Stories

Το βολ-πλανέ του Μπεργκ και το «τσίμπημα» του Ζιοβάνι: 5 αξέχαστες γκολάρες σε Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός στη Λεωφόρο

Η αντίστροφη μέτρηση του μεγάλου ντέρμπι ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό βρίσκεται στην τελική ευθεία και το sport-fm.gr θυμάται 5 από τις ωραιότερες γκολάρες που μπήκαν ποτέ στη Λεωφόρο!

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός! Οι δυο «αιώνιοι» αντίπαλοι τίθενται αντιμέτωποι ξανά, λίγες μόλις εβδομάδες, μετά από το μεταξύ τους διασταυρώματα για το Κύπελλο Ελλάδας Betsson από τα οποία οι «πράσινοι» κατάφεραν να φύγουν με την πρόκριση μέσω της διαδικασίας των πέναλτι.

Από τη μια πλευρά το «τριφύλλι» προέρχεται από την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας επικρατώντας 2-0 του Ατρομήτου στο Περιστέρι, ωστόσο το κίνητρο του να πανηγυρίσει το πρώτο του «τρίποντο» σε ντέρμπι μετά από 12 ματς είναι μεγάλο και για το γόητρο, αλλά και για βαθμολογικούς λόγους.

Στην αντίπερα όχθη ο Ολυμπιακός, όντας αποκλεισμένος από τη δεύτερη τη τάξει ποδοσφαιρική διοργάνωση της Ελλάδας, έρχεται πιο... ξεκούραστος, παίζοντας ένα από τα τελευταία του «χαρτιά» προκειμένου να παραμείνει ζωντανός στη μάχη του τίτλου.

Το αποψινό ντέρμπι (21:00, Cosmote Sport 1, bwinΣΠΟΡ FM 94,6, sport-fm.gr) είναι ένα εκ των πολλών που θα διεξαχθούν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όμως το sport-fm.gr είχε τη διάθεση να γυρίσει ξανά τον χρόνο πίσω και να θυμηθεί τις πέντε γκολάρες που επιτεύχθηκαν ποτέ στο «Απόστολος Νικολαϊδης» τόσο από την πλευρά των γηπεδούχων, όσο και από εκείνη των φιλοξενούμενων.

Ο «πύραυλος» του Λουτσιάνο


Ξεκινάμε από ένα ιδιαίτερο ντέρμπι του οποίου η έκταση στο σκορ, αλλά και η ομορφιά των γκολ δεν αποτελούν ένα σύνηθες φαινόμενο. Μιλάμε φυσικά για την αναμέτρηση του Κυπέλλου το μακρινό 2001.

Στις 21 Μαρτίου λοιπόν o Παναθηναϊκός υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό στη ρεβάνς του 1-1 του ΟΑΚΑ, με τους «πράσινους» να έχουν στον πάγκο τους τον Στράτο Αποστολάκη και τους «ερυθρόλευκους» τον Τάκη Λεμονή.

Βάσει της πορείας των δυο «αιωνίων» ως εκείνη την στιγμή, το ματς αναμενόταν συγκλονιστικό και σύμφωνα με τις προβλέψεις, η έκβαση του θα κρινόταν σε οριακές καταστάσεις.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη αφού οι Πειραιώτες με μια επιβλητική εμφάνιση «άλωσαν» την έδρα του «αιωνίου» αντιπάλου τους και πήραν την πρόκριση για τα ημιτελικά επικρατώντας με το εμφατικό 4-1!

Μάλιστα η πρόκριση κρίθηκε από νωρίς αφού ο πρωταθλητής τότε, Ολυμπιακός, βρέθηκε να προηγείται 2-0 στο 9' με τον Αλεξανδρή να ανοίγει το σκορ νικώντας σε τετ-α-τετ τον Νικοπολίδη.

Το δεύτερο γκολ όμως ήταν ο ορισμός της... τρομοκρατίας! Φάουλ για τον Ολυμπιακό μεταξύ κέντρου και μεγάλης περιοχής. Ο Λουτσιάνο Ντε Σόουζα αναλαμβάνει την εκτέλεση και κάνει κάτι απίστευτο! Σε μια απόσταση σχεδόν 40 μέτρα από την εστία του Νικοπολίδη, ο Βραζιλιάνος πήρε φόρα α λα... Ρομπέρτο Κάρλος και με έναν «πύραυλο» έγραψε το 2-0 με ένα γκολ το οποίο είναι ένα εκ των κορυφαίων - αν όχι το κορυφαίο- σε ντέρμπι «αιωνίων».


