Stories

Πάρις Λι: Ένας «στόπερ»… τσέπης για τον Παναθηναϊκό

Ο Πάρις Λι είναι προ των πυλών του Παναθηναϊκού και ο μικρός το δέμας Αμερικανός γκαρντ ξεχωρίζει για την λυσσαλέα του άμυνα.

Πάρις Λι: Ένας «στόπερ»… τσέπης για τον Παναθηναϊκό

Ο Παναθηναϊκός έσπευσε να κλείσει νωρίς τον Πάρις Λι για να εξασφαλίσει από νωρίς έναν από τους βασικούς του γκαρντ για την επόμενη σεζόν. Ο 27χρονος πλέι μέικερ μπορεί να έχει ύψος μόλις 1,83μ., ωστόσο ίσως η βασικότερη αρετή του είναι η άμυνα. Δίχως φυσικά να υστερεί στο οργανωτικό κομμάτι, αλλά ούτε και να αποτελεί «τρύπα» στην επίθεση όπου είναι υπολογίσιμη πηγή πόντων.

Το ΝΒΑ και η… ΑΕΚ τον παράβλεψαν


Γεννημένος στις 20 Απριλίου του 1995, ο Πάρις Λι φοίτησε στο κολέγιο της γενέτειράς του, το Illinois State, από το 2013 μέχρι το 2017. Οι αριθμοί του προοδευτικά ήταν και καλύτεροι έχοντας στην τελευταία του σεζόν στο κολέγιο 13 πόντους (78,4% βολές, 42,1% εντός πεδιάς, 41,8% τρίποντα), 5 ασίστ, 3,7 ριμπάουντ και 1,9 κλεψίματα ανά αγώνα. Ωστόσο παρά τη φήμη του πολύ καλού αμυντικού και συμπαίκτη που κέρδισε από νωρίς στην καριέρα του, το μικρό του μπόι στάθηκε ανασταλτικός παράγοντας για να τον προσέξει το ΝΒΑ.

Πάρις Λι: Ένας «στόπερ»… τσέπης για τον Παναθηναϊκό

Μετά την αποφοίτησή του ταξίδεψε στο Βέλγιο και έπαιξε στην Αντβέρπ ξεχωρίζοντας αμέσως με τις επιδόσεις του. Η βελγική ομάδα «έσπευσε» να τον δέσει άμεσα ως το 2020 και εκείνος την οδήγησε στο Final 4 του Basketball Champions League το 2019 κερδίζοντας παράλληλα θέση στη δεύτερη καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης εκείνη τη σεζόν. Η ΑΕΚ από το χειμώνα της σεζόν 2018/19 είχε απλώσει τα δίχτυα της, βλέποντας τον Λι να κάνει σπουδαίες εμφανίσεις απέναντί της στο BCL. Το ενδιαφέρον μετουσιώθηκε σε συμφωνία για τριετές συμβόλαιο με την εισήγηση του (τότε τεχνικού διευθυντή της ΑΕΚ) Ντράγκαν Σάκοτα και την έγκριση του (τότε προπονητή) Λούκα Μπάνκι. Ωστόσο ο Αμερικανός δεν φόρεσε ποτέ τη φανέλα της «Ένωσης». Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου που ανέλαβε τα ηνία της ΑΕΚ εισηγήθηκε την ακύρωση του deal, καθώς έκρινε πως δεν χωρούσε και τρίτος κοντός γκαρντ δίπλα στους Γκίκα και Τολιόπουλο και επέλεξε να χρίσει στην πορεία πλέι μέικερ τον Χάουαρντ Σαντ Ρος.

Επιστροφή στα «φώτα» μέσω Γαλλίας


Ο Λι έδειχνε να απομακρύνεται από το προσκήνιο παίζοντας στην αποδυναμωμένη Μπάμπεργκ τη σεζόν 2019/20 και την Ορλεάν το 2020/21. Οι εμφανίσεις του στο γαλλικό πρωτάθλημα (είχε 14,6 πόντους με 40,8% στα τρίποντα, 7,7 ασίστ, 2,6 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα κατά μέσο όρο) κέντρισαν το ενδιαφέρον του Ζβέζνταν Μίτροβιτς που τον πήρε στη Μονακό και παρότι στην πορεία εντάχθηκε στην ομάδα ο Μάικ Τζέιμς, ο Λι κατάφερε να ξεχωρίσει και πάλι.

