Stories

ΠΑΟΚ-Άρης: Τα «διπλά» που… πόνεσαν

Ακόμα το φυσάνε και δεν… κρυώνει. Ήττες που δεν τις χωνεύεις εύκολα, ήττες για τις οποίες χάνεις τον ύπνο σου το βράδυ. Το sport-fm.gr σας θυμίζει τα πιο εκκωφαντικά «διπλά» στις «μάχες» Άρη και ΠΑΟΚ.

Τι «διπλά» κι αυτά! Η ήττα σε ντέρμπι πάντα πονάει περισσότερο, ποτέ δεν… κατεβαίνει εύκολα, αλλά οι παρακάτω κόστισαν λιγάκι (ή και πολύ) παραπάνω από το συνηθισμένο. Με αφορμή την προσεχή «μάχη» του ΠΑΟΚ με τον Άρη στην Τούμπα για την 25η αγωνιστική της Super League, το sport-fm.gr σας θυμίζει τα μεγάλα… break (για να δανειστούμε όρο από το μπάσκετ) στις αναμετρήσεις των δύο ομάδων. Τα οποία όσα χρόνια κι αν περάσουν, δεν ξεχνάνε με τίποτα οι δύο πλευρές. Για τους δικούς τους λόγους.

09/11/30 ΠΑΟΚ-Άρης 2-6: Τον «πάτησε»
Τέτοια νίκη δεν ξεχνιέται με τίποτα. Τη μεγαλύτερη εκτός έδρας επικράτηση σημείωσαν οι «κίτρινοι» στις 9 Νοεμβρίου του μακρινού 1930. Σε μια εποχή στην οποία η κόντρα τους περιοριζόταν στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Μακεδονίας, σάρωσαν με 6-2 τον συμπολίτη στην έδρα του Ηρακλή με τον ΠΑΟΚ να είναι γηπεδούχος. Βογδάνου (4', 28’), Κίτσος (37') πέτυχαν τα πρώτα τρία γκολ και στη συνέχεια έκανε χατ-τρικ ο Αγγελάκης (57', 60', 62’).

11/12/1938 ΠΑΟΚ-Άρης 1-5: Νέος θρίαμβος για τους «κίτρινους»
Οκτώ χρόνια αργότερα ο Άρης έφτασε σε νέο θρίαμβο, επικρατώντας 5-1 αυτήν τη φορά, σε αναμέτρηση που διεξήχθη στο παλιό γήπεδο του ΠΑΟΚ κι ενώ ενδιάμεσα είχε και μια νίκη με 4-0 εκτός έδρας και πάλι για το Πρωτάθλημα της ΕΠΣ Μακεδονίας, το οποίο πάντως είχε καταλήξει στον Ηρακλή εκείνη τη σεζόν.

18/12/55 Άρης-ΠΑΟΚ 0-1: «Διπλό» τίτλου
Μ’ έναν σμπάρο… δυο τρυγόνια ο ΠΑΟΚ. Η νίκη με 1-0 για τον «δικέφαλο» επί του Άρη εκτός από γοήτρου, ήταν και άκρως ουσιαστική, αφού «κλείδωσε» το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης εκείνης της χρονιάς. Ο Λάμπης Κουϊρουκίδης πέτυχε το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης στο 61ο λεπτό, ενώ στο 74’ ο Πρόγιος έπιασε πέναλτι του Λιακόπουλου που δεν κατάφερε να ισοφαρίσει σε 1-1.



6/10/1963 ΠΑΟΚ-Άρης 0-1: Πρώτη νίκη στην Τούμπα
Ο Άρης είχε επικρατήσει αρκετές φορές στην έδρα του ΠΑΟΚ και μάλιστα κάποιες απ’ αυτές ήταν και με μεγάλο σκορ, αλλά στην τωρινή έδρα του «δικεφάλου» (στην οποία αγωνίστηκαν για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 1960) την Τούμπα, οι «κίτρινοι» πέρασαν για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 1963. Ένα χτύπημα φάουλ του Φιλίππου στο 70ο λεπτό αποδείχθηκε αρκετή ώρα να χαρίσει τη νίκη στους φιλοξενούμενους.