To «μυτάκι» ενός... Μάγου!


Παραμένουμε στη συγκεκριμένη αναμέτρηση, αλλά μεταφερόμαστε λίγο πιο κοντά στο σφύριγμα της λήξης. Από το 2-0 του Λουτσιάνο, μεσολάβησαν ένα γκολ του Νίκου Λυμπερόπουλου στο 43' και μια εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Γρηγόρη Γεωργάτου στο 61' που έφεραν το σκορ στο 3-1 υπέρ του Ολυμπιακού και χάρισαν στη συνέχεια έναν από τους πιο αξιομνημόνευτους πανηγυρισμούς σε ντέρμπι. Όλα αυτά μέχρι το 83ο λεπτό.

Η ομάδα του Λεμονή ήταν κυρίαρχη στον αγωνιστικό χώρο, κυκλοφορώντας την μπάλα με άνεση και αναζητώντας ένα τέταρτο γκολ. Και δεν υπήρχε καταλληλότερος για να το πετύχει από τον «μάγο» Ζιοβάνι!

Έτσι μετά από μια απίθανη κάθετη πάσα του Ανδρέα Νινιάδη, ο Βραζιλιάνος βγήκε «φάτσα» με τον Αντώνη Νικοπολίδη και με ένα... χάδι στην μπάλα την έστειλε να αναπαυθεί στα «πράσινα» δίχτυα χρησιμοποιώντας το... μυτάκι του αριστερού του ποδιού και έδωσε ένα αποθεωτικό φινάλε στην επικράτηση του Ολυμπιακού στη Λεωφόρο.


Το αρχηγικό σύνθημα της ανατροπής


Πέρασε 1,5 χρόνος από εκείνο το ματς που ο Ολυμπιακός συνέτριψε τον Παναθηναϊκό και μετά από δυο ισοπαλίες για το πρωτάθλημα της σεζόν 2001/02 οι «πράσινοι» φιλοξένησαν ξανά στην ιστορική τους έδρα τον Ολυμπιακό.

Το ημερολόγιο έγραφε 12 Ιανουαρίου 2003, όταν οι δυο «αιώνιοι» τέθηκαν αντιμέτωποι για τη 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Οι Πειραιώτες με τον Σρέτσκο Κάτανετς στον πάγκο τους «πάγωσαν» τη Λεωφόρο, μετά από το αυτογκόλ του Ρενέ Χένρικσεν στο 14', όμως η ομάδα του Σέρζιο Μαρκαριάν, έφερε το ντέρμπι στα ίσα με την σκαστή κεφαλιά του Εμμάνουελ Ολισαντέμπε τέσσερα λεπτά αργότερα.

Τα λεπτά κύλησαν με αρκετή ένταση, ευκαιρίες κυρίως από την πλευρά των γηπεδούχων και πολλές μονομαχίες στον χώρο του κέντρου. Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν ένα δυναμικό ξεκίνημα στο δεύτερο ημίχρονο πλησιάζοντας με αξιώσεις στην περιοχή και στο 55' πήραν εκ νέου προβάδισμα, με το νέο αυτογκόλ, αυτή τη φορά του Σωτήρη Κυριάκου.

Ο Παναθηναϊκός έβγαλε αντίδραση παίρνοντας τα ηνία του ματς και στο 72' έφεραν το ντέρμπι όταν ο Άγγελος Μπασινάς με μια απίθανη εκτέλεση φάουλ σε θέση... μέσα δεξιά και μια απόσταση σχεδόν 30 μέτρων από την εστία του Φάνη Κατεργιαννάκη, νίκησε τον Έλληνα πορτιέρε που παρά την υπερπροσπάθεια του δεν κατάφερε να αποσοβήσει την ισοφάριση.



