Stories

Από Ευρώπη… Αθήνα: Η τελευταία «μάχη» Παναθηναϊκού και ΑΕΚ μετά από ευρωπαϊκά τους ματς!

Μετά από μια σπουδαία βραδιά, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους το βράδυ της Δευτέρας και το sport-fm.gr θυμάται την τελευταία φορά που συναντήθηκαν μετά από ματς εκτός συνόρων.

Η μεγάλη «μάχη» της πέμπτης αγωνιστικής για τη Stoiximan Super League βρίσκεται προ των πυλών!

Παναθηναϊκός και ΑΕΚ διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους το βράδυ της Δευτέρας στη Λεωφόρο (Cosmote Sport 1, sport-fm.gr, bwinΣΠΟΡ FM 94,6). Οι δυο περσινοί διεκδικητές του τίτλου θα τα δώσουν όλα για τη νίκη η οποία αφενός αν έρθει για το «τριφύλλι» θα του δώσει το δικαίωμα να ξεφύγει στο +7 την στιγμή που η «Ένωση» θα επιχειρήσει να πάρει ένα «τρίποντο» το οποίο θα τη φέρει στο -1 από την κορυφή.

Αμφότερες οι ομάδες έχουν προετοιμαστεί για το μεγάλο ντέρμπι, αφήνοντας πίσω τους τη μεγάλη ευρωπαϊκή βραδιά που έζησαν το βράδυ της Πέμπτης (21/9), όπου οι «πράσινοι» επικράτησαν 2-0 της Βιγιαρεάλ και οι «κιτρινόμαυροι» άλωσαν το Μπράιτον με σκορ 3-2.

Ωστόσο στο τραπέζι της «αντιπαράθεσης», πέραν από τα ερωτηματικά για τις ενδεκάδες, την αγωνία των οπαδών και το θέαμα που θα προσφέρουν οι δυο ομάδες, μπαίνει και το μεγάλο ερωτηματικό: «Ποια ήταν η τελευταία αναμέτρηση τους μετά από ευρωπαϊκό ματς;»

Εμείς είμαστε εδώ για να το απαντήσουμε! To sport-fm.gr έψαξε και βρήκε κάτι το οποίο έχει.... θαφτεί στο συρτάρι της ιστορίας και σας γυρίζει σε χρόνια που πολλοί θυμούνται και άλλοι τόσοι περισσότεροι μπορεί να θέλουν να ξεχάσουν. Στη σεζόν 2010/11. Ναι, και όμως γίνεται να είναι τόσο μακριά.

Ιδίως αν συνυπολογίσουμε ότι οι δυο ομάδες, ταλανίστηκαν αρκετά από τότε μέχρι σήμερα, περνώντας από... 40 κύματα!

Η ώρα της... αντεπίθεσης


Γυρίζουμε λοιπόν 13 χρόνια πίσω. Ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός αγωνίζεται και πάλι στους ομίλους του UEFA Champions League, στην τελευταία του, μέχρι και σήμερα, παρουσία στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Οι «πράσινοι» με τον Νίκο Νιόπλια στον πάγκο τους και μια... dream team στο ρόστερ της οποίας υπήρχαν παίκτες όπως ο Τζιμπρίλ Σισέ, ο Κώστας Κατσουράνης, ο Ζιλμπέρτο Σίλβα, ο Λουίς Γκαρσία και ο Γιώργος Καραγκούνης, έχει τοποθετηθεί στον πέμπτο όμιλο. Μαζί του η μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα, η έκπληξη της σεζόν, Κοπεγχάγη, αλλά και η επικίνδυνη Ρουμπίν Καζάν.

Το «τριφύλλι» έχει κάνει μια κακή εκκίνηση στο ευρωπαϊκό του ταξίδι, καθώς στην πρεμιέρα έχει γνωρίσει βαριά ήττα 5-1 από στη Βαρκελώνη, ενώ για τη δεύτερη αγωνιστική, υπέκυψε στα λάθη του από την Κοπεγχάγη, του πρώην «πράσινου» Νταμ Εντόι, ο οποίος σκόραρε σε εκείνο το ματς.

