Stories

Παρί Μπάσκετμπολ: Με φιλοσοφία ΝΒΑ θέλει να κατακτήσει την Ευρώπη

Τα τελευταία χρόνια το Παρίσι είναι περήφανο για την ποδοσφαιρική Παρί, όμως στο μέλλον θα μπορεί να καυχιέται και για το… μπάσκετμπολ.

Παρί Μπ.: Με φιλοσοφία ΝΒΑ θέλει να κατακτήσει την Ευρώπη

Από τη Λυών μέχρι το Μονακό και από την Αλσατία μέχρι τη Βρετάνη. Το γαλλικό μπάσκετ υπάρχει παντού και σ’ όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας. Τα τελευταία χρόνια, πρωταγωνίστριες στη χώρα είναι κατά κύριο λόγο οι Βιλερμπάν, Μονακό και Στρασμπούρ. Τη μία «τρέχει» ο σπουδαίος Τόνι Πάρκερ με τα μεγαλόπνοα σχέδιά του, έχοντας και ως μέτοχο τον επίσης σπουδαίο και εν ενεργεία ΝΒΑer, Νικολά Μπατούμ. Η άλλη με τη λάμψη του Πριγκιπάτου, αλλά και τα πολλά χρήματα που ξοδεύουν οι επενδυτές της ανήκει –και όχι άδικα- στην ελίτ. Ακόμη και οι μεθοδικοί Αλσατοί τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στον… αφρό.

Αυτό που λείπει από μία τεράστια χώρα και με πλούσια παράδοση στον αθλητισμό και στο μπάσκετ είναι μία ομάδα από το Παρίσι. Μέχρι πρόσφατα η πρωτεύουσα δεν είχε κάποιο αντάξιο εκπρόσωπο, με τη Μετροπολιτάν 92 να κάνει τα πρώτα… δειλά βήματα προς το πάνω. Μία ομάδα που εδρεύει στο Λεβαλουά (σ.σ. στα προάστια) και για έναν χρόνο διετέλεσε πρόεδρός της ο παλιός μεγάλος αστέρας του γαλλικού μπάσκετ, Μπορίς Ντιαό, μέχρι και την παραίτησή του τον Απρίλιο του 2020.

Ωστόσο, από το 2018 η «Πόλη του Φωτός» έχει εντός των τειχών της μία ομάδα που ιδρύθηκε από έναν πρώην έμπειρο παράγοντα του ΝΒΑ και ένα πρότζεκτ τόσο φιλόδοξο που φτάνει μέχρι και την κατάκτηση της κορυφής της Ευρώπης. Το όνομα αυτής, Παρί Μπάσκετμπολ. Με σύνθημα το: «Εδώ ξεκινούν όλα» η ομάδα του Παρισιού θέλει με σταθερά και ανοδικά βήματα να εδραιωθεί στο ευρωπαϊκό στερέωμα και να γίνει μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της «Γηραιάς ηπείρου». Ήδη φέτος, μετά και τη νίκη επί της Βιλερμπάν, είναι πρώτη στην LNB Pro A, με τις Ευρωλιγκάτες Βιλερμπάν και Μονακό να βλέπουν την πλάτη της.

Τα «γεννητούρια» στο δημαρχείο του Παρισιού



Παρί Μπ.: Με φιλοσοφία ΝΒΑ θέλει να κατακτήσει την Ευρώπη

Τον Ιούλιο του 2018 γεννήθηκε και… βαφτίστηκε η Παρί Μπάσκετμπολ. Για να δημιουργηθεί η τωρινή ομάδα χρειάστηκε να συγχωνευτούν τρεις, με την καθοριστική κίνηση να ήταν η αγορά των δικαιωμάτων της Ιέρ Τουλόν, η οποία εκείνη τη χρονιά υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία και παράλληλα πτώχευσε. Ο επενδυτής και άνθρωπος που ήταν πίσω απ’ όλο αυτό το πρότζεκτ ήταν ο Ντέιβιντ Καν. Πρόκειται για έναν Αμερικανό με μεγάλη εμπειρία από το μπάσκετ και ειδικά από το ΝΒΑ, αφού στο παρελθόν είχε εργαστεί ως παράγοντας των Μινεσότα Τίμπεργουλβς και των Ιντιάνα Πέισερς. Έχοντας, λοιπόν, ως συνιδιοκτήτη και ως «συμπαίκτη» στο εγχείρημα αυτό τον Ερίκ Σβαρτς και με τις ευλογίες της δημάρχου του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, ανακοίνωσε την ίδρυση της Παρί Μπάσκετμπολ.