Να σημειωθεί ότι το γκολ του αρχηγού του Παναθηναϊκού, έβαλε «φτερά» στα πόδια και των υπόλοιπων παικτών με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να γυρίσει τούμπα το ματς και να πανηγυρίσει τη νίκη στο ντέρμπι χάρη σε γκολ της «χρυσής» αλλαγής του Μαρκαριάν, Γιόνας Κόλκα.

Η «τριγωνομετρία» και το αριστούργημα του Μπεργκ


Απομακρυνόμαστε αρκετά χρόνια από τα... early 00's ντέρμπι «αιωνίων» για να μεταφερθούμε στις αναμετρήσεις της δεκαετίας του 2010. Μετά από αρκετά ματς στα οποία ο Παναθηναϊκός, υποδέχθηκε σε ΟΑΚΑ και Λεωφόρο τον Ολυμπιακό, φτάνουμε στον Μάρτιο του 2017. Οι «πράσινοι» του Μαρίνου Ουζουνίδη, βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο και αναζητούν τη νίκη κόντρα στους «ερυθρόλευκους» του Βασίλη Βούζα.

Το ντέρμπι ξεκίνησε δυναμικά με μια καλή χαμένη ευκαιρία από πλευράς φιλοξενούμενων με τον Καρίμ Ανσαριφάρντ, ωστόσο η «απάντηση» των γηπεδούχων ήταν ουσιαστική και καθοριστική για την έκβαση της αναμέτρησης.

Στο 14ο λεπτό λοιπόν ο Κουλιμπαλί εκτέλεσε πλάγιο από τα δεξιά, ο Κουτρουμπής του την πέρασε ξανά, ο Αφρικανός με τακουνάκι βρήκε τον Ζέκα που με το κεφάλι την επέστρεψε στον Κουλιμπαλί. Ο δεξιός μπακ του «τριφυλλιού» γύρισε παράλληλα στον Μπεργκ, ο Σουηδός με κάθετη πάσα έβγαλε μόνο τον Κλωναρίδη κόντρα στον Καπίνο που απέκρουσε το πλασέ, όμως ο Μπεργκ με ένα αδιανόητο σουτ στην κίνηση με ανάποδα φάλτσα νίκησε τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού για το 1-0 που ήταν και το τελικό σκορ της αναμέτρησης.


Το ομορφότερο γκολ της «τιμής»


Kλείνουμε με την πιο πρόσφατη γκολάρα σε ντέρμπι «αιωνίων» η οποία δεν έκρινε το ματς, αλλά σίγουρα θα μνημονεύεται για χρόνια και ίσως χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικά αντίστοιχα κείμενα.

Στις 16 Μαϊου του 2021 λοιπόν το «τριφύλλι» με υπηρεσιακό προπονητή τον Σωτήρη Συλαϊδόπουλο, υποδέχθηκε τον, ήδη, πρωταθλητή Ολυμπιακό για τη 10η αγωνιστική των playoffs της Stoiximan Super League.

Oι «ερυθρόλευκοι» έκαναν επίδειξη δύναμης στην άδεια Λεωφόρο και βρέθηκαν να προηγούνται από το πρώτο ημίχρονο με σκορ 3-0 χάρη στα δυο γκολ του Μασούρα και το ένα του Ελ Αραμπί, ενώ ο Βιγιαφάνες έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να σκοράρει από το σημείο του πέναλτι με τον Σα, να του λέει «όχι».

Με την έκβαση του ντέρμπι να έχει κριθεί, ο Παναθηναϊκός ζητούσε ένα γκολ της... τιμής το οποίο ήρθε με τον πιο εντυπωσιακό και «λάτιν» τρόπο. Στο 53ο λεπτό λοιπόν, ο Βιγιαφάνες, βρήκε τον Μαουρίσιο με όμορφη ασίστ, ο Βραζιλιάνος έκανε το κοντρόλ, έδωσε «πάσα» στον εαυτό του περνώντας την μπάλα πάνω από τον Καλογερόπουλο και με ένα μονοκόμματο σουτ σκόραρε για το 3-1. Αυτό όμως το αποτέλεσμα δεν έμεινε ως το τέλος, αφού στο 72' ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί με το δεύτερο προσωπικό του γκολ στο ματς διαμόρφωσε το τελικό 4-1 υπέρ του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x