Η ανάγκη για αντεπίθεση και μια... επανάληψη της σεζόν 2008/09 ήταν επιτακτική για τον Παναθηναϊκό. Αφετηρία, το ματς της 20ης Οκτωβρίου 2010, με τη Ρούμπιν Καζάν στο ΟΑΚΑ με το οποίο θα «γιατρεύονταν» και κάποιες αγωνιστικές πληγές που είχαν ανοίξει εξαιτίας ορισμένων βαθμολογικών απωλειών που υπήρχαν στο πρωτάθλημα.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη και παρότι το «τριφύλλι» πίεσε και ήταν σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης ανώτερο από τη ρωσική ομάδα, «κόλλησε» στο 0-0 παίρνοντας τον πρώτο από τους δύο βαθμούς που συγκέντρωσε στο Champions League εκείνη τη σεζόν.

Έτσι, η νίκη στο επερχόμενο ντέρμπι με την ΑΕΚ αποτελούσε... μονόδρομο ώστε να απομακρυνθούν τα «σύννεφα».

Οι ενδεκάδες του Παναθηναϊκός-Ρουμπίν Καζάν (20/10/2010)

Παναθηναϊκός (Νίκος Νιόπλιας): Τζόρβας, Σπυρόπουλος, Βύντρα, Σαριέγκι, Μπουμσόνγκ, Σιμάο, Κατσουράνης (62' Χριστοδουλόπουλος), Καραγκούνης (62' Πλεσί), Μαρίνος (78' Μαυρίας), Λουίς Γκαρθία, Σισέ

Ρουμπίν Καζάν: (Κούρμπαν Μπερντίεβ): Ριζικόβ, Καλεσίν, Θέσαρ Νάβας, Μποκέτι, Ανσάλντι, Νομπόα, Νάτσο, Κασάεβ (86' Μπιστρόβ), Ριαζάντσεβ, Γκεκντενίζ Καραντενίζ (65' Μάρτινς), Κορνιλένκο.


Ο... rookie Λουκάκου και η ανάγκη για ανασύνταξη


Περίπου 24 ώρες αργότερα ήρθε η σειρά της ΑΕΚ να ριχτεί στην ευρωπαϊκή «αρένα»! Οι «κιτρινόμαυροι» ταξίδευαν στις Βρυξέλλες προκειμένου να αντιμετωπίσουν την Άντερλεχτ στο «Κονστάν Βάντερ Στοκ» για την 3η αγωνιστική των ομίλων του Europa League και με τον «αέρα» της επιβλητικής νίκης 4-0 επί του Άρη στη Θεσσαλονίκη.

Με προπονητή τον Μανόλο Χιμένεθ, στην πρώτη του θητεία στην «Ένωση» και με παίκτες όπως ο Λεονάρντο, ο Τζιμπούρ και ο Πάπα Μπούμπα Ντιόπ, αναζητούσαν τη δεύτερη τους νίκη στον έβδομο όμιλο μετά από εκείνη κόντρα στη Χάιντουκ στο ΟΑΚΑ, την οποία και... έσβησε η συντριβή 4-2 στην Αγία Πετρούπολη από τη Ζενίτ.

Ωστόσο, η ΑΕΚ δεν υπολόγισε σε έναν πολλά υποσχόμενο Βέλγο στράικερ, ο οποίος είχε ήδη προλάβει να κάνει το «μπαμ» τόσο στην Jupiler League όσο και στα δυο προηγούμενα ευρωπαϊκά ματς. Φυσικά αναφερόμαστε στον Ρομέλου Λουκάκου, ο οποίος εκτόπισε κάθε αμυντικό με κιτρινόμαυρα.

Το βράδυ για την ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ, ήταν εφιαλτικό, αφού ο Μπουσουφά πήρε το ριμπάουντ από την ασταθή απόκρουση του Σάχα στο σουτ του Κλιέσταν και με κοντινό πλασέ άνοιξε το σκορ.

Στο 67' ο Λουκάκου με ένα αριστοτεχνικό πλασέ απέτυχε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα, κάτι το οποίο έκανε πέντε λεπτά αργότερα με δυνατό συρτό σουτ γράφοντας το 2-0. Τον εφιάλτη της ΑΕΚ ολοκλήρωσε με εντυπωσιακό τακουνάκι ο Γιούχας τέσσερα λεπτά αργότερα.

