Stories

Από το Σαν Μαρίνο ως το Πακιστάν και το Μπουτάν: Η πιο αλλόκοτη ημέρα των προκριματικών!

Η χθεσινή ημέρα μπορεί να χαρακτηριστεί και ως η πιο «αλλόκοτη» των προκριματικών σε όλο τον κόσμο, με απίθανα αποτελέσματα και ιστορίες να προκύπτουν.

Προκριματικά: Η πιο αλλόκοτη ημέρα γεμάτη ιστορίες

Η Τρίτη 17 Οκτωβρίου του 2023 μπορεί να μείνει στην ιστορία ως η πιο… περίεργη, αλλόκοτη στην ιστορία των προκριματικών των εθνικών ομάδων.

Μία ημέρα κατά την οποία είδαμε απίθανα πράγματα να συμβαίνουν, «τρελά» αποτελέσματα και ιστορίες να προκύπτουν που μαγνητίζουν τους ποδοσφαιρόφιλους και τους πιο «ρομαντικούς», αλλά και τους… ψαγμένους. Μιλάμε για μικρά κράτη, για σχεδόν… ανύπαρκτες εθνικές ομάδες που έκαναν αισθητή την παρουσία τους, αλλά και πάλι δεν κατάφεραν να πάρουν τα λεπτά δημοσιότητας που τους αναλογούσαν.

Εμείς εδώ σε αυτή τη γωνιά, θα προσπαθήσουμε να τους δώσουμε αυτόν τον λιγοστό χρόνο που αξίζουν και την προβολή που θα έπρεπε να έχουν.

Γιατί μία φορά στο τόσο, έχουν ορισμένα τόσο μικρά επιτεύγματα ή αποτελέσματα, που για τους ίδιους φαντάζουν ως μεγάλες… προσωπικές νίκες που παλεύουν και δουλεύουν χρόνια για να τις επιτύχουν! Και όταν έρχονται, τις γιορτάζουν σαν να μην υπάρχει αύριο!

Το Σαν Μαρίνο σκοράρει κάθε… δύο χρόνια!



Ιστορική ήταν η χθεσινή ημέρα για το Σαν Μαρίνο. Ήταν το 61ο λεπτό της αναμέτρησης με αντίπαλο τη Δανία στο «Olimpico di Serravalle» όταν μετά την εκτέλεση του κόρνερ και τη σύγχυση στην άμυνα των φιλοξενούμενων, ο Αλεσάντρο Γκολινούτσι και με μικρή δόσης τύχης κατάφερε να εκτελέσει τον Κάσπερ Σμάιχελ για να γράψει το 1-1. Αυτό που ακολούθησε; Ο κακός χαμός!



Το γήπεδο στο πόδι, οι παίκτες και το προπονητικό επιτελείο ένα κουβάρι και ο τερματοφύλακας του Σαν Μαρίνο, Μπενεντετίνι, να τρέχει από τη μία άκρη του αγωνιστικού χώρου στην άλλη για να… σκαρφαλώσει πάνω στους συμπαίκτες του.

Το προβάδισμα μπορεί να κράτησε μόλις εννιά λεπτά και το αποτέλεσμα να μην ήρθε, όπως είναι λογικό, αλλά πρόκειται για μια ιστορική ημέρα για το Σαν Μαρίνο. Το γκολ σε επίσημο επίπεδο ήρθε μετά από δύο χρόνια και άπαντες πλέουν σε πελάγη ευτυχίας για αυτό το ιστορικό επίτευγμα. Μιλάμε για την χώρα που βρίσκεται στην τελευταία θέση του Fifa Country Ranking, τη 207η!

Το Πακιστάν έγραψε ιστορία!



