Stories

Από τον… Γκορντεζιάνι στη γροθιά του Τάισον, ο ΠΑΟΚ έκανε κάτι που το βλέπεις μόνο στο Netflix

Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να πάρει ένα πρωτάθλημα περνώντας κάθε δύσβατο δρόμο που συνάντησε από την προετοιμασία στην Ολλανδία έως την εχθρική -όπως είναι απόλυτα λογικό- έδρα του συμπολίτη, Άρη.

Ήταν 5 Ιουλίου του 2023 όταν ο ΠΑΟΚ επί ολλανδικού εδάφους έδινε τον πρώτο του αγώνα για τη νέα σεζόν. Ένα φιλικό ματς ή καλύτερα ξεμούδιασμα απέναντι στη Στεάουα Βουκουρεστίου, με το τελικό σκορ να είναι ισόπαλο 1-1 και τον Βασίλη Γκορντεζιάνι να πετυχαίνει το πρώτο γκολ των «ασπρόμαυρων» για τη νέα περίοδο.

Ναι, κάθε ομάδα στην προετοιμασία δίνει χώρο και χρόνο στα νέα παιδιά, όμως, στην περίπτωση των Θεσσαλονικιών τα πράγματα ήταν κάπως σύνθετα. Είχαν αφήσει πίσω τους μια εφιαλτική χρονιά και έμπαιναν σε μια καινούργια με την πλάτη στον τοίχο και με το ρόστερ να έχει κενά. Πολλά κενά που έπρεπε να διαχειριστεί ο Ραζβάν Λουτσέσκου και τον έφερναν σε θέση να παίζει με στόπερ τον Παναγιώτου, χαφ τον Γιαξή, ενώ ήταν έτοιμος να μπει στη δυσκολότερή του σεζόν στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Αβεβαιότητα για τη χρονική διάρκεια των μεταγραφών και την ποιότητά τους, ερωτηματικά για το αν θα εμφανιστεί νέα «Λέφσκι Σόφιας» στα προκριματικά και όσο για την Ελλάδα; Στην αφετηρία ξεκινούσε τέταρτος και ο περίγυρος του έδινε λίγες πιθανότητες: όχι για να κατακτήσει τον τίτλο, αλλά για να παραμείνει στην κούρσα μέχρι το τέλος.

Δέκα μήνες μετά, ο Αντελίνο Βϊερίνια το βράδυ της 19ης Μαΐου σήκωσε το τέταρτο πρωτάθλημα στην ιστορία του «δικέφαλου του Βορρά», σε μια διαδρομή, που μόνο σεναριογράφος για παραγωγή ταινίας στο Netflix θα είχε σκεφτεί

Έστειλε το πρώτο μήνυμα σε Ιερουσαλήμ και Εδιμβούργο



Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η αγωνιστική περίοδος ξεκίνησε δύσκολα και βασικό ρόλο σε αυτό έπαιξε πως η ευρωπαϊκή συμμετοχή ήταν σε ένα τεντωμένο σχοινί. Ο δεύτερος προκριματικός του Europa Conference League δεν σου αφήνει πολλά περιθώρια, αφού ένα λάθος, μια κακή βραδιά μπορεί να σε πετάξει εκτός και να σου χαλάσει με το… καλημέρα μια σεζόν. Άλλωστε, ο ΠΑΟΚ το ήξερε από πρώτο χέρι μετά το κάζο με τη Λέφσκι Σόφιας και μια νέα ευρωπαϊκή αποτυχία, ίσως, έφερνε εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα.

Παρόλα αυτά οι «ασπρόμαυροι» ήταν αποφασιστικοί, παρουσιάζοντας τη σωστή νοοτροπία μέσα σε δύσκολες συνθήκες και έδρες. Αρχικά, το 0-0 της Τούμπας με την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ έγινε 4-1 για μια μεγάλη πρόκριση στο Ισραήλ, η οποία να θυμίσουμε πως ήρθε με τον ΠΑΟΚ να παίζει με παίκτη λιγότερο από το 40ο λεπτό μετά την αποβολή του Ντόουγκλας Αουγκούστο.

