


Μία νίκη στις καθυστερήσεις πάντα έχει άλλη γεύση. Όταν την πετυχαίνεις σε ντέρμπι αποκτά άλλη γλύκα και ειδικά όταν έρχεται στην έδρα του αντιπάλου. Όλα τα παραπάνω τα είχε το διπλό της ΑΕΚ το 2003, όταν και ξέρανε τον Ολυμπιακό με τον Κατσουράνη να σκοράρει στο 95’. Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς είχε προηγηθεί στο πρώτο μέρος με τον Νικολαΐδη, οι Πειραιώτες ισοφάρισαν με τον Γιαννακόπουλο και όλα έδειχναν ότι δεν θα υπήρχε νικητής στην αναμέτρηση. Ο τελευταίος λόγος άνηκε στον Κατσουράνη, ο οποίος με σουτ από το ημικύκλιο της περιοχής χάρισε τη νίκη στους «κιτρινόμαυρους» στη Ριζούπολη.


Η λόμπα του Ριβάλντο


Ολυμπιακός… made in Brazil. Οι Πειραιώτες επικράτησαν 3-0 της ΑΕΚ τον Φεβρουάριο του 2006 σε ένα παιχνίδι στο οποίο κυριάρχησαν από νωρίς στον αγωνιστικό χώρο, έχοντας MVP τον Ριβάλντο. Δεν απειλήθηκαν ιδιαίτερα με εξαίρεση τη διπλή ευκαιρία των φιλοξενούμενων (με το σκορ στο 2-0) στο 87’ με το δοκάρι του Λυμπερόπουλου και την απίθανη επέμβαση του Νικοπολίδη στο σουτ του Λάκη. Ο Οκκάς άνοιξε το σκορ νωρίς και στη συνέχεια ανέλαβε δράση ο Βραζιλιάνος άσος, ο οποίος σκόραρε δις από ισάριθμες ασίστ του Κωνσταντίνου. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν το 3-0 με λόμπα του Ριβάλντο, που είχε μείνει αμαρκάριστος, αφού ο Κύπριος επιθετικός τράβηξε τρεις παίκτες πάνω του.


Το γκολ του Κοβάσεβιτς και τα… γαλλικά


Σεζόν 2008-09. Ο Ολυμπιακός με τον Ερνέστο Βαλβέρδε στο τιμόνι του αρχίζει να δένει και να παίζει καλά, αφού άφησε πίσω τον αποκλεισμό από την Ανόρθωση. Το 2-0 επί της ΑΕΚ σφράγισε την πρόοδο των Πειραιωτών και τον δρόμο προς τη νίκη άνοιξε ο Κοβάσεβιτς (63’) τρία λεπτά μετά την είσοδό του, αλλά ο Σέρβος προκάλεσε σχόλια με τον πανηγυρισμό του, αφού κατευθύνθηκε προς τον πάγκο και φάνηκε να λέει κάποια… γαλλικά στον Ισπανό τεχνικό, ενώ τον έδειξε με το δάκτυλό του. Δείχνοντας προφανώς τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν ήταν βασικός με τον Καταλανό, ο οποίος δεν άφησε έτσι το θέμα στην επόμενη προπόνηση και ο 35χρονος φορ του ζήτησε συγγνώμη.


Το διπλό-τίτλος με Γιακουμάκη


Κατά κάποιο τρόπο ο σύγχρονος… Καραγκιοζόπουλος. Δίχως να συγκρίνουμε πρόσωπα και καταστάσεις. Το «χρυσό» γκολ στο 93’ του νυν άσου της Σέλτικ στο 1-2 της 4ης Φεβρουαρίου του 2018 ήταν το ένα από τα μόλις τρία που πέτυχε σε 48 εμφανίσεις με την Ένωση, αλλά έκανε για… 100. Όλοι γνωρίζουν τι σημαίνει από μόνη της μία νίκη για την ΑΕΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης», αλλά αυτή ήταν παράλληλα ένα μεγάλο βήμα για τον τίτλο έπειτα από 24 χρόνια, ενώ αποκτά μεγαλύτερη αξία λόγω του τρόπου που ήρθε. Ο Ανσαριφάρντ είχε ανοίξει το σκορ για τον Ολυμπιακό στο 80’, ο Χιμένεθ αναγκαστικά έπρεπε να ρισκάρει και έβαλε στο 85’ τον 24χρονο τότε επιθετικό, ο οποίος υπέγραψε έναν θρίαμβο στο τέλος, αφού ενδιάμεσα ισοφάρισε ο Τσιγκρίνσκι (87’).

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x