Stories

Παναθηναϊκός VS Ομπράντοβιτς: Το μαγικό νούμερο 23

Ο Παναθηναϊκός θα τεθεί για 23η φορά αντιμέτωπος με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και το sport-fm.gr θυμάται όλες τις 22 προηγούμενες αναμετρήσεις των «πρασίνων» με τον… δικό του «άρχοντα των δακτυλιδιών»!

Λίγοι άνθρωποι είναι τόσο ταυτισμένοι με μια ομάδα όσο ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς με τον Παναθηναϊκό.

Έντεκα πρωταθλήματα, επτά Κύπελλα και πέντε Ευρωλίγκες κατέκτησε με τους «πράσινους» ο «άρχοντας των δακτυλιδιών». Σύνολο, 23 τίτλοι.

Σημαδιακός αριθμός, αν σκεφτεί κανείς, ότι η επερχόμενη αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με την Παρτίζαν(3/11, 21:30), θα είναι η 23η φορά που οι «πράσινοι» με τον «Ζοτς» θα βρεθούν στο ίδιο παρκέ, αλλά σε αντίθετες μεριές του.

Ας δούμε, λοιπόν, τι συνέβη τις 22 προηγούμενες φορές:

Ζουβεντούτ Μπανταλόνα


Μια από τις πιο συνηθισμένες φράσεις όσον αφορά τις σχέσεις, είναι πως «τα ετερώνυμα έλκονται». Στην περίπτωση της σχέσης του «Ζοτς» με τον Παναθηναϊκό, αυτό δεν θα μπορούσε να ισχύει περισσότερο, καθώς στην πρώτη τους επαφή τη σεζόν 1993-94 μόνο χημεία δεν είχαν! Ο άπειρος τότε Ζέλικο Ομπράντοβιτς επισκέφτηκε τον Δεκέμβρη του 1993 το κλειστό της Γλυφάδας ως προπονητής της Ζουβεντούτ Μπανταλόνα, και έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι.

Ο Παναθηναϊκός του Κώστα Πολίτη συνέτριψε την ισπανική ομάδα 85-61, χάρη στους 30 πόντους του Νίκου Γκάλη. Μάλιστα, ο «Ζοτς» αρνήθηκε μετά το τέλος του αγώνα να παραστεί στη συνέντευξη Τύπου, νευριασμένος από την ήττα της ομάδας του, με τον Πολίτη να σχολιάζει δημόσια «ποιος είναι αυτός που έγινε τόσο μεγάλος προπονητής σε ένα χρόνο;».



Παρόμοια ήταν και η ιστορία της ρεβάνς εκείνης της χρονιάς, όταν ο Παναθηναϊκός έκανε μεγάλο «διπλό» στη δεύτερη παράταση με σκορ 86-81, με τον «Γκάνγκστερ» αυτήν τη φορά να μετρά 33 πόντους. Καμία σημασία δεν είχαν, φυσικά, όλα αυτά, καθώς στο τέλος της σεζόν ο «Ζοτς» σήκωσε το τρόπαιο με την Μπανταλόνα, όπως συνηθίζει.

Ρεάλ Μαδρίτης


Την επόμενη χρονιά, το σενάριο ήταν πολύ παρόμοιο. Ο Ομπράντοβιτς αντιμετώπισε και πάλι τη μετέπειτα ομάδα του, ως τεχνικός, όμως, της Ρεάλ Μαδρίτης αυτήν τη φορά. Ο Παναθηναϊκός με τρομερό Πάσπαλι νίκησε και στις δύο αναμετρήσεις τους Μαδριλένους, όμως αυτοί ήταν που στο τέλος της χρονιάς άνοιξαν σαμπάνιες, με τον Ομπράντοβιτς να κατακτάει την τρίτη του κούπα.



