Stories

Η ομάδα των δεύτερων ευκαιριών που πήρε έναν βιαστή και τον έδιωξε μετά το ντεμπούτο του με χατ-τρικ

Αυτή είναι η περίεργη ιστορία της ομάδας, που υπέγραψε έναν βιαστή και τον άφησε ελεύθερο την ημέρα που έκανε το ντεμπούτο του, πετυχαίνοντας χατ-τρικ.

Ράντκλιφ: Υπέγραψε έναν βιαστή και τον άφησε ελεύθερο

Όπως συμβαίνει παντού στον κόσμο, έτσι και στην Αγγλία, παίκτες έρχονται και φεύγουν στις ομάδες των χαμηλών κατηγοριών του ποδοσφαίρου της χώρας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τόσο σύντομο, που δεν προλαβαίνουν να τους πάρουν χαμπάρι ούτε οι οπαδοί!

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τον Ντέιβιντ Γκουντγουίλι. Η ιστορία του, ωστόσο, είναι λίγο πιο περίεργη και πολύπλοκη

Πριν από μερικές ημέρες, λίγοι αναγνώρισαν το Νο. 9 της Ράντκλιφ, μιας ομάδας της 7ης κατηγορίας, καθώς έκανε ζέσταμα στο Neuven Stadium, έδρα του συλλόγου εννέα μίλια βόρεια του κέντρου της πόλης του Μάντσεστερ. Κάτω από άκρα μυστικότητα και χωρίς φανφάρες, καθότι μιλάμε για τη Northern Premier League, η «Μπόρο», όπως είναι το παρατσούκλι της ομάδας, απέκτησε τον 33χρονο Σκωτσέζο, ο οποίος, κυριολεκτικά από το πουθενά, ετοιμαζόταν για το ντεμπούτο του στο παιχνίδι κόντρα στην Μπέλπερ Τάουν.

Μιλώντας στην Athletic, ο Γκάρι, ένας σκληροπυρηνικός οπαδός της Ράντκλιφ, που ακολουθεί την ομάδα πάνω από 40 χρόνια, τόνισε: «Είδα ότι είχαμε πάρει έναν καινούργιο επιθετικό στο γήπεδο, λίγο πριν τη σέντρα του αγώνα». Την ίδια στιγμή, μόλις 34 λεπτά πριν το πρώτο σφύριγμα έγινε γνωστό μέσα από τον λογαριασμό της Ράντκλιφ στο Twitter ότι είχε πάρει τον Γκουντγουίλι. Στο tweet, ωστόσο, ανακοίνωσε δύο αλλαγές στο line-up, αλλά έδωσε λεπτομέρειες μόνο για τη μία -τον αμυντικό Τζακ Έβανς. Για τον Γκουντγουίλι, τίποτα…

Μετά από ένα πρώτο ημίχρονο, όπου δεν συνέβη απολύτως τίποτα, ο πρώην διεθνής Σκωτσέζος ξέσπασε με ένα χατ-τρικ, για να σφραγίσει τη νίκη με σκορ 4-2! Λιγότερο από 24 ώρες μετά, ο 33χρονος πρώην επιθετικός των Νταντί Γιουνάιτεντ, Αμπερντίν, Μπλάκμπερν Ρόβερς και Πλίμουθ Αργκάιλ είχε μείνει ελεύθερος… Η Ράντκλιφ ακόμη δεν έχει απαντήσει στα ερωτήματα.

Ράντκλιφ: Υπέγραψε έναν βιαστή και τον άφησε ελεύθερο

Ο Γκάρι, που θεωρείται κάτι σαν ανεπίσημος ιστορικός του συλλόγου, εξήγησε ότι η ομάδα φέτος χρειάζεται περισσότερα γκολ, προκειμένου να διεκδικήσει την άνοδο. «Όταν σκόραρε το τρίτο του γκολ κόντρα στον Μπέλπερ, δεν είχα καταλάβει ακόμα ποιος ήταν, αλλά σκεφτόμουν: ''Θα μπορούσε να μας βοηθήσει αυτό το παλικάρι''». Έμεινε και αυτός με την απορία για το τι συνέβη με τον Γκουντγουίλι και έφυγε μετά το ντεμπούτο του και μάλιστα με χατ-τρικ!

