Stories

Παναγιώτης Ρέτσος: To «λαβωμένο λιοντάρι» από το Γιοχάνεσμπουργκ επιστρέφει στο λιμάνι του

Πιθανότερη από ποτέ είναι η επιστροφή του Παναγιώτη Ρέτσου στον Ολυμπιακό πέντε χρόνια μετά την αποχώρηση του και έπειτα από μια σειρά παραστάσεων, μεταγραφών και τραυματισμών. Τι μεσολάβησε.

Ο Παναγιώτης Ρέτσος επιστρέφει στον Ολυμπιακό για να τελειώσει ένα έργο που έμεινε «ανεξόφλητο» προς τον κόσμο του. Στα 24 του χρόνια και μετά από πέντε χρόνια «ξενιτιάς» ο γεννημένος στο Γιοχάνεσμπουργκ αμυντικός, θέλει να κλείσει τις πληγές του και να μετατραπεί στο λιοντάρι που χρειάζονται οι «ερυθρόλευκοι» για τα μετόπισθεν.

Παίζοντας από το 2017 μέχρι και το τέλος της περασμένης σεζόν σε πέντε εκ των κορυφαίων πρωταθλημάτων της Ευρώπης, ο Ρέτσος, απέκτησε την κατάλληλη ποδοσφαιρική νοοτροπία την οποία τώρα θα πρέπει να αξιοποιήσει ενισχύοντας την αμυντική γραμμή των Πειραιωτών.

Mάλιστα ο ίδιος είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο του 2019 στον Μπάμπη Χριστόγλου και την εκπομπή του bwinΣΠΟΡ FM 94,6 «Μπαμ και κάτω» θα ήθελε να επιστρέψει. «Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που μεγάλωσα, η ομάδα που έπαιξα στην Ελλάδα. Κάποια στιγμή θα ήθελα φυσικά να γυρίσω», είχε αναφέρει.

Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί τότε και στην «βροχή» μηνυμάτων που έλαβε από οπαδούς των Πειραιωτών αναφορικά με τις φήμες επιστροφής στο «Γ. Καραϊσκάκης» οι οποίες έστω και ετεροχρονισμένα αποδείχθηκαν προφητικές.

Ρέτσος: To «λαβωμένο λιοντάρι» επιστρέφει στον Ολυμπιακό

Έργα και ημέρες στον Ολυμπιακό


Ως παιδί της «ερυθρόλευκης» οικογένειας, η επανασύνδεση Ρέτσου και Ολυμπιακού θεωρούταν λίγο πολύ μοιραία. Ο νεαρός αμυντικός, κατέγραψε 30 συμμετοχές με την Κ19 των Πειραιωτών και τον Σεπτέμβριο του 2015 υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με την πρώτη ομάδα.

Το «βάπτισμα του πυρός» ήρθε σχεδόν ένα χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα στις 11 Σεπτεμβρίου 2016 στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τη Βέροια για την 3η αγωνιστική της Super League, όπου οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν με 6-1. Ο Ρέτσος ήταν 18 ετών και 32 ημερών.

Οι εμφανίσεις του έπεισαν τον Πάουλο Μπέντο ο οποίος στις 8 Φεβρουαρίου του 2017 «έχρισε» τον Παναγιώτη Ρέτσο αρχηγό στο ματς Κυπέλλου με τον Ατρόμητο. Ήταν το απόγευμα που ο αειθαλής παίκτης έγινε ο νεότερος αρχηγός στην ιστορία του Ολυμπιακού σε ηλικία 18 ετών 5 μηνών και 30 ημερών.

Με τις εμφανίσεις του και στα τρία ευρωπαϊκά ματς που αγωνίστηκε με τον Ολυμπιακό, ο Ρέτσος, κέντρισε το ενδιαφέρον αρκετών ευρωπαϊκών συλλόγων, με τη Μπάγερ Λεβερκούζεν να κερδίζει την κούρσα και να τον κάνει δικό της με ένα ποσό κοντά στα 17,5 εκατ. ευρώ.

Τους πάγωσε το αίμα...


Λίγο πριν πει το «αντίο» στον Ολυμπιακό ο Ρέτσος «πάγωσε» συμπαίκτες, αντιπάλους και φιλάθλους όταν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των «ερυθρολεύκων» στην Αυστρία δέχθηκε ένα χτύπημα στο πρόσωπο πέφτοντας αναίσθητος στο χορτάρι.

Ρέτσος: To «λαβωμένο λιοντάρι» επιστρέφει στον Ολυμπιακό

Ο «πατέρας» του και επί χρόνια γιατρός του Ολυμπιακού, Γιάννης Θέος, αποδείχθηκε σε «από μηχανής Θεός» αφού μαζί με το επιτελείο του κατάφερε να τον κάνει να συνέλθει και να επαναφέρει τις καρδιές των βουρκωμένων συμπαικτών στη θέση τους.

Οι «ασπιρίνες» και οι δανεισμοί


Συνολικά πέντε έτη «μέτρησε» ως παίκτης της Λεβερκούζεν ο Ρέτσος με τη θητεία του εκεί να ξεκινά ονειρεμένα. Το ντεμπούτο του με τις «ασπιρίνες» ήταν εξαιρετικό καθώς συνοδεύτηκε με νίκη απέναντι στη Φράιμπουργκ με τον ίδιο να χρίζεται MVP της αναμέτρησης.



Τη σεζόν 2017/18 ο Ρέτσος κατέγραψε 28 συμμετοχές με την Λεβερκούζεν πετυχαίνοντας μάλιστα και το μοναδικό του τέρμα με τον γερμανικό σύλλογο στη νίκη επί της Λειψίας με 4-1 στις 9 Απριλίου του 2018.