Μόλις πριν από 2,5 εβδομάδες, το Πακιστάν διόρισε τον… ταξιδιώτη Στίφεν Κονσταντάιν, έναν πολυταξιδεμένο προπονητή ως τεχνικό της εθνικής ομάδας. Δεν πρόλαβαν να συμπληρωθούν ούτε είκοσι ημέρες και το «μαγικό» ραβδάκι του τεχνικού με ρίζες από την Κύπρο που έχει περάσει από κάθε πιθανή και απίθανη γωνιά του πλανήτη!



Τελικά, η σύντομη δουλειά του απέφερε καρπούς και το Πακιστάν κατάφερε να πάρει την πρώτη και ιστορική νίκη του σε προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Έπρεπε να φτάσει το 34ο ματς στην ποδοσφαιρική του ιστορία και η ρεβάνς του 0-0 με την Καμπότζη, με το Πακιστάν να βρίσκει γκολ στο 68ο λεπτό με τον 19χρονο μέσο, Χαρούν Αρ-Ρασίντ Φαχίμ Χαμίντ, ο οποίος φορά τη φανέλα της ΚΠΡ u21 να σκοράρει το τέρμα της νίκης.

Γράφτηκε ιστορία και το Πακιστάν προκρίθηκε στην επόμενη φάση των προκριματικών, σε ένα σπουδαίο κατά τα άλλα επίτευγμα για την νούμερο 197 εθνική του πλανήτη.




Το Γκουάμ χαιρέτησε πρώτο, αλλά το έκανε με το κεφάλι ψηλά!



Το Γκουάμ είναι γνωστό, σε όσους είναι γνωστό τέλος πάντων, για τις εξαιρετικές του παραλίες. Αυτή η νήσος της Ωκεανίας με τα εξωτικά μέρη, τη λευκή άμμο και τους περίπου 170 χιλ. κατοίκους, έχει και ποδοσφαιρική ομάδα. Στη θέση 201 του ranking, παρακαλώ!

Όχι βέβαια ότι είναι κανένα φόβητρο η εθνική ομάδα του Γκουάμ, η οποία έγινε και η πρώτη που αποκλείεται από τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026. Περίπου 950 ημέρες πριν από την τελική φάση, χαιρέτησε ήδη.



Οι ερασιτέχνες παίκτες της ομάδας, έκαναν την υπερπροσπάθειά τους. Φιλοξένησαν τη Σιγκαπούρη, έχοντας στην πλάτη τους το εις βάρος τους 2-1 του πρώτου αγώνα. Το πάλεψαν, έφτιαξαν τις τελικές τους αλλά δεν κατάφεραν να αποφύγουν την ήττα με 1-0. Το χειροκρότημα το πήραν από τους λιγοστούς οπαδούς τους που πήγαν στο γραφικό «GFA Center Lower Field» που ανήκει σε συγκρότημα γηπέδων της ομοσπονδίας.


Η «οκτάρα» εις βάρος της Ταϊλάνδης έφερε… McDonald's



Η Ταϊλάνδη έδωσε προ ημερών ένα φιλικό παιχνίδι στην Τιφλίδα, όπου γνώρισε τη βαριά ήττα με 8-0 από τη Γεωργία, η οποία με τη σειρά της έγραψε την ευρύτερη νίκη στην ιστορία της. Αυτή η πολύ βαριά ήττα έφερε και την αντίδραση της ομοσπονδίας, η οποία βέβαια προέβη σε μια… unfair κίνηση αφού δεν τους κανόνισε φαγητό στο 10ωρο ταξίδι τους για την Εσθονία και το νέο φιλικό που θα έπαιζαν.



Κάπως έτσι, σε ανταπόκριση που έκανε η πτήση της εθνικής Ταϊλάνδης, οι παίκτες και το επιτελείο της ομάδας κατέβηκαν σε αεροδρόμιο και πλήρωσαν από την τσέπη τους το φαγητό τους. Επέλεξαν, μάλιστα, να φάνε junk food, το οποίο δεδομένα θα ήταν εκτός… διατροφικού προγράμματος για μια ποδοσφαιρική ομάδα. Παρόλα αυτά, οι παίκτες έφαγαν τα μπέργκερ τους και τις πατάτες τους στα McDonald’s και εν τέλει πήγαν και πήραν μια τιμητική ισοπαλία (1-1) στο Ταλίν με την Εσθονία, επιστρέφοντας «χορτάτοι» στην πατρίδα τους.