Σε μια ανακοίνωσή της μετά την αποχώρηση του ποδοσφαιριστή, η Ράντκλιφ ανέφερε: «Ως σύλλογος ήμασταν πάντα υπέρ των δεύτερων ευκαιριών και αποτελούσαμε μέρος της αποκατάστασης της καριέρας πολλών παικτών. Πάντα δίναμε στους ανθρώπους την ευκαιρία να βελτιώσουν τη ζωή τους και βρήκαμε υποστήριξη σε αυτή την προσπάθεια.

Όταν παρουσιάστηκε στον σύλλογο ο Ντέιβιντ Γκουντγουίλι, εφαρμόστηκε η ίδια λογική, αλλά σε αυτή την περίπτωση, είναι ξεκάθαρο ότι ήταν ένα σημαντικό λάθος και η δέουσα επιμέλειά μας θα έπρεπε να ήταν πολύ υψηλότερου επιπέδου.

Μπορούμε να εγγυηθούμε ότι όλοι οι άνθρωποι του συλλόγου, που συμμετείχαν σε αυτή την υπογραφή, το έκαναν από την επιθυμία τους να πράξουν κάτι καλό για ένα άτομο με ομολογουμένως μολυσμένο παρελθόν, όπως το κάναμε με επιτυχία στο παρελθόν, αλλά αυτό ήταν πολύ μακριά.

Αυτή η κίνηση έγινε πολύ γρήγορα, με την άδεια να χορηγείται μόνο πολύ αργά, αφήνοντάς μας σε μια θέση, όπου οι υπεύθυνοι των μέσων ενημέρωσής μας δεν μπορούσαν να δημοσιοποιήσουν λεπτομέρειες για τον ποδοσφαιριστή.

Από το διοικητικό συμβούλιο μέχρι τη διευθυντική ομάδα -την οποία υποστηρίξαμε και πάντα στηρίζουμε στις αποφάσεις του παιχνιδιού- είναι ξεκάθαρο ότι στο σύνολό μας κάναμε λάθος. Η εστίαση ήταν λάθος και ως αναπτυσσόμενος κοινοτικός σύλλογος, συνειδητοποιούμε ότι οι επιπτώσεις μας γίνονται επίσης ευρύτερα αισθητές.

Πάντα προσπαθούσαμε να είμαστε πηγή υπερηφάνειας για την πόλη μας με καλές και ειλικρινείς προθέσεις και πιστεύουμε ότι έχουμε κάνει σημαντικό θετικό αντίκτυπο για την πόλη μας τα τελευταία έξι χρόνια τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου, και ζητούμε ειλικρινά συγγνώμη από όλους όσοι συνδέονται με το κλαμπ και την κοινότητα -αυτό είναι ένα λάθος που δεν θα ξανασυμβεί ποτέ
».

Σε τι αναφέρεται η Ράντκλιφ; Ο Γκουντγουίλι, ο οποίος έχει τρεις συμμετοχές στην εθνική Σκωτίας πριν από μια δεκαετία, αποδείχθηκε ότι βίασε μια γυναίκα το 2011! Η απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη τον Ιανουάριο του 2017.

Στα 33 του πια, η τελευταία του απόπειρα να ξαναρχίσει την καριέρα του ως παίκτης ξεκίνησε με τη μεταγραφή του στη Ρέιθ Ρόβερς πέρυσι. Πραγματοποίησε… 0 συμμετοχές! Το θέμα, ωστόσο, δεν είναι αυτό. Η απόκτησή του από την εν λόγω ομάδα αντιμετωπίστηκε με δριμεία κριτική, ακόμη και από Σκωτσέζους πολιτικούς!