Έτσι η «Ένωση» έπρεπε πλέον να παίξει τα ρέστα της με τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ για την 7η αγωνιστική.

Η ενδεκάδες του Άντερλεχτ-ΑΕΚ (21/10/2010)

Άντερλεχτ (Γιάκομπς): Προτό, Μάζουχ, Ντεσάχ, Μπίλια, Πόλακ, Κανού (66' Ματίας Σουάρες), Μπουσουφά, Λουκακού (79' Τσαβαρία), Κλιέσταν, Γιούχας, Ζιλέ.

AEK (Χιμένεθ): Σάχα, Καφές, Μάκος (46' Τζεμπούρ), Αργυρίου, Μπλάνκο, Λαγός, Έντερ (64' Λεονάρντο), Ντιόπ, Σκόκο (22' Μπερνς), Δέλλας, Γκέντσογλου.


Το «βάλσαμο» στις πληγές και η... αρχή του τέλους


Με τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ να προέρχονται από δύσκολες ευρωπαϊκές βραδιές που άφησαν κακή γεύση, το ντέρμπι της 24ης Οκτωβρίου έμοιαζε ως η ιδανικότερη ευκαιρία για εξιλέωση.

Έτσι, Μανόλο Χιμένεθ και Νίκος Νιόπλιας, ανασύνταξαν τις ομάδες τους και ζήτησαν από τους ποδοσφαιριστές τους μόνο ένα αποτέλεσμα: Νίκη στο μεγάλο Αθηναϊκό ντέρμπι!

Η τυπικά γηπεδούχος ΑΕΚ μπήκε δυνατά στο ματς και κατάφερε να κολλήσει τον Παναθηναϊκό στον τοίχο με το «καλημέρα»! Βαθιά μπαλιά του Τραϊανού Δέλλα, κακή εκτίμηση του Σαριέγκι, ο οποίος υπό την πίεση του Τζιμπούρ έκανε κακή απομάκρυνση, έστρωσε την μπάλα στον Αλγερινό που με διαγώνιο σουτ, νίκησε τον Αλέξανδρο Τζόρβα και άνοιξε το σκορ.

Μάλιστα ο «δικέφαλος» λίγο έλειψε να φτάσει στο 2-0, όταν ο Λαγός στο 47' έκανε από τα αριστερά στη σέντρα, ο Τζιμπούρ κινήθηκε στην περιοχή όμως το μονοκόμματο πλασέ του πέρασε πάνω από τα δοκάρια.

Ο Παναθηναϊκός, παρά την κακή του εμφάνιση έφτασε μια ανάσα από το να φύγει με έναν σημαντικό βαθμό από το ντέρμπι όταν στο 84' ο Ζιλμπέρο Σίλβα, «φάτσα» με την εστία έστειλε την μπάλα άουτ, με το 1-0 να βρίσκει την ΑΕΚ μεγάλη νικήτρια.

Από την άλλη πλευρά η ήττα αυτή για το «τριφύλλι» σήμανε την... αρχή του τέλους για τον Νίκο Νιόπλια καθώς 25 ημέρες αργότερα και μετά από μια εντός έδρας ισοπαλία με την ΑΕΛ, αποχαιρέτησε την τεχνική ηγεσία.

Το τέλος της σεζόν βρήκε την ΑΕΚ να τερματίζει στην 3η θέση της βαθμολογίας με 50 βαθμούς και τον Παναθηναϊκό να χάνει τον τίτλο στις τελευταίες αγωνιστικές από τον Ολυμπιακό.

Οι ενδεκάδες του ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 1-0 (24/10/2010)

AEK (Χιμένεθ): Σάχα, Αργυρίου, Νταντόμο (83' Καράμπελας), Νασούτι, Δέλλας, Μάκος (66' Γκέντσογλου), Καφές, Γκερέιρο (74' Λεονάρντο), Λαγός, Μπερνς, Τζιμπούρ

Παναθηναϊκός (Nιόπλιας): Tζόρβας, Βύντρα, Σπυρόπουλος (84' Γ. Ιωαννίδης), Μπουμσόνγκ, Σαριέγκι (71' Μαυρίας), Σιμάο (46' Καραγκούνης), Ζιλμπέρτο Σίλβα, Κατσουράνης, Χριστοδουλόπουλος, Λούις Γκαρσία, Σισέ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x