Στη θέση 112 η Ταϊλάνδη, πάνω από την Εσθονία και ακριβώς κάτω από το Κόσοβο. Δεν το λες και άσχημα…

Μπαγκλαντές με την… αύρα της Αργεντινής



Η «τρέλα» που υπάρχει στο Μπαγκλαντές για την εθνική Αργεντινής είναι τεράστια. Ίσως η μεγαλύτερη από κάθε άλλη χώρα, εκτός της ίδιας της Αργεντινής φυσικά. Τα επιτεύγματα της παρέας του Λιονέλ Μέσι τον τελευταίο χρόνο φαίνεται πως έχουν δώσει έμπνευση και μια διαφορετική αύρα στην εθνική ομάδα του Μπαγκλαντές. Με σημαίες της χώρας του τάνγκο και μπόλικο κόσμο στις κερκίδες να φορά φανέλες της αλμπισελέστε...

Προκριματικά: Η πιο αλλόκοτη ημέρα γεμάτη ιστορίες

Με το πρώτο παιχνίδι στις Μαλδίβες να έχει λήξει ισόπαλο με σκορ 1-1, ήρθε η ρεβάνς στην έδρα του Μπαγκλαντές, ασφαλώς λιγότερο εξωτική και με τις παραλίες πολλά χιλιόμετρα πιο μακριά. Φαίνεται πως το γεγονός ότι δεν έβλεπαν θάλασσα οι φιλοξενούμενοι, αλλά… τσιμέντο γύρω-γύρω τους επηρέασε, δεχόμενοι γκολ στο 11ο λεπτό με τον Ρακίμπ Χοσαΐν να δίνει προβάδισμα στους γηπεδούχους. Ο Ιμπραχίμ Αϊσάμ ισοφάρισε στο 36’, αλλά ο Μοχάμεντ Φοϊσάλ Αχμέντ Φαχίμ δευτερόλεπτα μετά την επανέναρξη έφερε το 2-1 για το Μπαγκλαντές!



Ο Μοχάμεντ Σοχέλ Ράνα αποβλήθηκε στο 59’ με δεύτερη κίτρινη, αλλά η ομάδα του Ισπανού τεχνικού, Χαβιέρ Καμπρέρα, κράτησε ως το φινάλε το υπέρ της σκορ και πήρε την πρόκριση στην επόμενη φάση των προκριματικών. Για την αναφορά και μόνο, στις καθυστερήσεις και οι φιλοξενούμενοι έμειναν με δέκα λόγω αποβολής του Αχνάφ Ρασίντ

Στο 189 το Μπαγκλαντές, στο 155 οι Μαλδίβες. Μάγκες και μπράβο τους!

Αμάν, τι πάει να κάνει το Μπουτάν;



Πρόκειται για το δεύτερο μικρότερο σε πληθυσμό κράτος της Νότιας Ασίας, έχοντας λιγότερους κατοίκους μόνο από τις Μαλδίβες. Βρίσκεται στον αρχαίο Δρόμο του Μεταξιού ανάμεσα στο Θιβέτ, την ινδική υποήπειρο και τη Νοτιοανατολική Ασία. Καλή η γεωγραφία, αλλά ώπα! Και εμείς στο Wikipedia μπήκαμε και ενημερωθήκαμε διότι τόσα πολλά για το Μπουτάν δεν γνωρίζουμε προφανώς.