Δύο από τους διευθυντές της Ρέιθ, ο αρχηγός της γυναικείας ομάδας και πολλά ακόμη μέλη του προσωπικού αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, με αποτέλεσμα ο σύλλογος να διώξει τον Γκουντγουίλι τον περασμένο Σεπτέμβριο. Δόθηκε δανεικός πίσω στην Κλάιντ, για την οποία έπαιξε στην τρίτη και τέταρτη κατηγορία της Σκωτίας από το 2017 μέχρι την ένταξή του στη Ρέιθ, σημειώνοντας 109 γκολ, αλλά ακυρώθηκε επίσης τον Μάρτιο μετά από μόλις δύο ημέρες!

«Καταλάβαμε λάθος», παραδέχτηκε, τελικά, ο πρόεδρος της Ρέιθ. «Κατά τη λήψη της αρχικής μας απόφασης, επικεντρωθήκαμε πάρα πολύ σε ποδοσφαιρικά θέματα και όχι αρκετά στο τι θα σήμαινε αυτή η απόφαση για τον σύλλογό μας και την κοινότητα συνολικά».

Χαμός, φυσικά, γύρω από το όνομά του έγινε διότι από την ημι-επαγγελματική Κλάιντ πήγε στην επαγγελματική Ρέιθ. Και αυτό έγινε μόλις τρεις μήνες αφότου ο δικαστής στην υπόθεση του βιασμού έκρινε ότι αυτός και ο πρώην συμπαίκτης του στη Νταντί Γιουνάιτεντ, Ντέιβιντ Ρόμπερτσον, είχαν εκμεταλλευτεί το θύμα τους, Ντενίζ Κλερ, «ευάλωτο λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ» και «ανίκανο να δώσει ουσιαστική συγκατάθεση».

Η Κλερ έλαβε αποζημίωση 100.000 λιρών και παραιτήθηκε από το δικαίωμά της στην ανωνυμία για να μιλήσει δημόσια για την υπόθεση. Ο Ρόμπερτσον σταμάτησε το ποδόσφαιρο. Ο Γκουντγουίλι αφέθηκε ελεύθερος από την Πλίμουθ Αργκάιλ, τον σύλλογό του εκείνη την εποχή, αλλά γρήγορα εντάχθηκε στην Κλάιντ.

Ράντκλιφ: Υπέγραψε έναν βιαστή και τον άφησε ελεύθερο

Πέντε μήνες αφότου έμεινε ελεύθερος από τη Ρέιθ, επέστρεψε στο γήπεδο, σε μια μικρή πόλη στη βορειοδυτική Αγγλία, με έναν πολύ αγαπημένο ποδοσφαιρικό σύλλογο στην καρδιά της κοινότητάς της, που έχει τη φήμη ότι προσφέρει δεύτερες ευκαιρίες. Όπως τονίστηκε στην ανακοίνωσή της, η Ράντκλιφ είναι πάντα πρόθυμη να δώσει ευκαιρίες σε άτομα με σκοτεινό παρελθόν.

Για παράδειγμα, ο σημερινός βοηθός της, Κόλιν Χέντρι, νικητής της Premier League με τη Μπλάκμπερν και πρώην αρχηγός της Σκωτίας, ομολόγησε την ενοχή του το 2015 για παρενόχληση της πρώην κοπέλας του. Ο Χέντρι παραδέχτηκε ότι έστειλε ανεπιθύμητα μηνύματα και email στην αισθητικό Σάρα Κίντερ, αφού έληξε τη σχέση τους.

