Stories

Ολυμπιακός-Περιστέρι bwin: Ο Τάρπλεϊ, ο Φορντ και το παιχνίδι της μοίρας

Ο Ολυμπιακός συναντά το Περιστέρι bwin για τα προημιτελικά του Final 8 και το sport-fm.gr θυμίζει τις ιστορίες πίσω από τα προηγούμενα ραντεβού τους στο Κύπελλο.

Μπορεί Ολυμπιακός και Περιστέρι bwin να έχουν αναμετρηθεί μόλις έξι φορές στο Κύπελλο, ωστόσο δεκάδες είναι οι ιστορίες που ξεπηδούν από αυτές τις λίγες σελίδες στην ιστορία του θεσμού. Ιστορίες με τεράστιες μορφές που δεν είναι πλέον κοντά μας, όπως ο Ρόι Τάρπλεϊ και ο Αλφόνσο Φορντ, αλλά και το περσινό παιχνίδι της μοίρας για τον Βασίλη Σπανούλη. Το sport-fm.gr γυρίζει το χρόνο πίσω.

Η μόνη νίκη του Περιστερίου με σκορ… ΝΒΑ λίγο πριν την αναγέννηση του Ολυμπιακού


Το Περιστέρι μετρά μία νίκη απέναντι στον Ολυμπιακό, αλλά αυτή έγινε σε ένα εντυπωσιακό παιχνίδι. Στις 20 Φεβρουαρίου του 1991 συναντήθηκαν στους «16» του Κυπέλλου και η ομάδα του Κώστα Πετρόπουλου είχε επικρατήσει με 112-106. Ο Άγγελος Κορωνιός κι ο Γκρεγκ Τσερτς είχαν από 26 πόντους, ενώ 24 πέτυχε ο Γιάννης Μυλωνάς για τους νικητές. Για το σύνολο του Μιχάλη Κυρίτση ο Γκλεν Μπλάκγουελ είχε 35 πόντους, ο Τζορτζ Παπαδάκος πρόσθεσε 23, ενώ από 15 είχαν Σταύρος Ελληνιάδης και Γιώργος Σιγάλας. Λίγες εβδομάδες μετά από τον αποκλεισμό αυτό, η μοίρα του τμήματος μπάσκετ του Ολυμπιακού άλλαξε, καθώς τον Απρίλιο του 1991 ανέλαβε τις τύχες του ο Σωκράτης Κόκκαλης.



Νικητής σε ματς αστέρων


Τον Μάρτιο του 1994 ο Ολυμπιακός αναμετρήθηκε με το Περιστέρι στους «16» του Κυπέλλου και πήρε τη νίκη με 90-71 σε ένα ματς γεμάτο αστέρες. Ο Ρόι Τάρπλεϊ είχε 32 πόντους, ενώ 16 πρόσθεσε ο Ζάρκο Πάσπαλι και 12 ο Παναγιώτης Φασούλας για τους «ερυθρόλευκους» του Γιάννη Ιωαννίδη, που έφτασαν ως την κατάκτηση του τίτλου με 63-51 απέναντι στον Ηρακλή. Στον αντίποδα, το Περιστέρι με τον Σπύρο Φώσκολο (γιος του γνωστού σκηνοθέτη, Νίκου) στον πάγκο είχε πλειάδα αστέρων με τους Άγγελο Κορωνιό (26π.), Λανς Μπέργουολντ (15π.) και Όντι Νόρις (7π.) να ξεχωρίζουν. Ιωαννίδης, Τάρπλεϊ και Φάσουρας δεν είναι, δυστυχώς, πλέον ανάμεσά μας από εκείνο το παιχνίδι…

