Stories

Όταν ο Τζόρνταν έβγαλε… 55άρι στους Σανς!

Σαν σήμερα πριν από 28 χρόνια τα… όργια του Μάικλ Τζόρνταν, που είχε 55 πόντους στο Game 4 των ΝΒΑ Finals, οδήγησαν τους Σικάγο Μπουλς στο 3-1 απέναντι στους Φοίνιξ Σνας.

«Ο Μάικλ Τζόρνταν πήρε 43 προσπάθειες. Αυτό είναι απίστευτο. Θα πρέπει να βάλει πάγο στον αγκώνα του, επίσης», είπε ο… αθεράπευτα αφελής και ΜVP του Game 3, Τσαρλς Μπάρκλεϊ, μετά την νίκη των Φοίνιξ Σανς επί των Σικάγο Μπουλς με 129-121 στην… τρίτη παράταση για τους τελικούς του ΝΒΑ το 1993.

Το ακόμα πιο απίστευτο, ωστόσο, ήταν ότι, τους 44 πόντους με 43 προσπάθειες του «MJ», ακολούθησαν άλλοι… 55 πόντοι, μετά μάλιστα από μόνο 37 προσπάθειες, στο αμέσως επόμενο παιχνίδι των δύο ομάδων, όπου «γράφτηκε» μια ακόμα μπασκετική ραψωδία!

Με την επικράτηση των «ταύρων» με 111-105, σημειωτέον, να συνιστά και την μοναδική εντός έδρας νίκη τους στην σειρά των τελικών απέναντι στους «ήλιους». Χωρίς, ωστόσο, αυτό να τους κοστίσει τελικά το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα…

«Έπαιξε σαν… Μάικλ Τζόρνταν»


Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με την σειρά. Πάμε πίσω στο παρελθόν και στις 16 Ιουνίου του 1993. NBA Finals και Game 4, όπως λένε και... στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Οι Σικάγο Μπουλς προηγούνται με 2-1 νίκες επί των Φοίνιξ Σανς και τους φιλοξενούν ξανά στο «Σικάγο Στέιντιουμ» παρουσία 18.676… τυχερών θεατών, οι οποίοι έχουν το προνόμιο να απολαύσουν την δεύτερη πιο παραγωγική επίδοση μπασκετμπολίστα όλων των εποχών στη Λίγκα.

Βλέπετε, ο Μάικλ Τζόρνταν είναι στην… ζώνη του Λυκόφωτος. Τα βάζει… από παντού και με κάθε τρόπο, ακόμα κι απέναντι σε δύο ή και τρεις αντιπάλους, που καλούνται να τον μαρκάρουν!

Έχοντας πληροφορηθεί τις ασεβείς δηλώσεις του Μπάρκλεϊ, η «αυτού εξοχότης» το παίρνει προσωπικά. Το… καταλάβαμε καλά όσοι είδαμε το «Last Dance», άλλωστε. Για κάτι τέτοια ζούσε! «Δεν βλέπει κανέναν», τελειώνει το παιχνίδι με 55 πόντους και οδηγεί την ομάδα του στο 3-1, όντας μια νίκη μακριά από τον τίτλο πλέον...



«Ο Θεός ήθελε να κερδίσουν», θα πει μετά το ματς ο «Σερ Τσαρλς», που για να είμαστε δίκαιοι έκανε ότι μπορούσε και τελείωσε την αναμέτρηση με απολογισμό ένα εντυπωσιακό triple-double με 32 πόντους, 12 ριμπάουντ και 10 ασίστ.

Όμως, ακόμα και έτσι, η ομάδα του δεν είχε καμία απάντηση για τον άνθρωπο που ο Λάρι Μπερντ αποκάλεσε κάποτε «Θεό μεταμορφωμένο»!

«Έπαιξε… βασικά έπαιξε σαν Μάικλ Τζόρνταν», ήταν η λιτή αλλά… εύστοχη σαν τα σουτ του ηγέτη των Μπουλς τοποθέτηση του play maker των Σανς, Φρανκ Τζόνσον.


