Stories

Η... ξεχασμένη Λιέγη και το διπλό με Μπορμπόκη: Η παράδοση του ΠΑΟΚ κόντρα σε Βέλγους

Με αφορμή την επερχόμενη «μάχη» του ΠΑΟΚ με τη Γάνδη, το sport-fm.gr θυμάται τι έχουν κάνει οι Θεσσαλονικείς ενάντια σε βελγικές ομάδες.

Η Γάνδη θα βρεθεί στον δρόμο του ΠΑΟΚ για τη φάση των «16» του Europa League, με τους «βούβαλους» να αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά ομάδα από την Ελλάδα και τους Θεσσαλονικείς, από την άλλη, να έχουν ήδη την εμπειρία τους με συλλόγους από το Βέλγιο.

Η αρχή είχε γίνει το μακρινό 1967 στον θεσμό του Κυπέλλου Εκθέσεων. Οι Θεσσαλονικείς είχαν κοντραριστεί με τη Λιέγη, μία ομάδα που πλέον μετέχει στις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Παρότι σήμερα δεν μας λέει πολλά, τότε η Royal Football Club de Liege όπως είναι το πλήρες όνομά της, είχε αποδειχτεί δύσκολος αντίπαλος.

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» είχε υποστεί δύο ήττες, με 2-0 εντός έδρας και 3-2 εκτός, μένοντας εκτός συνέχειας, με τους Βέλγους να διασύρονται στον επόμενο γύρο από την Νταντί (1-3, 1-4).

ΠΑΟΚ: Η παράδοση με Βέλγους

Η επόμενη συνάντηση του ΠΑΟΚ με βελγική ομάδα ήταν στον Α’ γύρο του Κυπέλλου UEFA, το 1991. Αντίπαλος, η κραταιά τότε Μαλίν, που τρία χρόνια πριν είχε σηκώσει το τρόπαιο του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Το πρώτο ματς έγινε στην Τούμπα, με τους γηπεδούχους να προηγούνται με τον Σκαρτάδο αλλά να ισοφαρίζονται στο δεύτερο μέρος από τον Ίνγκεσον και να πηγαίνουν για το... θαύμα στο Μέχελεν.

Εκεί, ο Μπορμπόκης λύτρωσε στα τελευταία λεπτά την ελληνική ομάδα, με το 1-0 να την στέλνει στην επόμενη φάση – όπου έμεινε εκτός από την Τιρόλ με δύο ήττες (0-2, 0-2)



Τελευταία κόντρα του ΠΑΟΚ με Βέλγους, στη φάση των ομίλων του Europa League τη σεζόν 2010/11. Τότε απέναντι στους «ασπρόμαυρους» βρέθηκε η Κλαμπ Μπριζ, με τις δύο αναμετρήσεις να λήγουν ισόπαλες με το ίδιο σκορ, 1-1.

Στο τέλος, είχαν χαμογελάσει οι Θεσσαλονικείς, καθώς είχαν προκριθεί ως δεύτεροι πίσω από τη Βιγιαρεάλ, με τους Βέλγους να αποκλείονται μαζί με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Στους «32», ο ΠΑΟΚ είχε μείνει εκτός από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (0-1, 1-1).

ΠΑΟΚ: Η παράδοση με Βέλγους

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Κύπελλο Εκθέσεων 1967/68

ΠΑΟΚ-Λιέγη 0-2 (5’ Μαρνταγκά, 9’ Μπάνοβιτς)
Λιέγη-ΠΑΟΚ 3-2 (13’, 32’ Άντρις, 67’ Μαρνταγκά – 27’ Αφεντουλίδης, 79’ Μακρής)

Κύπελλο UEFA 1991/92

ΠΑΟΚ-Μαλίν 1-1 (38’ Σκαρτάδος – 62’ Ίνγκεσον)
Μαλίν-ΠΑΟΚ 0-1 (86’ Μπορμπόκης)

Europa League 2010/11

Κλαμπ Μπριζ-ΠΑΟΚ 1-1 (61’ Κουεμάχα – 78’ Μαλεζάς)
ΠΑΟΚ-Κλαμπ Μπριζ 1-1 (25’ Βιεϊρίνια – 89’ Σέποβιτς)

Συνολικός απολογισμός: 1 νίκη, 3 ισοπαλίες, 2 ήττες

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x