Ολυμπιακός-Περιστέρι: Ο Τάρπλεϊ, ο Φορντ και το παιχνίδι της μοίρας

Στο δρόμο για το triple-crown


Στις 29 Μαρτίου του 1997, ο Ολυμπιακός περνούσε επιβλητικά με 78-58 από το κλειστό του Περιστερίου για τα προημιτελικά του Κυπέλλου, καθ’ οδόν για το ιστορικό triple-crown. Ο σε δαιμονιώδη κατάσταση τότε Ντέιβιντ Ρίβερς είχε 18 πόντους, ενώ 15 είχε προσθέσει ο Κρίστιαν Βελπ, που δυστυχώς απεβίωσε το 2015, μόλις στα 51 του, από καρδιακή ανακοπή. Ο Άγγελος Κορωνιός, σταθερή αξία με 20 πόντους, είχε συμπαραστάτη τον Μέλβιν Τσίτουμ (15π.) για το Περιστέρι. Δύο μέρες μετά, με το σουτ του Δημήτρη Παπανικολάου λίγο πριν το τέλος ο Ολυμπιακός «λύγιζε» τον Απόλλωνα Πάτρας με 80-78 και ο Γιώργος Σιγάλας αναφωνούσε προφητικά «Το πρώτο!» σηκώνοντας το Κύπελλο λίγο πριν ακολουθήσουν Ευρωλίγκα και πρωτάθλημα.



Ράτζα εναντίον Φορντ


Λίγοι θυμούνται ότι Ολυμπιακός και Περιστέρι συναντήθηκαν στους «16» του Κυπέλλου τον Ιανουάριο του 2001, αλλά κανείς δεν ξεχνά τους πρωταγωνιστές των ομάδων. Οι «ερυθρόλευκοι», με τον 35χρονο Ηλία Ζούρο στον πάγκο, είχαν επικρατήσει 73-63 με κορυφαίο τον Ντίνο Ράτζα που είχε 19 πόντους, ενώ άλλους τόσους είχε για τους ηττημένους του Τζίμη Κουστένη ο αξέχαστος Αλφόνσο Φορντ. Οι Πειραιώτες, πάντως, δεν έφτασαν ως το τέλος της διαδρομής, καθώς ηττήθηκαν με 79-69 από τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό του Final 4 του ΟΑΚΑ, όπου τον τίτλο κατέκτησε η ΑΕΚ.

Ολυμπιακός-Περιστέρι: Ο Τάρπλεϊ, ο Φορντ και το παιχνίδι της μοίρας

Νικητής σε επεισοδιακό Final 4 πριν την είσοδο των Αγγελόπουλων


Στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2004 Ολυμπιακός και Περιστέρι συναντήθηκαν στα ημιτελικά του Final 4 της Λαμίας, το οποίο σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια που ουσιαστικά οδήγησαν στην κατάργηση του συγκεκριμένου τρόπου διεξαγωγής της τελικής φάσης για πολλά χρόνια. Οι «ερυθρόλευκοι», με τον Ντράγκαν Σάκοτα στον πάγκο και λίγους μήνες πριν αλλάξει η μοίρα τους με την είσοδο των αδερφών Αγγελόπουλων, είχαν «λυγίσει» τους αντιπάλους τους με 69-67 έχοντας κορυφαίους τους Παναγιώτη Λιαδέλη (18π.) και Γκόραν Γιούρακ (17π.), ενώ ο Μανώλης Παπαμακάριος ξεχώρισε (20π.) για το σύνολο του Αργύρη Πεδουλάκη. Η ομάδα του Πειραιά είχε ηττηθεί στον τελικό από τον Άρη με 73-70.

Ο Kill Bill έγραψε ιστορία κόντρα στην... ιστορία του


Στις 19 Φεβρουαρίου, στο ιστορικό πρώτο Final 8, Ολυμπιακός και Περιστέρι bwin είχαν συναντηθεί στον τελικό του Ηρακλείου, με τους Πειραιώτες να επικρατούν 85-57. Ο Βασίλης Σπανούλης οδήγησε, στην πρώτη του σεζόν ως προπονητής, την ομάδα των δυτικών προαστίων για πρώτη φορά στην ιστορία της στον τελικό του θεσμού. Και η μοίρα έμελλε να αντιμετωπίσει τους «ερυθρόλευκους», με τους οποίους έγραψε ιστορία στα παρκέ. Ο Άλεκ Πίτερς με 26 πόντους και 8/11 τρίποντα και ο Σάσα Βεζένκοφ με 20 πόντους ηγήθηκαν της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα, ενώ 20 είχε για τους ηττημένους ο Δημήτρης Μωραΐτης.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x