Τη σεζόν 1995-96, ο Παναθηναϊκός βρήκε μπροστά του ξανά τη Ρεάλ Μαδρίτης, στο δρόμο προς την κατάκτηση του πρώτου του ευρωπαϊκού. Οι «πράσινοι» νίκησαν στο κλειστό της Γλυφάδας με νικητήριο καλάθι του Ντομινίκ Γουίλκινς με σκορ 54-52, κάνοντας το 5/5 απέναντι στον μετέπειτα αγαπημένο τους προπονητή. Την 4η Ιανουαρίου 1996, ο «Ζοτς» έσπασε το ρόδι, με τους «μερένχες» να νικούν 80-73 χάρη στους 31 πόντους του Τζο Αρλάουκας. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που οι δυο τους συναντήθηκαν, πριν ο «Ζοτς» καθίσει στην άκρη του πράσινου πάγκου και αλλάξει τη σύγχρονη ιστορία του Παναθηναϊκού.

Φενέρμπαχτσε


Τις 23 Ιανουαρίου 2014, στην «Ulker Sports Arena», η Φενέρμπαχτσε του Ομπράντοβιτς φιλοξένησε τον Παναθηναϊκό του Αργύρη Πεδουλάκη. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά, που ο «Ζοτς» κλήθηκε να «πληγώσει» την ομάδα που είχε τόσο αγαπήσει τα χρόνια που προηγήθηκαν, σαν πρώτη συνάντηση παλιών εραστών μετά από χωρισμό. Η επανένωση των δύο παλιόφιλων, είχε νικητή τον Σέρβο. Η Φενέρ νίκησε τον Παναθηναϊκό 77-72, με κορυφαίο τον Μπόγκνταν Μπογκτάνοβιτς.

Η 20ή Μαρτίου, ωστόσο, του ίδιου έτους, ήταν η «νύχτα των δακρύων». Ο Ομπράντοβιτς βουρκωμένος επισκέφτηκε για πρώτη φορά ως φιλοξενούμενος το παλιό του σπίτι, το ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός νίκησε εύκολα, αλλά όλη η βραδιά άνηκε στον «Ζοτς», στον οποίο τόσο η ομάδα όσο και οι φίλαθλοι επιφύλασσαν τη θερμότερη υποδοχή.



Τη σεζόν 2014-15 ο Ομπράντοβιτς βρέθηκε και πάλι στο ΟΑΚΑ. Η συγκίνηση πλέον είχε καταλαγιάσει, και οι «πράσινοι» καθόλου δεν λυπήθηκαν τη Φενέρ, την οποία συνέτριψαν 91-73 χάρη στα «όργια» του Έι Τζέι Σλότερ. Η τούρκικη ομάδα απάντησε με το ίδιο νόμισμα στη ρεβάνς και με δική της παράσταση για έναν ρόλο, έφτασε σε άνετη επικράτηση με σκορ 84-62.

Κάθε χρονιά που περνούσε, Παναθηναϊκός και Ομπράντοβιτς έμοιαζαν να απομακρύνονται. Η Φενέρ με τη «μαγική» αύρα του Σέρβου ανέβαινε επίπεδο, ενώ οι «πράσινοι» κάθε χρόνο βρίσκονταν όλο και πιο μακριά από τις παλιές δόξες. Τη χρονιά 2015-16, ο Παναθηναϊκός του Τζόρτζεβιτς ηττήθηκε δύσκολα στην Τουρκία με 82-75, για να απαντήσει με δύσκολη νίκη στο ΟΑΚΑ. Μέχρι αυτό το σημείο, ομάδα του «Ζοτς» δεν είχε φύγει ποτέ με τη νίκη ως φιλοξενούμενη του Παναθηναϊκού.

Αυτό άλλαξε τη χρονιά 2016-17, όταν ο Ομπράντοβιτς πλήγωσε περισσότερο από ποτέ την ομάδα με την οποία έζησε τις πιο ένδοξες στιγμές του. Στην Ευρωλίγκα του νέου, αμερικανοποιημένου φορμάτ, ο Παναθηναϊκός με τη Φενέρ ήρθαν αντιμέτωποι στην κανονική σεζόν, με την κάθε ομάδα να κερδίζει άνετα στην έδρα της. Η τελική κατάταξη έφερε για πρώτη φορά τους δύο παλιόφιλους αντιμέτωπους σε νοκ άουτ αναμετρήσεις.