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας, μάλιστα, θέλησε να κάνει μια τεράστια έκπληξη. Το πάλεψε, έφτασε στα όριά του, αλλά υποκλίθηκε στην ανωτερότητα του Χονγκ Κονγκ. Όχι, δεν ήταν καμιά υπερδύναμη ο αντίπαλος, αλλά σαφώς πιο ποιοτικός και σε αυτό το επίπεδο είναι αρκετό.

Προκριματικά: Η πιο αλλόκοτη ημέρα γεμάτη ιστορίες

Με το 4-0 στην πλάτη από το πρώτο ματς, η ρεβάνς έμοιαζε διαδικαστικού χαρακτήρα. Αυτό προφανώς πίστεψαν και οι φιλοξενούμενοι, οι οποίοι ήταν σαφώς χαλαροί και πιθανώς υπερόπτες. Το 1-0 ήρθε στο 28ο λεπτό από τον Γκίελτσεν και ο Τσόγκιαλ στο 47’ έβαλε… φωτιά στο «Changlimithang Stadium», το οποίο έχει ινδουιστικό στιλ στις κερκίδες.

Παρά την υπερπροσπάθεια, το Μπουτάν δεν κατάφερε να επιστρέψει από το εις βάρος του σκορ και απλώς αρκέστηκε στο χειροκρότημα του κόσμου και σε μια ιδιαίτερα τιμητική νίκη! Στη θέση 184 του ranking, στο 148 το Χονγκ Κονγκ, οπότε αντιλαμβάνεστε την σπουδαιότητα της εν λόγω επικράτησης.

Προκριματικά: Η πιο αλλόκοτη ημέρα γεμάτη ιστορίες

Προκριματικά: Η πιο αλλόκοτη ημέρα γεμάτη ιστορίες


Ουάου, πήρε αποτέλεσμα το… Μακάου!



Επί της ουσίας, ανήκει στην Κίνα. Ο λόγος για την Ειδική Διοικητική Περιοχή Μακάου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ή απλώς Μακάου ή… Μακάο, ό,τι θέλετε κρατάτε και παίρνετε.

Κατά το παρελθόν διοικούνταν από την Πορτογαλία, ενώ προσπάθησε πολλάκις κατά το παρελθόν να κατακτηθεί από τους Ολλανδούς -καθώς είχε ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο λιμάνι- αλλά… απέτυχαν. Οι παραπάνω λαοί τελικά δεν άφησαν τις ποδοσφαιρικές τους «ρίζες» και το σημάδι τους, αφού η εθνική ομάδα του Μακάου δεν είναι και καμία υπερδύναμη, ούτε και η χώρα μπορεί να χαρακτηριστεί ποδοσφαιρομάνα. Σε βαθμό που το αποτέλεσμα σε διπλά ματς απέναντι στη Μιανμάρ θεωρούνταν υπέρβαση.

Προκριματικά: Η πιο αλλόκοτη ημέρα γεμάτη ιστορίες

Και όμως! Αφού κατάφερε να σκοράρει ένα γκολ εκτός έδρας, παρότι γνώρισε την ήττα με 5-1, μπορεί να υπερηφανεύεται πως κράτησε στο 0-0 την αντίπαλό της στη ρεβάνς. Ναι, οκ, αποκλείστηκε από τη συνέχεια των προκριματικών. Ωστόσο, η παραπάνω ισοπαλία είναι μια μικρή νίκη και μια στιγμή υπερηφάνειας γι’ αυτά τα παιδιά που παλεύουν κάθε χρόνο με το εθνόσημο στο στήθος.

Το Μακάου βρίσκεται στην 185η θέση της σχετικής λίστας του παγκοσμίου ranking, 24 θέσεις κάτω από τη Μιανμάρ αλλά η διαφορά ήταν κάτι παραπάνω από αισθητή!

Το Αφγανιστάν προκρίθηκε, ο προπονητής του ήθελε να αποκλειστεί!