Ο Κόρτνεϊ Μέπεν-Γουόλτερ, πρώην αστέρας της ακαδημίας της Μάντσεστερ Σίτι, ο οποίος ανήκει στη Ράντκλιφ από το 2021, αλλά αυτήν τη στιγμή είναι δανεικός στην Γκίσλεϊ, φυλακίστηκε για 16 μήνες το 2013 επειδή προκάλεσε τον θάνατο δύο αδερφών, του Kulwant Singh, 32 χρονών και του Ravel Kaur, 37 ετών, από απρόσεκτη οδήγηση. Το 2018 διαπιστώθηκε ότι οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ, αλλά γλίτωσε τη φυλακή.

Το καλοκαίρι του 2021, η Ράντκλιφ υπέγραψε επίσης με τον μέσο Σάιμον Λένινγκχαν, που τώρα αγωνίζεται στη Μάτλοκ Τάουν. Ο Λένινγκχαν καταδικάστηκε το 2015 για επίθεση σε τρεις γυναίκες. Καταδικάστηκε σε κοινοτική διαταγή για 12 μήνες, συμπεριλαμβανομένων 150 ωρών απλήρωτης εργασίας, και ορίστηκε να πληρώσει αποζημίωση.

Παρ' όλα αυτά, η περίπτωση του Ντέιβιντ Γκουντγουίλι ήταν βαριά. Βαριά και ασήκωτη. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια μιας οπαδού της ομάδας, που την ακολουθεί την τελευταία πενταετία. Λέει ότι ήταν «εξοργισμένη», ενώ αμφισβήτησε ότι υπήρξε πράγματι η δέουσα επιμέλεια από τους διοικούντες πριν υπογράψουν τον ποδοσφαιριστή. Το πιθανότερο είναι ότι δεν είχαν πάρει χαμπάρι ότι πρόκειται για έναν βιαστή! «Όταν συνειδητοποίησα ποιον είχαμε υπογράψει, ήθελα να διαβάσω την περίπτωσή του πριν αποφασίσω», λέει. «Πήγα σπίτι και ξόδεψα ώρες διαβάζοντας άρθρα και στο τέλος ένιωσα απλώς απογοητευμένη. Φυσικά, πάντα θέλω να υποστηρίζω την ομάδα μου, αλλά δεν πίστευα ότι θα μπορούσα εκείνη τη στιγμή».

Ένας εκπρόσωπος της Northern Premier League αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως και οι υπεύθυνοι της Μπέλπερ.

Τις ημέρες μετά την υπογραφή, ο διευθύνων σύμβουλος της Rape Crisis England & Wales Jayne Butler, καταδίκασε την απόφαση της Ράντκλιφ να πάρει τον συγκεκριμένο παίκτη.

«Παρότι η Ράντκλιφ άφησε ελεύθερο τον Ντέιβιντ Γκουντγουίλι μετά τις αντιδράσεις από τους οπαδούς και την τοπική κοινότητα, έχουμε σοβαρές ανησυχίες για το γεγονός ότι ο σύλλογος θεώρησε ότι αυτή ήταν μια σωστή μεταγραφή», είπε σε μια δήλωση. «Το μήνυμα που στέλνει αυτό στους επιζώντες σεξουαλικής βίας και κακοποίησης είναι ότι δεν έχουν σημασία και ότι ο σύλλογος δίνει προτεραιότητα στα δικά του συμφέροντα παρά στο τι είναι σωστό».

Η Ράντκλιφ μπορεί να χρειαζόταν γκολ και κάποιοι από τους οπαδούς της ίσως ήθελαν να παραμείνει ο Γκουντγουίλι. Αλλά δεν άκουσε παρά καθυστερημένα τη συντριπτική πλειοψηφία των υποστηρικτών της, που ένιωσαν ότι ξεπεράστηκαν τα όρια.

Η καριέρα του Γκουντγουίλι θα είναι πρόβλημα κάποιου άλλου τώρα. Αλλά το πρόβλημα του ποιος αξίζει την αποκατάσταση στο ποδόσφαιρο και μια δεύτερη ευκαιρία και πού αρχίζει και τελειώνει αυτή η λεπτή γραμμή, παραμένει άλυτο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x