Stories

Η τελευταία σπουδαία παράσταση του Σεφτσένκο στο Ουκρανία-Σουηδία του Euro 2012

O Αντρέι Σεφτσένκο οδήγησε με δύο γκολ την Ουκρανία στην πρώτη νίκη της ιστορίας της σε Euro, το 2012 απέναντι στη Σουηδία (2-1), τρεις αγώνες πριν αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Οι μεγάλοι καλλιτέχνες, όσο πλησιάζει το τέλος της καριέρας τους, δεν σκέφτονται περισσότερο τίποτα άλλο από το να είναι το «κύκνειο άσμα» τους εφάμιλλο της πορείας για την οποία δοξάστηκαν. Ένας από τους σημαντικότερους επιθετικούς που πέρασαν από τα ευρωπαϊκά γήπεδα, ο Αντρέι Σεφτσένκο, είχε αποφασίσει να δώσει τις τελευταίες του ποδοσφαιρικές παραστάσεις στο Euro 2012, που διοργανώθηκε στη χώρα του, την Ουκρανία και την Πολωνία. Η λήξη εκείνης της διοργάνωσης θα σήμαινε το «αντίο» του, όπως και έγινε.

Ουκρανία-Σουηδία: Η τελευταία παράσταση Σεφτσένκο το 2012

Τα χρόνια της κυριαρχίας του στο κορυφαίο επίπεδο, που περιελάμβαναν τη Χρυσή Μπάλα του 2004, το Champions League του 2003 με τη Μίλαν και εκατοντάδες γκολ, είχαν παρέλθει. Τα τελευταία τρία χρόνια της καριέρας του, από το 2009, τα είχε περάσει στην ομάδα που τον ανέδειξε, τη Ντιναμό Κιέβου.

Τελευταία του ευκαιρία να λάμψει σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν το Euro 2012, στο οποίο η εθνική Ουκρανίας θα λάμβανε μέρος για πρώτη φορά στην ιστορία της, ως συνδιοργανώτρια. Ο Σεφτσένκο ήταν πλέον 35 ετών (στα 36), αλλά με το βαρύ του όνομα και την ιδιότητά του ως πρώτος σκόρερ στην ιστορία της, δεν γινόταν παρά να είναι ο σταρ της ομάδας.

Το πρώτο παιχνίδι των Ουκρανών στο Euro δόθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Κιέβου, στις 11 Ιουνίου του 2012, με αντίπαλο την Σουηδία. Οι ποδοσφαiρόφιλοι ήταν επικεντρωμένοι στην «κόντρα» των κανονιών των δύο αντιπάλων, του Σεφτσένκο από τη μία και του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς από την άλλη. Όχι άδικα, όπως αποδείχτηκε, αφού αυτοί ήταν που πέτυχαν τα γκολ της αναμέτρησης.

Ουκρανία-Σουηδία: Η τελευταία παράσταση Σεφτσένκο το 2012

Στο πρώτο ημίχρονο έχασαν αμφότεροι από μία ευκαιρία, ο «Σέβα» με σουτ και ο «Ίμπρα» με κεφαλιά στο δοκάρι, με αποτέλεσμα οι ομάδες να πάνε στην ανάπαυλα με το 0-0. Μέσα στο πρώτο 15λεπτο του δεύτερου μέρους, όμως, έμελλε να έχει διαμορφωθεί και το τελικό σκορ.

Στο 52ο λεπτό οι Σουηδοί προηγήθηκαν με τον Ιμπραΐμοβιτς: Ο Λάρσον σέντραρε από δεξιά, η μπάλα έφτασε στην απέναντι πλευρά στον Κάλστρομ κι εκείνος έκανε την ασίστ στον αρχηγό των Σκανδιναβών, ο οποίος σκόραρε με πλασέ.

Ωστόσο, μέσα στο επόμενο 10λεπτο, ο Αντρέι Σεφτσένκο έμελλε να κάνει του... κεφαλιού του και να φέρει την ανατροπή. Σκόραρε με δύο κεφαλιές, για να δώσει στην Ουκρανία την πρώτη της νίκη στην ιστορία της σε Euro, αλλά και να πετύχει τα τελευταία γκολ της τεράστιας καριέρας του, σε εθνικό ή διασυλλογικό επίπεδο.

Ουκρανία-Σουηδία: Η τελευταία παράσταση Σεφτσένκο το 2012

Στο 55ο λεπτό νίκησε τον μετρ στο «ψηλό» παιχνίδι, Όλοφ Μέλμπεργκ, και έστειλε με καρφωτή κεφαλιά την μπάλα στα δίχτυα του Ίσακσον για το 1-1, ενώ στο 62ο λεπτό έβαλε πανέξυπνα το κεφάλι του προ του αμυνόμενου σε κόρνερ Ιμπραΐμοβιτς και έγραψε το 2-1. Το σκορ δεν άλλαξε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα.

Ο Αντρέι Σεφτσένκο είχε οδηγήσει την εθνική της χώρας του σε σπουδαίο τρίποντο και το κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο του Κιέβου σε έξαλλους πανηγυρισμούς, με την ελπίδα της πρόκρισης. Αυτή δεν ήρθε τελικά, αφού η Ουκρανία ηττήθηκε από Αγγλία και Γαλλία στα δύο επόμενα παιχνίδια και έμεινε στην 3η θέση. Όμως ο εμβληματικός «Σέβα» είχε δώσει την τελευταία του σπουδαία παράσταση στο χορτάρι.

Ουκρανία-Σουηδία: Η τελευταία παράσταση Σεφτσένκο το 2012

Ο Σεφτσένκο βρίσκεται πλέον σε ακόμα ένα Euro με την εθνική Ουκρανίας, αυτή τη φορά έξω από τις αγωνιστικές γραμμές, ως προπονητής. Του έχει πιστωθεί ήδη καταρχάς η πρόκριση στην τελική φάση, αλλά και εκείνη στα νοκ-άουτ, στη φάση των «16». Στο δρόμο των Ουκρανών έρχονται ξανά οι Σουηδοί (Τρίτη 29/6, 22:00), με τον πρώην σπουδαίο επιθετικό να θέλει μετά το τελευταίο του ποδοσφαιρικό show το 2012, να βρει τεχνικά τον τρόπο να ρίξει στο καναβάτσο ξανά τους Σκανδιναβούς και να πάρει την πρόκριση στους «8», που θα ισοδυναμεί σίγουρα με ένα πετυχημένο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για τη χώρα του.



Οι ενδεκάδες του ματς στο Euro 2012
Ουκρανία: Πιάτοβ, Γκούσεβ, Μιχάλικ, Χατσερίντι, Σέλιν, Τιμοστσούκ, Γιαρμόλενκο, Κονοπλιάνκα (93' Ντέβιτς), Ναζάρενκο, Βορόνιν (85' Ροτάν), Σεφτσένκο (81' Μιλέβσκι)
Σουηδία: Ισακσόν, Λούστιγκ, Μέλμπεργκ, Γκράνκβιστ, Μάρτιν Όλσον, Ράσμους Ελμ, Κάλστρομ, Σεμπάστιαν Λάρσον (68' Βίλχεμσον), Τόιβονεν (62' Άντερς Σβένσον), Ιμπραχίμοβιτς, Ρόσενμπεργκ (71' Ελμάντερ)

Σκόρερ: 55', 62' Σεφτσένκο - 52' Ιμπραΐμοβιτς

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x