Από την εθνική ομάδα του Αφγανιστάν έρχεται μια… θεότρελη ιστορία. Στο πρώτο παιχνίδι απέναντι στη Μογγολία, δυσκολεύτηκε αλλά κατάφερε να πάρει την εντός έδρας νίκη με 1-0 και το προβάδισμα πρόκρισης. Γνώριζαν άπαντες πως είναι καλύτερη ομάδα, αλλά και πως θα έπρεπε να σοβαρευτεί για να κλειδώσει το εισιτήριο για την επόμενη φάση.



Πριν ξεκινήσει ο αγώνας, έρχονται συνταρακτικές φήμες να προκαλέσουν τριγμούς στο Αφγανιστάν. Οι παίκτες επαναστάτησαν εναντίον του προπονητή, Αμπντουλάχ Αλ Μουτάιρι, και δεν θα του επέτρεπαν να τους καθοδηγήσει στον αγώνα. Θα βρισκόταν στον πάγκο αν ήθελε, αλλά ούτε την ενδεκάδα θα έφτιαχνε και οι παρατηρήσεις του θα έμπαιναν από το ένα αυτό και θα έβγαιναν από το άλλο. Υπήρξε, μάλιστα, η φημολογία πως ο 41χρονος τεχνικός με καταγωγή από το Κουβέιτ, προσπάθησε να επηρεάσει παίκτες του που τους είχε από… κοντά, με σκοπό να ηττηθεί το Αφγανιστάν και να αποκλειστεί.

Τελικά, η ομάδα του πέρασε από τη Μογγολία επικρατώντας εκ νέου με 1-0 και με συνολικό σκορ 2-0 έφυγαν για τον επόμενο γύρο. Η Μογγολία, πάντως, για να γνωρίζουν άπαντες, θεωρείται ως μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες εθνικές ομάδες της Ασίας. Παρόλα αυτά, το Αφγανιστάν ρίχνει καμιά... 30αριά θέσεις στους αντιπάλους του!



Οι Κομόρες… ξανάρχονται!



Οι Κομόρες έγιναν στους Έλληνες ποδοσφαιρόφιλους γνωστές με την παρουσία του Μπεν στη Βέροια και τον Ολυμπιακό, αλλά και τον Γιουσούφ στον Λεβαδειακό. Ένα σύμπλεγμα νησιών στα πέριξ της Αφρικής, όπου σε μερικά μικρά νησιά υπάρχουν ακόμη και κατοικούν οι τελευταίοι ανθρωποφάγοι της γης. Λεπτομέρεια αχρείαστη, αλλά ας μάθουμε και κάτι παραπάνω μιας και έχουμε πιάσει μπόλικες χώρες που δεν ακούμε συχνά ή και δεν ξέρουμε.

Πλέον, η εθνική ομάδα περνάει σε μια νέα φάση και σε ένα μεταβατικό στάδιο. Έχει κάνει μια τεράστια ανανέωση και χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον νεαρά και εξελίξιμα παιδιά.



Στο χθεσινό φιλικό, αντιμετώπισαν εκτός έδρας μια ομάδα με μεγαλύτερη εμπειρία και ίσως και ποιότητα. Το Πράσινο Ακρωτήρι προηγήθηκε νωρίς, μόλις στο 3’ με τον Κένι Ρότσα Σάντος, αλλά στο φινάλε του ημιχρόνου οι γηπεδούχοι έμειναν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Στιβ Φουρτάδο. Κάπως έτσι, το 1-1 δεν άργησε να έρθει με τον Γιουνές Αλμιντοϊρί να σκοράρει στο 54’ και ο Αντέλ Μαχαμούντ στο 86’ να υπογράφει την ανατροπή.

Οι Κομόρες «ξανάρχονται», είναι ανανεωμένες και με λαμπρό μέλλον. Στη θέση 129 οι νικητές, πολύ υψηλότερα το Πράσινο Ακρωτήρι και συγκεκριμένα στο νούμερο 71.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x