Stories

Ριβάλντο: Ένας πάμφτωχος σούπερ σταρ που κόσμησε το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Ο σπουδαίος Ρίμπο κλείνει σήμερα τα 51 του χρόνια! Ένας παίκτης που κόσμησε τη χώρα μας και που παρά τις τεράστιες δυσκολίες κατάφερε να γράψει ιστορία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ριβάλντο: Η ζωή και η καριέρα του

Έχουμε δει σπουδαίους ποδοσφαιριστές να «βγαίνουν» από την ποδοσφαιρομάνα Βραζιλία. Παίκτες που δεν είχαν απολύτως τίποτα, όμως με το ταλέντο και την τεράστια θέλησή τους κατάφεραν τα πάντα. Ένας τέτοιος παίκτης ήταν και ο Ριβάλντο, ο οποίος πριν από 51 χρόνια γεννήθηκε σε μια σκληρή φαβέλα στην περιοχή Ενκρουζιλάδα. Ο Βραζιλιάνος προερχόταν από μια τόσο φτωχή οικογένεια που όταν ήταν παιδάκι έχασε τα δόντια του από υποσιτισμό. Και δεν ήταν μόνο αυτό, καθώς τα δύσκολα ακόμα δεν είχαν έρθει. Στα 15 του χάνει τον πατέρα του και έπρεπε να ξεπεράσει τον θάνατό σε μικρή ηλικία και να προσπαθήσει έπειτα να επιβιώσει ο ίδιος.

Όπως οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές, έτσι και ο Ριβάλντο βρήκε την παρηγοριά του στην στρογγυλή θεά. Με το ποδόσφαιρο προσπάθησε να ξεφύγει από την ασχήμια της ζωής και να βρει την αληθινή ομορφιά που κρύβεται πίσω από αυτό το άθλημα. Τον σύγκριναν με τον σπουδαίο Γκαρίντσα ο οποίος είχε κοντύτερο το ένα του πόδι. Το βήμα του δεν τον πτόησε ιδιαίτερα αν και οι προπονητές του τότε έλεγαν ότι θα είναι εμπόδιο και δεν θα μπορούσε να παίξει ποτέ επαγγελματικά. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα από την άλλη είχε άλλη γνώμη καθώς υποστήριζε πως ο Βραζιλιάνος έκανε τόσο μεγάλη επιτυχία αφού εκτός από το φυσικό ταλέντο που είχε, είχε και τεράστια επιθυμία να κάνει πράγματα από το τίποτα.

Ριβάλντο: Η ζωή και η καριέρα του

Κορίνθιας και Παλμέιρας πήραν… πρέφα το ταλέντο του, τον έκαναν δικό τους μέχρι να έρθει η Λα Κορούνια το 1996 όπου ο Ριβάλντο έπαιξε για μια σεζόν. Η πρώτη του σεζόν στην Ευρώπη τελείωσε με 21 γκολ σε μόλις 41 αγώνες, απολογισμός που βοήθησε τη Ντεπορτίβο να τερματίσει στην τρίτη θέση. Ο κόσμος άρχισε να τον προσέχει. Ο Μπόμπι Ρόμπσον επέλεξε τελικά να υπογράψει τον Ριβάλντο αντί του Στιβ ΜακΜάναμαν το 1997.

Η Μπαρτσελόνα είχε καταθέσει προσφορά 12 εκατομμυρίων λιρών, αλλά αποφάσισε ότι ο Ριβάλντο αξίζει τελικά ένα πολύ μεγαλύτερο ποσό. Κάπως έτσι, ξόδεψε 23,5 εκατ. ευρώ για να τον ντύσει στα μπλαουγκράνα.