17/04/88 Άρης-ΠΑΟΚ 1-2: Ανατροπή στο β’ μέρος
Ο ΠΑΟΚ είναι στη διεκδίκηση του τίτλου, έχει χάσει πρόσφατα από τον Ολυμπιακό με 2-1 και αναζητά τη νίκη στο ντέρμπι με τον Άρη για να παραμείνει στο κόλπο. Οι γηπεδούχοι έχουν άλλα σχέδια και προηγούνται στο 57ο λεπτό με τον Δημητριάδη και η απάντηση από πλευράς «δικεφάλου» δόθηκε σχεδόν στα καπάκια και για την ακρίβεια δύο λεπτά μετά με τον Σκαρτάδο, ενώ στο 86’ ο Μαυρομμάτης θα κάνει το 1-2, σφραγίζοντας μια μεγάλη νίκη, που έδωσε ώθηση στους φιλοξενούμενους για την τελική ευθεία στην κούρσα του πρωταθλήματος και σημειώθηκε με ανατροπή.


7/12/94 Άρης-ΠΑΟΚ 0-4: Πάρτι με «όργια» Τουρσουνίδη
Η… παρέλαση του ΠΑΟΚ και του Τουρσουνίδη μέσα στο «Χαριλάου». Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν δίχως να βρίσκονται και στα καλύτερά τους, αναζητώντας μια νίκη-βάλσαμο και μάλιστα ο «δικέφαλος» προερχόταν από αποκλεισμό-σοκ στο Κύπελλο από τον Άγιο Νικόλαο. Συνεπώς το ντέρμπι, που είχε δύο μέρη (αναβλήθηκε αρχικά λόγω επεισοδίων), έμοιαζε με ευκαιρία για να γυρίσει ο… διακόπτης και αυτός που την άρπαξε απ’ τα μαλλιά ήταν ο ΠΑΟΚ. Ο (τότε) 24χρονος χαφ άνοιξε το σκορ στο 22ο λεπτό με σουτ μέσα από την περιοχή και το πανηγύρισε έξαλλα, κάνοντας κάτι σαν γύρο του θριάμβου. Λες και γνώρισε τι θα ακολουθούσε.

Το δεύτερο ημίχρονο, με τον ίδιο πρωταγωνιστή αποδείχθηκε… όνειρο για τους φιλοξενούμενους, που πέτυχαν τρία γκολ, με το πρώτο (57’) απ’ αυτά να είναι μαγικό, καθώς ο Τουρσουνίδης άδειασε όποιον βρέθηκε στο διάβα του. Ένα ξερό σουτ του Λαγωνίδη στο 61’ και η προβολή του Μπότσιεκ στο 90+2’ έκαναν εκκωφαντική την επικράτηση της ομάδας του Άρι Χάαν.


29/8/98 ΠΑΟΚ-Άρης 1-4: Επιστροφή με τεσσάρα στην Τούμπα
Πρόκειται για το μεγαλύτερο βράδυ του Άρη στην Τούμπα. Πολλές φορές δεν μετράει μόνο το αποτέλεσμα, αλλά και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έρχεται και οι «κίτρινοι» πέτυχαν μια νίκη-όνειρο μέσα στο «σπίτι» του ΠΑΟΚ στις 29 Αυγούστου του 1998. Αφού, μόλις είχαν κάνει come back στην πρώτη κατηγορία και ήθελαν να στείλουν ηχηρό μήνυμα ότι «επιστρέψαμε». Το έκαναν με ιδανικό τρόπο γι’ αυτούς και σκληρό για τον «αιώνιο» αντίπαλο, παίρνοντας, παράλληλα, ρεβάνς για το προ τετραετίας 0-4. Προηγήθηκαν στο 15’ με σουτ του Χαριστέα με το αριστερό, ενώ ο (τότε) 18χρονος φορ «χτύπησε» και στο 54’, με… φόλοου μετά την τελική του Φλόρες, έπειτα από εξαιρετική κίνηση του Ναγκόλι Κένεντι. Σε αυτό το σημείο, ωστόσο, η ομάδα του Γιώργου Φοιρού έμεινε με δέκα παίκτες και ο νεαρός άσος από εκεί που ήταν πρόσωπο του αγώνα, λίγο έλειψε να «κρεμάσει» την ομάδα του, αφού αποβλήθηκε λόγω δεύτερης κίτρινης (για τον τρόπο που πανηγύρισε).

