Stories

Παναθηναϊκός-ΑΕΚ: Τα τρία απούλητα εισιτήρια και το τελευταίο ντέρμπι με οπαδούς και των δύο

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται στο παγωμένο -ελέω κορωνοϊού- «Απ. Νικολαΐδης» την ΑΕΚ και το sport-fm.gr θυμίζει το ρεκόρ εισιτηρίων, καθώς και το τελευταίο αθηναϊκό ντέρμπι παρουσία οπαδών και των δύο.

Δεν είναι ίδιο (και ποτέ δεν θα είναι) ένα ποδοσφαιρικό ματς -πόσο μάλλον ένα ντέρμπι- που διεξάγεται με ή χωρίς φιλάθλους. Το απόγευμα της Κυριακής (28/2, 19:30) ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την ΑΕΚ στο ιστορικό, αλλά και… παγωμένο λόγω των συνθηκών, «Απόστολος Νικολαΐδης» στο πλαίσιο της 24ης αγωνιστικής της Super League 1.

Η πανδημία του κορωνοϊού επιτάσσει την κεκλεισμένων των θυρών διεξαγωγή της αναμέτρησης και μηχανικά το μυαλό γυρνάει στις εποχές που το αθηναϊκό ντέρμπι λάμβανε χώρα παρουσία κόσμου, ακόμα και των φιλοξενούμενων.

Δοθείσης της ευκαιρίας, λοιπόν, το sport-fm.gr θυμίζει δύο ιστορικά τέτοια ντέρμπι με τυπικά γηπεδούχους τους «πράσινους». Το πρώτο το μακρινό -πλέον- 1986, όταν καταγράφηκε το ρεκόρ εισιτηρίων (74.473) στο ελληνικό πρωτάθλημα και το δεύτερο 21 χρόνια αργότερα και τη σεζόν 2006/07, το οποίο και αποτέλεσε το τελευταίο με την παρουσία οπαδών αμφοτέρων.

Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 2-1 (5/1/1986)

Tο διαβάζεις και το ξαναδιαβάζεις μέχρι να το πιστέψεις. Κι όμως είναι αλήθεια. Μόλις τρία εισιτήρια απούλητα στα γκισέ των εκδοτηρίων του ΟΑΚΑ. Παραμονή των Φώτων του 1986 και ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την ΑΕΚ στο «Σπύρος Λούης» στο πλαίσιο της 15ης και τελευταίας αγωνιστικής του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος μπροστά σε 74.473 (ναι, εβδομήντα τέσσερις χιλιάδες τετρακόσιους εβδομήντα τρεις) φιλάθλους. Με τον κόσμο να δίνει -κάτι παραπάνω από- δυναμικό «παρών» στο ντέρμπι μεταξύ των δύο μεγάλων φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Σε μία σεζόν, άλλωστε, κατά την οποία οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ χρησιμοποιούσαν από κοινού ως έδρα το Ολυμπιακό Στάδιο. Με αποτέλεσμα να καταγραφεί ως η κορυφαία στην ιστορία του πρωταθλήματος σε προσέλευση κόσμου και εισιτηρίων (συνολικά κόπηκαν 3.385.496 «μαγικά» χαρτάκια από τις 16 ομάδες της Λίγκας).

Οι «πράσινοι» επί προεδρίας του Γιώργου Βαρδινογιάννη, οι οποίοι προέρχονταν από την τρομερή πορεία τους μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών την προηγούμενη χρονιά, ήταν οι θριαμβευτές της αναμέτρησης επικρατώντας 2-1 της «Ένωσης». Μάλιστα, στον πάγκο της ΑΕΚ, η οποία είχε δει τον προηγούμενο μήνα τους Βαγγέλη Βλάχο και Λύσσανδρο Γεωργαμλή να αποχωρούν για τον αντίπαλό της, καθόταν ο μέχρι πρότινος προπονητής τους, Γιάτσεκ Γκμοχ.

Σε έναν αγώνα -στον οποίο και οι δύο πλευρές είχαν παράπονα από τη διαιτησία του κ. Βουτσαρά- οι τυπικά γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ μόλις στο 3' με υπέροχη απευθείας εκτέλεση φάουλ του Δημήτρη Σαραβάκου. Ο Ντίνος Μπαλής έφερε το παιχνίδι στα ίσα με καρφωτή κεφαλιά στο 32'. Για να έρθει στο 55' ο Κώστας Αντωνίου με ακόμα μία κεφαλιά-«ψαράκι» να δώσει εκ νέου προβάδισμα για την ομάδα του διαμορφώνοντας το τελικό 2-1. Να σημειωθεί ότι στο 71' αποβλήθηκε για τον Παναθηναϊκό ο Κώστας Μπατσινίλας, ενώ το παιχνίδι συνοδεύτηκε και από επεισόδια (με τους οπαδούς να σπάνε περίπου 500 καθίσματα).