Αποδείχθηκε ότι ήταν μια εξαιρετική επένδυση. Ο Ριβάλντο σημείωσε 19 γκολ καθώς η Μπαρτσελόνα έφτασε στο νταμπλ, κατακτώντας πρωτάθλημα και Κύπελλο. Την επόμενη χρονιά, υπερασπίστηκαν τον τίτλο τους στη La Liga και, ξανά, ο Ριβάλντο ήταν… η καρδιά της ομάδας που χτυπούσε δυνατά στο ισπανικό πρωτάθλημα και πάλι, σημειώνοντας άλλα 24 γκολ. Σειρά είχε η Μίλαν το 2002 για τα επόμενα δυο χρόνια και ύστερα αποφάσισε να έρθει στην χώρα μας μέχρι το 2007 για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Αγαπήθηκε από τους φιλάθλους όσο δεν πάει και ακόμη και σήμερα ο Βραζιλιάνος θυμάται τις «ερυθρόλευκες» στιγμές του στο λιμάνι.

«Είναι αδύνατο να ξεχάσω τις στιγμές που έζησα σε αυτή τη σπουδαία ομάδα», είχε γράψει σε μια ανάρτηση του στο Instagram για τον Ολυμπιακό. 101 συμμετοχές, 43 γκολ, τρία πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα, ευρωπαϊκές συμμετοχές ήταν ο απολογισμός του.

Ριβάλντο: Η ζωή και η καριέρα του

Μέχρι να έρθει η… αιώνια αγάπη για τον Ολυμπιακό, είχαν έρθει και οι αναποδιές. Το 2007 ο Ριβάλντο σε συνέντευξη Τύπου αποκάλυψε κάποια πράγματα τα οποία έδειχναν πόσο πληγωμένος ήταν από την ομάδα του Πειραιά.

Ριβάλντο: Η ζωή και η καριέρα του

«Θέλω να ξεκαθαρίσω τα πράγματα. Θέλω να είναι όλα απολύτως ξεκάθαρα. Όλα τα λόγια που θα πω εδώ είναι αληθινά. Είναι πραγματικότητα, γιατί σε όλη τη ζωή και καριέρα ήμουν τίμιος και ειλικρινής. Ένας πολύ απλός άνθρωπος και πολύ εύκολος να λύνω οποιοδήποτε πρόβλημα. Ήρθα εδώ για να συζητήσω αναφορικά με το θέμα του συμβολαίου μου και ό,τι έχει συμβεί.

Εγώ ήμουν πάντα συνεπής σε όσες ομάδες έπαιξα. Πολύς κόσμος όταν ήρθα στην Ελλάδα είπε πως αυτός ο παίκτης ήρθε μόνο για τα λεφτά, είναι γέρος. Εγώ όμως είμαι ένας άνθρωπος που σέβομαι τον εαυτό μου, αγαπάω αυτό που κάνω. Παίζω με ευχαρίστηση και νομίζω ότι το έχω αποδείξει...

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος μαζί σας και για όλους τους οπαδούς του Ολυμπιακού τους αγαπάω πραγματικά, καθώς ήταν οι καλύτεροι οπαδοί που είχε ποτέ. Εγώ δόξα τω Θεώ δεν έχω ανάγκη τα χρήματα. Έχω για εμένα, την οικογένεια μου, τα εγγόνια μου. Δεν είναι το χρήμα. Είναι η ειλικρίνεια. Ο Ολυμπιακός μου χρωστάει 390.000 ευρώ. Εγώ θα δωρίσω αυτό το ποσό. Έχω ένα ίδρυμα στην Ισπανία στο όνομά μου που βοηθάει άτομα. Μισά θα πάνε εκεί και τα υπόλοιπα στην Ελπίδα.