ΠΑΟΚ: Από τον... Γκορντεζιάνι στη γροθιά του Τάισον

Ακολούθησε η δύσκολη πρόκριση επί της Χάιντουκ Σπλιτ παρά το 3-0 της Τούμπας, αφού στο 0-0 στην Κροατία οι «ασπρόμαυροι» δεν ήταν καλύτεροι, όμως, κατάφεραν να αντέξουν σε μια δύσκολη έδρα. Τέλος, κόντρα στη Χαρτς οι Θεσσαλονικείς είχαν τρομερά ανεβασμένη ψυχολογία, που αποτυπώθηκε στο χορτάρι αρχικά με το 2-1 στη Σκωτία και με το ευρύ και συνάμα πανηγυρικό 4-0 στη ρεβάνς, που εξασφάλισε παρουσία σε ευρωπαϊκούς ομίλους και έβαλε το πρώτο «τικ» στο κουτάκι με τους στόχους της σεζόν.

Στην OPAP Arena έπαθε, έμαθε και έδειξε ποιος είναι



Μετά από ένα εξαιρετικό ξεκίνημα με απόλυτο νικών στο πρώτο γύρο του ομίλου στο Conference και με μια ήττα στο πρωτάθλημα στα οκτώ ματς πρωταθλήματος, στον ΠΑΟΚ ήρθε η πρώτη κρίση με την ήττα από την ΑΕΚ με 2-0. Όχι τόσο για το σκορ, αλλά για την εικόνα του ματς που ήταν αποκαρδιωτική για τον «δικέφαλο του Βορρά». Οι αντιδράσεις από τον περίγυρο ήταν υπερβολικές, αλλά το τείχος που είχε χτίσει ο Λουτσέσκου γύρω από την ομάδα του ήταν τόσο ισχυρό, που φάνηκε λίγες ημέρες μετά στο «Γ. Καραϊσκάκης».

ΠΑΟΚ: Από τον... Γκορντεζιάνι στη γροθιά του Τάισον

Με μια υπερηχητική εμφάνιση ο ΠΑΟΚ νίκησε με 4-2 τον Ολυμπιακό, έδειξε πόσο δυνατός είναι πνευματικά και έτρεξε ένα τρομερό σερί 20 αγώνων με 17 νίκες, δύο ισοπαλίες και μόλις μια ήττα, που τον κράτησε στην κορυφή του πρωταθλήματος και μέσα σε Κύπελλο και Ευρώπη.

Στη Λεωφόρο κέρδισε περισσότερα από όσα έχασε και η Ντινάμο το κατάλαβε καλά



Στα μέσα Φεβρουαρίου ήρθαν δύο συναπτές ήττες στην Τούμπα: 1-0 από τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο και με 4-1 από τον Ολυμπιακό για το πρωτάθλημα. Η ανάγκη για αντίδραση στη ρεβάνς της Λεωφόρου, μεγαλύτερη από ποτέ. Ο «δικέφαλος του Βορρά» έκανε μεγάλο παιχνίδι, ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα και δικαίως πήρε προβάδισμα στην παράταση με τον Κεντζιόρα. Στο 116ο λεπτό όμως όλα πάγωσαν με τη σύγκρουση των Βαγιαννίδη και Μπάμπα, με τον τελευταίο να πέφτει λιπόθυμος, να αποχωρεί με φορείο και να αποπροσανατολίζει το μυαλό των συμπαικτών του. Έτσι, ήρθε η ισοφάριση του Λημνιού, στα πέναλτι ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί κανένα από τα τρία (!) matchballs και το γλίστρημα του Σαμάτα, ίσως σε άλλες ομάδες να ήταν καταδικαστικό για τη συνέχεια.

Όχι όμως για αυτό το σύνολο του Ρουμάνου τεχνικού. Ακολούθησαν τρεις σερί νίκες και δύο ήττες από την Ντινάμο στην Κροατία και τον Άρη στην πρεμιέρα των playoffs. Οι «ασπρόμαυροι» έβγαλαν μια ακόμη αντίδραση και ήταν μάλιστα η πιο θορυβώδης! Με συγκλονιστική εμφάνιση ποδοπάτησαν με 5-1 την Ντινάμο και έκλεισαν ραντεβού στους «8» για δεύτερη φορά στα τελευταία τρία χρόνια.



Παράλληλα, πήραν την εκδίκησή τους με νίκη στη Λεωφόρο επί του Παναθηναϊκού στα playoffs, ενώ η επιστροφή στην OPAP Arena έξι μήνες μετά συνδυάστηκε με μια τρομερή τόνωσης της ψυχολογίας: οι Θεσσαλονικείς βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 2-0 και ενώ όλα έδειχναν πως θα γνώριζαν μια νέα ήττα, κατάφεραν να φύγουν αλώβητοι με 2-2 χάρη σε γκολ του Οζντόεφ στο 89ο λεπτό.