Η πρώτη χρονιά στη δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας



Παρί Μπ.: Με φιλοσοφία ΝΒΑ θέλει να κατακτήσει την Ευρώπη

Λίγους μήνες μετά την ίδρυσή της, η Παρί Μπάσκετμπολ συμμετείχε για πρώτη φορά στην ιστορία της ως επαγγελματική ομάδα στη δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας. Στην παρθενική της χρονιά δεν κατάφερε να κάνει την υπέρβαση και να ανέβει στα «μεγάλα σαλόνια», αλλά και πάλι το πρόσημό της ήταν θετικό. Στα 34 παιχνίδια που έδωσε είχε 16 νίκες και 18 ήττες, με αποτέλεσμα να τερματίσει στην 11η θέση της κανονικής περιόδου. Τη σεζόν 2019/20 ξεκίνησε με ακόμη μεγαλύτερη όρεξη και σχέδια, αλλά της τα χάλασε ο κορωνοϊός, καθώς εξαιτίας της πανδημίας η χρονιά ακυρώθηκε. Ωστόσο, ό,τι δεν κατάφερε τις δύο προηγούμενες σεζόν, το κατάφερε τη 2020/21. Οι πρωτευουσιάνοι παρουσιάστηκαν ακόμη πιο δυνατοί και με ρεκόρ 23-11 τερμάτισαν στη δεύτερη θέση και έτσι πήραν το εισιτήριο για τη μεγάλη κατηγορία, για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Το ρόστερ της ιστορικής χρονιάς της Παρί



Παρί Μπ.: Με φιλοσοφία ΝΒΑ θέλει να κατακτήσει την Ευρώπη

Ο μέσος όρος του μπάτζετ των ομάδων της δεύτερης κατηγορίας στη Γαλλία είναι μεταξύ 1,5 και 2 εκατ. ευρώ. Όπως είναι φυσικό, για να μπορεί η Παρί Μπάσκετμπολ να παρουσιαστεί ανταγωνιστική στα «μεγάλα σαλόνια» ήταν υποχρεωμένη να το αυξήσει. Στην πρώτη σεζόν της ιστορίας τους στην πρώτη κατηγορία, οι πρωτευουσιάνοι υπερδιπλασίασαν το μπάτζετ τους, το οποίο είναι ελάχιστα πιο πάνω από τα 5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,9 εκατ. ευρώ αφορούν στα συμβόλαια των παικτών. Από ‘κει και πέρα, ηγέτης της ομάδας είναι ένας παλιός γνώριμος των ελληνικών γηπέδων. Ο 40χρονος πλέον και άλλοτε παίκτης της ΑΕΚ, Αμαρά Σι, υπηρετεί την ομάδα από το 2019, βοηθώντας με τον τρόπο του και την πλούσια εμπειρία του τους νέους. Ωστόσο, στην Παρί αγωνίζονται κι άλλα πρώην «δικά μας παιδιά». Η τελευταία προσθήκη στο ρόστερ ήταν ο Αξέλ Τουπάν, ο οποίος τη σεζόν 2018/19 αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό, ενώ το καλοκαίρι του 2021 αποκτήθηκε ο Κάιλ Όλμαν, ο οποίος τη σεζόν 2019/20 έκανε τα πρώτα του βήματα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ με τη φανέλα του Λαυρίου.

Από ‘κει και πέρα, στην ομάδα υπάρχει και λάμψη ΝΒΑ, καθώς αγωνίζεται ο βετεράνος φόργουορντ Κάιλ Ο’ Κουίν, που έχει αγωνιστεί σε πολλές ομάδες του «μαγικού κόσμου», αλλά και ο «μπαρουτοκαπνισμένος» από τα ευρωπαϊκά γήπεδα, Ράιαν Μπόουτραϊτ. Το υπόλοιπο ρόστερ αποτελείται κυρίως από νεαρά ταλαντούχα παιδιά από τη Γαλλία, μου μερικά από αυτά ήδη μπαίνουν στη συζήτηση για επιλογές στα μελλοντικά ντραφτ του ΝΒΑ. Προπονητής από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής της μέχρι σήμερα είναι ο 49χρονος, Ζαν-Κριστόφ Πρατ.

Το νέο γήπεδο και ο ευρωπαϊκός ορίζοντας



Παρί Μπ.: Με φιλοσοφία ΝΒΑ θέλει να κατακτήσει την Ευρώπη

Η Παρί Μπάσκετμπολ κάνει αργά και σταθερά βήματα προς τα μπρος, έχοντας ξεκάθαρο πλάνο. Ωστόσο, αυτό δεν σταματάει μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι, καθώς οι άνθρωποί της «τρέχουν» κι άλλα πρότζεκτ παράλληλα. Ένα από αυτά είναι φυσικά και το γηπεδικό. Αυτή την στιγμή, η ομάδα του Παρισιού χρησιμοποιεί ως έδρα το «Ζορζ Καρπεντιέ» που είναι χωρητικότητας 5.000 θεατών. Σύμφωνα, λοιπόν, με το πλάνο της διοίκησης των Παριζιάνων, από το 2023 η ομάδα θα έχει μία νέα και πιο σύγχρονη στέγη. Από εκείνο το έτος θα χρησιμοποιεί το «Σαπέλ», το οποίο θα μπορεί να φιλοξενήσει στις εξέδρες του 8.000 θεατές και το οποίο είναι ένα γήπεδο που θα αξιοποιηθεί και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, που θα διεξαχθούν στη γαλλική πρωτεύουσα. Από ‘κει και πέρα, επόμενος μεγάλος στόχος των ανθρώπων της Παρί είναι να δουν την ομάδα τους να συμμετέχει και σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Αυτό, το έχει τονίσει αρκετές φορές σε συνεντεύξεις του ο διοικητικός παράγοντάς της, Ντέιβιντ Καν, ο οποίος περιμένει την πρόσκληση είτε από το Eurocup, είτε από την Ευρωλίγκα

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x