Δεν είναι το χρήμα. Εγώ πάντα ήμουν πολύ φτωχός, μπόρεσα και νίκησα στη ζωή, είμαι παρά πολύ καλά. Κάποια λεφτά λιγότερα δεν κάνουν τη διαφορά. Το σημαντικότερο είναι να είσαι ευτυχισμένος και αυτή τη στιγμή εγώ δεν είμαι ευτυχισμένος. Ήταν μια μεγάλη απογοήτευση γιατί ποτέ δεν μπορούσα να αμφιβάλω για το λόγο του προέδρου. Δεν είναι για το χρήμα. Δεν με ενδιαφέρει. Αλλά από τη στιγμή που δεν τον εμπιστεύομαι γιατί να μείνω στον Ολυμπιακό; Αυτά ήθελα να σας πω. Εγώ θα μείνω μέχρι τέλους. Θα τιμήσω συμβόλαιο μου. Αλλά είμαι τόσο απογοητευμένος. Θα κάνουμε μια καλή φιέστα, αλλά εγώ δεν θα είμαι παρών»
.

Ριβάλντο: Η ζωή και η καριέρα του

Τελικά ο Βραζιλιάνος τήρησε το λόγο του και δεν ήταν στη φιέστα, με την ΑΕΚ να είναι ο επόμενος σταθμός της καριέρας του από το 2007 μέχρι το 2008. Ο Ριβάλντο στην συνέχεια ζήτησε συγγνώμη από τον κόσμο του Ολυμπιακού που τον είχαν αγαπήσει τόσο πολύ. «Σέβομαι την ΑΕΚ στην οποία έπαιξα αλλά η καρδιά μου… λέει Ολυμπιακός», είχε αναφέρει ο Ρίμπο ο οποίος λάτρεψε τους «ερυθρόλευκους» όσο τον λάτρεψαν και εκείνοι.

Ριβάλντο: Η ζωή και η καριέρα του

Η χειρονομία του με τα τέσσερα δάκτυλα μετά το 4-0 της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού βέβαια έχει μείνει ανεξίτηλη στον χρόνο. Άλλοι έβαλαν νερό στο κρασί τους και την άφησαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, άλλοι τη θυμούνται μέχρι σήμερα!

Ριβάλντο: Η ζωή και η καριέρα του

Στην συνέχεια της καριέρας του έκανε το πέρασμά του από διάφορες ομάδες, ώσπου το 2015 αποφασίζει να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια σε ηλικία 43 ετών. Σε μια μαγική καριέρα που κράτησε πάνω από 24 χρόνια, ο Ριβάλντο κέρδισε 12 τίτλους πρωταθλήματος σε έξι χώρες, ένα Champions League με τη Μίλαν, ένα Copa America και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο με τη Βραζιλία. Ήταν ένα από τα σημαντικότερα γρανάζια στην φανταστική Βραζιλία που κατέκτησε το Μουντιάλ του 2002, πήρε το βραβείο του κορυφαίου παίκτη του κόσμου το 1999 από τη FIFA όπως φυσικά και μια Χρυσή Μπάλα. Καταλαβαίνετε τι παίκτης ήρθε στην Ελλάδα; Ποδοσφαιριστής με Χρυσή Μπάλα, με Μουντιάλ και Champions League στην κατοχή του. Με 76 συμμετοχές σε μία από τις κορυφαίες ομάδες της εθνικής Βραζιλίας όλων των εποχών! Αδιανόητη καριέρα, αδιανόητη ποιότητα και ένας τεράστιος σούπερ σταρ στο διάστημα που άφηνε άφωνο τον κόσμο που τον παρακολουθούσε στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Την επόμενη φορά που θα σκεφτείς ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι, σκέψου την περίπτωση του Ριβάλντο. Ενός μάγου με… στραβό πόδι, ενός πάμφτωχου παιδιού που μεγάλωσε στις σκληρές φαβέλες της Βραζιλίας, που του είπαν ότι δεν μπορεί να παίξει ποτέ επαγγελματικά ποδόσφαιρο, αλλά τα κατάφερε και με το παραπάνω, δείχνοντας σε όλους το κλασικό, όπου υπάρχει θέληση υπάρχει πάντα και τρόπος!

Ριβάλντο: Η ζωή και η καριέρα του

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x