Η Λαμία, το -10 και το μυθικό 4x4



Έως τώρα έχουν σημειωθεί όλες οι «απαντήσεις» που έδωσε ο ΠΑΟΚ φέτος. Και μόνο λίγες δεν ήταν, αλλά είχε μια ακόμη στο τέλος. Την πιο δυνατή, την πιο καθοριστική. Ο αποκλεισμός από την Κλαμπ Μπριζ σαν να αποσυντόνισε τους Θεσσαλονικείς, που ηττήθηκαν στη συνέχεια από τον Ολυμπιακό και όλα έδειχναν να σβήνουν για τον τίτλο με το 1-1 στη Λαμία. Παίκτες που έμοιαζαν άδειοι και με τέσσερις αγωνιστικές να απομένουν η διαφορά οκτώ πόντων από την κορυφή έμοιαζε μη αναστρέψιμη.

Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα, αφού στον πρώτο -από τους πολλούς όπως αποδείχθηκε- «τελικούς», οι «ασπρόμαυροι» ήταν πίσω στο σκορ στο 75ο λεπτό με 2-1 από την ΑΕΚ και σε αυτό το σημείο η διαφορά από την κορυφή ήταν στους δέκα βαθμούς. Όσο κλισέ και να ακούγεται, σε εκείνο το σημείο, ούτε ο πιο αισιόδοξος φίλος του ΠΑΟΚ δεν πίστευε τα όσα συνέβησαν στη συνέχεια.

Με ψυχωμένο comeback απέναντι στην «Ένωση» ήρθε ένα τεράστιο «τρίποντο», ενώ η διακοπή για τις γιορτές του Πάσχα αποδείχθηκε καθοριστική. Ο Λουτσέσκου πότισε το μυαλό των παικτών του πως μπορούν και αυτό αποτυπώθηκε με εκκωφαντικό τρόπο. Νίκη με 2-0 επί του Ολυμπιακού, ενώ απέναντι στον Παναθηναϊκό ήταν απολαυστικός με το ευρύ 4-1, με την τύχη να του χαμογελά: η ΑΕΚ ηττήθηκε στο Φάληρο και ο τίτλος παίχτηκε σε ένα ντέρμπι της πόλης στο «Κλεάνθης Βικελίδης» με τον Άρη.
ΠΑΟΚ: Από τον... Γκορντεζιάνι στη γροθιά του Τάισον
Ακόμη και τώρα, ο ΠΑΟΚ έπρεπε να διαχειριστεί δύσκολες συνθήκες. Ο Κουλιεράκης συμπλήρωσε κάρτες, με τον Μιχαηλίδη να παίρνει τη θέση του και να βλέπει την κίτρινη πριν τη συμπλήρωση του πρώτου λεπτού. Ο Τόμας άνοιξε το σκορ και στις αρχές του δευτέρου μέρους ο Μορόν έβαλε νέα εμπόδια με το απίθανο γκολ που σημείωσε. Οι απαντήσεις που είχαν δώσει οι παίκτες του Λουτσέσκου ήταν ήδη πολλές για να μην το κάνουν τώρα. Στο τέλος. Μετά από «άδειασμα» του Κωνσταντέλια στον Οντουμπάτζο και την ιδανική συνεργασία με τον Τόμας, ο Τάισον εκτέλεσε τον Κουέστα σε ένα γκολ που θα μνημονεύεται για χρόνια. Ο Μιχαηλίδης αποβλήθηκε, το θρίλερ πήρε παράταση, αλλά το σφύριγμα της λήξης βρήκε τον ΠΑΟΚ πρωταθλητή μέσα στην έδρα του συμπολίτη, τον οποίο ξεπέρασε στα πρωταθλήματα.

Η αναδρομή αυτή, δείχνει και τον MVP, ο οποίος είναι ο Ραζβάν Λουτσέκου. Όχι μόνο για αγωνιστικούς λόγους, αυτό είναι το εύκολο να του πιστώσει κανείς. Ο Ρουμάνος κατάφερε να ποτίσει τους παίκτες του με μια νοοτροπία, που μετά από κάθε άσχημο αποτέλεσμα, αυτοί έβρισκαν τον τρόπο να είναι πάλι πίσω και να μην επηρεάζονται. Το έκαναν ξανά, ξανά και ξανά. Μια χρονιά που θυμίζουμε ξεκίνησε με γκολ του Γκορντεζιάνι, που αυτή τη στιγμή αγωνίζεται στην Ντιναμό Τιφλίδας και ολοκληρώθηκε με τη γροθιά του Τάισον μπροστά στο κοινό του Χαριλάου…

ΠΑΟΚ: Από τον... Γκορντεζιάνι στη γροθιά του Τάισον

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x