Την ώρα που ο κόσμος ζητούσε ρυθμικά την επιστροφή Αναστασιάδη, ο Καφές μείωσε με κεφαλιά στο 63ο λεπτό δείχνοντας ότι δίνει νέο ενδιαφέρον στην αναμέτρηση, λόγω και του αριθμητικού πλεονεκτήματος. Ωστόσο, η χαρά των γηπεδούχων κράτησε λίγο, αφού πέντε λεπτά μετά, ο Κουλακιώτης χρεώθηκε αυτογκόλ μετά από γύρισμα προς τα πίσω και «τσαφ» του Μιχόπουλου. Το… κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο Πανόπουλος στο 73’ με πλασέ από κοντά. «Το Σάββατο το βράδυ εμείς θα ξαναφέρουμε τον Αναστασιάδη», τραγουδούσαν οι οπαδοί του Άρη. Όπερ και εγένετο, αφού βγήκε «διαζύγιο» με τον Μπλαχίν και επέτρεψε ο Έλληνας τεχνικός.



2/2/02 Άρης-ΠΑΟΚ 2-3: Ανατροπή με «καυτό» Σπάσιτς
Έχοντας πάρει φόρα με τη νίκη επί της ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ ήθελε να δώσει συνέχεια στα καλά αποτελέσματα. Η καλή μέρα δεν φάνηκε από το πρωί, αφού ο Χαριστέας άνοιξε το σκορ στο 8ο λεπτό και ξύπνησε… εφιάλτες στον «δικέφαλο». Ωστόσο, οι φιλοξενούμενοι απέδειξαν ότι δεν αποτελεί κανόνα ότι η αρχή δεν είναι το ήμισυ του παντός, κυριαρχώντας στη συνέχεια Αρχή των πάντων ήταν το διάστημα φωτιά που είχε. Ο Γιασεμής «τρύπησε» τον Κατεργιαννάκη και ισοφάρισε στο 12’, ο Οκκάς είχε δοκάρι στο 21’ και ο Σπάσιτς σχεδόν ένα λεπτό μετά έφερε τούμπα το ματς. Ο Γιασεμής δημιούργησε στο 59’ και ο Σέρβος από κοντά εκτέλεσε για το 1-3 στο 59ο λεπτό. Ο Νάβας μείωσε στο 89’, αλλά, όπως αποδείχθηκε με το τελευταίο σφύριγμα, ήταν πλέον αργά.