Στο Πριγκιπάτο ο Λι είχε στην Ευρωλίγκα 7,2 πόντους (86,3% βολές, 47,4% δίποντα, 35,3% τρίποντα), 2,4 ασίστ, 1,4 ριμπάουντ, 1,1 κλεψίματα και 1 λάθος σε 19:28 κατά μέσο όρο, ενώ στο πρωτάθλημα έχει 11 πόντους (85,5% βολές, 45,1% δίποντα, 41% τρίποντα), 4,7 ασίστ, 1,8 ριμπάουντ, 1,4 κλεψίματα και 1,5 λάθη σε 23,9 λεπτά ανά αγώνα.

Πάρις Λι: Ένας «στόπερ»… τσέπης για τον Παναθηναϊκό

Τι θα δώσει στον Παναθηναϊκό;


Ο Πάρις Λι δεν είναι Μίτσιτς, Καλάθης ή Διαμαντίδης. Άλλα είναι τα δικά του στοιχεία, που τον κάνουν να αποτελεί ένα χρήσιμο γρανάζι σε μια ομάδα. Κατ’ αρχάς είναι κανονικός πλέι μέικερ, με την έννοια του ότι βασικό του μέλημα είναι η οργάνωση και όχι τόσο το σκοράρισμα. Την προηγούμενη τετραετία είχε σε ασίστ 4,4 το 2017/18, 5,4 το 2018/19 (στην Αντβέρπ), 6,1 το 2019/20 (στην Μπάμπεργκ) και 7,8 το 2020/21 (στην Ορλεάν). Φέτος λόγω Τζέιμς οι αριθμοί του έπεσαν, αλλά παρέμειναν αρκετά σημαντικοί για τον χρόνο που αγωνιζόταν, ήτοι 2,4 σε 19:28 στην Ευρωλίγκα και 4,7 σε 23,9 στη γαλλική λίγκα.

Στο επιθετικό κομμάτι δεν είναι ο παίκτης που θα «κουβαλήσει» την ομάδα του στο σκοράρισμα. Ποτέ δεν ήταν το πρώτο βιολί στις ομάδες του, ούτε καν στο κολέγιο ή στο Βέλγιο ή τη Γερμανία. Όμως δεν ήταν ποτέ και… ακίνδυνος. Και παρότι δεν έχει τη φήμη του κλασικού σουτέρ, τα ποσοστά του από μακριά είναι τουλάχιστον καλά. Φέτος, ενδεικτικά, έχει στα τρίποντα 35,3% στην Ευρωλίγκα και 41% στο πρωτάθλημα, ενώ πέρσι είχε 40,8% βελτιώνοντας αισθητά τα νούμερά του σε σχέση με Αντβέρπ και Μπάμπεργκ.

Ίσως όμως η μεγαλύτερη αρετή του, αυτή που ξεδιπλώθηκε περισσότερο από ποτέ άλλοτε στα playoffs απέναντι στον Ολυμπιακό, είναι η άμυνα. Μπορεί το κορμί του, μόλις 1,83μ., να μην τον βοηθά ιδιαίτερα και ειδικά στις αλλαγές να αποτελεί μόνιμο «σημάδι», ωστόσο είναι από τους κορυφαίους αμυντικούς στην πίεση στην μπάλα. Σε μια Μονακό που δεχόταν 113,8 πόντους ανά 100 κατοχές στην Ευρωλίγκα, με τον Λι στο παρκέ ο αριθμός αυτός έπεφτε στους 111,9 πόντους.

Πάρις Λι: Ένας «στόπερ»… τσέπης για τον Παναθηναϊκό

Ο Λι «συγκράτησε» τον Κώστα Σλούκα σε 3,8 ασίστ με 3,6 λάθη ανά αγώνα στη σειρά με τον Ολυμπιακό αποτελώντας τον βασικό… φρουρό του, ενώ η φθορά του με φάουλ ήταν από τους λόγους που ο διεθνής γκαρντ «καθάρισε» το Game 5 των playoffs. Στο ματς αυτό αποβλήθηκε στο 76-77 με 6:09 να απομένουν και έκτοτε ο Σλούκας είχε 10 πόντους και 2 ασίστ κρίνοντας το ματς. «Είναι πάρα πολύ καλός αμυντικός. Είναι κοντός, κάτω από 1,80μ. και ήταν συνέχεια στα πόδια μου», είχε παραδεχτεί ο ηγέτης του Ολυμπιακού μιλώντας στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6 την επομένη της πρόκρισης.

Όλα δείχνουν πως οι δυο τους θα τα… λένε συχνά από τη νέα σεζόν.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x