Οι «πράσινοι» ορμώμενοι από το πλεονέκτημα έδρας και το αήττητο τους στο ΟΑΚΑ απέναντι στον Ομπράντοβιτς, ονειρεύονταν φάιναλ φορ. Ο Σέρβος, όμως, είχε άλλη άποψη. Η Φενέρ έκανε το 2/2 στην πράσινη έδρα και πήρε τη σειρά με εντυπωσιακή «σκούπα», στο δρόμο προς το 9ο και τελευταίο μέχρι στιγμής δαχτυλίδι του «Ζοτς». Κάτι πλέον είχε σπάσει για τους φίλους του Παναθηναϊκού, που γνώρισαν έναν οδυνηρό αποκλεισμό στα χέρια του παλιού τους ήρωα.



Οι «πράσινοι» πήραν την άτυπη εκδίκησή τους στο ξεκίνημα της σεζόν 2017-18. Ο Ομπράντοβιτς φιλοξενήθηκε και πάλι στο ΟΑΚΑ, όμως αυτή τη φορά η αναμέτρηση είχε άλλο κεντρικό πρόσωπο: τον Νίκο Παππά. Ο Έλληνας γκαρντ με buzzer beater τρίποντο σφράγισε τη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Φενέρ με σκορ 70-68, με τον «Ζοτς» να παίρνει το συνηθισμένο μελιτζανί του χρώμα και να ωρύεται για τη διαιτησία. Στην Τουρκία, πάντως, για άλλη μια φορά ο Παναθηναϊκός έφυγε ηττημένος, καθώς η Φενέρ επικράτησε δύσκολα σε ματς πολύ χαμηλού σκορ (67-62).



Τη σεζόν 2018-19 οι «πράσινοι» με Πασκουάλ και Πιτίνο δεν μπόρεσαν με τίποτα να ανταγωνιστούν τη Φενέρ στις δύο μεταξύ τους αναμετρήσεις, γνωρίζοντας δύο πολύ εύκολες ήττες. Τελευταία αναμέτρηση μεταξύ τους, ήταν τη 17η Δεκεμβρίου 2019, όταν ο Παναθηναϊκός με τρομερό Τζίμερ Φριντέτ νίκησε δια πυρός και σιδήρου τη Φενέρ 81-78. Η ρεβάνς της σεζόν 2019-20 δεν έγινε ποτέ, λόγω της πανδημίας, και ο Ομπράντοβιτς αποχώρησε από την Τουρκία και κατ' επέκταση την Ευρωλίγκα στο τέλος της σεζόν.

Και τώρα… Παρτιζάν


Ενόψει της 23ης αναμέτρησης του Παναθηναϊκού με τον θρυλικό προπονητή, επομένως, η σούμα γράφει 11-11, αλλά η σχέση μεταξύ τους είναι κάτι παραπάνω από στυγνή στατιστική. Οι δυο τους «γνωρίστηκαν» όταν ο Ομπράντοβιτς ήταν ένας ανερχόμενος τεχνικός και οι «πράσινοι» μια αναπτυσσόμενη ευρωπαϊκή δύναμη.

Ενώθηκαν στο απόγειο των δυνάμεων τους και χάρισαν μοναδικές στιγμές στα παρκέ. Και μετά αποχαιρέτησαν ο ένας τον άλλο και ακολούθησαν ξεχωριστούς δρόμους. Την 3η Νοεμβρίου, οι δρόμοι αυτοί θα ενωθούν και πάλι στο ΟΑΚΑ, το πιο χαρακτηριστικό τους σταυροδρόμι. Και όλοι αναμένουμε με τεράστιο ενδιαφέρον τη συνάντηση αυτή.

Eπιμέλεια: Αλέξανδρος Τσιριγώτης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x