Ιστορικό υψηλό


Για την ιστορία, με την επίδοσή του αυτή, ο Τζόρνταν έγινε ο παίκτης που πέτυχε τους περισσότερους πόντους απέναντι στην ομάδα της Αριζόνα, σε ένα ματς playoff. Με τον δεύτερο στην κατάταξη να είναι ο Nτιρκ Νοβίτσκι με 50 πόντους στις 6 Ιανουαρίου του 2006 όσους πέτυχε και ο αείμνηστος Κόμπε Μπράιαντ τρεις μήνες… παρά μια ημέρα μετά.

Όταν ο Τζόρνταν έβγαλε… 55άρι στους Σανς!

Η σειρά της ζωής του!


Μέρος αυτού που έκανε τον «Air» τον μεγαλύτερο μπασκετμπολίστα όλων των εποχών είναι ότι δεν «κρύφτηκε» ποτέ. Στις δύσκολες στιγμές, στα «μεγάλα» σουτ, στους τελικούς ήταν πάντα εκεί.

Οδηγώντας την ομάδα του Φιλ Τζάκσον σε έξι τίτλους και δύο διαδοχικά three-peats. Σε κάθε μια σειρά, ο 58χρονος σήμερα παλαίμαχος (σ.σ. Θου Κύριε, φυλακεί την… χείρα μου) ήταν σπουδαίος. Ωστόσο, τα «όργια» που έκανε το 1993, είναι αξεπέραστα…

Οι αριθμοί του στην διάρκεια των έξι αναμετρήσεων ήταν… εξωφρενικοί. Όχι μόνο για την τότε εποχή, ακόμα και στην σημερινή όπου τείνει να γίνει συνήθεια το one man show.

Έπαιξε κατά μέσο όρο 45,7 λεπτά, σκοράροντας 41 πόντους, παίρνοντας 8,5 ριμπάουντ και δίνοντας 6,3 ασίστ, ενώ έκανε 1,7 κλεψίματα και -το ακόμα πιο εντυπωσιακό- μόλις 2,7 λάθη!

Από το Game 3 μέχρι κα το Game 5, ο Τζόρνταν πέτυχε 44, 55 και 41 πόντους αντίστοιχα, οπότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς το πόσο κυρίαρχο ρόλο είχε αυτός ο άνθρωπος στην συγκεκριμένη σειρά.



ΜVP και με… διαφορά


Απόλυτα λογικά, αυτό του χάρισε και τον τίτλο του MVP, ενώ είναι ενδεικτικό και πως ο δεύτερος σκόρερ των Σικάγο, ο Σκότι Πίπεν, είχε 21,2 πόντους μέσο όρο. Δηλαδή, σχεδόν… 20 λιγότερους.

Το είπαμε και προηγουμένως, Δεν αποτελεί μυστικό ότι οι τελικοί… αναζωογονούσαν τον «Μιχαλάκη». Μιλάμε, μέχρι και σήμερα, άλλωστε, για τον δεύτερο καλύτερο σκόρερ τους, με 33,6 πόντους μέσο όρο και αναρίθμητες ατομικές διακρίσεις σε αυτά, πέραν των τίτλων…

Είτε τον πρόλαβε κανείς, είτε όχι, ακόμα κι αν τον είδε πολύ αργότερα ή απλά έχει… ακούσει για αυτόν, ένα είναι το σίγουρο, ανεξάρτητα του αν είσαι υποστηρικτής του ή hater. Αυτός ο άνθρωπος ήταν το κάτι άλλο!

Τυχεροί οι φίλοι του ΝΒΑ και του μπάσκετ παγκοσμίως που τον απόλαυσαν, αφού ουδέποτε σταμάτησε να τους εκπλήσσει με τα «κατορθώματα» του όσο αγωνιζόταν, λοιπόν και… άτυχοι οι Φίνιξ Σανς εν προκειμένω.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x