Ωστόσο η επόμενη χρονιά πέρασε και δεν «ακούμπησε» για τον Έλληνα διεθνή στόπερ ο οποίος αγωνίστηκε μόλις μια φορά σε αγώνα Europa League εναντίον της Λουντογκόρετς.

Οι τραυματισμοί άφησαν τον Ρέτσο εκτός αγωνιστικής δράσης για 266 ημέρες αναγκάζοντας τη Λεβερκούζεν να αναζητήσει ένα προσωρινό «κατάλυμα» για αυτόν κι έτσι τον Ιανουάριο του 2020 ο Ρέτσος δόθηκε ως δανεικός στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ με την οποία αγωνίστηκε και πάλι μια φορά για το FA Cup.

Oι δανεισμοί ωστόσο δε σταμάτησαν εκεί. Η Λεβερκούζεν έχοντας καταλάβει ότι τα προβλήματα τραυματισμών δε θα πάψουν να ταλαιπωρούν τον νεαρό αμυντικό πήρε την απόφαση να τον στείλει δανεικό και προς Γαλλία μεριά για λογαριασμό της Σεντ Ετιέν.

Στο «Ζοφρουά Γκισάρ» παρόλα ταύτα τίποτα δεν άλλαξε. Ο Ρέτσος συνέχισε να υποφέρει από αλλεπάλληλους τραυματισμούς και να παραμένει εκτός προπονήσεων. Το αποτέλεσμα ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο καθώς οι 4 εμφανίσεις με τους «στεφανουά» αποτελούν το μοναδικό παράσημο του νεαρού ποδοσφαιριστή από την θητεία του στη Ligue 1, από την οποία αποχώρησε χωρίς καν να γευτεί τη χαρά της νίκης.

Το come back στην Λεβερκούζεν δεν έγινε ουσιαστικά ποτέ παρά τις 8 περσινές εμφανίσεις που ήταν και οι τελευταίες του με τις «ασπιρίνες» κι έτσι ο Ρέτσος εγκατέλειψε οριστικά τη Bundesliga αφού αποχώρησε ως ελεύθερος τον περασμένο Ιανουάριο.

Αυτή τη φορά η Ιταλία ήταν ο προορισμός και η Ελλάς Βερόνα ο… αυτοσκοπός για ποδοσφαιρική αναγέννηση. Η ποδοσφαιρική φιλοσοφία των Ιταλών σε συνδυασμό με τη «δίψα» του Παναγιώτη για να αγωνιστεί ξανά σε υψηλό επίπεδο, τον γέμισαν με κουράγιο και θάρρος.
Το ντεμπούτο του με την Ελλάς Βερόνα δεν ήταν και το καλύτερο αφού ξεκίνησε με ήττα στο «Allianz Stadium» από τη Γιουβέντους αγωνιζόμενος ως δεξιός μπακ για 19 λεπτά. Ωστόσο στα επόμενα τέσσερα ματς που αγωνίστηκε με τους «τζιαλομπλού» έφυγε χαρούμενος μετρώντας 3 νίκες και μια ισοπαλία.

Ρέτσος: To «λαβωμένο λιοντάρι» επιστρέφει στον Ολυμπιακό

H επιστροφή στο λιμάνι της καρδιάς του και το «reunion»


Και να που η ώρα έφτασε και ο Παναγιώτης Ρέτσος είναι μια ανάσα από την επιστροφή του στον Ολυμπιακό. Παρότι ξεκίνησε τη σεζόν στην Ιταλία βγάζοντας όλο το πρόγραμμα της προετοιμασίας με την Ελλάς Βερόνα, αγωνιζόμενος μάλιστα και στα δύο παιχνίδια της φετινής σεζόν απέναντι σε Νάπολι και Μπολόνια, ο 25χρονος πλέον αμυντικός πρόκειται σύντομα να επαναπατριστεί.

Μπορεί ο Ρέτσος να λείπει ήδη πέντε χρόνια από τον Πειραιά ωστόσο θα συναντήσει και ορισμένους φίλους από το παρελθόν με τους οποίους συνυπήρξε στον Ολυμπιακό. Το reunion με τον Κώστα Φορτούνη, τον Λεονάρντο Κούτρη, τον Ανδρέα Μπουχαλάκη και τον Θανάση Ανδρούτσο είναι πολύ κοντά στο να πραγματοποιηθεί και αυτός ίσως είναι ένας από τους λόγους της επιστροφής.

Ανταγωνισμός στο… κόκκινο


Δεν είναι κρυφό το γεγονός ότι ο Παναγιώτης Ρέτσος έχει βρεθεί στην ίδια αμυντική γραμμή με αμυντικούς τεράστιου βεληνεκούς κατά την «περιοδεία» του στο εξωτερικό.

Ενδεικτικά ο νεαρός στόπερ έχει πλαισιώσει τη γραμμή «μαζινό» της Μπάγερ με ποδοσφαιριστές όπως ο Τιν Γεβντάι, ο Οντιλόν Κοσουνού, ο Έντμοντ Ταψομπά και ο Πιέρο Χινκάπιε και ο Τζόναθαν Ταχ. Στην Γαλλία και τη Σεντ Ετιέν παρτενέρ του υπήρξε και το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ, Αρόλντ Μουκουντί, ενώ στα γήπεδα της Serie A, αγωνίστηκε με τον Κοράι Γκιντέρ, τον Φεντερίκο Τσεκερίνι αλλά και τον ταλαντούχο Κροάτη, Μπόσκο Σούταλο.

Στον Ολυμπιακό το σκηνικό θα παραμείνει το ίδιο καθώς στο ρόστερ υπάρχουν στόπερ όπως ο Κώστας Μανωλάς, ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, ο Ουσεϊνού Μπα και ο Πάπε Αμπού Σισέ.

Επιμέλεια: Γιώργος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x