Ήταν από τις πιο σημαντικές νίκες στην πορεία προς τον τίτλο (τον κατέκτησε) για το «τριφύλλι» που αναδείχθηκε και σε πρωταθλητής χειμώνα. Με την ΑΕΚ να τερματίζει πίσω από τον 2ο ΟΦΗ.

Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-2 (23/10/2006)

Ίδιες ομάδες, ίδια έδρα (με τυπικά γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό για την 7η αγωνιστική), 21 σεζόν αργότερα, σε μία ακόμα ιστορική αναμέτρηση. Ίσως για τους ρομαντικούς να αποτελεί και μεγαλύτερης σημασίας από μία απλή καταγραφή εισιτηρίων (33.199 εν προκειμένω), καθώς πρόκειται για την τελευταία φορά που οι Παναθηναϊκός και ΑΕΚ συναντήθηκαν σε ματς πρωταθλήματος παρουσία των οπαδών και των δύο.

Βέβαια, μόνο σε γιορτινό κλίμα δεν διεξήχθη το εν λόγω ραντεβού, μιας και πριν την έναρξη του αγώνα σημειώθηκαν τρομερά επεισόδια μεταξύ των δύο πλευρών. Στους περίπου 2500 «νόμιμους» φίλους της «Ένωσης» προστέθηκαν ακόμα 150-200 χωρίς εισιτήριο. Με εκείνους των γηπεδούχων να σπεύδουν να τους... υποδεχτούν με όχι και τόσο ειρηνικές διαθέσεις (κάτι που ίσχυε και για τους απέναντι που τους περίμεναν), κινούμενοι μέσω των θυρών αλλά και του αγωνιστικού χώρου.

Η ανταλλαγή φωτοβολίδων και καθισμάτων έδινε και έπαιρνε για αρκετή ώρα, με τη συζήτηση για το ποιος «πήρε το σκηνικό» να μονοπωλεί στην οπαδική «πιάτσα» για εβδομάδες. Βέβαια, εξετάζοντας τα δεδομένα ύστερα από 15 χρόνια μάλλον βγήκαν αμφότεροι χαμένοι, αφού τα εν λόγω επεισόδια αποτέλεσαν μία εκ των σταγόνων που ξεχείλισαν το ποτήρι και που οδήγησαν στην οριστική απαγόρευση μετακίνησης οπαδών στα ντέρμπι.



Στο αγωνιστικό κομμάτι ο Παναθηναϊκός του Βίκτορ Μουνιόθ μπήκε πιο δυνατά στο ματς και κατάφερε να προηγηθεί στο 25'. Ο Αντρέας Ίβανσιτς με μία από τις γνωστές «γλυκές» του σέντρες βρήκε τον Δημήτρη Παπαδόπουλο, ο οποίος -εκμεταλλευόμενος και την κακή έξοδο του Στέφανο Σορεντίνο- έστειλε με κεφαλιά την μπάλα στα δίχτυα για το 1-0. Παρόλα αυτά, οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να απαντήσουν άμεσα με το πέναλτι που κέρδισε ο μετέπειτα προπονητής τους, Τραϊανός Δέλλας, από τον Γιάννη Γκούμα στο 27'. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Γκουστάβο Μαντούκα (αποτέλεσε έκπληξη η χρησιμοποίησή του στην αρχική ενδεκάδα από τον Λορένθο Σέρα Φερέρ), ο οποίος κέρδισε τον Πιέρ Εμπέντε.

Στο δεύτερο μέρος αμφότερες οι ομάδες δημιούργησαν ευκαιρίες. Ωστόσο, η μόνη που μπόρεσε να τις μετουσιώσει και σε ένα δεύτερο γκολ ήταν η ΑΕΚ στο 76'. Ο Δέλλας έγινε αποδέκτης της μπάλας μέσα στην αντίπαλη περιοχή και ενεργώντας σαν πολύπειρος στράικερ προσποιήθηκε εκπληκτικά σε πρώτο χρόνο, εκτέλεσε άψογα σε δεύτερο, γράφοντας το τελικό 2-1. Τέρμα που δημιούργησε πανζουρλισμό στη θύρα των οπαδών των «κιτρινόμαυρων».



Για την ιστορία στο τέλος του πρωταθλήματος η ΑΕΚ τερμάτισε πίσω από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό εξασφαλίζοντας για δεύτερη σερί σεζόν την παρουσία της στα προκριματικά του Champions League (αποκλείστηκε από τη Σεβίλλη). Με τον Παναθηναϊκό να μένει 3ος.





Διαβάστε ακόμα:


4 παραγωγοί του bwinΣΠΟΡ FM θυμούνται: Το Παναθηναϊκός-ΑΕΚ που μου έχει μείνει!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x