Stories

Πριν τον Γιάννη: Το πρώτο πρωτάθλημα των Μπακς με Καρίμ και Όσκαρ

Στις 30 Απριλίου του 1971, οι Μιλγουόκι Μπακς κατέκτησαν το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας τους, με ηγέτες τους Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ και Όσκαρ Ρόμπερτσον.

Μια μέρα σαν σήμερα πριν από 51 χρόνια, οι Μπακς έγραψαν το πρώτο σημαντικό κεφάλαιο στο βιβλίο της ιστορίας τους!

Ήταν 30 Απριλίου του 1971, όταν η ομάδα από το Μιλγουόκι κατέκτησε το παρθενικό -και μοναδικό μέχρι το περσινό του Γιάννη Αντετοκούνμπο- πρωτάθλημά τους!

Η ιστορία για τα «ελάφια» ξεκίνησε το 1968, όταν και εισήλθαν -μαζί με τους Σανς- στη λίγκα του ΝΒΑ ως expansion team. Βέβαια, στην πρώτη τους σεζόν (1968-69) απέτυχαν παταγωδώς, όπως αναμενόταν, αφού τερμάτισαν στην τελευταία θέση με ρεκόρ 27-55.

Τα πάντα άλλαξαν στο draft του 1969, όταν επέλεξαν τον Λιού Άλσιντορ (όπως ήταν γνωστός τότε ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμάρ) στο νούμερο ένα της σχετικής διαδικασίας. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι για τον ταλαντούχο σέντερ «σφάζονταν» οι Μπακς με τους Νετς, με την ομάδα του Μιλγουόκι να βγαίνει νικήτρια.

Με τον 22χρονο -τότε- σέντερ να κάνει… όργια στη ρούκι σεζόν του, τα «ελάφια» έκλεισαν την κανονική περίοδο με 56-26 κι έφτασαν μέχρι τους τελικούς της ανατολικής περιφέρειας, όπου αποκλείστηκαν από τους Νικς.

Τον Απρίλιο του 1970 προχώρησαν σε μία ακόμα κίνηση που θα τους μετέτρεπε σε ομάδα πρωταθλητισμού: απέκτησαν με ανταλλαγή από τους Σινσινάτι Ρόγιαλς τον σπουδαίο γκαρντ Όσκαρ Ρόμπερτσον παραχωρώντας τους Φλιν Ρόμπινσον και Τσάρλι Πολκ.

Πριν τον Γιάννη: Το πρώτο πρωτάθλημα των Μπακς με Καρίμ

Ο πολυσύνθετος playmaker αποτέλεσε το alter ego του Άλσιντορ και έχτισαν ένα εξαιρετικό δίδυμο. Τα αποτελέσματα δε, ήταν εμφανέστατα με το «καλημέρα». Οι Μπακς πέτυχαν το καλύτερο -μέχρι τότε- σερί στην ιστορία του ΝΒΑ με 20 διαδοχικές νίκες, ενώ έκλεισαν την κανονική περίοδο με 66-16, που αποτελεί την καλύτερη επίδοση στα χρονικά του «οργανισμού».

Έτσι, κατέκτησαν την 1η θέση στη δυτική περιφέρεια και παράλληλα εξασφάλισαν το πλεονέκτημα έδρας μέχρι το τέλος της διαδρομής. Με… φόρα λοιπόν από την εξαιρετική πορεία τους στη regular season, μπήκαν στα playoffs τα «ελάφια».

Στον πρώτο γύρο ξεπάστρεψαν τους Σαν Φρανσίσκο Γουόριορς, τους οποίους απέκλεισαν με 4-1 κι ενώ τους συνέτριψαν με 136-86 στο τελευταίο ματς της σειράς. Στους τελικούς της Δύσης ήταν η σειρά των Λέικερς να παρασυρθούν από τους ορμητικούς Μπακς, που έφτασαν με άνεση στο 4-1 κόντρα στην ομάδα του Λος Άντζελες. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι 4 νίκες του Μιλγουόκι ήρθαν με διαφορές από 18 πόντους και πάνω!

Στους τελικούς, η ομάδα του Κοστέλο συγκρούστηκε με τους Μπάλτιμορ Μπούλετς του Γουές Άνσελντ, του Τζακ Μάριν και του Ερλ Μονρό, αλλά δεν συνάντησε πρόβλημα. Έβγαλε τις… σκούπες κι έφτασε με χαρακτηριστική άνεση στο 4-0: πήρε το πρώτο εντός έδρας (98-88), ενώ ακολούθησε το διπλό στη Βαλτιμόρη (83-102).

Στις 28 Απριλίου του 1971, τα «ελάφια» ζορίστηκαν, όμως επικράτησαν 107-99 κι έκαναν το 3-0. Δύο ημέρες αργότερα (30/4) έβαλαν και το κερασάκι στην τούρτα, αφού πέρασαν με σχετική άνεση από την έδρα των Μπούλετς (106-118) για να σφραγίσουν τον τίτλο τους.



Το τρόπαιο Larry O’ Brien μετακόμισε στο Μιλγουόκι και οι Μπακς έγιναν η πρώτη ομάδα από τη Midwest Division που κατακτά την «κούπα». Επιπροσθέτως, κατέγραψαν ένα ακόμα σημαντικό επίτευγμα: κατέκτησαν τίτλο πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη expansion team στην ιστορία των sports της βορείου Αμερικής!

Βέβαια, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, αφού τα 49 χρόνια μέχρι το επόμενο πρωτάθλημα ήταν το 4ο μεγαλύτερο διάστημα… ξηρασίας για πόλη στην ιστορία των Big 4 των 4 επαγγελματικών αθλημάτων (μπάσκετ, χόκεϊ, αμερικανικό ποδόσφαιρο, μπέιζμπολ).

Από ‘κει και πέρα, ο Άλσιντορ ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο με 31,7 πόντους και 16 ριμπάουντ/μέσο όρο, ενώ στα playoffs είχε αντίστοιχα 26,6 πόντους και 17,7 ριμπάουντ/μέσο όρο. Φυσικό κι επόμενο να αναδειχθεί MVP και στις δύο περιπτώσεις.

Από την πλευρά του, ο Ρόμπερτσον είχε αντίστοιχα 19,4 πόντους, 8,2 ασίστ και 5,7 ριμπάουντ /μέσο όρο στην κανονική περίοδο και 18,3 πόντους, 8,9 ασίστ και 5 ριμπάουντ/μέσο όρο στα playoffs.

Καθοριστικοί στην πορεία για τον τίτλο ήταν επίσης οι Μπομπ Ντάντριτζ, Τζον ΜακΓκλόκλιν και Γκρεγκ Σμιθ. Προπονητής εκείνης της ομάδας ο Λάρι Κοστέλο, ο οποίος είχε κατακτήσει την «κούπα» ως παίκτης των Σίξερς το 1967.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x