Άρης-ΠΑΟΚ 1-3, 27/02/05: Τον έσπρωξε στον… γκρεμό
Ήταν μια ήττα που πρόσφερε χαρά για πολλούς λόγους στον ΠΑΟΚ και το αντίθετό. Γέμισε με πληγές τον Άρη. Η ομάδα του Νίκου Καραγεωργίου έπιασε από τον… γιακά τον αντίπαλό της, καθώς βρέθηκε να προηγείται με 2-0 μέσα στο «Χαριλάου» στο 11ο λεπτό. Μόλις στο 5’, ο Μίετσελ έπιασε στον ύπνο τον Λυμπερόπουλο με δυνατό σουτ από πολύ πλάγια θέση, που πιθανόν να κατέληγε άουτ, αν δεν έκανε επέμβαση ο γκολκίπερ των γηπεδούχων. Έπειτα από αντεπίθεση, ο Σαλπιγγίδης εξέθεσε την αντίπαλη άμυνα με την ταχύτητά του και έκανε γύρισμα για τον Μαλαδένη, που σε ουσιαστικά ανυπεράσπιστη εστία έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα. Η κατάσταση έγινε ακόμα πιο δραματική για τους «κίτρινους» λίγο μετά και συνάμα πιο ευνοϊκή για τον «δικέφαλο», αφού ο Σανχούρχο αποβλήθηκε στο 27’, ενώ δέκα λεπτά μετά ο Μίετσελ πέτυχε και δεύτερο γκολ. Το μόνο που κατάφερε η ομάδα του Γιώργου Χαντζάρα ήταν να μειώσει στο 63’ με τον Εκουέμε, αλλά επί τοις ουσίας δεν μπήκε στη διεκδίκηση εντός θετικού αποτελέσματος. Εκείνη τη χρονιά ο Άρης υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία, στην οποία τον έσπρωξε ο συμπολίτης με το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, τσακίζοντας ακόμη περισσότερο το ηθικό του.


3/10/10 ΠΑΟΚ-Άρης 0-1: Του έκλεισε το σπίτι ο Χαβίτο
Μετά το «διπλό» με τον Χαριστέα χρειάστηκε να περάσουν δώδεκα χρόνια ώστε να πανηγυρίσει ο Άρης μέσα στο σπίτι του ΠΑΟΚ. Ο Κόκε εκτέλεσε φάουλ, ο Κρέσιτς δεν έδιωξε καλά και ο Ισπανός εξτρέμ από κοντά έστειλε την μπάλα σε ουσιαστικά ανυπεράσπιστη εστία, παγώνοντας την Τούμπα. Οι «κίτρινοι» έφτασαν σε μια μεγάλη νίκη, ο 27χρονος άσος, που λίγες εβδομάδες πριν είχε «καθαρίσει» την Ατλέτικο στο «Κλ. Βικελίδης», έγινε… ήρωας και ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ έφτασε σε μια μεγάλη επικράτηση προπονητικά. Από τότε έχει να γευτεί χαρά στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ.

21/10/18 Άρης-ΠΑΟΚ 1-2: Τον ξέρανε ο Πρίγιοβιτς
Ο ΠΑΟΚ έδειχνε πιο αποφασισμένος από ποτέ για να επιστρέψει στην κορυφή, έχοντας πάρει και «αέρα» από το προ ολίγων εβδομάδων 1-0 επί του Ολυμπιακού στο «Γ. Καραϊσκάκης». Ο Άρης όμως ήθελε να του χαλάσει τα σχέδια και να του κόψει τον αέρα, διότι μεταξύ άλλων, σκόπευε να αποτρέψει τον συμπολίτη να τον φτάσει στα πρωταθλήματα. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν πάρα πολύ νωρίς, με τον Ματέο Γκαρσία να σκοράρει στο 2ο λεπτό με διαγώνιο σουτ έπειτα από πάσα του Μπρούνο Γκάμα. Ωστόσο, ο «δικέφαλος του Βορρά» έδειξε μέταλλο και έφτασε στην ανατροπή και εν τέλει και στη νίκη, έχοντας πρωταγωνιστή τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς. Αρχικά, ισοφάρισε στο 36’ με πέναλτι, ο Πασχαλάκης, όπως είχε κάνει και στο Φάληρο, κράτησε όρθια την ομάδα του, καθώς μεταξύ άλλως έπιασε πέναλτι του Γιουνές στο 66ο λεπτό. Ο Σέρβος πέτυχε γκολ και σε κανονική ροή, με προβολή στο 84ο λεπτό, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στον ΠΑΟΚ για τον τίτλο, που στο φινάλε κατέληξε στον Λευκό Πύργο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x